Νίκος Σύψας κορονοϊός: Του χρόνου το καλοκαίρι το εμβόλιο του κορονοϊού στην Ελλάδα [vid]


Ανήσυχος εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ. Ο ίδιος μίλησε για την κυκλοφορία του εμβολίου και πότε αυτό θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας: «Του χρόνου το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα έχουμε κάποια εμβόλια αρχικά για τις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό.».

Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει πως: «Για να σταματήσει ο ιός στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού τουλάχιστον». Όπως είπε επιδημιολογικά η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές χώρες στον κόσμο. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή: «Δε μπορούμε να εφησυχάσουμε, καθώς έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα. Και αυτό γιατί τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Σημείωσε πως από τα 30 περίπου κρούσματα καθημερινά τα περισσότερα δεν είναι εισαγόμενα. Αυτό δείχνει ότι ο δείκτης μετάδοσης R έχει ανοδική τάση, επεσήμανε ο κ. Σύψας: «Τα πρώτα αποτελέσματα των συνωστισμών τα βλέπουμε τώρα από την αύξηση των κρουσμάτων.».

Έσπευσε να τονίσει για μια ακόμη φορά πως στα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουμε μια περίοδο που η γρίπη με τον κορονοϊό θα συνυπάρχουν και σημείωσε πως τότε θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί για τη γρίπη. Επίσης, τόνισε πως τέλος Δεκεμβρίου και αρχές του νέου έτους θα έχουμε επιτυχείς δοκιμές στη φάση 3 και αδειοδότηση των εμβολίων του κορονοϊού.

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Πέμπτη ανέφερε: «Είμαι ανήσυχος όσον αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι καλό σημάδι.». Ο ίδιος απέφυγε να δώσει απάντηση σχετικά με το αριθμό των κρουσμάτων που θα επιβάλλει μια σειρά νέων μέτρων και επεσήμανε πως στόχος αυτή τη στιγμή είναι: «Να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς να υπάρξει έξαρση της πανδημίας. Από το φθινόπωρο έχουμε άλλα σχέδια.».

Τέλος, σχετικά με τα σχέδια του φθινοπώρου έκανε λόγο ακόμα και για έλλειψη του εμβολίου της γρίπης.

About Ομάδα Σύνταξης 27498 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.