Ο Γιάννης Μηλιός στον Prisma 91,6: “Εναλλακτικές πολιτικές πάντα υπάρχουν”


ην Τετάρτη 20/2 καλεσμένος του Χρήστου Τσούτση τηλεφωνικά στο prisma radio 91.6 και ”στο ίδιο έργο θεατές” ήταν ο Γιάννης Μηλιός.

Ο Γιάννης Μηλιός γεννήθηκε στην Αθήνα την δεκαετία του 50′ και είναι διανοούμενος, οικονομικός αναλυτής και καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ( ΕΜΠ) . Πιο συγκεκριμένα διδάσκει στη σχολή ΣΕΜΦΕ και στον τομέα Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου ενώ έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και σε άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Ο Γιάννης Μηλιός ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του το 1976 ως Μηχανολόγος Μηχανικός στο πανεπιστήμιο Technische Hochschule Darmstadt της Δυτικής Γερμανίας. Ακολούθως πραγματοποίησε το πρώτο διδακτορικό του το 1981 ως Μηχανικός στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο και το δεύτερο το ολοκλήρωσε το 1988 στο τμήμα Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών (Dr. rer. pol.) του Πανεπιστημίου Osnabrück της Δ. Γερμανίας. Με το πέρασμα των χρόνων έχει αναπτύξει πλούσια συγγραφική δουλειά με 15 προσωπικά βιβλία. Επίσης έχει συμμετάσχει σε συλλογικά κείμενα και βιβλία. Τέλος έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 250 επιστημονικές εργασίες του. Ο Γιάννης Μηλιός έχει αρθρογραφήσει σε διάφορα ηλεκτρονικά αλλά και έντυπα μέσα ενημέρωσης όπως οι εφημερίδες ΑΥΓΗ, ΕΠΟΧΗ, Ελευθεροτυπία, Έθνος, “Εφ.Συν.” και στις ηλεκτρονικές σελίδες barikat, rednotebook αλλά και αλλού. Είναι διευθυντής της τριμηνιαίας επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίας Θέσεις. Συμμετείχε ενεργά στα πολιτικά κινήματα των τελευταίων χρόνων αλλά και παλιότερα ως φοιτητής καθώς είναι ένα ιστορικό μέλος του ρεύματος της κομμουνιστικής ανανέωσης στην χώρα μας. Μέλος του ΚΚεσωτερικού και του Ρήγα Φεραίου και στην συνέχεια της Β’ Πανελλαδικής , το τελευταίο διάστημα και μέχρι τις αρχές του 2015 ασχολήθηκε με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν μέλος του όπως και της Π.Γ αλλά και της Κεντρικής Πολιτικής επιτροπής του κόμματος. Αποχώρησε και άσκησε δριμύτατη κριτική μετά την συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο οικονομικό επιτελείο της. Διετέλεσε επίσης και πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Αρχικά συζητήσαμε με τον κ. Μηλιό σχετικά με το νέο του βιβλίο ”Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στον σύγχρονο καπιταλισμό”. Όπως τόνισε ο καλεσμένος το βιβλίο αυτό” έχει γραφεί συλλογικά με δυο συναδέλφους τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο καθηγητή στο Λονδίνο και τον Σπύρο Λαπατσιώρα καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Κρήτης”. ” Το βιβλίο είναι μια μεγάλη έρευνα η οποία έχει ξεκινήσει με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.” Το βιβλίο ασκεί κριτική σύμφωνα με τον κ. Μηλιό και αναδεικνύει το ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος σήμερα που ελέγχει, εποπτεύει και θέτει τους κανόνες , επιπλέον αναδεικνύει το γεγονός ότι το καπιταλιστικό σύστημα είναι αδύνατο να αποφύγει τις κρίσεις του.

”Ένα σύστημα κερδοσκοπικό και εκμεταλευτικό”

Με βασικό συμπέρασμα κατά το συγγραφέα ότι μια κριτική στο παγκόσμια χρηματοπιστωτικό σύστημα ουσιαστικά είναι μια κριτική στον ίδιο τον καπιταλισμό: ”Μια κρίση που ξεκινά από την χρηματοπιστωτική σφαίρα πολύ συχνά μετεξελίσσεται σε κρίση υπερσυσσώρευσης. ”

Ακολούθως συζητήσαμε με τον κ. Μηλιό για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος αλλά για το χαρακτηριστικό παράδειγμα που παρατηρήθηκε στην περίοδο της κρίσης της κρατικοποίησης των ζημιών και της ιδιωτικοποίησης των κερδών:

”Μόνιμες κρίσεις δεν υπάρχουν”
”Οι κρίσεις μεταφέρθηκαν στην κοινωνική πλειοψηφία”.
”Δεν έχουμε αλλαγή υποδείγματος έχουμε την ίδια πολιτική.”
”Το σύστημα είναι από την φύση του αντιφατικό”
”Η καλυτέρευση των συνθηκών ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας έρχεται ως αποτέλεσμα των κοινωνικών αγώνων.”

Στην συνέχεια συνομιλήσαμε με τον καλεσμένο μας σε σχέση με το ζήτημα του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη αλλά και την κατάσταση με τα υψηλά πλεονάσματα.

”Εναλλακτικές πολιτικές πάντα υπάρχουν”.

Τέλος μιλήσαμε για το ρόλο της Ελλάδας και το παραγόμενο προϊόν της χώρας, αλλά για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια:

”Η ρητορική της κυβέρνησης αποκρύβει ότι η ψαλίδα μεταξύ πλούτου και φτώχειας μεγαλώνει”.
”Μόνο μέσω των αγώνων μπορεί να υπάρξει καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης για την κοινωνική πλειοψηφία”

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21328 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Ο Μάρξ μπέρδεψε την καταγγελία της μιζέριας με την ανάλυση της παραγωγής.
  Για τούτο και η αριστερά δεν μπορεί παρά να εμφαίνει στην μιζέρια.
  Απ την άλλη οι μεθοδολόγοι της δεξιάς θεωρητικοί μπερδέψανε μια οικονομική συμπεριφορά με την ηθική.Για τούτο εμφαίνουν στα αποτελέσματα ώς ανάπτυξη και ορθολογισμό.
  Στο τέλος και μετά από χρόνια μεταπολεμικής προβεβλημένης ανάπτυξης , σοσιαλαριστερής μετέπειτα κοινωνικής διανομής και εφηρμοσμένης αριστερής διακυβέρνησης φτάσαμε στην χρεωκοπία των πολιτών μηδενός εξαιρουμένου (κατά την παλιότερη έκφραση).
  Είμαστε μια χώρα δημιουργηθέν υποτελές αρχικά κύρια Εγγλέζικο προτεκτοράτο με βσδη τους Δανούς χρηματιστές Χσμπρο του Λονδίνου καο κατόπιν ευυτερα Αγγλοσαξωνικού -δηλαδή και Αμερικανικού τύπου προτεκτοράτο μεταπολεμικά -.Έχουν δίκιο οι ΗΠΑ να λένε ότι αυτοί μόνο 60 χρόνια μας κανοναρχούν έναντι 130 χρόνων περίπου των Εγγλέζων.
  Τι θέλουν κάτο χαμένα πολιτικοί συνολικά και κόβονται για Εθνικές και κρατικές πολιτικές και αναπτύξεις και Εθνικά σχεδια για την οικονομία και την κοινωνική ευταξία. Λόγια του αέρα και του γιαμπανά ( ρήση της αριστεράς ο όρος “” γιαμπανάς””) για να μην χρησιμοποιεί τον όρο “” λόγια του αέρα”” της δεξιάς.
  Και το μόνο που μπορούδε να γίνει ήταν να βρίσκουν κάθε φορά οι πολιτικοί έναν έχθρό ( να τον πουλάνε και να τον επικαλούνται μεταπολεμικά στις ΗΠΑ) και να τραβάνε κονδύλια εν όψει υου κινδύνου και της Αμερικανικής ψύχωσης που ευτυχώς που υπήρχε και αυτή η ψύχωση και κάναμε τραβηκτικές των χρημάτων UNRA-MARSHAL-Δάνεια από κεφαλαιαγορές ώς τος μέρες μας.
  Οι άλλοι οι κόκκινοι οι συντροφοι Μοσχοβίτες τα θέλανε όλα τζάμπα απ την Ελλάδα χρόνια απ το 1944 και μετά , ψάχνοντας κορό’ι’δα να τραβάνε κατά κεί χωρίς να θέλουν να δώσουν αυτοί τίποτα. Ούτε απ τον Ισπανικό χρυσό που το 1937 1938 )έφτασε στην Μόσχα πλέον των 700 τόννων. Δηλαδή τι θέλανε κοψοχρονιά την εξάρτηση της Ελλάδος και έστω του Αθηναικού κέντρου που έπαιρνε τις αποφάσεις??
  Οι Εγγλέζοι ρίξανε λίρες χρυσές κάμποσες και οι ΗΠΑ κρουνούς δολλαρίων.
  Να βρούνε οι πολιτικοί τα μυαλά τους , να στανιάρουν, η Ελληνική ευστροφία να βρεί τρόπο να καταυάσει απειλές που πιάνουν τόπο και φοβίζουν τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς και να τις πουλήσουν έξυπνα ( να κάνουν και κρός- σέλινγκ συνδυασμένη πώληση- με άλλες Ελληνικές αερολογίες συνδυαστικά) και να μπορέσει η χώρα να τραβήξει κονδύλια και να περνάμε όμορφα και καλά.Και έρχεται και καλοκαίρι και τριήμερα πρέπει να φεύγουμε στις παραλίες και στον Μεσογειακό ήλιο , τώρα η βενζινη και το ταξίδι κοστίζει, και το Άγιο Πάσχα που έρχετε να εκδράμουμε και νάχουμε λεφτά στην τσέπη …και να μην υπάρχει γρίνια ίντριγκα και πάθη και μίση.
  Και να αφήκουννοι πολιτικοίβτους ορθολογισμούς και τα ψευτοεπιδόματα και τα μερίσματα που δεν φτάνουν ούτε για ένα εκδρομικό Σαββατοκύριακο , και να ζήσουμε το πεπρωμένο μας ώς γένος και ώς φυλή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.