Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καπόπουλος στον Prisma 91,6: Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργεί ελεγχόμενες κρίσεις, το πρόβλημα είναι ότι μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες


Την Πέμπτη 15/1 στις 12 στον prisma radio 91.6 και ” Στο ίδιο έργο θεατές” καλεσμένος καλεσμένος τηλεφωνικά του Χρήστου Τσούτση στην εκπομπή ήταν ο Γιώργος Καπόπουλος.

Ο κ. Καπόπουλος είναι γνωστός και έμπειρος δημοσιογράφος και γεωπολιτικός αναλυτής. Ο κ. Καπόπουλος έχει εργαστεί σε αρκετά ΜΜΕ όπως οι εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΑΥΓΗ, το περιοδικό Επίκαιρα , στη δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ κ.α.

Συζητήσαμε αναλυτικά μαζί του για την τεταμένη κατάσταση στην λεκάνη της Α. Μεσογείου, την σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

”Πάρα την διάσκεψη του Βερολίνου και την ευρεία συμμετοχή χωρών και οργανισμών σε αυτή , οι συγγραφής της λύσης είναι φανερό ότι θα είναι η Τουρκία του Ερντογάν και η Ρωσία του Πούτιν”.

” Είναι προφανές ότι η συμμετοχή της χώρας μας προσέκρουσε στην άρνηση της Τουρκίας”

” Το Βερολίνο θέλοντας να μην διαταράξει τις σχέσεις του με την Τουρκία, και προσπαθώντας ως οικοδεσπότης και ως η δύναμη που πείρε την πρωτοβουλία για την συγκεκριμένη συνάντηση ευελπιστώντας σε λύση αποφάσισε να μην καλέσει την χώρα μας”.

” Αυτό που έχει περάσει και κερδίσει η Τουρκία στην Λιβύη λόγω και της υπεργολαβίας που της έχει αναθέσει η Ρωσία, είναι ότι οι μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις(Ιταλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία) που έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή να θέλουν να περάσουν την όποια επιρροή τους μέσω Τουρκίας.”

” Ακολουθείτε παρόμοιο σχέδιο με την Συρία-μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.”

” Είναι φανερό ότι η Τουρκία βρίσκεται π.χ στο Αφριμ διότι η Ρωσία της έχει ανοίξει το ανάλογο εναέριο χώρο”.

”Μόνο η Γαλλία που έχει αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή κρατά διαφορετική στάση απέναντι στην Άγκυρα..”

” Η εκεχειρία είναι σχεδόν βέβαιη στην περιοχή, αν αναλογιστεί κανείς την σχέση μεταξύ Μόσχας και Χαφτάρ”

” Είναι σε μια φάση αποδρομής από την Μ.Ανατολή οι ΗΠΑ” ” Έφυγαν από την Συρία , διαπραγματεύονται με τους Ταλιμπάν για να φύγουν από το Αφγανιστάν , θα φύγουν από το Ιράκ άρα δεν προκαλεί εντύπωση η μη εμπλοκή της Αμερικής στον εμφύλιο της Λιβύης.”

” Το πρόβλημα με το Ιράν δεν είναι επειδή το Ιράν έχει πυρηνικά. Το πρόβλημα είναι ότι το Ιράν καλύπτει όλα τα κενά που αφήνει η Αμερική , στις περιοχές που εγκαταλείπει”

” Τέτοια περίπτωση είναι και το Ιράκ.Το Ιράκ είναι πλέον μάλλον εταίρος της Τεχεράνης, Άλλωστε το συνδιοικούν από το 2003 ΗΠΑ και Ιράν με ολίγη Σ. Αραβία”.

” Δεν νομίζω ότι θα επηρεαστούν οι σχέσεις με την Ιταλία για την χάραξη κοινής ΑΟΖ, η Ιταλία είναι σύμμαχος παρά το ρόλο της Τουρκίας στην Λιβύη και την περιοχή”.

” Τα πράγματα δεν είναι αυτονόητα και απλά για την Τουρκία”.

” Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργεί ελεγχόμενες κρίσεις , το πρόβλημα με τις ελεγχόμενες κρίσεις είναι ότι μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου πάνω σε αυτή την ανάλυση και λογική από πλευράς Τουρκίας στο Αιγαίο”

About Ομάδα Σύνταξης 28452 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.