Moody’s: Η πτώση του τουρισμού θα συνεχιστεί και μετά το 2020 – Ευάλωτη η Ελλάδα

31 Αυγούστου | 13:39 μμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναφέρει ότι η πτώση του τουρισμού στις Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, μπορεί να διαρκέσει πέραν του 2020, ωστόσο το αξιόχρεό τους παραμένει ανθεκτικό. Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι περισσότερο εκτεθειμένες από τις ευρωπαϊκές χώρες στην πτώση του τουρισμού – λόγω της σημασίας του τομέα στις οικονομίες τους – είναι η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Κροατία και η Ιταλία.

«Η ζήτηση για τον τουρισμό θα παραμείνει αδύναμη και πέρα από την ταξιδιωτική περίοδο του 2020. Παρά την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια, οι κανόνες της καραντίνας και η οικονομική ύφεση λόγω της κρίσης σημαίνουν ότι η τρέχουσα πτώση είναι όλο και περισσότερο πιθανό να διαρκέσει και μετά την περίοδο του καλοκαιριού του 2020», σημειώνει ο Moody’s. Την ίδια ώρα, προσθέτει ότι το υψηλό ποσοστό οδικών αφίξεων τουριστών στην Κροατία και το σχετικά υψηλό ποσοστό εγχώριου τουρισμού περιορίζουν τους κινδύνους για την Ιταλία και την Ισπανία.

Ωστόσο, στην ανάλυσή του σπεύδει να τονίσει ότι το πλήγμα στον τουρισμό έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στην απασχόληση, το δημόσιο χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των παραπάνω χωρών, αλλά προσθέτει ότι η ενίσχυση του πιστοληπτικού προφίλ τους μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης διατηρείται. «Αυτός είναι ο λόγους που δεν έχουν αλλάξει οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών αυτών μετά την έναρξη της πανδημίας και γιατί διατηρήσαμε τις θετικές προοπτικές για την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Κροατία», σημειώνει.

Ανέφερε, ότι πολλές από αυτές τις χώρες εισήλθαν στην πανδημία έχοντας επιτύχει πολύ σημαντικές μειώσεις στα διαρθρωτικά δημοσιονομικά ελλείμματά τους, «κάτι που τις φέρνει σε καλή θέση να αντιστρέψουν, έγκαιρα, τουλάχιστον ορισμένες από τις αυξήσεις χρέους λόγω του κορονοϊού». Παράλληλα, η παρατεταμένη περίοδος χαλαρής νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη θα αποτρέψει μία σημαντική επιδείνωση στη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους τα επόμενα χρόνια παρά την αύξηση του βάρους του. Αν και οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να κάνουν και άλλα για να ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική τους, η νέα ισορροπία που πέτυχαν πολλές από τις οικονομίες αυτές μετά την κρίση ήταν σημαντική, τονίζει ο οίκος, ενώ προσθέτει ότι πολλή δουλειά μένει να γίνει για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου στην Ευρώπη.

Πηγή: flash.gr


Ροή Ειδήσεων

«Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό» – live η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη για την πρόταση δυσπιστίας

Μοιραστείτε το:Δεν μιλήσαμε όσο έπρεπε για την τραγωδία και τα αίτια της, αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης. Πολιτικές δυνάμεις όμως είπε,...

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη – Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δίκαιου

Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, είπε ο πρόεδρος...

Διαμαρτυρία στον Άι Γιάννη για την κατάσταση του δρόμου: «Διαχρονική αδιαφορία-Δεν θα μας σώσουν οι άρχοντες, πρέπει να ενεργοποιηθούμε» [ΒΙΝΤΕΟ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ]

Διαμαρτυρία για την κατάσταση του δρόμου στην παραλία του Άι Γιάννη πραγματοποίησε η Κίνηση Πολιτών για μια Αξιοβίωτη Λευκάδα το απόγευμα της...

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Comments 1

  1. Και το 2021 καθοδικό says:

    Μόνο αιθεροβάμονες δεν θα καταλαβαίνουν ότι και το 2021 η μείωση του τουρισμού ( και ώς αποτέλεσμα οικονομικό) θα είναι παρών.
    Μετά από 10ετή χρεωκοπία που συνεχίζει επσυξημένη από τον Κορονο’ι’ό , ανοίγοντας την σειρά της καθοδικής κοντά κάθετα της οικονομικής ζωής, το ζητούμενο άριστο θα είναι να μειωθεί ο ρυθος καθόδου και να μην καταβαθρωθεί.
    Με τι οικονομικούς πόρους θα κινηθεί ο εγχώριος και αλλοδαπός τουρισμός?? Δεδομένου ότι ο εγχώριος τουρισμός προσπάθησε να περισώσει το 2020 ότι μπορούσε να περισωθεί. Και το 2021 με οοιά οικονομικά κριτήρια θα μπορεί να κινηθεί ο εγχώριος τουρισμός , δεδομένων των φορολογικών -όσο και βοηθητικά μειωμένων- από τώρα καταβολών και της επαγγελματικόοικονομικής κοινωνικής πραγματικότητας για τον κορονο’ι’ό από τώρα και άγνωστο ώς πότε.
    Για τον αλλοδαπό τουρισμό οι παράμετροι είναι σαφείς αρνητική. Διότι στις χώρες του εξωτερικού η παύση της εμπορικό οικονομικής ζωής για 2-3 μήνες σημαίνει και οριστική περίπου επαγγελματική παύση για μεγσλο μέρος των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων. Και αυτό αποτελεί βασική διαφοροποίηση της Ελληνικής πραγματικότητας με την αλλοδαπή. Αν μια επιχείρηση της αλλοδαπής ή ένα επάγγελμα δεν πάει καλά για 3 μήνες κλείνει. Αυτός ελιναι ο λόγος που ιι εγκέφαλοι της Ευρώπης χρηματοδότησαν τους επαγγελματίες και την οικονομική ζωή της Ευρώπης λόγω της πανδημίας. Αλλά και κατά πόσο η κυκλική επιδότηση μπορεί να συντηρήσει την συνέχεια της οικονομικής ζωής ?? Λίγο ώς ελάχιστα λέει και η βιβλιογραφία και η εμπειρία. Διότι με την επιδότηση ουσιαστικά εγκαινιάζεται ο φαύλος κύκλος της προκυκλικότητας του οικονομικού φαινομένου μέχρι της αδυναμίας του επιδοτισμού να συνεχιστεί και ιδιαίτερα μέσα στις στις συντεταγμένες και παραμέτρους της νομισματικότητας του ευρώ.
    Η Ελλάδα θα πληρώσει περισσότερο απ άλλες χώρες την πανδημική κρίση. Το γιατί θα φανεί στην μεσοχρόνια και μακρύτερη πορεία. Και υπάρχει η αιτιακότητα στο Ευρωπαικό σημερινό status και η εξύγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post