Μητσοτάκης Βουλή: Αναστολή πλειστηριασμών και επίδομα τα Χριστούγεννα [vids]

12 Νοεμβρίου | 20:35 μμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης για αναστολή των πλειστηριασμών και παράλληλα, οικονομική ενίσχυση για τα αδύναμα νοικοκυριά προανήγγειλε στην τριτολογία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός.

Είπε πως θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. «Το πώς, πόσα χρήματα και πώς θα τα δώσουμε θα τα αξιολογήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Εφ όσον υπάρχει η ταμειακή δυνατότητα, η κυβέρνηση θα δώσει απτή στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη», συμπλήρωσε. Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών με ρύθμιση, που θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά «λογικό το αίτημα, το έθιξε ο κ. Βελόπουλος».


O κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε δίκιο και στις επισημάνσεις του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στα σχολεία, σημειώνοντας πως έχουν δοθεί πάνω από 40.000 μέχρι στιγμής, ενώ ο στόχος να φθάσουμε τις 90.000 έως το Φεβρουάριο του 21. «Θα ζητήσω από το Υπουργείο Παιδείας εάν γίνεται να επισπευσθεί» είπε.

Προσέθεσε πως την μεθεπόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε σε έξυπνα και στοχευμένα τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ώστε να δούμε εάν υπάρχει διασπορά του ιού στους μαθητές. «Μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία στα τέλη Νοεμβρίου. Έχουμε τα εργαλεία και τα κατάλληλα μοντέλα». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, εαν θα χρειαστεί να παραταθεί το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης.

Συνομιλητές για τον εμβολιασμό

Αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού ζήτησε από τα κόμματα να υποδείξουν έναν συνομιλητή με το υπουργείο Υγείας και ειδικά την Επιτροπή Εμβολιασμού για τη στρατηγική σχετικά με το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

«Το εμβόλιο θα έρθει. Και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω μας αυτήν την περιπέτεια. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να αντέξουμε. Σε όσους μας κατηγορούν για το μοντέλο του ακορντεόν σχετικά με το lockdown, θα τους ζητήσω να μας καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις. Να μην ξανακάνουμε το λάθος του εφησυχασμού, όταν θα ξανανοίξουμε. Τις γιορτές να τις περάσουμε μόνο με τους αγαπημένους μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και θυμίζοντας τον στίχο του Leonard Cohen «Υπάρχει μία ρωγμή, μία ρωγμή στα πάντα. Έτσι μπαίνει το φως» τόνισε «Έτσι θα βγούμε κερδισμένοι από την αυτήν την μάχη. Με συστράτευση».

«Η ευθύνη για τη Θεσσαλονίκη βαραίνει την κυβέρνηση»

«Ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης πιστεύω εάν όλοι γυρίζαμε το ρόλοι του χρόνου πίσω θα παίρναμε νωρίτερα δραστικά μέτρα. Το λέω ξεκάθαρα. Η ευθύνη βαρύνει πρωτίστως την κυβέρνηση και κατόπιν τους τοπικούς άρχοντες. Η ταχύτητα αύξησης των κρουσμάτων μας επιτρέπει να πούμε πως πέσαμε έξω, κυβέρνηση, ειδικοί και επιδημιολόγοι», επισήμανε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σχετικά με την πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Τώρα θέλω να διαβεβαιώσω πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν» τόνισε και προσέθεσε: «Το Διαβαλκανικό έχει ήδη μπει στην εφημερία. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κρεβάτι, που να μην αξιοποιηθεί και αυτό γίνεται. Θα πρέπει και εσείς να αναγνωρίσετε πως εάν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη τότε που τη ζητούσατε θα είχαμε σπαταλήσει πόρους, χωρίς να έχουμε χρησιμοποιήσει. Εμείς ακολουθούμε το μοντέλο να χρησιμοποιούμε κλίνες του ιδιωτικού τομέα, όταν το χρειαζόμαστε».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: «Πολακισμός» Τσίπρα και «σαχλαμάρες» Βαρουφάκη

Σε έντονο ύφος κινήθηκε η δευτερολογία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή. Άσκησε κριτική τόσο στον Γιάννη Βαρουφάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για «πολακισμό». «Θέλω να απαντήσω με ένα σχόλιο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Πριν καν ανεβείτε στο βήμα, έχετε μοιράσει την ομιλία σας στους δημοσιογράφους. Γράφατε ότι είμαι αυτάρεσκος και διχαστικός και δώσατε την ομιλία χωρίς να με ακούσετε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «κόντρα» που έχει προκύψει για τις ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία: «Υπήρξε μια αντιδικία σχετικά με τις μονάδες που λειτουργούν στο Σωτηρία. Η δίκη μας ενημέρωση από τον διοικητή του νοσοκομείου είναι ότι λειτουργούν όλες. Και τι έγινε μετά; Ο κ. Πολάκης βγήκε στα σόσιαλ μίντια και με χυδαίο υβρεολόγιο επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής. Αν λέει ψέματα ο διοικητής του νοσοκομείου θα απομακρυνθεί, αν λέει όμως ο κ. Πολακης πρέπει να τον απομακρύνετε εσείς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε: «Και το πρόβλημα δεν είναι ο Πολάκης, αλλά ο πολακισμός. Μπορεί εκείνος να ήταν απών, αλλά βρέθηκε εδώ μέσω της ομιλίας σας. Η ομιλία σας ήταν στο πνεύμα του. Έρχεστε εδώ σαν φέρελπις πολιτικός, ενώ είστε ένας αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός!».

Απάντηση σε Βαρουφάκη

«Ξεκινώ από τον τελευταίο ομιλητή… δεν ήταν εικόνα αυτή, δεν ήταν λεξιλόγιο αυτό που χρησιμοποιήσατε κ. Βαρουφάκη. Δεν είδα να δείχνετε την ίδια ευαισθησία όταν κλείνατε τις τράπεζες και φωτογραφιζόσασταν σε lifestyle περιοδικά. Εσάς για το 3ο μνημόνιο σας βαραίνουν πολλές ευθύνες, δεν έχουμε ξεχάσει» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΜέΡΑ25.

Μάλιστα, έκανε λόγο «για σαχλαμάρες» Βαρουφάκη, λέγοντας πως στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των ιδεολογιών, τονίζοντας: «Απλώς κάποιοι έχτισαν καριέρα στο Πολυτεχνείο! Σας τα είπα για την αντίσταση, θα τα ακούσετε και για το Πολυτεχνείο!». Απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη είπε: «Μετά τη “δημιουργική ασάφεια” μας είπατε για την “υπεύθυνη ανυπακοή”. Μαζί πάνε αυτά!» ενώ συμπλήρωσε ότι τα μέτρα ισχύουν για όλους και δεν εξαιρείται το ΚΚΕ και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή: Flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Θανάσης Καββαδάς: «Ο χώρος της Λευκαδίτικης Στέγης στην Ηλιούπολη πρέπει να επεκταθεί για να καλύψει τις ανάγκες της μεγάλης λευκαδίτικης κοινότητας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λευκάδα, 24 Απριλίου 2024   Θανάσης Καββαδάς: «Ο χώρος της Λευκαδίτικης Στέγης στην Ηλιούπολη πρέπει να επεκταθεί για...

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Comments 1

  1. Γιατί όχι απομείωση ( κούρεμα ) δανείων. says:

    Γιατί αναστολή πλειστηριασμών, και όχι κούρεμα δανείων ??? , τώρα που η ηλεκτρονικοποίηση του κράτους και των τραπεζών μπορεί να βρεί όλη την πραγματική οικονομική κατάσταση των πολιτών , και να αποφασίσει κούρεμα δανείων σε πραγματικούς κοινωνικούς εισοδηματικούς όρους, ώστε να αποφύγει τους επαγγελματίες κακοπληρωτές??
    Πάλι τα ίδια επικοινωνιακά…
    και αν δεν τα έκανε μέχρι τώρα καμμία κυβέρνηση από το 2010 , σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν???
    Και εδώ υπάρχει το εξής πρόβλημα.
    Μπορεί η συλλογιστική κάθε κυβέρνησης να ήταν ότι , με την πάροδο του χρόνου θα ανέβουν οι αξίες των ακινήτων που είχαν καταβαθρωθεί, άρα προοδευτικά και σκόπιμα οι κυβερνήσεις με αυτή την λογική παρέκαμπταν το πρόβλημα ότι , τα εισοδήματα των δανειοδοτηθέντων και με την πρόοδο του χρόνου δεν θα ήταν και δεν θα είναι ποτέ τα ίδια που ήταν όταν και το ακίνητο είχε δανειοδοτηθεί στην αρρχική μεγαλύτερη ( πρίν την καταβάθρωση) αξία. Επομένως η ισοδυναμία σχέσης αξίας ακινήτου , ύψος δανείου, εισοδήματος κατά την δανειοδότηση ή και μέχρι την κύρηξη της χρεωκοπίας το 2010, δεν μπορεί ποτέ να αποκατασταθεί ώς ελάχιστη ισορροπία για τον πολίτη. Πάντα από το 2010 και μετά και για χρόνια η σχέση αυτή ( αξίας ακινήτου- ύψος δανείου- εισοδήματος) θα ερμηνεύει μια σύμβαση λεόντιο υπέρ του δανειστή, και με τις κρατικές ευλογίες.
    Ο λόγος που το πιστωτικό σύστημα δεν ενδιαφερόνταν από το 2010 και ούτε ακομη ενδιαφέρεται σε μαζικότητα για τα δανειοδοτηθέντα για πλειστηριασμό ακίνητα, δεν ήταν κάποια μεγαθυμία των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά η καταβαθρωμένη αξία των ακινήτων και της κτηματαγοράς , και οι φόροι ώς ενφια κλπ φόροι μεταβιβάσεων ( αν ήθελαν να τα εκμεταλευτούν όπως και ο φόρος υπεραξίας απ την όπαια πώληση του ακινήτου που με πλειστηριασμό θα το κατοχύρωνε ως ενδιαφέρον ακίνητο η τράπεζα). Αλλά τα εισοδήματα συνέχιζαν να πέφτουν και η ανεργία κορυφώθηκε. Τουτέστιν ούτε απ την κτηματαγορά υπήρχε ενδιαφέρον για τα ακίνητα, ούτε απ τις ίδιες τις πιστώτριες τράπεζες.
    Το κράτος δεδομένης της μονιμότητας πλέον της σε βάρος του δανειοδοτηθέντα δανειοδοτικής σχέσης στην βάση , ακίνητο- δάνειο- εισόδημα , δεν έπρεπε και δεν πρέπει με παρεμβασή του να αποκαταστήσει την ισορροπία σχέσης ώς πυρήνα καλής πίστης των συμβαλλομένων στην δανειοδοτική εμπράγματη σχέση ???
    Ή μήπως οι δήθεν 10 χρόνια πλέον διευκολύνσεις δήθεν πρός τους δανειολήπτες( ρυθμίσεις κλπ ) με μειωμένες δόσεις – σε πολλές περιπτώσεις η δόση ήταν μικρότερη και απ τους τόκους της δόσης με αποτέλεσμα τα δανειακά κεφαλαια να μεγαλώνουν- ή μήπως αυτή η πρακτική εξυπάκουε σε μια ισοδυναμική σχέση αξίας ακινήτου – δανείου- εισοδήματος , έστω και ώς χρήση του ακινήτου ?? Και αυτό δεν ισχύει, διότι την ίδια εποχή τα ενοίκια είχαν γκρεμιστεί και με το ποσό που πλήρωνε ώς δόση ρυθμίσεως κάθε δανειολήπτηςψ, θα μπορούσε να διαβοιεί σε ενοίκιο, χωρίς την δανειακή υποχρέωση και το κόστος του ενφια ιδιοκτησίας ??? άρα και η άποψη ότι με τις ρυθμισεις και διευκολύνσεις δανείων, οι δανειολήπτες έμεινα μέσα στα σπίτια δεν ισχύει. Πόσο μάλλον που μετά από κάθε ρύθμιση , τα κεφάλαια των δανείων ήταν στηνκαλύτερη περίπτωση τα ίδια με την έναρξη της ρυθμισης, καίτοι είχαν περάσει χρόνια ρυθμίσεων και απαναρυθμίσεων -ώς τώρα μάλιστα στο πλείστον των δανείων.
    Για τους όποιους κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες όλων των χρεωκοπικών χρόνων απ το
    2010 , γνωρίζουν ότι η οικονομική ράντα ( το κεφάλαιο με το επιτόκιο στηνδιάρκεια του χρόνου ) υφίσταται εκθετικές μετατοπίσεις αύξησης της τοκοφορίας εξαγοράς του δανείου, και στο επίπεδο της ακέραιας καταβολής τοκοχρεωλυτικά. Πόσο μάλλον εκθετικές τοκοφόρες μετατοπίσεις δείνει σε βάρος των δανειοληπτών, όταν κάτω απ την οικονομική ανάγκη , οι ρυθμίσεις ή οι διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες ήταν εξ ορισμού συνιφασμένες με την αύξηση στα ηλικιακά όρια των 85 ετών των δανειοληπτών για την εξόφληση του δανελιου, που οδηγούσε και με την χρήση εγγυητών τέκνων να φτάνουν μέχρι και τα 90-95 έτη ζωής του βασικού δανειολήπτη. Με αναφορά το 2010 , δάνεια που θα τελειώναν σε 10 έτη δηλαδή το 2020 ( είχαν τρέξει άλλα 10-15 έτη πρίν) , και ο δανειολήπτης θα ήταν 67-70 ετών , πήραν δια των διευκολύνσεων παρατάσεις μέχρι τα 85 ή και παραπάνω χρόνια ηλικίας του δανειολήπτη, δηλαδή παράταση 15-20 χρόνια κατά μέσο όρο. Σε ποιά ισοδυναμική σχέση πίστης συμβαλλομένων σε δανειακές παγκοσμίως συμβάσεις εδράζεται αυτή η χρηματοοικονομική αξιακή εμπράγματη με βάση το εχέγγυο ( χρηματοδοτούμενο προσημειωμένο ) μάλιστα σχέση???
    Η παρούσα κυβέρνηση, οι προηγούμενες δεν ήθελαν εμφατικά μάλιστα, διευκολυνόμενη και από την παραπάνω ωρίμανση της ελεγκτικής ηλεκτρονικότητας της διοίκησης , μπορεί αν θέλει , και με την χρήση της λειτουργικής του πιστωτικού συστήματος ( το σύστημα αυτό είναι ακόμα ποιο προωθημένο ελεγκτικά συνδυαστικά από την κρατική ηλεκτρονική δυνατότητα) , η κυβέρνηση μπορεί λοιπόν αν θέλει μα προχωρήσει σε απομείωση των δανειακών κεφαλαίων των πολιτών στην βάση της εκτίμησης της πραγματικότητας των δυνατοτήτων καθενός δανειολήπτη , χωρίς να υπάρξει ούτε κάν η αίσθηση ότι με αυτή την απομείωση θα ευεργετηθούν οι επαγγελματίες- αν υπάρχουν- και στρατηγικοί κακοπληρωτές. Διότι η στρατηγικότητα κακοπληρωής ή οικειοοίησης της δανειακής συμβάσεως καταχρηστικά απ τους όποιους δανειολήπτες μπορεί να εξετασθεί στην βάση των χρονολογικών και παρελθοντικά εισοδηματικών περιουσιακών και διαβιωτικών πραγματικοτήτων, με την χρήση του φορολογικού λειτουργικού.
    H παρούσα κυβέρνηση … αν θέλει… αλλέως θα συνηθίσει την πεπατημένη εδώ και 1ο0 χρόνια περίπου των κυβερνήσεων.
    Μόνο που κοινοβουλευτικά πολιτειακά , οι ίδιες οι κυβερνήσεις δεν είναι παρά οι συμβάσεις του λαού με τους νομιμοποιημένους εκπροσώπους του ( του λαού ). Που αυτές οι συμβάσεις ( όπως οι δανειακές και κάθε λογής σύμβαση ) είναι εξ ορισμού ισοδυνάμως αμφοτεροβαρείς. Αλλέως δεν είναι συμβάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post