Οικονομικά μέτρα: Τι ισχύει με μείωση ενοικίου, επίδομα 800 ευρώ και δάνεια


Για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης μετά από την απόφαση για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα λόγω κορονοϊού μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που ανακοίνωσε τη νέα δέσμη μέτρων για τον Μάιο αλλά και το περίγραμμα των αποφάσεων για την πρώτη κατοικία. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ και σε άλλες ομάδες συμπολιτών μας» και ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή θα παίρνουν επίδομα για όσο βρίσκονται σε αναστολή. Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους σε 17,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο μέτρων θα προστεθούν, το επόμενο διάστημα, νέες πρόνοιες που συνδέονται και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών ταμείων, όπως είναι:

 • η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE,
 • η αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
 • το νέο πλαίσιο επιδότησης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό,
 • η ενίσχυση κλάδων της οικονομίας, όπου απαιτείται, μέχρι το τέλος του έτους.

Το συνολικό κόστος των μέτρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ.

Κάνοντας λόγο για μια πρωτόγνωρη κρίση, την έκταση και το βάθος της, δεν τα γνωρίζουμε ακόμα, με δραματικές συνέπειες ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως έχει ήδη καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε 800.000 μισθωτούς, την επόμενη εβδομάδα, θα καταβληθεί και σε άλλες, ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας ενώ σήμερα πιστώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε 374.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ακολουθεί, τις επόμενες ημέρες, η καταβολή και για τους υπόλοιπους, μετά από έλεγχο των αιτήσεων.

Ταυτόχρονα πιστώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ σε 155.000 επιστήμονες, καταβάλλονται επιδόματα ανεργίας και υλοποιούνται ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε 500.000 ανέργους και μακροχρόνια ανέργους, καταβλήθηκε Δώρο Πάσχα σε 114.000 συμπατριώτες μας στο χώρο της υγείας και στον τομέα της πολιτικής προστασίας με τον κ. Σταϊκούρα να υπογραμμίζει πως στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της κρίσης, το Κράτος κατέβαλε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε περισσότερους από 2.000.000 συμπατριώτες μας, προστατεύοντας ταυτόχρονα και την απασχόληση.

Ταυτόχρονα και αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή ο κ. Σταϊκούρας προσδιόρισε σε περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις, με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν, που θα ενισχυθούν, εκτιμούμε μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με περίπου 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 99% απασχολεί μέχρι 50 εργαζόμενους. “Θα βοηθηθούν σημαντικά αυτές οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, εισπράττοντας ποσά τουλάχιστον της τάξεως των 2.000, των 4.000, των 8.000 και των 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους” δήλωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό πάνω στους ίδιους άξονες θα πράξει η Κυβέρνηση και στη δεύτερη φάση οικονομικής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, με τη σταδιακή άρση των περιορισμών, που ξεκινάει την προσεχή Δευτέρα.

Συγκεκριμένα:

 1. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.
 2. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.
 3. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.
 4. Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.
 5. Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.
 6. Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.
 7. Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020. Συμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα ο υφιστάμενος Νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 2019 και ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019, προστατεύει την πρώτη κατοικία για όσους είχαν «κόκκινο δάνειο» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 αλλα δεν προστατεύει τους μεταγενεστέρους «κόκκινους δανειολήπτες». Ο Νόμος αυτός έληγε, με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, στις 31.12.2019 και η κυβέρνηση πέτυχε την παράταση Νόμου για 4 ακόμη μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα εντούτοις, παρά τις πολλές και σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν στο μεσοδιάστημα, νομοθετικές και λειτουργικές, και την άμεση ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης για την προστασία των ευάλωτων συμπατριωτών μας, το πλαίσιο προστασίας δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, μέχρι τέλος Μαρτίου, υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα μόλις 3.198 αιτήσεις, όταν οι δυνητικοί δικαιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων, είναι περίπου 90.000.Την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, ρυθμίστηκαν διμερώς, με τράπεζες και διαχειριστές δανείων, συνολικά, περίπου 210.000 δάνεια”.

Η κυβέρνηση συνυπολογίζοντας ότι, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, οι δυνητικοί δικαιούχοι αδυνατούν να υλοποιήσουν τις διαδικασίες υποβολής αίτησης, καθώς και τη νέα οικονομική πραγματικότητα, ενσωμάτωσε στην δρομολογούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διάταξη για την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου, μέχρι τέλος Ιουλίου.

Παράλληλα, δρομολογείται και θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Καλύπτει όμως και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων που επλήγησαν από την πανδημία.

Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Το Κράτος, με συγκεκριμένες και διορατικές πρωτοβουλίες, αναλαμβάνει, για ένα χρονικό διάστημα, ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Με το νέο πρόγραμμα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:

1ον. Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

2ον. Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.

3ον. Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.

4ον. Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

5ον. Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

6ον. Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.

7ον. Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό όσον αφορά στην μετά-κορονοϊό εποχή η επανεκκίνηση της οικονομίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, θα είναι ένα άκρως απαιτητικό και δύσκολο στοίχημα, διότι η ύφεση που θα αφήσει πίσω της η πανδημία θα είναι βαθιά και γιατί η επίτευξή του θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, την πιθανή μελλοντική επανάληψή της και την ταχύτητα εύρεσης κατάλληλης ιατρικής αντιμετώπισης του ιού.

«Μετά την κρίση, οι μηχανές της οικονομίας πρέπει να ξαναπάρουν μπροστά, το συντομότερο και με τη μέγιστη δυνατή ισχύ, ώστε, σταδιακά, να ανακτηθεί η δυναμική που είχε αναπτύξει η Ελληνική οικονομία στις αρχές του 2020», δήλωσε ο υπουργός και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση:

 • Διαχειριζεται, με προνοητικότητα και σύνεση, τους εγχώριους πόρους, προκειμένου να μην εξαντληθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της.
 • Αξιοποιεί πλήρως τα αυξημένα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και ενίσχυσης της ρευστότητας τα οποία πηγάζουν από τις αποφάσεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 • Είναι σε ετοιμότητα να χρησιμοποιήσει, στον βέλτιστο βαθμό και την κατάλληλη στιγμή, τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά εργαλεία.
 • Διεκδικεί, περαιτέρω, δραστικές και καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Δανείζεται επιτυχώς από τις αγορές, παρά το εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον.
 • Υλοποιεί διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28383 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Με την τακτική “” όσο καλύπτεις μια κοινωνία τόσο περισσότερο την ελέγχεις”” δεν φτάνει κανένας πουθενά.
  Ξεκινάει για να ξεκινήσει χωρίς να ξέρει που θέλει να πάει.
  Αυτό οου έγινε στην Ελλάδα ώς χρεωκοπία από το 2008 ουσιαστικά τον Οκτώβρη με ευθύνη των πολιτικών , δεν έχει γίνει στην σύγχρονη ιστορία 2 αιώνων παγκοσμίως , ούτε στους πολέμους γιατί εκεί υπήρχε πόλεμος.
  Και μην ξεχνάμε ότι το 2000 κοντά δώσανε στο κεντροαριστερό κόμμα το 44% Και κατόπιν γίνανε κυβερνήσεις συνεργασίας.
  Οι Έλληνες πολίτες τι άλλο κάμανε πέρα απ το να ακούνε τις συμβουλές και τους νόμους των κυβερνήσεων , για χρηματιστήριο, δάνεια για ακίνητα , χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων με βάσει τον τζίρο και την ζημία των αποτελεσμάτων, την αγορά μεγαλυτέρων αυτοκινήτων με μικρότεριυς φόρους αο τα μικρά αυτοκίνητα για να γίνει τζίρος στο κράτος??
  2-3 εταιρείες ΕΛΔΕ μετοχών δεν ανοίξανε και στην Λευκάδα ξαι στην μικρότερη επαρχία?? Αυες ποιός τις επέτρεψε και τις επεδίωξε?? Τότε δεν έλεγε η κυβέρνηση ότι ανοίξανε θέσεις εργασίας που αυτό ήθελε??
  Δεν ήταν στοχοθεσία των τραπεζών , κρατικά ελεγομενες ώς επιχειρηματικές αποφάσεις, δεν ήταν στοχοθεσία η υπερεκτίμηση των ακινήτων για να δίδονται μεγάλα δάνεια , και να χρηματοδοτούνται οι παράνομοι ημιυπαίθριοι χώροι των ακινήτων στις πολυκατοικίες και αλλού??
  Δεν ήταν απόφαση του κράτους να επιτρέψει τον δανεισμό σε διολό νόμισμα ( Ελβετικό φράγκο )και δή μέσα στο ευρώ , συνθήκη βαριάς κυβερνητικής και πολιτικής και κοινωνικής και κυβερνητικής νοσηρότητας ??
  Ο δανεισμός των επιχειρήσεων με βάση τον τζίρο ας είχαν ζημία-για να μην πληρώνουν φπα- δεν ήταν συνθήκη που ήταν ακατανόητη??
  Για όλα αυτά φταίγανε οι πολίτες που ακολούθησαν όσα έλεγαν ή ψήφιζαν οι κυβερνήσεις ?? Τότε οι πολίτες ήταν άνθρωποι χωρίς ευθύνη γιατλι άκουγαν όσα έλεγε το κράτος .Σήμερα που οι πολίτες εφάρμοσαν όσα είπε το κράτος και κλείστηκαν μέσα ήταν υπεύθυνοι??
  Δηλαδή όπως βολεύει τις κυβερνήσεις ,και τα πρόσωπα που τις απαρτίζουν, χαρακτηρίζονται οι πολίτες ??
  Δεν ασκήθηκε το 2019 προεκλολθκά η πολιτική της κοροιδίας του κράτους-κυβέρνησης με την 13η σύνταξη και την πρόωρη πληρωμή σύνταξης Μαίου για να αποσπάσει ψήφους. Δεν ασκήθηκε χρόνια από το διαρκές άθλιο κράτος ο έκτατος ετήσιος φόρος παντού που έγινε μόνιμος τριετίας και μετά οριστικά μόνιμος ??
  Δεν ρυθμίζουν ταψδανειά των 10 χρόνια οι πολίτες με τις προτροπές του κράτους , πληρώνουν τόκους πιυ πάνε χαμένοι και τα κεφάλαια δανείων μένουν τα ίδια ή μεγαλώνουν??
  Δεν ήταν εποχή το 2017 που η κρατική αθλιότητα πήρε πίσω τις μειωμένες αντικειμενικές αξίες πιυ ψήφισε, για να εισπράξει μεγαλύτερο ενφια ??
  Γιατί το κράτος και οι κυβερνήσεις πιυ ενδιαφέρονταν για την κοινωνική δικαιοσύνη , δεν προσάρμοσε τα δάνεια με βάση τις αξίες των ακινήτων και των εισοδημάτων, όταν εισοδήματα και αξίες ακινήτων πήραν την κατρακύλα από το 2010?? Δεν ήταν κρατική αοόφαση σκληρής κοινωνικής καταστολής και φασισμού , η επιβολή πρόσθετων φόρων πάνω στα ακίνητα ( ΕΤΤΗΔΕ -ΕΝΦΙΑ) την στιγμή οου οι αξίες των ακινήτων είχαν χαθεί και τα δάνεια επί των ακινήτων μένανε τα ίδια ?? Δεν ήταν σκοπιμότητα όλο αυτό για να εξοντωθούν οι πολίτες μέσω ακινήτων και παράταση των χρόνων δανεισμού για να πληρώνουν εφ ορου ζωής για ακίνητα που δεν έχουν αξία ??
  Ο διπλασιασμός της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για μια νύχτα από την κρατική ΔΕΗ δεν ήταν αλητεία με το έτσι κυβερνητικό θέλω??
  Οι άνθρωποι στημ Ελλάδα ζούν σε καθεστώς μόνιμου διωγμού σπό όσους κάθε φορά κατάφεραν -ώς καταφερτζήδες -και πισσανε τις καρέκλες αυτού του μορφώματος που φκιάχτηκε ώς νεοελληνικό κράτος. Και ιδιαίτερα η πύκνωση αυτών των αθλιοτήτων της κυβερνητικό κρατικής συμπεριφοράς απέναντι στους πολίτες εντάθηκε τα τελευταία 20-25 χρόνια , και αυτό έχει πλήρη εξήγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.