Περί αμμόγλωσσας ο λόγος*


Μετά την πάροδο δυο και πλέον ετών απο την περάτωση του έργου διανοίξεως της αμμόγλωσσας μπορούμε πλέον να πούμε και με βάση τα απτά αποτελέσματα οτι, ”η εγχείρηση πέτυχε (θεωρητικά βάση μελέτης) αλλά ο ασθενής απεβίωσε (στην πράξη μηδέν αποτέλεσμα)”.

Διότι τα τρια μπαστούνια για τα οποία τόσος λόγος και ντόρος έγινε δεν συγκρατούν ούτε μια χούφτα άμμο όπως μερικοί απο εμάς προβλέψαμε και  επισημάναμε απο αρχής του έργου, αφού επι δεκαετίες που πάμε για μπάνια εκεί έχουμε δεί πως κινείται η άμμος, και μάλιστα μας αποκάλεσαν γραφικούς μπρανέλους  που εναντιωνόμαστε σε νέες μεθόδους για τον εκσυχρονισμό και την ανάπτυξη του τόπου.

 

Η αμμόγλωσσα ξαναδημιουργείται ως  φυσικό φαινόμενο μη αναστρέψιμο απο κανένα ανθρώπινο έργο δυνάμενο να εμποδίσει.

Ας δούμε λοιπόν τι έμεινε απο το πολυσυζητημένο έργο.Η αναμόρφωση και διαπλάτυνση του δρόμου πρόσβασης στο φανάρι,πολύ καλώς.Η διάνοιξη της αμμόγλωσσας,πολύ καλώς.Εδώ τελειώνουν τα καλώς κείμενα διότι, κατασκευάσθησαν τα τρια μπαστούνια με τις σπίθες που στέκουν σαν μπούφοι μέσα στην θάλασσα χωρίς λόγο και αιτία.

Αντί η άμμος να ποντισθεί σε συγκεκριμένα σημεία στην θάλασσα όπως γινόνταν  στο παρελθόν ώστε να επιστρέφει γεμίζοντας ξανά τις δυτικές παραλίες του νησιού κυρίως Άγιο Νικήτα,Πευκούλια,Αι Γιάννη και Μύλους,έγινε βουνά στην είσοδο της πόλης και στους Μύλους για τις ανάγκες των αδέσποτων τετράποδων.

Έτερον κατόρθωμα,έμειναν οι πέτρες που περίσεψαν απο τα μπαστούνια και καλήφθηκε σχεδόν όλη η αμμουδια ακριβώς πίσω απο το φανάρι καθώς επίσης έμειναν και οι μαούνες  μπροστά απο το περίπτερο,εκεί που στα εφηβικά μας χρόνια κάναμε βουτιές,για να μας θυμίζουν το θεάρεστο έργο και στους επισκέπτες να δείχνουμε την ροπή μας σε μεγάλα έργα ανάπτυξης του νησιού.

Δεν έγινε καμμία προσπάθεια αποκατάστασης του τουριστικού περιπτέρου και των καμπίνων που είναι έτοιμα να καταρεύσουν. Το κυριότερο δε,γκρέμισαν και απομάκρυναν το φανάρι που ήταν το έμβλημα στην εισόδο της ναυτικής Λευκάδας και σημείο αναφοράς κάθε Λευκαδίτη,στο φανάρι  που μικρά παιδιά κάναμε το πρώτο μας μπάνιο,εκεί το πρώτο μας ραντεβού τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα,εκεί το πρώτο μας φιλί.

Πόσοι απο μας δεν έχουμε πεί,πάμε μια βόλτα μέχρι το φανάρι,χειμώνα η’ καλοκαίρι έτσι για να αγναντέψουμε την θάλασσα,τώρα τι θα λέμε ” πάμε βόλτα στις σπίθες να αγναντέψουμε τα μπαστούνια  και επι τη ευκαιρία να δούμε και τις σκουριασμένες μαούνες”.Αν αυτός είναι ο νέος τρόπος εκσυχρονισμού της νήσου για προσέλκηση τουρισμού,τότε καλύτερα και προτιμότερος ο παραδοσιακός μπρανέλικος.

με εκτίμηση

Βασίλης Κατωπόδης

 

 

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Η σφηκοφωλιά της πλατείας της Λευκάδος ( εκεί που αυτογοητεύονται όλοι στα ημισκοτεινά να κάθονται και να σχολιάζουν και να κάνουν περατζάδα για να αυξήσουν τα εγωπαθή μπομέ) να αποφασίσει για το τι πρέπει τελικά να γίνει, για αμμόγλωσα και τουριστικό περίπτερο .
    Το τουριστικό περίπτερο να γκρεμιστεί ώς χουντικό έργο. Και ας πληρώθηκε από φορολογουμένους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.