Οι ευθύνες των αιρετών της Περιφέρειαςγια τις επισκευές λόγω σεισμού στο Γυμνάσιο Βασιλικής Παράληψη ή Συγκάλυψη;*


Σύμφωνα με την απόφαση 350-17/29-04-2020 της Οικονομικής Επιτροπήςτης Π.Ι.Ν.(δείτε εδώ) ακυρώθηκε ο διαγωνισμός  του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ», προϋπ/σμού 450.000,00 € με ΦΠΑ». Το θέμα ανέπτυξε η  Πρόεδρος καΚράτσα κατατεθέντας εισήγηση του Διευθυντή Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λευκάδας, κ. Ευάγγελου Μοσχονά παρόντος και του μέλους κ. Θοδωρή Χαλικιά. Ανάμεσα στους λόγους που επικαλείται ο εισηγητής είναι: «10. Το αριθ. πρωτ. 21233/3204/17-3-2020 Έγγραφο της ΔΤΕ ΠΕ Λευκάδας περί έκδοσης άδειας δόμησης από ΥΔΟΜ Δήμου Λευκάδας».

Χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση:

« Η Οικονομική Επιτροπή μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω, καθώς και τις διευκρινίσεις του Διευθυντή Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λευκάδας, κ. Ευάγγελου Μοσχονά, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Δήμος Λευκάδας δεν ολοκλήρωσε τις προβλεπόμενες από την πλευρά του διαδικασίες, δηλαδή, δεν έχει ψηφίσει την προγραμματική σύμβαση και δεν έχει εκδώσει την οικοδομική άδεια».

Είναι όμως έτσι;

Τοπαραπάνω έγγραφο με α.α.10. περί έκδοσης οικοδομικής άδειας κάθε άλλο παρά σε αυτό αναφέρεται.(δείτε εδώ). Το έγγραφο στάλθηκε πράγματι από την ΔΤΕ ΠΕ Λευκάδας προς το Δήμο Λευκάδας αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο για να γίνει διόρθωση της απόφασης 37-04/2020 του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφορικά με την προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Λευκάδας. Χωρίς την τυπική αυτή διόρθωση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως συνέβη και στο Λιμένα Βασιλικής. Αν και το έγγραφο ξεκάθαρα αναφέρει για διόρθωση ως δια μαγείας στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας έχει ως θέμα την μη έκδοση οικοδομικής άδειας.

Η πολύπαθη ιστορία της προγραμματικής σύμβασης αρχίζει με την απόφαση  που πάρθηκε στις  16/2/20 (Αριθ. απόφασης 37-04/2020) από το Περιφερειακό Συμβούλιο (δείτε εδώ), εισηγητής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λευκάδας κ. Κτενάς. Παρόμοια  προγραμματική  σύμβαση έχει χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα, όταν απαιτούνταν συνεργασία ανάμεσα στο Δήμο Λευκάδας και στην Περιφέρεια  Ιονίων Νήσων για επισκευές σχολικών μονάδων, άρα υπήρχε το πρότυπο. Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν στην Επιτροπή  Παρακολούθησης να συμπληρωθούν τα ονόματα εκτός του προέδρου της Επιτροπής, που η σύμβαση ανέφερε (παράγραφος 6) τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λευκάδας,  τα υπόλοιπα δύο.  Εκεί όμως,ως εισηγητήςο κ. Αντιπεριφερειάρχης,όρισετακτικό μέλος της επιτροπής τονίδιο ενώ ήδη κατείχε θέση Προέδρου της Επιτροπής. Η διαδικασία προχώρησε χωρίς την ορθή προγραμματική σύμβαση οπότε και στις 17/3 (έναν μήνα αργότερα) ο διευθυντής ΔΤΕ επανήλθε ζητώντας την διόρθωση όπως αναφέρει το έγγραφο με α.α.10. Η διαδικασία όμως είχε προχωρήσει, με μία μετέωρη προγραμματική σύμβαση, μη υπογεγραμμένη από τους συμβαλλόμενους,  ψηφισμένη μόνο από το Περιφερειακό Συμβούλιο, φτάνοντας μάλιστα όχι μόνο στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό αλλά και αποσφράγιση των προσφορών  του διαγωνισμού στις 13/3.

Η προγραμματική σύμβαση επανήλθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 27/3/(δείτε εδώ), όπου και έγινε η απαιτούμενη διόρθωση, τη θέση του ως τακτικό μέλος πήρε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αντώνιος Δουβίτσας, με αναπληρωτή του τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Θεόδωρο Χαλικιά

Όμως από ότι φαίνεται ήταν ήδη αργά για τη συνέχιση της διαδικασίας, αφού ήδη είχε προηγηθεί η δημοπρασία στις 13/3. Έτσι η οικονομική επιτροπή αποφάσισε στις 29/4 την ακύρωση του διαγωνισμού επικαλούμενη υπαιτιότητα του Δήμου Λευκάδας προσπαθώντας να προλάβει την ακύρωση για το Γυμνάσιο τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αλήθεια πότε έχει ξανασυμβεί η Οικονομική  Επιτροπή Δήμου ή Περιφέρειας να ακυρώνει δημοπράτηση , που όχι μόνο έχει πραγματοποιηθείο διαγωνισμός αλλά έχει γίνει με την υπ. αριθ. 308-14/08-04-2020και κατακύρωση του πρακτικού του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή;(δείτε εδώ)

Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς:

Πως είναι δυνατόν ο εισηγητής του θέματος κ. Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας  να ορίζει ως μέλος τον ίδιο, ενώ ήταν ήδη Πρόεδρος της Επιτροπής και μάλιστα την επόμενη μέρα να θριαμβολογεί με ανακοινώσεις περί επίλυσης του προβλήματος;  Οι υπόλοιποι Περιφερειακοί Σύμβουλοι δεν διάβασαν την εισήγηση;

Γιατί  οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν μνημονεύονται στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής παρά παρουσιάζεται ανάμεσα στα άλλα παραποιημένα το έγγραφο περί άδειας δόμησης και ταυτόχρονα επιρρίπτοντας ευθύνες μόνο στο Δήμο Λευκάδας και αγνοώντας τις δικές του ευθύνες;

Ο κ. Γαλιατσάτος αλλά και ο κ. Χαλικιάς σε πρόσφατες συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο γιατί απέφυγαν να απαντήσουν για το θέμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο;  Μήπως ως μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου επιπροσθέτως ο κ. Χαλικιάς και της Οικονομικής Επιτροπής γνώριζαν από πρώτο χέρι τι είχε συμβεί αφού είχαν υπερψηφίσει τις λανθασμένες αποφάσεις;

Είναι δυνατόν για μια παράληψη να μην αναλαμβάνει κανείς από το Περιφερειακό Συμβούλιο την ευθύνη που του αναλογεί παρά να στέφεται με μεγάλη ευκολία μάλιστα σε αποδιοπομπαίους τράγους;

Τελικά υπάρχει σκοπιμότητα για την παραπάνω έκβαση ή απλά  παραλήψεις;

Μπορεί να δεσμευτεί η κ. Περιφερειάρχης  για την υλοποίηση  του έργου παρουσιάζοντας εκ νέου χρονοδιάγραμμα;

Όποιες και να είναι οι απαντήσεις αλλά και η στάση του Δήμου Λευκάδας που και αυτός με τη σειρά του ψήφισε την προγραμματική σύμβαση στις 23/3 (δείτε εδώ), δηλαδή έπειτα από τη δημοπρασία,το πρόβλημα παραμένει.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Βασιλικής δεν μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές σχολείο ενώ τα χρήματα υπάρχουν διαθέσιμα πέντε χρόνια έπειτα από το σεισμό.

Με εκτίμηση

ΓιώργοςΜαργέλης

Οικονομολόγος, Εκπαιδευτικός Γυμνασίου Βασιλικής

Δημοτικός Σύμβουλος την περίοδο 2010-14

About Ομάδα Σύνταξης 28397 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.