Ο Καθηγητής Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Γιώργος Πλειός μιλάει για το Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στον Prisma 91,6


Οι μεγάλοι παίκτες στον τομέα των ιδιωτικών καναλιών θα χρησιμοποιήσουν πολλούς τρόπους για να ακυρώσουν οποιαδήποτε διαδικασία ρύθμισης του τοπίο αυτού και οποιαδήποτε προσπάθεια στοχεύει στο να τους αφαιρέσει ένα κομμάτι από τη δύναμή τους,  υπογράμμισε μιλώντας τον Prisma  91,6 ο Kαθηγητής Eπικοινωνίας και Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης στο Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Γιώργος Πλειός.

Σύμφωνα με την  εκτίμηση του,  είναι θετική η αλλαγή που πάει να γίνει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας μας, ωστόσο με τον τρόπο που γίνεται δεν καταπολεμά αποτελεσματικά την διαπλοκή και επομένως στην  πραγματικότητα θα  αφαιρέσει από τα μέσα  ένα μέρος της δύναμης και όχι όλη τη δύναμή τους.

Γενικότερα αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, είμαστε σε μία διαδικασία μετάβασης η οποία έχει τρεις πυλώνες. Ο πρώτος είναι ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και το περιεχόμενο, χαρακτήρα της δημόσιας τηλεόρασης, καθώς έχουμε μια κινητικότητα  στην αναζήτηση ενός νέου προφίλ της, ο δεύτερος πυλώνας αυτής μετάβασης έχει να κάνει με τον επανάπροσδιορισμό του αριθμού, χαρακτήρα μεγέθους των ιδιωτικών σταθμών, ενώ  ήδη συζητιέται η συγχώνευση κάποιων σταθμών, καθώς κάποιοι απ’ αυτούς δεν μπορούν να αντέξουν τα νέα οικονομικά δεδομένα και κάποιοι άλλοι ζητούν αλλάξουν περιεχόμενο.

Όσον αφορά την κριτική που γίνεται για τον ρόλο των δημοσιογράφων στην εποχή της κρίσης ο κ. Πλειός  ανέφερε ότι το να κάνουμε γενικές κρίσεις για τους δημοσιογράφους είναι σαν να κάνουμε γενικές κρίσεις για τους γιατρούς καθώς υπάρχουν γιατροί που δουλεύουν δύο φορές την εβδομάδα κάνοντας κάποιες εφημερίες για  να πάρουν μια αμοιβή,  ενώ υπάρχουν και γιατροί οι οποίοι είναι μεγάλοι επιχειρηματίες λέγοντας ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα,  υποστηρίζοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και με τους δημοσιογράφους.

Υπάρχουν, είπε  δημοσιογράφοι οι οποίοι ξεροσταλιάζουν έξω από την πόρτα ενός υπουργείου για να πάρουν την είδηση και για να λάβουν ένα πολύ χαμηλό μισθό, ενώ παράλληλα υπάρχουν και δημοσιογράφοι οι  οποίοι  έχουν συστήσει εταιρίες και  πουλάνε το τηλεοπτικό προϊόν  τους στο κανάλι στο οποίο εργάζονται κερδίζοντας πάρα πολλά χρήματα και εκμεταλλεύονται στην πραγματικότητα  και πάρα πολλούς δημοσιογράφους πληρώνοντας τους πολύ λιγότερο από όσα κερδίζουν.

Ο δημοσιογράφος σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να αντισταθεί στην δύναμη του εργοδότη αν για παράδειγμα του πει ότι ο γάιδαρος πετάει θα το γράψει, ανέφερε λέγοντας ότι την ευθύνη για το όποιο χαλί υπάρχει στα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν την έχουν οι  δημοσιογράφοι αλλά οι εργοδότες που εκπροσωπούν και εκεί θα πρέπει να στοχεύει η πάταξη της διαπλοκής που επιχειρεί η κυβέρνηση.  Όχι στα ίδια τα μέσα αλλά σε αυτούς που κρύβονται από πίσω και τα ελέγχουν.

About Ομάδα Σύνταξης 28493 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.