Όχι στις εξορύξεις ποτέ και πουθενά….*


ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ

Είναι  αλήθεια πως κάθε συζήτηση που ανοίγει θέματα γύρω από τις Εξορύξεις, τις ΑΟΖ και τον πόλεμο είναι ενδιαφέρουσα και φυσικά καλοδεχούμενη.

Όμως αναφορικά με τις θέσεις που ακούστηκαν στην εκδήλωση της Μετωπικής Δράσης όπως εκφράστηκαν τόσο από τον κο Βατικιώτη, (ηγετικό στέλεχος της Μετάβασης) όσο και τον κο Πρωτονοτάριο ( μέλος της Π.Ε. ΛΑΕ), ειλικρινά πέσαμε απ’ τα σύννεφα.!!! Πιστεύαμε ότι όλες οι δυνάμεις της αριστεράς είναι ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Είχαμε δε την αυταπάτη, ότι και η Μετωπική Δράση συμμερίζεται το σύνθημα που το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις έχει στην προμετωπίδα του: “Όχι στις εξορύξεις, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ελεύθερα να μείνουν θάλασσες και βουνα”. Δυστυχως διαψευστηκαμε οικτρά!! Ο κος Βατικιωτης υποστήριξε πως το μοντέλο που ονειρεύεται για την Ελλάδα είναι το μοντέλο της Νορβηγίας, άρα αυτός πρέπει να είναι κι ο στόχος μας. Ειναι δηλαδή, όχι κατά των εξορύξεων, αλλά ΥΠΕΡ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ!!! Όπως δηλαδή και η κα Κράτσα υποστήριξε στο περ. συμβουλιο. Και μάλιστα υπέρ του ίδιου μοντέλου (Νορβηγία)!!!! Απ’ την άλλη, όλα τα επιχειρήματα που τέθηκαν στην συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η θέση “υπέρ με προϋποθέσεις”, είναι τα επιχειρήματα των εταιρειών πετρελαίου της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων και μάλιστα κατά λέξη:

1)   Αν γίνουν οι εξορύξεις θα μπορέσει η χώρα να αυτονομηθεί ενεργειακά. Αναφέρονται στη «χώρα» ταυτίζοντας τα συμφέροντα του κράτους και των εταιρειών με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού. Ουσιαστικά συντάσσονται με τη καινούργια μεγάλη ιδέα της αστικής τάξης,  που φαντάζεται τη χώρα (άρα και την ίδια) να έχει ηγεμονικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες για το λαό.

2)  ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν οι εξορύξεις, όπως έπρεπε να γίνει κ η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟΙ ΟΡΟΙ (δες τε τι έγινε στην Χαλκιδική και βγάλτε συμπεράσματα).!!! Πληροφοριακα, αυτή την θέση υποστήριξε στο Περ. Συμβ. τόσο ο κος Αλεξάκης του ΚΙΝΑΛ, όσο και ο κος Γαλιατσάτος του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά τα τσιράκια του υπουργείου που ήταν εκεί!!

Μπαίνουν όμως τα εξής ερωτήματα:

  1. Γιατί ο λαός να πάρει το ρίσκο των γεωτρήσεων
  2. Ποιος θα κερδίσει από αυτές και τι;
  3. Τι δείχνει η εμπειρία, όπου έχουν γίνει;
  4. Από πότε δυνάμεις της αριστεράς τάσσονται υπέρ των εξορύξεων; (άλλη γνώμη είχαμε!!!!)

Θεωρούμε ότι την απάντηση σε αυτά την δίνουν ήδη τα κινήματα εναντίωσης που αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα, ανατρέποντας τα σχέδια εταιρειών, ΜΜΕ και κράτους.

Λευκάδα, 11/2/2020                                                                           Κώστας Βλάχος

Γεωπόνος

About Ομάδα Σύνταξης 28556 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Το νεωτερικό -μέχρι μετανεωτερικό-όραμα για το Ιόνιο πετρέλαιο – φυσικό αέριο δεν μπορεί να ανασταλεί.
    Το Ακαρνανικό τοπίο των γεννητριών που φτάνουν στον ουρανό επιζητεί την εδραία αντιστιξή του στις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου μέσα στην θάλασσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.