Ομόφωνη απόφαση Δημοτικού συμβουλίου να εισηγηθεί να ονομαστεί το νέο Νοσοκομείο, “Νοσοκομείο Ιατρός Ξενοφών Γρηγόρης”.


Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισε να εισηγηθεί στο Υπουργείο Υγείας, να ονομαστεί το νέο νοσοκομείο, : “Νοσοκομείο ιατρός Ξενοφώντας Γρηγόρης”

Ο εισηγητής του θέματος Θανάσης Περδικάρης διάβασε την επιστολή προς το υπουργείο, ενώ ανέφερε ότι ο αείμνηστος Ξενοφώντας Γρηγόρης παραμένει στις σκέψεις μας και τις καρδιές μας, λέγοντας  ότι παρόμοια απόφαση πάρθηκε και στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου την περασμένη εβδομάδα, η οποία εστάλη στο Υπουργείο Υγείας.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λευκάδας, ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένες στιγμές που πρέπει να κάτσεις να μετρήσεις και με τον εαυτό σου.

“Όταν ήρθε η σκέψη από τη μεριά του κυρίου Περδικάρη για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν σας κρύβω ότι σκέφτηκα ως εξής.

Προσπάθησα να φέρω στο μυαλό μου αυτός ο τόπος που έχει βγάλει τόσους και τόσους ανθρώπους, στο κομμάτι της Ιατρικής και ευρύτερα της κοινωνικής προσφοράς, αν υπήρχε μία άλλη προσωπικότητα που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε.

Αυτό που έβγαλε ως συμπέρασμα και όχι από μακροχρόνια σκέψη, είναι ότι κυρίως στο κομμάτι όσον αφορά την επιστήμη αλλά και την κοινωνική προσφορά, ο Ξενοφώντας γρηγόρης ήταν ο μεγαλύτερος και αυτό ήταν το σκεπτικό της απόφασης μας.

Φυσικά και έχει τιμηθεί πολλές φορές, όμως θα μου ακούγονταν παράλογο σε ένα νέο νοσοκομείο να άκουγα ένα άλλο όνομα.

Επειδή είπα με πολύ καθαρό τρόπο την σκέψη μου και τον προβληματισμό μου, είναι η στιγμή όπου χωρίς πολλές σκέψεις αλλά με σεμνότητα και ταπεινότητα, καθώς είμαστε πολύ κοντά στο να δουλέψει το νέο νοσοκομείο, ήρθε η στιγμή να πάρουμε αυτή την απόφαση και θέλω να πω σε όλους και να σας παρακαλέσω ότι θέλω να είναι ομόφωνη.”

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πέτρος Μήτσουρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην γνωριμία τους το 1961.

“Θεωρώ ότι ήταν ένας άνθρωπος μικρός κάτι που λείπει από όλους μας, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Ήταν ανθρωπιστής, επιστήμονας και δεν έβαζε σύνορα ποτέ και πουθενά.

Από μικρός τον θυμάμαι ναι ναι ο γιατρός τα μισά Χαραδιάτικα, δεν έπαιρνε ψήφους αλλά αγάπη.

Ο ιατρός θα μείνει σε όλους μας σαν ο άνθρωπος, ο επιστήμονας ο οποίος τον φτωχό που εξέταζε του έδινε και τα λεφτά να αγοράσει τα φάρμακα που δεν είχε, αυτό το λέω με συγκίνηση και με σεβασμό.”

Στην τοποθέτησή του κυρίου Φρεμεντίτης ανέφερε ότι το βιογραφικό του είναι τέτοιο που δεν χωράει από κανέναν αμφισβήτηση. Ήταν άνθρωπος και αγωνιστής με Α κεφαλαίο, δίνοντας όσα μπορούσε για τα ιδανικά μιας άλλης κοινωνίας σοσιαλιστικής κομμουνιστικής.

“Αυτά τα χαρακτηριστικά του γιατρού, προσπάθησε να τα μεταλαμπαδεύσει στην κοινωνία. Κατόρθωσε πολλά πράγματα όμως δεν έφτασε εκεί που έπρεπε να φτάσει και αυτά τα χαρακτηριστικά του γιατρού πρέπει να φτάσουν στο ίδιο το νοσοκομείο που θα πάρει το όνομά του. Δηλαδή το νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργήσει με αυτό το χαρακτήρα, της δημόσιας και δωρεάν υγείας, για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και να μην μετατραπεί σε μία μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση.”

Στην αναφορά του ο Σπύρος Πολίτης, έκανε λόγο ίσως για μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της θητείας αυτού του δημοτικού συμβουλίου.

Αυτό γιατί είναι ιδιαίτερα συμβολική και δεν μένει μόνο στο συμβολισμό, αλλά έχει πραγματικό αντίκρισμα και μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον.

Η απόφαση που θα πάρει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο είναι μία ιστορική επιταγή, λέγοντας ότι εγώ προσωπικά αισθάνομαι ευλογημένος και τυχερός που σε αυτή τη θητεία μας σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο, έχουμε και την τύχη να προσφέρουμε αυτή την ονοματοδοσία, που θα είναι ο φάρος, θα παραμείνει η αναφορά για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, πράγματα που πρέπει να χαρακτηρίζουν την κοινωνία, που απαρτίζεται και από τα άτομα τα οποία πρέπει να διέπονται από το παράδειγμα του γιατρού Γρήγορη.

Παίρνοντας το λόγο ο κύριος Βικέντιος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, όταν στην ανασκόπηση που έκανε στην ημερήσια διάταξη μιλώντας με την μητέρα του δεν του είχε αναφέρει ποτέ, όταν το πρώτο της παιδί ήρθε στη Λευκάδα 22 χρόνων, πήγε στον άνθρωπο γιατρό όχι μόνο να πάρει χρήματα, αλλά πλήρωσε και το αμάξι να επιστρέψει το παιδί στον Άγιο Πέτρο. Μετά από τρεις μέρες το παιδί πέθανε. Ο γιατρός Γρηγόρης ήταν ένας αγωνιστής καλοσυνάτος άνθρωπος, αλλά με αφορμή την αναφορά της μητέρας του, θελήσει να τον μνημονεύσει στο δημοτικό συμβούλιο.

Αναφερόμενη η Μαριάννα Καρφάκη στον γιατρό Ξενοφώντα Γρήγορη, υπογράμμισε ότι θα απείχε της ψηφοφορίας λόγω συγγένειας, όμως όπως είπε δεν είναι θέμα οικογενειακό και το χρέος της είναι αν δεν βλάπτει την ψηφοφορία να ψηφίσει την εισήγηση θεωρώντας τιμητικό να είναι μέλος ενός συμβουλίου που πήρε τέτοια απόφαση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λευκάδας ευχαρίστησε το δημοτικό συμβούλιο για την ομόφωνη απόφαση, κάνοντας λόγο για φορτισμένες στιγμές, καθώς άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, έζησαν από τα διδάγματα ανθρώπων με σημαντική προσφορά στη σημερινή κοινωνία η οποία έχει τα θέματα της.

Θα είναι πολύ σημαντικό να πάμε μία ομόφωνη απόφαση και θα χαρώ πάρα πολύ θεωρώντας ότι το Υπουργείο θα την κάνει αποδεκτή, θα είναι πολύ σημαντικό όταν Θα μεταφέρονται οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από ένα παλιό νοσοκομείο σε ένα καινούργιο, θα είναι πολύ σημαντικό εκείνες οι στιγμές το όνομα του Ξενοφώντα να είναι εκεί, να το βλέπουμε εμείς και κυρίως οι νεότερες γενιές.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25747 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.