Ο γιατρός Θανάσης Καραγιάννης αναλύει στον Prisma 91,6 την ετοιμότητα του Νοσοκομείου στον Covid 19!!Για την ετοιμότητα του γενικού νοσοκομείου Λευκάδας, αναφορικά με την Πανδημία του κορονοϊού, μίλησε στον Prisma 91,6 ο γιατρός Θανάσης Καραγιάννης.

Στο ερώτημα πότε εκτιμά ότι θα επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς, απάντησε ότι αυτή την απάντηση δεν μπορεί να τη δώσει κανένας, καθώς κάθε φορά πηγαίνουμε βήμα βήμα, καθώς μέχρι τώρα τα βήματα έχουν αποδώσει.

“Εκτιμώ ότι δεν είμαστε καν ούτε στο πρώτο μισάωρο του αγώνα, γιατί γνωρίζουμε πως αν δεν πειθαρχήσουμε, αυτό θα το δούμε μπροστά μας μετά από δέκα με δεκαπέντε μέρες.

Μετά τους τελευταίους περιορισμούς πριν 15 μέρες, έχουμε καταφέρει να έχουμε στην ουσία ισοπεδώσει την καμπύλη αύξησης, έχουμε δηλαδή σταθερά περίπου στα 70 με 90 νέα κρούσματα, οι αριθμοί στις εντατικές δεν έχουν ξεπεράσει τους 90 και έχουμε μία πολύ μικρή αύξηση στους θανάτους τους οποίους αναμένουμε με βάση αυτούς οι οποίοι νοσηλεύονται σε εντατικές, καθώς η πλειοψηφία των περιστατικών είναι βαριά.”

Αναφορικά με το γενικό νοσοκομείο Λευκάδας, είπε από τον Φεβρουάριο μήνα έχει εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό  σχέδιο, καθώς θύμισε  ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας χαρακτηρίστηκε τον ιό Πανδημία μετά τις 11 Μαρτίου.

“Έχει εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας, των ύποπτων έως θετικών περιστατικών του covid 19.

Αυτό το σχέδιο αναλύει πως θα δράσουμε από τη στιγμή που ένας ασθενής θεωρητικά θετικός θα φτάσει στην πύλη του νοσοκομείου, πώς θα τον υποδεχτούμε, ποιος θα βρίσκεται εκεί  να του πάρει ιστορικό και ποιος θα κρίνει αν κρίνεται ύποπτος,  αν είναι ένας ασθενής πού θα πάει κανονικά στο τμήμα εντατικών περιστατικών προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του.

Στο νοσοκομείο μας με βάση το σχεδιασμό λειτουργεί μόνο η κεντρική πύλη, που τα δύο οκτάωρα της ημέρας βρίσκεται επαγγελματίας υγείας και σε πολλές περιπτώσεις η γιατρός, που κάνει τη διαλογή.

Επίσης πρέπει να πούμε ότι όλες οι οδηγίες που είχαμε σταδιακά έχουν αλλάξει, καθώς και το ερωτηματολόγιο που θέτουμε τους ασθενείς.

Κάθε Παρασκευή που κάνουμε μία μεγάλη συνεδρίαση, κοιτάζουμε να δούμε που πάσχει το επιχειρησιακό μας σχέδιο, τι καινούργιο παρουσιάζεται και τι πρέπει να αλλάξουμε.

Αν θεωρητικά ο ασθενής είναι στα ύποπτα κρούσματα πηγαίνει σε συγκεκριμένο χώρο του νοσοκομείου, στη συνέχεια ενημερώνεται το αρμόδιο πρόσωπο, ο γιατρός εφημερίας και με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, αντιμετωπίζει τον ασθενή.

Ο δε ασθενής πριν έρθει σε επαφή με όλο το προσωπικό του παραχωρείται μία μάσκα χειρουργική, προκειμένου να καλύπτεται η αναπνοή και το στόμα του, όπως και στον συγγενή ο οποίος παραμένει στον υπαίθριο χώρο και δεν χρειάζεται να είναι μέσα.

Παράλληλα ξεκινάει η εξέταση με βάση το ιστορικό, λήψη αίματος, ακτινογραφία, ότι κρίνει ο γιατρός ο οποίος εξετάζει.

Στην συνέχεια επικοινωνούμε με τον υπεύθυνο γιατρό του ΕΟΔΥ, το αναφέρουμε τα συμπτώματα και παίρνουμε την έγκριση προκειμένου να γίνει το τεστ του κορονοϊού.

Την επομένη το πρωί το τεστ αυτό αποστέλλεται με ειδικό courier, στο ΕΚΠΑ ή στο ΠΑΣΤΕΡ και τις καθημερινές τις τελευταίες ημέρες είτε στα Γιάννενα, είτε στην Πάτρα, προκειμένου να γίνει ειδική μοριακή εξέταση του ιού, η οποία είναι αυτή με την οποία κρίνουμε αν κάποιος ασθενής είναι θετικός ή αρνητικός στον ιό.

Αν κριθεί ότι ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι, πηγαίνει με κατάλληλες οδηγίες, περιμένοντας και το αποτέλεσμα του τεστ, σε διαφορετική περίπτωση την κλινική του χειρουργικού τομέα, την έχουμε μετατρέψει σε ύποπτη κλινική.

Ο κάθε ασθενής νοσηλεύεται σε ξεχωριστό δωμάτιο, οι νοσηλευτές οι οποίοι καλύπτουν αυτή την κλινική, η οποία είναι η βασική της χειρουργικής κλινικής και το τμήμα έχει ενδυναμωθεί και με άλλο προσωπικό από όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί,ενώ  σε κάθε ασθενή εισέρχονται με ξεχωριστή ρόμπα και ο κάθε ύποπτος ασθενής, έχει το δικό του πιεσόμετρο, οξύμετρο κτλ.

Αυτά είναι τα μέτρα που ακολουθούνται από τη στιγμή που ο ασθενής έχει χαρακτηριστεί ύποπτος και μέχρι να έρθει η απάντηση του τεστ.”

Αναφορικά με όλα όσα  έχουν ακούσει για την μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου και την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης της, καθώς  ο εξοπλισμός της έχει σταλεί στο νοσοκομείο αναφοράς στο Ρίο, διευκρίνισε ότι πριν την εντατική, το πρώτο βήμα μετά τη νοσηλεία των ύποπτων περιστατικών,   το νοσοκομείο μπαίνει  σε μία διαδικασία να νοσηλεύσει τα θετικά περιστατικά, καθώς όταν γεμίσουν όλα τα άλλα νοσοκομεία κάτι που θα διαπιστώσει το εθνικό σύστημα υγείας, εμείς θα πρέπει ένα τμήμα να το μετατρέψουμε για νοσηλεία των θετικών περιστατικών.

Στη συνέχεια εάν κάποιο περιστατικό χρειαστεί να διασωληνωθεί, τότε χρειάζεται να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Εγώ όταν επέστρεψα τον Οκτώβριο το νοσοκομείο σχεδιακά και κτιριακά έχει αποθέματα μηχανημάτων, έχει μία πολύ καλή εντατική δυνατότητας έξι κρεβατιών, όμως δεν υπήρχε κανένας να τη δουλέψει, με αποτέλεσμα όταν έγινε ο σχεδιασμός με βάση τη λογική της ΥΠΕ και του Υπουργείου, αποφασίστηκε ο εξοπλισμός της να πάνε εκεί που ήδη υπάρχει έτοιμο προσωπικό όπως είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο και του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, για να ενισχυθούν οι Μονάδες Εντατικής θεραπείας.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας της δικής μας μονάδας εντατικής θεραπείας, καθώς δεν έχει προκηρυχθεί μέχρι τώρα καμία θέση γιατρού.

Το ότι εγώ είμαι εντατικολόγος, γνωρίζω από εντατική μαζί με μία άλλη συνάδελφο, είναι ένα άλλο θέμα και μάλιστα πρόσφατα  επείγον περιστατικό  παρέμεινε σε εμάς δύο μέρες, γιατί έχουμε αναπνευστήρες, μετατρέψαμε ένα θάλαμο σε σχεδόν νοσηλεία μονάδας εντατικής θεραπείας, καθώς ήταν τόσο δύσκολο το περιστατικό, δεν μπορούσε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο σε μία εντατική άλλων νοσοκομείων.

“Η εντατική θεραπεία δεν είναι μία κλινική που με ένα κλειδί μπορεί να λειτουργεί και απλά μέσα θα βάλουμε τους ασθενείς καθώς χρειάζεται  εξειδίκευση κι αν μέχρι τώρα είχαν φροντίσει να γίνουν οι προσλήψεις γιατρών και τουλάχιστον 20 νοσηλευτών  που χρειάζεται για να δουλέψει, θα έπρεπε να τους έχεις για τρεις μήνες σε μία μεγάλη μονάδα εντατικής θεραπείας σε Αθήνα και Πάτρα για να εκπαιδευτούν.”

Ο κ.  Καραγιάννης  υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει νέο κρούσμα στη Λευκάδα και αναφερόμενος στις φήμες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες αναφορικά με δεύτερο κρούσμα έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Όπως είπε την προηγούμενη Πέμπτη ένας ασθενής ο οποίος νοσηλευόταν περίπου 20 ημέρες, ήταν να μεταφερθεί στην παθολογική κλινική και σε αυτή τη διαδικασία, έγινε από τον συντονισμό, ένα γρήγορο τεστ, το οποίο όμως είναι αναξιόπιστο.

“Μέσα από αυτό το τεστ βγήκε ότι πιθανότατα κάποιος ασθενής που ήδη νοσηλευόταν για 20 μέρες και είχε βγει αρνητικός ότι έχει γίνει θετικός.

Εγώ επειδή ήμουν μπροστά στη δημιουργία αυτού του θέματος, από την αρχή ήμουν ξεκάθαρος ότι αυτό το τεστ είναι αναξιόπιστο και ζήτησα να σταλεί μία κανονική εξέταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στα Γιάννενα.

Σε αυτή τη συζήτηση που γινόταν ήταν μπροστά περίπου 15 με 20 άτομα, οπότε από εκεί και πέρα καταλαβαίνετε τι μπορεί να ειπωθεί.

Στα ύποπτα περιστατικά, όταν περιμένουμε έναν ασθενή που θεωρούμε ύποπτο να βγει το τεστ μέχρι αργά το βράδυ, μέχρι να βγει θεωρητικά νοσηλεύεται ως θετικός.

Μάλιστα ανέλαβα να ενημερώσω προσωπικά όλους τους νοσηλευτές, λέγοντας πως ακόμα και αν είχαν έρθει σε επαφή με ένα θετικό κρούσμα, είναι χαμηλού ρίσκου, από την στιγμή που περνούν τα προστατευτικά μέτρα.

Μάλιστα από τη στιγμή που έκλεισε αυτό το κεφάλαιο του ασθενούς, όπως είπα σε αυτούς που συνάντησα, όσο πιο πολλά περιστατικά έρχονται θετικά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή εμείς θα “κορωνιστούμε”, καθώς δεν υπάρχει σε καμία χώρα στον κόσμο πού Υγειονομικό προσωπικό δεν νόσησε όσα μέτρα κι αν πάρεις.

Επίσης δεν είναι 100% ότι αν νοσήσεις θα είναι απαραίτητα από το χώρο εργασίας σου, απλά εμείς είμαστε σε πολύ υψηλό βαθμό κινδύνου, γιατί κάποιος μπορεί να είναι θετικός ωστόσο να έχει συμβεί κάτι διαφορετικό στην ιδιωτική του ζωή.”

Παρατηρώντας ότι λόγω καλού καιρού πολλοί συμπολίτες μας βγήκαν έξω από το σπίτι τους, εξέφρασε την ελπίδα να μην χαλαρώσουμε, για να μην το πληρώσουμε.

“Από την άλλη καταλαβαίνω ότι χρειαζόμαστε και μία ψυχολογική ένεση, καθώς μέσα στο σπίτι όπως είπε και ο κ.Τσιόδρας σε πολλές περιπτώσεις ξεσπούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα βάζουμε με τον γείτονά μας, ωστόσο όπως είπε μισή ώρα να περπατήσουμε είναι καλό.

Δεν μπορούμε όμως να βγαίνουμε μαζί 4-5 και να ξεκινάμε να γυρίσουμε όλη τη Λευκάδα μέχρι να νυχτώσει.

Μη χύσουμε την καρδάρα με το γάλα τώρα, καθώς έχει γίνει μία πολύ καλή προσπάθεια από τον κόσμο, ο οποίος έχει βοηθήσει για να πετύχει το υπηρεσιακό σχέδιο μέχρι τώρα.”

About Ομάδα Σύνταξης 28556 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.