Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Τετάρτη 12/8/2020

12 Αυγούστου | 20:32 μμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη φορά εντοπίστηκαν στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 262 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 262 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι

70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 216 θανάτους συνολικά στη χώρα. 73 (33.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από το σύνολο των 6177 κρουσμάτων, 1528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Τσιόδρας: Από εργαζόμενο η διασπορά του κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας 

Στη Θεσσαλονίκη μετέβη εκτάκτως ο Σωτήρης Τσιόδρας, μετά από τον εντοπισμό 36 κρουσμάτων κορονοϊού σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι. Από τα 36 κρούσματα, τα 33 αφορούν σε ενοίκους του γηροκομείου και τρία σε προσωπικό. Κατά την έξοδο του από το γηροκομείο, ο κ. Τσίοδρας δήλωσε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο ιός φέρεται να μεταδόθηκε από εργαζόμενο, ο οποίος προ ημερών είχε έρθει σε επαφή με νεαρό που είχε πάει σε διακοπές και συναυλία στη Χαλκιδική.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, ενώ θα μεταφερθούν προοδευτικά στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο. Παράλληλα, θα γίνεται συνεχής ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, ενώ από σήμερα το γηροκομείο τίθεται σε 7ήμερη καραντίνα. Να σημειωθεί ότι χει ξεκινήσει και η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ’ αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα– δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους». Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος είδε και χαιρέτισε όλους τους ενοίκους, οι περισσότεροι είναι σε καλή κατάσταση υγείας. «Χάρηκαν, με ευχαρίστησαν που ήρθα και κάνουν υπομονή και θα το περάσουν κι αυτό», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ανέφερε ακόμη ότι μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. «Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε. Σημείωσε ακόμη πως «από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, απάντησε: «Δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου μετέβη στη Θεσσαλονίκη μετά από σχετική εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, για να εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Οι νέοι φέρνουν τον ιό στην Αθήνα από τα νησιά

Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, ειδικά στην Αττική, όπου μέσα σε μόλις 11 ημέρες, έχουν καταγραφεί 384 περιπτώσεις, δηλαδή περισσότερα κρούσματα από όσα είχαν καταγραφεί σε όλη τη χώρα τον Ιούνιο του 2020! Η ιχνηλάτηση των εντοπισμένων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΕΟΔΥ, με τη συντριπτική τους πλειονότητα να αφορούν νέους, οι οποίοι, όπως προκύπτει από τον έλεγχο, έχουν επιστρέψει από διακοπές σε νησιά, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος.

Κορονοϊός κρούσματα: Οι νέοι φέρνουν τον ιό στην Αθήνα από τα νησιά [vids & pics]

Σύμφωνα άλλωστε και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 4 στα 10 κρούσματα αφορούν πλέον στη χώρα μας άτομα ηλικίας 18 έως 39 χρόνων, με τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων να καταλαμβάνουν μόλις το 16% του συνόλου των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού. Την ίδια ώρα, παρά το ότι εφαρμόστηκαν νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ιδίως σε περιοχές και νησιά που εντοπίζονται αρκετά κρούσματα, τόσο οι επισκέπτες, όσο και οι επιχειρηματίες ορισμένων περιοχών δεν φαίνονται πρόθυμοι να τα τηρήσουν. Τα κλαμπ και τα μπαρ του Λαγανά στη Ζάκυνθο έκλεισαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης 11 Αυγούστου 2020, όπως υποχρεώθηκαν από τα νέα μέτρα, ωστόσο η διασκέδαση μεταφέρθηκε… αλλού, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ της Ζακύνθου.

Μόσιαλος: Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος εκφράζει με ανάρτησή του στο Facebook τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik-V της Ρωσίας, αποκωδικοποιώντας τι γνωρίζουμε και τι όχι για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες είναι περιορισμένες. Όπως αναφέρει, το εμβόλιο αναπτύχθηκε από Ερευνητές του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya στη Μόσχα που και σε συνεργασία με το Κεντρικό Στρατιωτικό Κλινικό Νοσοκομείο Burdenko, χρησιμοποιώντας μια ενδιαφέρουσα τεχνική προσέγγιση.

Ηλίας Μόσιαλος: Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

«Το εμβόλιο στην ουσία αποτελείται από 2 μέρη. Και τα δύο μέρη έχουν βάση ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, τον αδενοϊό 5 και τον αδενοϊό 26. Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με άλλα εμβόλια COVID-19. Για παράδειγμα το κινεζικό εμβόλιο της CanSino Biologics Inc. βασίζεται στον αδενοϊό 5 ενώ η Johnson & Johnson χρησιμοποιεί τον αδενοϊό 26 για το εμβόλιό της. Αυτά τα 2 είναι όπως είπα παρόμοια εμβόλια που έχουν υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές όπου οι συμμετέχοντες δημιούργησαν αντισώματα κατά του ιού και δεν είχαν σοβαρές παρενέργειες».

Πηγή: flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων σχετικά με την εγκατάσταση πλυντηρίου – λιπαντηρίου στην Απόλπαινα Λευκάδας;

Επερώτηση: Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, η απόφαση του Π.Σ.59-7/18-03-2023, σχετικά με την εγκατάσταση πλυντηρίου - λιπαντηρίου στην Απόλπαινα...

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post