Ο Μάκης Μελάς αναφέρει άγνωστους Λευκαδίτες πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης


Άγνωστους Λευκαδίτες πρωταγωνιστές που συμμετείχαν στην αποτίναξη του Τουρκικού Ζυγού ανέφερε μέσα από την δική του ιστορική έρευνα ο Μάκης Μελάς, τις οποίες και αφηγήθηκε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6.
Η αναφορά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε το ιστορικό μας παρελθόν μέσα από Λευκαδίτες πρωταγωνιστές.
Ο κύριος Μελάς διευκρίνισε ότι δεν είναι ιστορικός και το προϊόν έρευνας είναι στα πλαίσια του ελεύθερου χρόνου του καθώς και παρουσίας του σε διάφορες βιβλιοθήκες, ενώ η ψηφιοποίηση περισσότερων αρχείων έχει βοηθήσει καταλυτικά στην ιστορική καταγραφή.
Δυστυχώς λόγω τεχνικών προβλημάτων στην τηλεφωνική γραμμή η συνομιλία δεν είναι πολύ καθαρή, ωστόσο μέσα από τον Prisma 91,6 θα ανοίγουμε κεφάλαια ιστορικών αναφορών.

About Ομάδα Σύνταξης 28511 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Οι Δανοί Χρηματιστές του Λονδίνου Χάμπρο, δημιούργησαν το Ελλαδικό τότε κράτος ως Αγγλικό προτεκτοράτο, με τα δάνεια του αγώνα που έδωσαν.
  Το τι ποσό απ την ονομαστική αξία των δανείων έφτασε στην Ελλάδα και τι έγινε- σκούφιες και μπερέτες από τότε- είναι ακόμα ιστορικά ερευνόμενο.
  Οι Δανοί χρηματιστές του city London έπέβαλαν βασιλιά της Ελλάδος τον Δανό πρίγκηπα Γεώργιο Χριστιανό Γουλιέλμο Σλέβιγκ Χόλστά’ι’ν Γλύξμπουργκ, το 1863 , μια και η αδελφή του πριγκίπισα της Δανίας Αλεξάνδρα ήταν η σύζυγος του διαδόχου του Αγγλικού θρόνου ( υιού της βασίλισας ΒΙκτώρίας) Εδουάρδου του Ζ’. Οι ίδιοι οι Χάμπρο και ο διάδοχος της Αγγλίας Εδουάρδος ειδοποίησαν τον Έλληνα άνακτα ΓΕώργιο Α’ να πουλήσει τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου που κατείχε η Ελληνική βασιλική οικογένεια πρίν αυτά καταρρεύσουν το 1893 και σηματοδοτήθηκε η πτώχευση του 1893 και η χρεωκοπία του 1898.
  Και μάλλον οι Χάμπρο ήταν πίσω από την πτώχευση του 1843 – το Οθωνικό έπρεπε να πληρώσει ή μισθούς ή δόση τοκοχρεωλυσίων δανείων- που οδήγησε στην συνταγματική επανάσταση του 1843, που ποτέ δεν αποδέχτηκε ο όθωνας καταργώντας ουσιαστικά το πρωτόλειο σύνταγμα απ την πρώτη μέρα εφαρμογής του. Να ερευνηθεί ιστορικά αν και πίσω από τα συνοικέσια και την επιγαμία του Ελληνικού Θρόνου με τον τέως άνακτα Κων/νο τον Β’ με την Δανέζα πριγκίπισα Άννα Μαρία ( ο γάμος έγινε το 1964 αλλά το συνοικέσιο άρχισε από το 1961 ) υπάρχουν οι Δανοί του city London χρηματιστές Χάμπρο – ακόμα και σήμερα απ τους μεγαλύτερους χρηματιστές και διαχειριστές κεφαλαίων του πλανήτη.
  Η στροφή του διαδόχου Κων/νου – από το 1913 Βασιλιάς Κων/νος Α’ – προς το Γερμανικό αυτοκρατορικό θρόνο με την επιγαμία του με την αδελφή του Γουλιέλμου Κά’ι’ζερ Β’ , μπέρδεψε την σειρά της επιγαμικής εξάρτησης του Ελληνικού βασιλείου απ τους Χάμπρο και το Λονδίνο , και αυτό ήταν ένα σημαντικό στοιχείο για την παλινδρόμηση της Εγγλέζικης πολιτικής απέναντι στον Ελληνικό τότε θρόνο. Για την ιστορία αυτή την παλινδρόμηση- που κόστισε στην Ελλάδα καταστροφές αρνούμενοι οι Χάμπρο να δώσουν το υπεσχημένο δάνειο στην Ελλάδα μέσα στην Μικτασιατική εκστρατεία το 1921-1922- κατάφερε να την κουλαντρίσει ο Τζώννυ ο Μεταξάς ο Κεφαλλονίτης, που το τέλος του Αυγούστου του 1936 στην Κέρκυρα μαζί με τον Έλληνα άνακτα Γεώργιο Β’ ( συγκενή του Άγγλου βασιλιά ) υποσχέθηκε στον Βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο την πρόσδεση στην Αγγλική πολιτική, αρκεί οι Εγγλέζοι και Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδος ( δηλαδή οι Χάμπρο) να μην ζητούν μεγάλη καταβολή δόσεων τοκοχρεωλυσίων απ την Ελλάδα.
  Οι Χάμπρο London επέβαλαν στα Ιόνια Νησιά την χορηγία στον Βασιλικό Ελληνικό θρόνο του Γεωργίου του Α των 10 εκατομμυρίων το χρόνο, ως penalty
  παραχώρησης των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.