Πέτρος Ζαβιτσάνος: “Μνημείο αντιδημοκρατικού εκτρώματος ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση.”


ΔΗΛΩΣΗ

Του δημοτικού συμβούλου Ζαβιτσάνου Πέτρου επικεφαλής της παράταξης

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ»

 

Την Κυριακή 8η Σεπτέμβρη, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, προκειμένου να εκλέξει τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Οι διαδικασίες θα γίνουν με βάση τις προβλέψεις του νέου νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ που ψηφίστηκε στη Βουλή μέσα στον Αύγουστο.

 

Ο νέος αυτός Νόμος αποτελεί μνημείο αντιδημοκρατικού εκτρώματος.

Στην ουσία ο Νόμος έκτρωμα, αλλάζει  τα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών του Μάη  και δημιουργεί  πλαστές διοικητικές πλειοψηφίες.

Συνοπτικά

  • δίνεται η απόλυτη πλειοψηφία (όπου δεν υπήρχε) στα όργανα διοίκησης του δήμου, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και σε Νομικά Πρόσωπα, στην παράταξη του δημάρχου. Και ταυτόχρονα μεταφέρονται σε αυτά τα όργανα σειρά από αρμοδιότητες που ήταν στην ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου! (η παραχώρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του Δήμου, η έγκριση να θέτουν αντίτιμο σε μια σειρά δημοτικές υπηρεσίες ή να αποφασίζουν για τη διαγραφή χρεών άνω των 150.000 ευρώ, που δεν αφορούν βέβαια τις λαϊκές οικογένειες, αλλά τους μεγαλοεπιχειρηματίες)
  • επιβάλλει στις παρατάξεις ως διαδικασία την κατάθεση ολοκληρωμένης αντιπρότασης για το Τεχνικό Πρόγραμμα και για τον Προϋπολογισμό, για θέματα που αφορούν φόρους και τέλη. Οι προϋποθέσεις κατάθεσης εναλλακτικής πρότασης στην πράξη την καθιστούν σχεδόν αδύνατη αφού η σύνταξή της απαιτεί στοιχεία, μελέτες, μηχανισμό, ειδικευμένους συνεργάτες.

Ακόμα όμως και αν γίνει δυνατή η σύνταξη εναλλακτικής πρότασης, απαιτείται να συνοδεύεται από «γνωμάτευση των σχετικών υπηρεσιών».

Δηλαδή οι υπηρεσίες που έχουν εργαστεί για τη σύνταξη της πρότασης του δημάρχου θα γνωμοδοτούν για μία άλλη πρόταση, διαφορετική από αυτήν που συνέταξαν!!!

Από την εξέταση των κυβερνητικών μέτρων προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι αυτά δεν αποσκοπούν στην αποκατάσταση τάχα της κυβερνησιμότητας, την στιγμή που δεν πρόλαβε να αποδειχτεί στην πράξη η ακυβερνησία, αφού ακόμα δεν λειτούργησε ο Δήμος. Εξ’ άλλου η βάση  για κυβερνησιμότητα υπήρχε:  με τα μνημόνια συμφωνούν, με την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και όπως εφαρμόζεται και περνάει μέσα από τον νόμο «Κλεισθένη» για την αυτοδιοίκηση συμφωνούν.

Καταγγέλλουμε σε όλους τους Λευκαδίτες την θεσμική εκτροπή, όπου ο Δήμαρχος του 17% ανακηρύσσεται  παντοδύναμος και το Δημ. Συμβούλιο καταντά διακοσμητικό στοιχείο στην λειτουργία του Δήμου.

Γι’ αυτό καλούμε τον Δήμαρχο και τις άλλες παρατάξεις μπροστά στην ψηφοφορία της Κυριακής να τοποθετηθούν: Θα αποφασίσει ελεύθερα και δημοκρατικά το δημοτικό συμβούλιο στην ανάδειξη των μελών των Επιτροπών (και αργότερα των ΔΣ των Νομικών Προσώπων του Δήμου) με βάση την λαϊκή θέληση της 26ης Μάη, ή   θα οχυρωθούν πίσω από την ύπαρξη του νόμου-έκτρωμα της ΝΔ και την υποχρεωτική εφαρμογή του;

ΛΕΥΚΑΔΑ  6-9-2019

About Ομάδα Σύνταξης 28546 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.