Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Τρίτη 21/7/2020


Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 36, εκ των οποίων τα 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4048 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 54.6% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 197 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (80.0% άνδρες).

Για τους ελέγχους που διεξήχθησαν από την ημέρα που η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της ενημέρωσε πριν από λίγες ώρεςο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μεταφέροντας την ανησυχία των αρχών για τα χερσαία σύνορα ενώ παράλληλα παρέπεμψε στο τέλος Ιουλίου για την απόφαση σχετικά με το αν θα διεξαχθούν ή όχι τα πανηγύρια τον Αύγουστο. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός γενικού lockdown.

Σχολιάζοντας την επιστροφή του στην τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, αυτήν τη φορά χωρίς τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο υφυπουργός τόνισε: «Αν επιστρέφαμε μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ευτυχώς δεν είμαστε εκεί».

«Δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, το ραντεβού δίνεται για να υπάρχει ενημέρωση με το τι γίνεται με το άνοιγμα της χώρας» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι «γνωρίζαμε ότι θα έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα από ξένους επισκέπτες».

«Αυτή, τη στιγμή προφανώς μας απασχολούν τα χερσαία σύνορα. Η κατάσταση στις γείτονες χώρες δείχνει εξαιρετικά δύσκολη αλλά δεν υπάρχει κάτι που να μας τρομάζει ή να μας ανησυχεί» είπε ακόμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενώ ερωτηθείς ειδικά για την Βρετανία είπε ότι «δεν μας τρομάζει η εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «καθημερινά παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Επιβάλλαμε πρόσθετους κανόνες και κλείσαμε τα σύνορα όπου χρειάστηκε». Και συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων λόγω των επισκεπτών, αλλά ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων είναι χαμηλός»

Ο υφυπουργός έδωσε στοιχεία για τις πρώτες 19 ημέρες που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας αναφορικά με τους ελέγχους για κορονοϊό. Όπως είπε, «από την 1η μέχρι και την 19η Ιουλίου 918.032 άτομα έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας. Έχει υποβληθεί σε έλεγχο το 13,9 % όσων έχουν περάσει τα σύνορα. Ειδικότερα, από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720 , από τα χερσαία σύνορα 248.660. Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497. Καταγράφηκαν 295 θετικά κρούσματα. 53 κρούσματα είναι ακόμα ενεργά, 35 είναι μη ενεργά. Το 76% των εισερχόμενων κρουσμάτων είναι από τις χώρες της Βαλκανικής (από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία) και τις ΗΠΑ».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση σε 2 σημεία: στην τήρηση των κανόνων και μέτρων υγιεινής και στην αποφυγή των συναθροίσεων»: «Μας λυπούν μαζικές συγκεντρώσεις, όπως οι οπαδικές. Ο ιός δεν έχει ιδεολογικές αναφορές ούτε αφήνει περιθώριο σε οπαδικά συναισθήματα. Η ατομική ευθύνη επιβάλλει άρνηση συμμετοχής σε καταστάσεις συνωστισμού» σημείωσε με έμφαση.

Ο κ. Χαρδαλιάς στη συνέχεια τόνισε ότι «προχωράμε σε μαζικούς ελέγχους. 1-19 Ιουλίου έγιναν 7.379 έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν πρόστιμα και διακοπές λειτουργίας. Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για να διασφαλίσουμε την τήρηση των μέτρων».

«Στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την τήρηση των μέτρων. Η Ελλάδα είναι γενικά μια ασφαλής χώρα και είναι στο χέρι μας να παραμείνει έτσι. Είναι ο μόνος τρόπος να ενισχύσουμε τον τουρισμό μας, την οικονομία μας, να παραμείνουμε ασφαλείς, να συνεχίσουμε να δίνουμε το δικό μας παράδειγμα, να βγούμε όλοι μαζί δυνατοί και ασφαλείς» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, ο υφυπουργός εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown. «Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα». Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει ότι «όπου χρειαστεί θα ληφθούν τοπικά μέτρα».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα με τα πανηγύρια τόνισε: «Είναι νωρίς να πω οτιδήποτε για την απαγόρευση των πανηγυριών τον Αύγουστο. Προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος».

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27548 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.