Οι αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας κ. Ορφανουδάκης-Μηλιώτης στον Prisma 91,6 για την κατάσταση στην Νότια Λευκάδα.


Στη Λευκάδα βρέθηκαν την Πέμπτη (1/10) οι Αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Τεχνικών Έργων κ. Μανώλης Ορφανουδάκης και Πολιτικής Προστασίας κ Νίκος Μηλιώτης και συνοδεία του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά επισκέφτηκαν τις περιοχές, που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία «ΙΑΝΟΣ», την Βασιλική και το Νυδρί, ώστε να καταγράψουντα  προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.

Μιλώντας στον Prisma 91,6 ο αντιπεριφερειάρχης τεχνικών έργων Μανώλης Ορφανουδάκης ανέφερε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του είναι το σύνολο των καταστροφών που έχουν γίνει στη Λευκάδα.

“Ευχόμαστε σε κανένα από τα μέρη της περιφέρειας Ιονίων νήσων να μη ζήσουμε φαινόμενα σαν της Κεφαλλονιάς και γενικότερα σε κανένα μέρος στην Ελλάδα. Όπως εγώ είδα την κατάσταση στην Κεφαλονιά θυμίζει μία εμπόλεμη ζώνη.”

Όπως είπε ο κ Ορφανουδάκης,  “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στις καταστροφές αυτές, καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει και  η οικοδομική δραστηριότητα δεν έχει τηρήσει τις απαραίτητες νομοθετικές διατάξεις.

Αυτό δεν το λέω ως καταγγελία, αλλά στο γεγονός ότι η κάθε περιφέρεια βρίσκεται κατόπιν εορτής να πραγματοποιεί εκ νέου αντιπλημμυρικά έργα γιατί η ανθρώπινη δραστηριότητα εμποδίζει.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι το προηγούμενο διάστημα έγινε μία μεγάλη προσπάθεια για τον καθαρισμό των ρεμάτων και αποδείχθηκε ότι το ρέμα Ρουπακιάς λειτούργησε πολύ καλά, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και αναμένεται να γίνουν και βελτιώσεις και αυτό συζητούσαμε με την τεχνική υπηρεσία ποιες άμεσες βελτιώσεις και καθαρισμοί πρέπει να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα, καθώς πρέπει να αξιοποιήσουμε και τη βοήθεια των 2 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο για άμεσες ενέργειες της πολιτικής προστασίας.

Στην παρέμβασή του στον Prisma 91,6 ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης ανέφερε ότι η περιοχή του Δήμου Απολλωνίων έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από αίτημα του αντιπεριφερειάρχη κ.Κτενά και τη συνδρομή του δήμου, ενώ και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών την έχουν επισκεφτεί, καθώς και μηχανικοί της αντιπεριφέρειας Λευκάδας για να γίνει μία πρώτη αποτύπωση αναφορικά με τις ζημιές επιχειρήσεων και υποδομές.

“Ευτυχώς η Λευκάδα δεν έζησε στο βάθος στο ύψος των καταστροφών που βίωσαν οι κάτοικοι της Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου.

Η σημερινή επίσκεψη στη Λευκάδα έχει να κάνει εμείς ως πολιτική προστασία να δούμε από κοντά τι πρέπει να γίνει, να έχουμε την συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά και την δημοτική αρχή, γιατί πρόκειται για οικιστικό ιστό που αρμοδιότητα είναι του δήμου, εμείς ως περιφέρεια στα υδατορέματα θα πρέπει να κάνουμε στοχευμένες δράσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα που μας δίνει η δυνατότητα του καιρού.

Στο ερώτημα αν υπάρχει αγαστή συνεργασία του Δήμου με την περιφέρεια σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μηλιώτης είπε ότι επειδή θέλει να είναι ξεκάθαρος και πάντα στο λόγο του είναι καθαρός όπως το αντιλαμβάνεται, στην Λευκάδα οι ευθύνες δράσης και δραστηριοποίησης σε επίπεδο αντιπεριφέρειας σε όλη την περιφερειακή ενότητα της Λευκάδας επειδή είναι ταυτόσημες με αυτές στα όρια και την επικράτεια του ίδιου δήμου, πολλές φορές συμβαίνει να μπερδεύονται λίγο οι αρμοδιότητες και κατεύθυνση.

“Αυτή η συνεργασία όμως θα πρέπει να αναπτυχθεί προς το βέλτιστο για το καλό της κοινωνίας και προς σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό.

Βέβαια σε πολλά σημεία τα αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας υλοποιούνται, είναι προγραμματισμένα και προγραμματίζονται και άλλα και είναι βασικός κορμός σκέψεις μας αυτές οι δράσεις οι ανθρώπινες που αναπτύσσονται είτε οικονομικές, σε τουριστικούς προορισμούς σε μία πανέμορφη Λευκάδα, όπως για παράδειγμα ένας τουριστικός τόπος που είναι η Βασιλική αυτές να προστατευτούν.

Είναι αυτό που λέμε ότι μπορεί να δουλεύεις μία ζωή και να έρθει μία κακιά ώρα και θα τα καταστρέψει όλα, αυτή την κακιά ώρα πρέπει να την προβλέψουμε και όχι να την αποτρέψουμε γιατί κανείς δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό, έχουμε όμως υποχρέωση να περιορίσουμε τον κίνδυνο της ζωής και της περιουσίας.”

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Ο ιανός έφερε βροχή
  έφερε και αγέρα
  βρήκες όμως σούδες κλειστές
  το νερό έγειρε σαπέρα.

  Ήτανε δυνατή η βροχή
  ήτανε ποδοβάγια
  πλημύρησαν δρόμοι για τα καλά
  λίμνη γίνανε τα λιβάδια.

  Και η θάλασσα φούσκωσε πολύ
  βγήκε στις παραλίες
  αυτά τα νερά δεν μαζεύονται
  με μηχανικές αντλίες.

  Είναι και εποχή κορονο’ι’ού
  μπαίνει και χειμώνας
  έρχονται χιόνια και βροχές
  χρειάζεται αντιπλημυρικός αγώνας.

  Οι κάτοικοι να βγούν για τα καλά
  τις σούδες να καθαρίσουν
  να δουλέψουν με αξίνες και τσαπιά
  αλλοιώς ξανά θα πλημυρίσουν.

  Τα κρατικά ταμεία δεν έχουν λεφτά
  για αντιπλημυρικά να διατεθούν
  πρέπει και οι κάτοικοι εκεί
  οι ίδιοι να ξοδευτούν
  αν θέλουν να φυλαχτούν.

  Έχωμε χρόνια χρεωκοπία
  και οικονομική δυσκολία
  κόκκινα είναι τα κρατικά ταμεία
  μες αυτή εδώ την συγκυρία.

  Και φόρους δεν μπορεί να μαζέψει
  το κράτος τούτη την στιγμή
  γιατί η κορονο’ι’κή πανδημία
  έφερε οικονομική καταστροφή.

  Άντε να δώσει επιδόματα
  το κράτος το πολύ
  να πιούνε καφέ στα καφενεία
  και κάνα τσίπουρο ή ρακί.

  Τι άλλο να κάνει το κράτος
  απ τον επιδοματισμό
  για την αποκατάσταση εκ των πλημυρών
  χρειάζεται ταμείο χοντρό.

  Στον Άσσο στην Κεφαλονιά
  και στην Λευκάδα στην Βασιλική
  η τύχη των περιοχώ ενδίδει
  χρειάζεται προσοχή.

  Να μην ξαναγίνουν καταστροφές
  σπ τα φαινόμενα τα φυσικά
  τα οποία από δώ και πέρα
  θάναι και ποιό συχνά
  όπως λένε οι επιστήμονες
  σε κάθε ευκαιρία
  που ενημερώνουν τους πολίτες
  σε κάθε επερχόμενη κακοκαιρία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.