NAP: “Παρακαταθήκη αγώνα το έργο του συντρόφου Γιώργου Δελαστίκ.”


Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση αποχαιρετά τον σύντροφο Γιώργο Δελαστίκ που έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 68 ετών, μετά από μακρόχρονη μάχη με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πρόκειται για μια μεγάλη απώλεια για την κομμουνιστική Αριστερά και την μαχόμενη δημοσιογραφία, την οποία υπηρέτησε πρωτοπόρα για δεκαετίες.

Ο Γιώργος Δελαστίκ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουλίου 1952. Σπούδασε ηλεκτρολόγος–μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας, όπου συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Εντάχθηκε από νέος στο κομμουνιστικό κίνημα, όπου έμεινε «στρατευμένος» με την πιο πλούσια έννοια του όρου, μέχρι το τέλος της ζωής του. Οργανώθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στην ΚΝΕ και στη συνέχεια στο ΚΚΕ.

Διαγράφτηκε από το ΚΚΕ το 1989, καθώς είχε βαθιά διαφωνία με την υποταγή της Αριστεράς και του ΚΚΕ στην αστική συναίνεση, όπως εκφράστηκε με την συγκυβέρνηση Τζαννετάκη και στη συνέχεια Ζολώτα, τον ενιαίο δεξιόστροφο Συνασπισμό κλπ.

Ο Γιώργος Δελαστίκ συνέβαλε στη δημιουργία του ΝΑΡ, όπου επί σειρά ετών ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της οργάνωσης. Παρέμεινε σταθερός και δημιουργικός μέχρι το τέλος στην υπόθεση της κομμουνιστικής απελευθέρωσης, δίνοντας το παρών με την αντικαπιταλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική Αριστερά σε όλες τις μάχες, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Αντιπολίτευσης, του ΜΕΡΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας Πριν, από την έκδοσή του και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, έχοντας τεράστια προσωπική συμβολή στην αδιάκοπη έκδοση κάθε βδομάδα χωρίς να υπολογίζει κούραση και χρόνο, δίνοντας παράδειγμα ανιδιοτέλειας και κομμουνιστικής προσφοράς στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Με την αποφασιστική του συμβολή διαμορφώθηκε ένας πόλος σύγχρονης ανατρεπτικής δημοσιογραφίας, με συνειδητή ένταξη στην υπόθεση της ανασυγκρότησης της επαναστατικής κομμουνιστικής Αριστεράς και της εργατικής πολιτικής. Για μια δημοσιογραφία για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολλών και όχι των βαρόνων και του κεφαλαίου.

Ο Γιώργος Δελαστίκ με τις γνώσεις και το έργο του αναδείχθηκε ως ένας από τους κορυφαίους διεθνολόγους της χώρας, έγραψε πολλά βιβλία και εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και ΜΜΕ. Κράτησε όμως πάντα ψηλά την αξιοπρέπειά του, δεν υποτάχθηκε στις επιλογές των αστικών ΜΜΕ και των ιδιοκτητών τους, πληρώνοντας συχνά το τίμημα, έχοντας –εκτός των άλλων- δύο φορές απολυθεί, από την εφημερίδα Πρώτη και την Καθημερινή.

Θα μας μείνει για πάντα η συνέπειά του στον αγώνα, η βαθιά του μόρφωση και καλλιέργεια, η λαϊκότητά του και η ευγένεια, που δεν ήταν επίχρισμα καλών τρόπων, αλλά πήγαζε από τη στράτευσή του στην πιο ευγενική περιπέτεια της ιστορίας, στον ασίγαστο αγώνα για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, της αλλοτρίωσης και του σκοταδισμού.

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γ. Δελαστίκ και στους δικούς του ανθρώπους και υπόσχεται να συνεχίσει τον αγώνα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή και την κομμουνιστική απελευθέρωση.

Σε αυτό τον αγώνα η ζωή και το έργο του Γιώργου είναι πολύτιμη παρακαταθήκη.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 15/10/2020

 

About Ομάδα Σύνταξης 27851 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Δεν άντεξε την '' αστική κάθαρση '' απ το κκε ( τέως κκε εξωτερικού) και κκε εσωτερικού says:

  Την αστική συναίνεση την επεδίωξε τότε το κκε ( τέως κκε εξωτερικού) και το κκε εσωτερικού ώς τότε, ώστε μέσω της ”αστικής κάθαρσης” να μπορέσουν ώς συνασπισμός να πιάσουν περισσότερες καρέκλες. Είναι και η περίφημη ρήση του τότε συνασπισμένου εκ του κκε ( τέως κκε εξωτερικού ) ότι : ”εδώ μέχρι και υπουργοί γίναμε !!”.
  Ο κήνσορας του όλου εγχειρήματος ήταν ο μπαλκονάτος του κκε εσωτερικού ανανεωτική αριστερά τότε κος Κύρκος. Ο οποίος τάχε βρεί στην αστική διαχείρηση – την οποία πολέμαγε ώς τότε-με το συντηρητικό κόμμα υπό την φιλελεύθερη μορφή του τ΄΄οτε υπό την συγκεκριμένη ηγεσία.
  Και όλο αυτό το συνοθύλευμα αστικής κάθαρσης ( κκε και κκε εσωτερικού ), στο τέλος τσακωθήκανε και βγάλανε τα μάτια τους και συνεχίζουν ώς σήμερα, την τσακωμάρα υπό διάφορες μορφές ώς κκε και Σύριζα πλέον.
  Εκτός του ότι τσακωθήκανε και το σήμα του ραδιοφωνικού σταθμού του συνασπισμού της αριστεράς και της προόδου,που συνέχισε να το χρησιμοποιεί το κκε ( τεως κκε εξωτερικού ).
  Μετά κομματικοί του κκε γίνανε συνασπισμένοι ( όχι της αριστεράς και της προόδου ) αλλά σκέτο solo συνασπισμός, και προκύψανε ώς μία συνιστώσα βασική ώς σύριζα, ενώ το κκε ( τέως κκε εξωτερικού ) έμεινε να χάνει τα στελέχη του και να κλέει την εκλογική του δύναμη, μια και ο λαός δεν είναι ικανός να καταλάβει τα αγαθά που υπόσχεται το κκε ( τέως κκε εξωτερικού).
  Απλά ο μακαρίτης πλέον Δελαστίκ και άλλοι- και ο εκ Λευκάδος Γράψας- δεν άντεξαν και δεν συμφ’ωνησαν με την ” αστική κάθαρση” που θα έφερνε το κκε ( τέως κκε εξωτερικού ) και το κκε εσωτερικού ανανεωτική αριστερά. Τουλάχιστον και αν ώς τ΄’οτε μ΄’ελος του κκε ( τέως κκε εξωτερικού) δεν άντεξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.