Οκτάωρο εργασίας: Σπάει το οκτάωρο για τους εργαζόμενους που μπαίνουν καραντίνα


Τα υγειονομικά μέτρα εισάγουν εκ νέου αλλαγές σε ένα ήδη αναστατωμένο εργασιακό περιβάλλον. Συγκεκριμένα αλλάζει το καθεστώς εργασίας όσων επιστρέφουν στην δουλειά τους και μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα 7 ή 14 ημερών. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προκαλούν «σπάσιμο» του οκτάωρου κάτι που ανεξαρτήτως πανδημίας το εισηγείται ο ΣΕΒ από το 2010 και τώρα περιλαμβάνεται και στο «σχέδιο Πισσαρίδη».

Αύριο λοιπόν θεσμοθετούνται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι αλλαγές που εισηγείται το «σχέδιο Πισσαρίδη» το οποίο αφορά σε πρώτη φάση επιμήκυνση του ωραρίου για το επόμενο τετράμηνο, για όσους εργαζόμενους μπήκαν σε καραντίνα, κάτι που δεν θα επιβαρύνει τους εργοδότες.

Τι θα ισχύσει

Προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος ο εργαζόμενος αλλά και το περιβάλλον εργασίας τους, θα μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές από τον εργοδότη του. Μετά το πέρας της καραντίνας, ο εργαζόμενος πρέπει να αναπληρώσει τις εργάσιμες ημέρες της καραντίνας, στη διάρκεια 4 μηνών, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του πάγιου ωραρίου εργασίας του. Η επιπλέον εργασία δεν θα εκλαμβάνεται ως υπερωρία ή υπερεργασία.

Το Υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στα έκτακτα και προσωρινά μέτρα όταν και εάν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία εξ αποστάσεως. Ο ΣΕΒ είναι αντίθετος σε αυτή την ΠΝΠ και σε πρόσφατο άρθρο του τις χαρακτηρίζει «επικίνδυνες υπερωρίες», με την έννοια ότι υπάρχουν υπερωρίες που «βλάπτουν σοβαρά την υγεία των επιχειρήσεων».  

Η συγκεκριμένη ΠΝΠ συμπληρώνει προηγούμενη, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στους εργοδότες να θέτουν σε αναστολή ακόμα και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων ή μητέρων.

Οι υπερωρίες έρχονται για να μείνουν;

Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα. Πάντως η «έκθεση Πισσαρίδη» μιλά για «εξορθολογισμό των υπερωριών».  Συγκεκριμένα τονίζεται ότι: «Η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα. Το κόστος των υπερωριών πρέπει να ευθυγραμμιστεί με εκείνο σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Τέτοιες υποχρεώσεις πρέπει να απλοποιηθούν και να εξορθολογιστούν. Στην αντίθετη περίπτωση οδηγούν είτε σε περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε σε επέκταση παράνομων πρακτικών…».

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27582 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Μπορεί η κυβέρνηση να πεί ξεκάθαρα ( πολιτική τάξη τούτο)οτι θέλω να μετασχηματίσω οριστικσ υπερ της ασυνέχειας τους όρους εργασίσς σμοιβής κσι να τελειώνει.
  Εφ όσον έχει αντίδραση απ την εργοδοσία τι ελιναξ τοβσχέδιο Πισσαρίδη , η Αγία γραφή??
  Ο Πισσαρίδης υι είναι και ποιός ??
  Εργάζεται στο Εκηνικό περιβάλλον, ξέρει τις εφαρμοστικές θεσμικότητες και τους όρους εργασίας ώς καθημερινότητα κσι παραγωγικότητα ή ώς πσραγωγή καιωαπόδοση ?? Ή φίνει τις προφητείες που του δώσανε σπ την κυβέρνηση να δώσει ??
  Ο ίδιος πάλι δεχεται να χρησιμοποιείται το ονομά του ώς φορέα εκ μακρόθεν έκθεσης για την εργασιακή εφαρμοστικότητα ??
  Ο ΣΕΒ και οι εισηγήσεις του δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν ώς πυλώνας αστικός του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου??
  Η κυβέρνηση την κοινοβουλευτική συνεννόηση πώς την εννοεί??
  Μπορεί ο Μητσοτάκης να πελι σε διάγγελμα ότι ,”” άποψη κυβερνητική είναι ότι δεν εκιδιώκει την σταθερότητα της εργασίας διότι δεν βλέπει σε αυτή αύξηση της παραγωγιοτητος.Και για τούτο θέλωμε να δημιουργήσουμε το ασταθές εργασιακό αποθεσμοποιημένο εργασιακό περιβάλλον ώς πολιτική επιλογή , για την αύξηση της παραγωγικότητος και παραγωγής””.
  Αυτό θα το δεβαστεί ο πολίτης και θα κάνει το κουμάντο του στον χρόνο άμεσο και μέσο .
  Σλεως με την κυλιομενη μετασχηματιστική της εργασίας τι μπορεί να προγραμμαισει και ο εργοδότης και ο εργαζόμενος ??
  Εξ άλου με την ηλεκτρονική του κράτους μπορεί για μια μέρα να απασχολείται νόμιμα ο εργαζόμενος.
  Με 1 κουμπί το πρωί δηλούται στον Η/Υ με το ίδιο κουμπί τελειώνει το μεσημέρι , η για 1 ή2 ή 3 ή 4 ή 5 ώρες εργασίας την ημέρα. Όλα εύκολα και νόμιμα ηλεκφρονικά. Δηλώνει ο εργαζομενος το IBAN του λογαριασμού του και αμοίβεται ανιστοιχα για τις ώρες που απασχολήθηκε και ο εργοοτης του αγοράζει και τις εργοδοτικές εισφορές. Όλα εύκολα.
  Γιατί καταφεύγει η κυβέρνηση στην επίκληση Πισσαρίδη του νομπελίστα άσχετου με την Ελλάδα ώς πραγματικότητα.
  Τελευταία δεν υπάρχουν συμβάσεις ενκικιαζομένου προσωπικού για τις τρσπεζες για θέσεις εργασίσς μέσα στον νομό , μια μέρα σε ένα μέρος την άλλη μέτα σε άλλος μέρος κλπ. Π.χ στην Αττική την μια μέρα ο εργαζόμενος θα πηγαίνει στον Ασπρόπυργο, την άλλη στο Λαύριο ,την Άλλη στου Ζωγράφου, την άλλη στα Βίλια και την άλλη στον Άγιο Στέφανο ή εφεδρικά στην Καλλιθέα ή Μοσχάτο κλπ κοκ.
  Αυτό ώς εργασία δεν έγραψε η έκθεση μετασχηματισμού Πισσαρίδη? ο οποίος δίκαια πήρε το Nobel οικονομίας και την οικονομική αμοιβή που το συνοδεύει, απ το κληροδότημα του Σουηδού Νόμπελ ( 32 εκατουρια κορώνες το 1900 μετά τους φόρους κληρονομιάς).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.