Ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας μιλάει για το ασφαλιστικό Βρούτση στον Prisma 91,6


Την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 12 στον prisma radio 91.6 και ” Στο ίδιο έργο θεατές” καλεσμένος τηλεφωνικά του Χρήστου Τσούτση στην εκπομπή ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι έμπειρος νομικός-εργατολόγος με καταγωγή από την Πάτρα είναι γιος του αδικοχαμένου αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.
Έχει διατελέσει στο παρελθόν Γεν. Γραμματέας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Συζητήσαμε αναλυτικά με τον κ. Τεμπονέρα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο , τι περιλαμβάνει και τι πρέπει να γνωρίζουν και να προσέχουν οι ασφαλισμένοι.

” Το νομοσχέδιο αναμένεται Τρίτη ή Τετάρτη να αναρτηθεί στο opengove- στην Δημόσιο Διαβούλευση.”

” Ο Στόχος είναι να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. ” ” Το νομοσχέδιο έρχεται αφενός να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας”

” Έχει πολλές σημαντικές παρεμβάσεις σε σχέσει με το ν. 43/87 ή όπως τον ξέρουμε όλοι ως νόμο Κατρούγκαλου.”

” Μένει να δούμε τις τελικές διατάξεις και θα έχουμε πραγματικές ή λογιστικές αυξήσεις..”

” Τι πρόβλεψη θα υπάρχει δηλαδή γι’ αυτούς που χάσανε το ΕΚΑΣ…, τι πρόβλεψη θα υπάρχει και για τους μικροσυνταξιούχους..”

” Είναι ένας πολυδιαφημιζόμενος Νόμος, ο υπουργός σε μέσα ενημέρωσης τονίζει ότι δεν θα περιλαμβάνει καμία μείωση..προσωπικά διαφωνώ…”

” Οι ασφαλιστικές εισφορές πλέον των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων δεν συνδέονται με το εισόδημα αλλά θα εμφανιστούν προς πληρωμή βάση σταθερών κλιμάκων. Μια κατώτερη κλίμακα 250 ευρώ και πέντε επιπλέον κλίμακες. ”

” Έρχονται κάποιες ρυθμίσεις για ενοποίηση της κύριας και επικουρικής σύνταξης , της ενοποίησης ουσιαστικά του μεγάλου ταμείου της επικουρικής και του Εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ με τον ΕΦΚΑ”.

” Θα έχουμε μείωση της προσωπικής διαφοράς και πολύ μικρές αυξήσεις για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί βάση το νέο ν. 43/87 του 2016 ”.

” Με βάση την κείμενη νομοθεσία η ασφαλιστική εισφορά λογίζεται στο 13,33% βάση του φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους”. ” Αυτή είχε μια κατώτερη κλίμακα που έφτανε τα 185 ευρώ , αυτή η εισφορά πηγαίνει στα 210 μια αύξηση περίπου στο 20%. ” ” Έχουμε μια παράλληλη μικρή αύξηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες..” ” Αυτό γεννά μια αδικία, παγώνει και δυστυχώς θα δούμε να έχουν την ίδια εισφορά άτομα που βγάζουν π.χ 80.000 το χρόνο με άτομα που βγάζουν 8.000..”

” Ο πιο πλούσιος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει ένα χαμηλότερο μη μισθολογικό κόστος , κόστος ασφάλισης σε σχέση με κάποιον που τα βγάζει δύσκολα πέρα ή ξεκινάει τώρα ο ελεύθερο επάγγελμα…”

” Δεν θα υπάρξει αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης..”

” Ο νόμος θα προβλέπει βάση εξαγγελιών από την δεύτερη κλίμακα και πάνω για τους ελ. επαγγελματίες, ένα σταθερό ποσοστό υπέρ υγείας 60 ευρώ , κάτι αντίστοιχο δεν έχουμε για τους Δημόσιους υπαλλήλους.”

” Η κυβέρνηση δημιουργεί υψηλότερες κλίμακες για καλύτερες συντάξεις αλλά δεν λύνει αυτό το πρόβλημα..”

” Όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να δούμε τι μισθούς έχουμε αλλά και σε τι ποσοστό βρίσκεται η ανεργία.” ” Τα στοιχεί της ΕΡΓΑΝΗ δεν είναι ενθαρρυντικά, και επιπλέον έχουμε και το ζήτημα του δημογραφικού προβλήματος.”.

About Ομάδα Σύνταξης 28552 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.