Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Κυριακή 13/9/2020


Σήμερα ανακοινώνουμε 207 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13240, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

2394 (18.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5710 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

54 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 171 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 305 θανάτους συνολικά στη χώρα. 112 (36.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Προβλήματα και αστοχίες πριν το πρώτο κουδούνι

Μετ’ εμποδίων προχωρούν οι προετοιμασίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι οι μάσκες θα φτάσουν εγκαίρως στα σχολεία της χώρας για το πρώτο κουδούνι, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό. Πολλά σχολεία αναμένεται να μην παραλάβουν μάσκες ή να παραλάβουν οριακά μια μάσκα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό.

 

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για 410.000 τεμάχια, που έγινε από την ΚΕΔΕ, σε συνθήκες πίεσης, κρίθηκε άγονος. Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, που διενήργησε τον προσυμβατικό έλεγχο, έκρινε ότι, επειδή τρεις προμηθευτές δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα έγγραφα, δεν μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις με την ΚΕΔΕ. Άρα προέκυψε ένα «κενό» στην προμήθεια, που αντιστοιχούσε σε 436.329 μάσκες. Μολονότι στη συνέχεια η Επιτροπή Διαγωνισμού της ΚΕΔΕ επέλεξε τον πρώτο επιλαχόντα ανάδοχο, το κενό στην προμήθεια παραμένει μεγάλο καθώς απομένει να αγοραστούν 410.000 μάσκες.

Συναγερμός στην Αττική – Γεμίζουν τα νοσοκομεία με ασθενείς Covid

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες αλλά κυρίως για τις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία αναφοράς αλλά και των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η Αττική είναι η περιφέρεια της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα και είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισές και πλέον εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, αφορούν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Στo Νοσοκομείο Σωτηρία για παράδειγμα έχουν ήδη γεμίσει και τα 12 κρεβάτια της ΜΕΘ για τα περιστατικά κορονοϊού, ενώ στον Ευαγγελισμό η πληρότητα αγγίζει το 60%. Από την Τρίτη ανοίγουν επιπλέον 6 κρεβάτια εντατικής νοσηλείας για ασθενείς με κορονοϊό στον Ευαγγελισμό. Έτσι, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19 αυξάνονται από 18 που είναι σήμερα, σε 24. Συνολικά, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας ανοίγουν επιπλέον 18 κρεβάτια εντατικής για τον COVID στην Αττική.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27440 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.