Ο Βασίλης Κατωπόδης στον Prisma 91,6 για τα ανεπιτήρητα και την αποκατάσταση των Ιερών ναών Αγίου Μηνά και Αγίου Σπυρίδωνα..”


Θέματα της επικαιρότητας σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6, ο επιχειρηματίας Βασίλης Κατωπόδης.

Σχετικά με το οξύ ζήτημα των ανεπιθύμητων παραγωγικών ζώων και τις προσδοκίες που υπάρχουν από τους κατοίκους της ορεινής Λευκάδας, υπογράμμισε ότι ο ίδιος είχε την πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή μία ομάδα ειδικών του είδους, που ασχολούνται με βοοειδή, έχουν στάβλο στον Αστακό και γνωρίζουν το αντικείμενο.

“Η πρώτη επαφή είχε γίνει με την προηγούμενη δημοτική αρχή, για διάφορους λόγους ωστόσο δεν προχώρησε και ο νυν δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός, γνωρίζοντας το θέμα μου είχε ζητήσει να τους φέρω ξανά σε επικοινωνία έτσι και έγινε. Έχει βρεθεί μία φόρμουλα, το σχετικό κονδύλι έχει ψηφιστεί στον προϋπολογισμό και από όσο γνωρίζω αναμένεται η υπογραφή μιας σύμβασης για να προχωρήσουν την επιχείρηση.

Νομίζω ότι σύντομα η προσπάθεια θα καρποφορήσει και η ορεινή Λευκάδα θα ησυχάσει από το βραχνά των ανεπιτήρητων, καθώς τα ανεξέλεγκτα ζώα είναι πάνω από 150.

Μάλιστα το συγκεκριμένο συνεργείο, έχει δει που συχνάζουν τα βοοειδή, έχει κάνει ανίχνευση του χώρου και γνωρίζουν πού βρίσκονται. Μάλιστα του είπαν ότι είναι σίγουροι ότι με το που θα ξεκινήσει η επιχείρηση άμεσα θα ξεκινήσουν να μαζεύουν ζώα.”

Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του εκκλησιαστικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στις εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας του Αγίου Μηνά, λέγοντας πως υπήρχε ένα θέμα με την ΔΕΗ, καθώς κάποια καλώδια περνούσαν πάνω από την εκκλησία.

“Αυτό ήταν μία αφορμή για τους υπεύθυνους από το Υπουργείο Πολιτισμού να κολλήσουν οι εργασίες εάν δεν φύγουν τα καλώδια. Είχε γίνει μία αίτηση προς τη ΔΕΗ, η οποία ως συνήθως μπήκε σε κάποιο γραφείο και όταν ο εφημέριος τον μου είπε ότι το έργο δεν προχωράει λόγω της κατάστασης, στα μέσα Δεκέμβρη έφτασα στο διοικητή της ΔΕΗ δυτικής Ελλάδας.

Ο ο ίδιος έδρασε άμεσα, μετά τις γιορτές έγινε αποσύνδεση των καλωδίων που περνούν πάνω από τον ιερό Ναό και τοποθετήθηκε ένα καινούργιο καλώδιο και τώρα πλέον δεν περνάνε τα καλώδια από πάνω, αλλά δεν έχουν πλέον ρεύμα.

Πριν από δύο εβδομάδες επισκέφθηκε κλιμάκιο αναστηλώσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού για να επιθεωρήσει τις εργασίες, οι οποίες ωστόσο έχουν σταματήσει από τον περασμένο Ιούλιο λόγω του θέματος της ΔΕΗ.

Μαζί με αυτό το κλιμάκιο ήρθε και η κυρία Καρώνη πού είναι η προϊσταμένη της διεύθυνσης και διαπίστωσα ότι έχει τη βούληση να τρέξει τις διαδικασίες, για να ολοκληρωθεί το έργο τον Ιανουάριο του 2006 ένα που προβλέπεται.

Με αφορμή ένα βιβλίο που θα γράψει για τα Βυζαντινά μνημεία, εξέφρασε τη βούληση της να γίνει αναστήλωση σε όλα αυτά, ενώ παράλληλα πήρα την πρωτοβουλία να επισκεφτούμε μαζί τον δήμαρχο Λευκάδας, αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη.”

Εκεί συζητήσαμε και για τον Άγιο Σπυρίδωνα, του οποίου ιδιοκτησιακό καθεστώς, πράγματι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, καθώς βρίσκεται τόσο στο συμβούλιο της επικρατείας, όσο και τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Η κυρία Καρώνη είπε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού πιο συγκεκριμένα η διεύθυνση αναστηλώσεων, έχει κάνει μελέτη για χρηματοδότηση του ναού από κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ.

Όταν λοιπόν θα ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό, θα ενταχθεί αμέσως στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για να γίνει η αναστήλωση της.

Σε ερώτηση μου για το πότε θα τελειώσει το ιδιοκτησιακό μου απάντησε οσονούπω, χωρίς να προσδιορίσει χρονικό ορίζοντα.

Από το προηγούμενο καλοκαίρι ωστόσο είχα ζητήσει από τον Μητροπολίτη, να μπει μία γιγαντοαφίσα μπροστά από τον ιερό ναό, για να καλύψει την ασχήμια, ιδέα που είχε και ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, με την κυρία καρώνη να λέει ότι θα αναλάβει όλη αυτή τη διαδικασία, ώστε να προμηθευτούμε την γιγαντοαφίσα, με την εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα, της οποίας χρηματοδότηση θα συμβάλλει τόσο ο δήμος όσο και η περιφέρεια.

 

About Ομάδα Σύνταξης 27953 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Τα ανεπιτήρητα βό'ι'δια χρόνια... όλως τυχαίως !!! και σε συγκεκριμένη περιοχή όλως τυχαίως !!! says:

    Τα ανεπιτήρητα δεν είναι αποτέλεσμα της ερήμωσης ή υποβάθμισης της συγκεκριμένης περιοχής της Λευκάδος ( είναι το ημιορεινό – ορεινό μέρος στο Βόρειο κεντρικό Τμήμα). Είναι προυπόθεση – το πώς δημιουργήθηκε και τι εξυπηρετεί αυτή η προυπόθεση παίρνει ανάλυση -.
    Όλως τυχαίως τα βό’ι’δια αυτά δεν κατεβαίνουν προς τα Ανατολικά παράλια ούτε πλησιάζουν στα Νότια ούτε στα Δυτικά παράλια. Όλως τυχαίως , βρέθηκαν μέσα στο κεντρικό ημιορεινό ορεινό μέρος. Όλως τυχαίως δεν ξέρει κανείς πώς βρέθηκαν, όλως τυχαίως ισοπέδωσαν σωρρευτικά χρόνια κάθε εναπομείνουσα διάθεση για καλλιέργεια , όλως τυχαίως βρίσκονται μέσα στο δρόμο για να αποκόβουν και να αποθαρύνουν ουσιαστικά την κυκλοφορία από και προς την περιοχή αυτή, όλως τυχαίως κρύβονται ως αδέσποτα και δεν είναι εύκολο να βρεθούν για να συγκεντρωθούν αλλά πάλι όλως τυχαίως κυκλοφορούν νύχτα.
    Τα ανεπιτήρητα βό’ι’δια αυτά παίζουν μπαρμπούτι και φέρνουν χρόνια εξάρες μόνιμα ( όλως τυχαίως ) για τούτο και έχουν την τύχη να διατηρούνται και να πολλαπλασιάζονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.