Περί ξυλοκατασκευών ο λόγος…


Περί ξυλοκατασκευών ο λόγος…

 

Ένα οδοιπορικό στην τέχνη και τον πολιτισμό είναι η παλιά Λευκάδα.Οι παραδοσιακές κατοικίες της  ήταν ξύλινες κατασκευές ως επί το πλείστον,η’ σύμμεικτες κατασκευές σε συνδυασμό με το ξύλο που  έδωσαν στον τόπο μας αυτήν την χαρακτηριστική οπτική ομορφιά και ξεχωριστό τοπικό χαρακτήρα.

Ουκ ολίγες εξ’αυτών έχουν γίνει πίνακες ζωγραφικής από πολλούς σπουδαίους ζωγράφους.Ίσως ήρθε ο καιρός να αναβιώσουμε αυτόν τον τρόπο κατασκευής κατοικιών στην Λευκάδα ώστε  αφ’ ενός  να διατηρήσουμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα της και αφ’ ετέρου να ξεφύγουμε από την τόση εκτεταμένη χρήση του μπετόν και του τούβλου.

Τα πλεονεκτήματα των ξύλινων κατοικιών είναι πολλά όπως αναφέρονται παρακάτω με κυριότερο την ασφαλή διαβίωση λόγω της απόλυτης αντισεισμικότητας που παρέχουν μιας και ζούμε σε μια γωνιά του πλανήτη μας με έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Το ξύλο είναι το πιο αγαπημένο υλικό κατασκευών ανά τους αιώνες  και εξακολουθεί να είναι και σήμερα,γιατί οι ρόζοι του και τα νερά του μας αφηγούνται ιστορίες.Η μυρωδιά του μας θυμίζει την εξοχή,το άγγιγμα του ένα φυσικό χάδι!Το ξύλο μας ηρεμεί,μας αγκαλιάζει,ομορφαίνει την ζωή μας,κάνει τον χώρο γύρω μας  πιο ζεστό και φιλικό.

Όταν το χρειαζόμαστε ‘’ χτυπάμε ξύλο’’ για προστασία.

Αποθηκεύει άνθρακα για πάντα,50% της μάζας του είναι αποθηκευμένος άνθρακας της ατμόσφαιρας.Είναι το μοναδικό οικοδομικό υλικό που συντελεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βοηθόντας στην μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα.Για να αξιοποιηθεί το ξύλο ως οικοδομικό υλικό χρειάζεται λιγότερη ενέργεια.Η σωστή ξυλεία είναι ανανεώσιμη με την σωστή διαχείριση των δασών.

Οι ανάγκες σε ξυλεία μπορούν να συμβάλουν στην αξιοποίηση και ενεργοποίηση ενός συστήματος ανακύκλωσης των δασών.Το ξύλο είναι το μοναδικό στην πράξη υλικό κατάλληλο για κατοικίες που μπορεί να αντέξει για εκατοντάδες χρόνια.Είναι φυσικός μονωτής λόγω της δομής του το καθιστά εξαιρετικό για μόνωση ελαττώνοντας τα κόστη θέρμανσης και ψύξης.Είναι φυσικά όμορφο,οπτικά ελκυστικό με φυσική όψη και αφή.

Οι αξιολογότερες κατασκευές στον κόσμο είναι ξύλινες,οι αρχαίοι Έλληνες κατασκεύαζαν όλες τις στέγες των ναών και άλλων κτηρίων από ξύλο κέδρο και κυπαρίσσι,ενώ ήδη από την Μινωική εποχή είχε δημιουργηθεί ξύλινη αρχιτεκτονική η οποία ανθεί έως και σήμερα.Ο Stradivari έχοντας την ικανότητα να εντοπίζει τις ακουστικές ιδιότητες των γέρικων ξύλων ερυθρελάτης δημιούργησε ανεκτίμητης αξίας βιολιά.

Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν όλα τα πλεονεκτήματα των ξύλινων κατασκευών για να ξαναδώσουμε στις κατοικίες της Λευκάδας τον ιδιαίτερο παραδοσιακό τους χαρακτήρα που θα μένει ανεξίτηλος στο μυαλό του κάθε επισκέπτη και στην καρδιά του κάθε συντοπίτη μας.

 

Με εκτίμηση

Βασίλης Κατωπόδης

OIKOSDECOR

About Ομάδα Σύνταξης 27889 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.