Νίκος Γκιώνης στον Prisma 91,6: “Μετά από 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα δείχνει να επιστρέφει σε ένα αντίστοιχο επίπεδο δικομματισμού του επιπέδου προ κρίσης.”


Τις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6, ο υποψήφιος διδάκτωρ σύγχρονης ελληνικής ιστορίας Nίκος Γκιώνης.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα και απαντώντας στο ερώτημα αν η κοινωνία είναι ανεκτή στην πολιτική πολυφωνία, απάντησε ότι η αλήθεια είναι πως μετά από 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα δείχνει να επιστρέφει σε ένα αντίστοιχο επίπεδο δικομματισμού του επιπέδου προ-κρίσης.

Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 ο δικομματισμός ανεβαίνει πάνω από 70% και δίνει την ευκαιρία σε πολλούς να κάνουν λόγο για έναν ολοκληρωμένο μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει σημαντικό έδαφος στην αντικατάσταση του ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό πόλο σε σχέση με την εποχή προ κρίσης.

Η Νέα Δημοκρατία μετά από μία μεγάλη κρίση κατάφερε να υπερβεί το ποσοστό που είχε πάρει στις εκλογές του 2009 και να είναι η πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά την κρίση.

Όσον αφορά την πολυφωνία η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση και το ότι ξεπεράστηκε σε ένα βαθμό η κατάσταση εξαίρεσης που ζούσαμε από την κρίση, καθώς αυτή η κρίση θα επιδράσει για δεκαετίες πιθανότατα στην Ελληνική κοινωνία, κατάφερε ωστόσο, μερικές διαφορές είτε να διαψευστούν, είτε ένας ριζοσπαστισμός να ανασχεθεί, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε ένα πιο διπολικό σύστημα.

Όπως ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συσπειρώσει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, σε ένα ποσοστό που είναι το τρίτο καλύτερο της ιστορίας του. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συγκρατήσει ένα 31,5% κυρίως και με την προβολή της ηγετικής προσωπικότητας του επικεφαλής του Αλέξη Τσίπρα και κέρδισε περίπου οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, όσο περίπου το ποσοστό του κινήματος αλλαγής εκλογές, από την 26η Μαΐου μέχρι την 7η Ιουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι έχει δανειστεί έναν κόσμο που προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο, καθώς το κόμμα έχει φτάσει από το 4,6% του Οκτωβρίου του 2009 στο 31,5, το τρίτο καλύτερο ποσοστό της ιστορίας του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ υψηλότερα και από την επίδοση του Ιουνίου του 2012 που ήταν τελευταία φορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, συνεπώς δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για άμορφες κοινωνικές ομάδες που συσπειρώνονται σε ένα χώρο που πλέον έχει 31,5%.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μία συζήτηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεφύγει από τον ριζοσπαστισμό του, ότι η ανάσχεση των συνεπειών της κρίσης θα τον αποδυναμώσει και ήρθε να αποδείξει στις εκλογές ότι Κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει. Το ποσοστό του λογικά προέρχεται από κόσμο ο οποίος έχει ψηφίσει περισσότερο στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ, η έχει απογοητευτεί από κάποιο άλλο συστημικό κόμμα της εποχής πριν την κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει αποκτήσει αστικά χαρακτηριστικά καθώς με την αποδοχή του αποτελέσματος των εκλογών που ζήσαμε πριν λίγες μέρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε αστικά και από τον καιρό που ήταν αντιπολίτευση ως ένα βαθμό, πριν έρθει στην εξουσία, αναφορικά την στάση του ως κυβέρνηση, προώθησε αρκετές αλλαγές κυρίως θεσμικά.

Έχουν ακουστεί αρκετές κριτικές για επέμβαση του Συριζα στη δικαιοσύνη, για ανοχή σε περιστατικά ανομίας στον τομέα της ασφάλειας, ωστόσο διαψεύστηκαν και άλλες πιο σκληρές κριτικές, περί του τρόπου που θα παραδώσει την εξουσία και γίναμε μάρτυρες μιας ιδανικής παράδοση της εξουσίας, μιας ιδανικής εναλλαγής της εξουσίας στη Χώρα και μιας καλής διάθεσης τόσο από την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς το παρόν, που συνοδεύει την ευφορία των πρώτων ημερών μιας νέας Κυβέρνησης.

Όσον αφορά αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο δρόμο ή θα κάνει μία πιο θεσμική αντιπολίτευση στη Βουλή, ο Νίκος Γκιώνης απάντησε ότι αυτό είναι μία επιλογή και δεν συσχετίζεται το ένα με το άλλο.

Τα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προωθούσε σκληρές συγκρούσεις, τόσο στο κοινοβούλιο, όσο και στην κοινωνία, αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αν είναι μία πολιτική η οποία δεν θα δώσει αφορμές για μία πιο σκληρή αντιπολίτευση, είτε από το ΣΥΡΙΖΑ είτε από άλλα κόμματα, δεν θα γίνουμε μάρτυρες μιας αρκετά ριζοσπαστικής αντιπολιτευτικής κριτικής, αν από την άλλη πλευρά τεθούν εν αμφιβόλω κάποιες κατακτήσεις, η οικονομία παρουσιάζει προβλήματα από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι αναμενόμενο και ίσως και θεμιτό να υπάρχει αντίδραση ακόμα και αν αυτή συνοδεύεται από αντίδραση του δρόμου, πάντα σε ειρηνικά πλαίσια, καθώς αν ξεφεύγουν από αυτά κατά τη γνώμη μου δεν έχουν και σημαντικό αντίκρισμα στην ίδια την κοινωνία.

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Ο σύριζα δεν μπορεί -το θέλει βέβαια-να αποτελέσει πόλο δικομματισμού.
  Δεν μπορεί γιατί ιστορικά δεν το ήθελε ιδεολογικά πολεμούσε τον δικομματισμό προτείνοντας τρίτους δρόμους ξαι άλλα σταυροδρόμια , και ευκαιριακά και όψιμα το θέλει, ώς που πάλι σε κοντινή ευκαιρία χρονικά να θέλει άλλο δρόμο τέταρτο αυτή την φορά στην διασταύρωση.
  Η στροφή του σύριζα πρός το κέντρο -αφού με την κυβερνητική αριστερή παρουσία αποστέωσε την αριστερά έστω και αυτή την μικρή που ήταν- για να ενταχθεί στο διακομματικό παίγνιο, θα αναδείξει τα προβλήματα δομής και ιδεολογίας που έχει ένα μικο κόμμα που έγινε μεγαλύτερο ακουμπώντας σε ευκαιριακή κοινωνική βάση.
  Η όποια ελάχιστη βελτίωση της θέσης της χώρας και των πολιτών, αν ασκηθεί πολιτική μεσσαίας τάξης απ την νέα δημοκρατία,θα λειτουργεί ώς αποσυσσωμάτωση κομματική για τον σύριζα.
  Το κομματικό σκηνικό στο πολιτικό τοπίο έχει πολύ δρομο ακόμα ( η χρεωκοπία της χώρας ανέτρεψε άρδην και τα εκτιμητικά εργαλεία της πολιτικής προβολής στον χρόνο ή μετεξέλιξης της πολιτικής ζωής της χώρας).
  Η νέα δημοκρατία είναι το συνεπέστερο κοινοβουλευτικό μεταπολιτευτικό στον χρόνο κόμμα και μακάρι να το κατανούν αυτό και την σηνασία του.
  Το κινάλ -πασοκ που διαχείριστηκε ώς πασόκ τον μεγαλύτερο χρονικό κυβερνητικό όγκο απ την μεταλίτευση ώς την χρεωοπία , λόγω της ανεπάρκειας έδρασής του σε κοινωνική βάση επαρκή ιστορικά , τσαλαβουτάει επιδιώκοντας την θεσμικότητα μέσω αντιφατι εφαρμοστικού κομματικού πλαισίου λειτουργίας πρός την καυεύθυνση της θέσμισης.
  Το κκε σποσυμμετοχικοποιημένο πολιτικά αλλά υπαρκτο-όλο και λιγώτερο όμως κομματικά- βρισκεται στο στάδιο της γοητευτικής λυτρωτικής για το ίδιο ομφαλοσκόπησης.
  Κάποιο άλλο κόμμα που μπήκε στην βουλή, ασκείται με το διάβασμα απ την Αραμαική γραφή των επιστολών του Ιησού χριστού οου έχει στα χέρια του ο αρχηγός του.
  Άλλο μικρότερο κόμμα που μπήκε στην βουλή το 2019,κανοναρχείται απ την ισχυρή παγκοσμίως προσωπικότητα του ιδρυτή και αρχηγού του , που εκάστοτε πίνει καφέ στις καφετέριες στον Φάρο Ψυχικού που πάνε οι απένταροι και μιλάνε για εκατομμύρια.Πώς μπορεί μια ανοικονόμητη διεθνική προσωπικότητα να χωρέσει σε έναν μικρό τόπο όπως η Ελλάδα?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.