Ο Σπύρος Σπύρου για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Τουριστικού Αγκυροβολίου Βασιλικής στον Prisma 91,6. Η απάντηση της Περιφέρειας για την εξέλιξη του έργου.


Ο πρώην περιφερειάρχης,  επικεφαλής της παράταξης ” Ιόνιος Συμμαχία” Σπύρος Σπύρου, σχολίασε την επικαιρότητα, στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη.

Αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού, είπε πως “ευτυχώς για τον τόπο μας τα μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως, όταν μία παγκόσμια κοινότητα καθησύχαζε και ακούγαμε για το τι συμβαίνει στην Κίνα, τα περνάγαμε φευγαλέα στην Ευρώπη, βλέποντας πώς εξελίχθηκε η κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία.

Στην Ελλάδα προχώρησαν γρήγορα τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν,  όμως ποτέ το υγειονομικό μας σύστημα δεν ήταν έτσι θωρακισμένο, όπως στις γειτονικές χώρες, ούτε από στελέχωση, ούτε από εξοπλισμό, γιατί ξέρουμε καλά και αυτό έχει συζητηθεί πολλές φορές στο περιφερειακό συμβούλιο, ότι υπήρχε αυτό το έλλειμμα πάνω από 6.000 ιατρικού προσωπικού,  25.000  νοσηλευτικού, κάποιοι ερχόντουσαν με το σταγονόμετρο, ενώ πολλοί έφευγαν λόγω συνταξιοδότησης.

Φάνηκε λοιπόν ότι έπρεπε να κοιτάξουμε τις υγειονομικές μονάδες στην περιφέρειά μας, στο μέτρο που μας αναλογεί, ώστε να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν έγκαιρα, καθώς πριν από ενάμιση μήνα, είχαμε το θέμα της μονάδας εντατικής θεραπείας στη Ζάκυνθο ευτυχώς τα νοσοκομεία στην περιφέρεια μας είναι αρκετά σύγχρονα και είναι σε μία ετοιμότητα.

Ωστόσο στην περιφέρεια μας δεν είχαμε πολλά κρούσματα, ο φόβος μας ήταν μήπως αιφνιδιαστούμε και μεγαλώσει ο κίνδυνος από τη στιγμή που το σύστημα φορτώνεται. Όμως είμαστε σε καλή κατάσταση, η περιφέρεια και οι δήμοι ενεργοποιήθηκαν, προσπαθώντας να ελέγξουν τις παρενέργειες από τα νέα δεδομένα, γιατί κόσμος κλείνεται στο σπίτι του, κάποιοι χάνουν τη δουλειά τους, υπήρχαν άτομα τα οποία στηρίζονται στο μεροκάματο για να μπορέσουν να ζήσουν, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους κι όλα αυτά σε κάθε οργανωμένη περιφέρεια, οφείλουμε να τα παρακολουθούμε και να αντιμετωπίζουμε.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να μη θέλουμε να φορτώνουμε στις συζητήσεις μας, το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα στον τουρισμό στην περιοχή μας, ωστόσο είναι μία πραγματικότητα, καθώς τώρα το καλοκαίρι θα άνοιγαν πολλά μαγαζιά,  είναι ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων που θα ξεκινούσαν τώρα την απασχόληση τους και δεν γνωρίζουμε πως μπορούν να βοηθηθούν, καθώς δεν είχαν επαγγελματική δραστηριότητα όλο αυτό τον καιρό.

Ωστόσο αυτό που προέχει τώρα είναι να εμποδίσουμε τον ιό να πολλαπλασιαστεί, να μεταδοθεί και να κάνει πολύ εύκολη διασπορά μέσω του αέρα, λαμβάνοντας τα μέτρα, μέσο απολύμανσης και απόστασης προσωπικής επαφής.

Αναφορικά με το θέμα του Αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών στην Βασιλική και για ποιο λόγο ακόμα δεν έχει παραδοθεί για χρήση, με αφορμή πρόσφατη ερώτηση του στο περιφερειακό συμβούλιο ο Σπύρος Σπύρου ανέφερε ότι κατά την προεκλογική περίοδο που βρεθήκαμε στη νότια Λευκάδα, υπήρχε ανησυχία στους πολίτες, ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί όπως έπρεπε, δεν έχουν καλυφθεί πολλά άλλα σημεία που αφορούν το λιμάνι και το κυριότερο είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχουν συχνά Νότιοι άνεμοι, ο κυματισμός μπαίνει μέσα στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να μην δημιουργεί ασφάλεια στα σκάφη.

“Άρα ένα έργο το οποίο στοίχισε περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, καθώς οι κυματισμοί πολλές φορές έφταναν μέχρι το γυμνάσιο που είναι στην ακτή στην περιοχή της Βασιλικής και το 2015 είχαν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς και πρόσφατα είχε βγει μία δαπάνη 450 χιλιάδων για επισκευές, αλλά και για το κέντρο υγείας Βασιλικής, που με επιστολή μας στην 6η υγειονομική περιφέρεια είχαμε θέσει το ζήτημα καθώς υπάρχουν χρήματα μέσω προγράμματος, όμως υπάρχει μία δυσκινησία στο να χρησιμοποιηθούν.

Το φέραμε αυτό το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο και από κει βγήκε και η ανάγκη επανίδρυσης της Υγειονομικής περιφέρειας ιονίων Νήσων, γιατί έχει άλλη άποψη και άλλη παρουσία Όταν είσαι κοντά στα πρόβλημα και όχι από μία 6η υγειονομική περιφέρεια με μεγάλα νοσοκομεία και πολλά Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία.”

Σχετικά με το αγκυροβόλιο επεσήμανα τα θέματα αυτά, τα οποία  έχω από δεδομένα μέσω της διαχειριστικής και εγώ έφερα το ζήτημα για να κινητοποιήσω στο μέτρο του δυνατού την νέα Περιφερειακή και δημοτική αρχή, ότι αυτό το έργο δεν τελειώνει με ευχολόγια, αλλά με ειδικές αποφάσεις, για να δούμε πώς θα γίνει η προστασία του, πώς θα προσεγγίσει το ημερήσιο σκάφος που έρχεται από την Κεφαλονιά, το πάρκινγκ που χρειάζεται στο χώρο, η πρόσβαση κι άλλη μία σειρά θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν.

Βέβαια το έργο ανήκει στο δήμο Λευκάδας, χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια, η οποία έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης και υποχρέωσης να κινητοποιήσει αυτά τα θέματα, η κυρία Κράτσα του είπε ότι έχει έρθει σε επαφή με τη δημοτική αρχή, για να δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσει το έργο, το οποίο φαίνεται πως για άλλη μία χρονιά, άσχετα με την εξέλιξη της πανδημίας, δεν θα μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να λειτουργήσει επωφελή για της περιοχής η οποία είναι άκρως τουριστική.

Το θέμα αυτό το παρακολουθώ από κοντά, όχι από αντιπολιτευτικό σκοπό, απεναντίας με αυτό επιδιώκουν έχω μία αφύπνιση της διοίκησης γενικότερα, για ένα θέμα που το θεωρώ πολύ σοβαρό, ενώ θα σας παραχωρήσω την απάντηση της κ. Κράτσα για ένα θέμα σοβαρό που το έχουμε μπροστά μας.

Σχολιάζοντας την πληροφορία εκ μέρους της δημοτικής αρχής ότι το έργο είναι κατά 99% έτοιμο και γίνονται όλες οι προετοιμασίες, απάντησε ότι αυτό είναι ευχάριστο, καλό είναι το 99 να γίνει 100% για να μπορεί να λειτουργήσει, έχω την αίσθηση ότι δεν είναι στο 99% καλό είναι να μας ενημερώσουν, γιατί έχει πρόβλημα με την είσοδο του κυματισμού μέσα, καθώς και πώς θα γίνει ο χόρος του φέρι μποτ που έρχεται από Κεφαλονιά, αυτός είναι μία ευχάριστη είδηση, αλλά εγώ το διασταύρωσα και από παράγοντες που έχουν θεσμική ευθύνη.”

Ερωτώμενος για το αν συμφωνεί με την βούλησή της κ. Κράτσα να ζητήσει από τον Δήμο μέρος του Διοικητηρίου, για να εξυπηρετήσει υπηρεσίες περιφέρειας, ο κύριος Σπύρου, εξήγησέ τον τρόπο λειτουργίας του Διοικητηρίου, λέγοντας ότι ανήκει στην περιφέρεια.

“Εκείνο το διάστημα που ήμασταν στην διοίκηση ο δήμος έφευγε από ένα μέρος που δεν μπορούσε να λειτουργήσει, έγινε ένας διακανονισμός και μάλιστα ο δήμος πήρε παραπάνω από το 50% που του αναλογούσε, καθώς ένα φορτίο μεγάλο συντήρησης ανήκει στην περιφέρεια, υπήρξε ένας ασαφής διακανονισμός σε όλη την ιστορία. Πιθανότατα η κ. Κράτσα να θεωρεί ότι χρειάζονται επιπλέον χώροι, καθώς το κτίριο ανήκει στην περιφέρεια, δεν παραχωρήθηκε, έγινε μία συμφωνία για να πληρώνει κάποια λειτουργικά έξοδα, είναι φιλοξενούμενος, ωστόσο εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει κάποια συνεννόηση.”

About Ομάδα Σύνταξης 28448 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.