O Ιστορικός Λευτέρης Παπακώστας για το Μακεδονικό ζήτημα στον Prisma 91,6


Μία εκ βαθέων ανάλυση στο Μακεδονικό ζήτημα έκανε ο ιστορικός Λευτέρης Παπακώστας, με αφορμή το βιβλίο για το μακεδονικό ζήτημα, που συνυπογράφει με τους Χρήστο Νεράντζη και Κωνσταντίνο Bακαλόπουλο.

Όπως είπε το μακεδονικό θέμα είναι για πάνω από 100 χρόνια στην επικαιρότητα με εξάρσεις και υφέσεις, καθώς για πρώτη φορά ετέθη Μακεδονικό ζήτημα το 1867, με Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας τον Χαρίλαο Τρικούπη, ο οποίος υπέγραψε την συνθήκη του Φεσλάου.

“Από την περίοδο αυτή και εντεύθεν υπήρξαν τεράστια προβλήματα που αναφέρονται στο Μακεδονικό αγώνα σε όλες του τις φάσεις, μέχρι το 1908 και την νεοτουρική επανάσταση, όπου το θέμα αυτό σταμάτησε προς το παρόν και δεν απασχόλησε μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους.

Το θέμα συνεχίστηκε μέχρι το 1990, οπότε βέβαια αναγνωρίστηκε ανεξάρτητο κράτος Μακεδονίας, το οποίο κατήργησε την σοσιαλιστική δημοκρατία της Μακεδονίας του Τίτο και έκτοτε μπήκαμε σε μία καινούργια διελκυστίνδα για την αναγνώριση ή μη αυτό του νέου κράτους.”

Αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε ότι το θέμα δεν είναι αν πρόκειται για μία καλή κακή συμφωνία, είναι μία συμφωνία η οποία υπογράφτηκε και πήρε διεθνή χαρακτήρα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανατραπεί, από τη στιγμή που η οποία έγινε αμέσως δεκτή από τις μεγάλες δυνάμεις και το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας μπήκε σε μία διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης, άλλωστε το δήλωσε σαφέστατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να εξεταστεί πλέον στη Νομική του διάσταση, στο αν εφαρμόζονται και πόσο και ποια από εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν τους όρους της εφαρμόζονται ή όχι.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα όροι οι οποίοι  ακόμα δεν ετέθησαν σε εφαρμογή και το γνωρίζω άριστα διότι η επιτροπή που έφυγε πριν από 20 μέρες από Θεσσαλονίκη, για να ελέγξει την εφαρμογή των όρων που υπογράφτηκαν με την σύμβαση αυτή των Πρεσπών, όπως με ενημέρωσε ο Νίκος Κόγιος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μου ανέφερε ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Άρα στην προκειμένη περίπτωση όλο αυτό το αφήγημα που ξεκινά από την βιασύνη που έγινε η συμφωνία, γιατί περί αυτού πρόκειται, καθώς δεν αναφέρομαι σε αυτά που κατά καιρούς λένε και είναι ολοκληρωτικά απορριπτέα περί μιας προδοτικής συμφωνίας, δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καμία ελληνική κυβέρνηση πλην Τσολάκογλου την περίοδο της Ελληνικής κατοχής δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τέτοιο, αστοχίες μπορεί να έγιναν, όπως και προχειρότητες και να πάρθηκαν δραστικές αποφάσεις, σε καμία όμως περίπτωση κανένας από αυτούς οι οποίοι αποτελούσαν μέλη των επιτροπών η το Υπουργείο των εξωτερικών δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ένα τέτοιο πράγμα.

 

 

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25747 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Με αφορμή την παραπάνω συνέντευξη, θα ήθελα να παραθέσω την θέση του πρόσφατα εκλιπόντα Νάνου Βαλαωρίτη για το Μακεδονικό, από την τελευταία συνέντευξή του.
  Σχετικό link: https://www.protothema.gr/culture/article/924776/i-teleutaia-sunedeuxi-tou-nanou-valaoriti-ston-dimitri-danika/
  Μεταφέρω ένα σύντομο σχετικό απόσπασμα: “Ποιοι είναι αυτοί; Οι περισσότεροι είναι τα παιδιά των ηττημένων Σλαβομακεδόνων του εμφυλίου πολέμου. Σλαβομακεδόνες τους είχε βαφτίσει ο Τίτο. Αυτοί που είχαν καταφύγει στην περιοχή των Σκοπίων. Από τότε έχουν μεγάλο μίσος για την Ελλάδα. Το κληρονόμησαν. Αυτό το μίσος μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Θα φανεί τώρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα επικαλούνται τη “μακεδονική” γλώσσα και θα απαιτήσουν να τη διδάσκουμε στα σχολεία. Θα αποκαλούν την ελληνική Μακεδονία “Μακεδονία του Αιγαίου”. Και θα τη διεκδικούν. Επειδή, λένε, είναι δική τους. Τους ανήκει!”
  Σε άλλο δε σημείο συνεχίζει “Αν σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε παραιτηθεί από τη Βουλή, τότε κάτι θα είχε γίνει. Και η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙ.Ν.ΑΛ. Αφού ισχυρίζονται πως είναι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ομως όλοι τους είναι λαπάδες. Δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. Δεν βλέπουν τι πρόκειται να γίνει αύριο. Από την άλλη, οι Σκοπιανοί τρίβουν τα χέρια τους. Τους έχουμε, λένε, εκεί που εμείς θέλουμε. Ολα αυτά που ισχυρίζονται δημοσίως περί ειρηνικής συνύπαρξης είναι ανοησίες και μπούρδες του Τσίπρα. Με τον καιρό οι απαιτήσεις τους θα μεγαλώνουν. Και όταν με την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αισθανθούν ασφαλείς, τότε θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Τα συγχαρητήριά μου στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Σε όλους. Τα κατάφεραν περίφημα.”
  Τα υπόλοιπα στο link.

 2. Δεν πρόκειται οι Σκοπιανοί να κάνουν τίποτα από όσα δήθεν υπέγραψαν.
  Και οι ίδια η πολιτική ηγεσία των εκάστοτε θα κινητοποιεί τους σκοπιανούς να διαμαρτύρονται για την γλώσσα κλπ .Θα παίξουν το χαρτί της αποσταθεροποίησης στην περιοχή για το πολιτικό ευρωπαικό κόστος.
  Σιγά μην αλλάξουν το σύνταγμα τους και τα κάθε λογής βιβλία ιστορίας , πιυ θα τα επαναφέρουν σε άλλη μορφή.
  Από αφηγήσεις κατοίκων της χώρας εκάστοτε προκύπτει ένα ανθρώπινο μίσος ( αυτό επεδίωκε και εφάρμοζε να τους εμφισήσει ώς κουλτούρα ο Τίτο χρόνια) απέναντι και σε Ελλάδα κύρια και Βουλγαρία.
  Ο Γερμανικός άξονας στα Βαλκάνια θα τους χρησιμοποιεί και μέσα στην ΕΟΚ.
  Η κουλτούρα του διχασμού του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου 1946-1949 αποτελεί το υπίβαθρο της κουλτούρας των Σκοπίων, και για τούτο αναφέρονται στο Ελληνικό κράτος ( ώς εχθρός ) απ το οποίο πρέπει να αποσπάσουν.
  Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή όρων της συμφωνίας και το χρονιδιάγραμμα εφαρμογής ( δεν έχουν κάνει τίποτα ώς τώρα ώς αναφέρεται στο άρθρο εδώ) και να ξεκαθαρίσει στις μεγάλες χώρες που πιέζουν ότι με την παραμικρή έστω αθέτηση θα καταγγέλεται η συμφωνία όσι μπορεί να καταγγελθεί.
  Για να αποφύγει τις πιέσεις που έφθαναν ή ήξερε οτι θα φτάσουν για το Σκοπιανό ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε εμπάργκο στα Σκόπια το 1994 ή τότε περίπου.
  Ο Συνασπισμός τότε ο σηημερινος σύριζα
  Κορόιδευε τον πρωθυπουργό Παπανδρέου όταν ο πρωθυπουργός έλεγε ότι :: “”θα αντιμετωπίση η χώρα πολλά μποφώρ πίεση για τα Εθνικά θέματα στα συμβούλια αρχηγών της ΕΟΚ που συμμετείχε”.
  Και ο Κωνσταντόπουλος του συνασπισμού έλεγε “” ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με δελτία καιρού””.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.