Μετακίνηση εκτός νομού: Η μεγάλη φυγή – Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Αθήνα για το χωριό


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας το τελευταίο 24ωρο, από τις 6:00 χθες Παρασκευή έως την ίδια ώρα σήμερα, 73.637 οχήματα πέρασαν από τα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας. Από τα διόδια της Αθηνών – Κορίνθου πέρασαν 39.077 οχήματα και από της Αθηνών – Λαμίας 34.560. Συνολικά το τελευταίο τριήμερο έφυγαν από την Αθήνα 154.621 οχήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τουλάχιστον 300.000 πολίτες εγκατέλειψαν την Αθήνα για την επαρχία.

«Από νωρίς το πρωί υπάρχουν ορισμένοι οδηγοί που προσπαθούν να περάσουν από τα διόδια χωρίς, όμως, να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η Τροχαία, φυσικά, τους γυρίζει πίσω. Πρέπει να ενστερνιστούν όλοι ότι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων είναι και θα συνεχίσουν να είναι αυστηροί», αναφέρουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές της ΕΛΑΣ. Παράλληλα, χιλιάδες αστυνομικοί είναι στους δρόμους και πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Ανησυχία Μαγιορκίνη

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την μεγάλη μετακίνηση και κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν κοινωνικές επαφές.
«Οι άνθρωποι οι οποίοι φεύγουνε από την Αττική και από τα αστικά κέντρα που φαίνεται να έχουν βεβαρημένο επιδημικό φορτίο θα πρέπει να προσέξουν να μην μεταδώσουν άθελά τους.

Γιατί επαναλαμβάνουμε ότι σε μεγάλο ποσοστό είναι ασυμπτωματικοί η φορείς. Και υπάρχει και προσυμπτωματική φορεία, δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι το έχουν, μπορούν να το μεταδώσουν και πριν από τα συμπτώματα. Άρα, λοιπόν, αυτό που συμβουλεύουμε τον κόσμο είναι πηγαίνοντας εκεί που θα πάει να μείνει μέσα στο σπίτι του, να μην ανακατευτεί με άλλα νοικοκυριά.»

Προβληματισμός Χαρδαλιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για την μαζική έξοδο των Αθηναίων. «Προφανώς και μας προβληματίζει όλη αυτή η κινητικότητα. Προφανώς οι έλεγχοι που γίνονται είναι ενδελεχείς και θα είναι και σαρωτικοί. Και είναι ξεκάθαρο, νομίζω ότι το είπε σήμερα και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Χρυσοχοΐδης, ότι στις πύλες εισόδου όλων των περιοχών δεν πρόκειται να περάσει κανείς πίσω που δεν θα είναι μόνιμη κατοικία του. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τις επόμενες τρεις βδομάδες αυτό που χρειάζεται είναι να γίνονται οι ελάχιστες μετακινήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε την διάδοση της πανδημίας».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η μετακίνηση από νομό σε νομό δεν επιτρέπεται παρά μόνο για ελάχιστες εξαιρέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετακίνηση εκτός νομού είναι η βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη, αλλά και για τους εξής λόγους:

 • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
 • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας μόνο με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από την ΑΑΔΕ.
 • Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση εργασίας τις συγκεκριμένες ώρες.Το έντυπο συμπληρώνεται ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και εκτυπώνεται πριν τη μετακίνηση.
 • Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να συμπληρώνουν οι ίδιοι το έντυπο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης. Για κάθε παράβαση που εντοπίζεται, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28493 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Αν είναι όλοι η οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι της επαρχίας και το μέτρο τους έπιασε σε μετακίνηση για λόγους εργασίας , τότε έχει καλώς.
  Αν όμως πάνε για να αποφύγουν την κλεισμάρα στα αστικά κέντρα, ή γιατί μπορεί να διδάσκουν ή να εργάζονται εξ αποστάσεως ενώ η κύρια κατοικία είναι το αστικό κέντρο, τότε εξηγούνται πολλά φαινόμενα της αρπαχτής. Και αυτό ισχύει και για μια σειρά αέργων επιδοτουμένων.
  Και διότι είναι καταγεγραμένο αρμοδίως το φαινόμενο από τον Μάρτιο Απρίλιο ( Α’ LOCKDOWN) που κάποιοι θέλανε να φεύγουν απ το αστικό κέντρο για να μην τους πιάνουν τα μέτρα, ή και κάποιοι έρχονταν απ το εξωτερικό και πρίν μπουν σε καραντίνα στο μεταβατικό στάδιο πήγαιναν στην επαρχία για να ξεσαλώσουν, και τελικά τους έχωνε η αστυνομία – και καλά έκανε- στα σπίτια της επαρχίας σαν γατιά βρεγμένα για να στεγνώσουν και τους έφευγε η μαγκιά , της σκοπούμενης μετακίνησης. Και μαζί γινόντανε και γέλοιο κοινωνικό- άλλο που δεν ήθελε η επαρχία- για να τροφοδοτηθεί με σχολιασμό και καλά έκανε.
  Αλλά η αίσθηση που επικρατεί στις μαζικές φυγές δεν είναι ότι ήταν όλοι – ή οι περισσότεροι- στην κατηγορία των μονίμων στην επαρχία κατοίκων, που συγκυριακά για δουλειά βρέθηκαν στα αστικά κέντρα, και άρα αναγκαστικά θα επιστρέψουν στον τόπο διαβιωσής των. Γνωρίζουν δε οι περισσότεροι ότι στην επαρχία που θα καταφεύγουν σε θερινές κατοικίες δεν έχουν τις υποδομές ούτε θέρμανσης , ούτε και θα είναι διατεθιμένοι να ξοδευτούν για να ανοίξουν το σπίτι , και να μείνουν μέσα. Και εν τέλει και στην επαρχία τα ίδια μέτρα ισχύουν και οι αρχές της χώρας θα επιληφθύν όπως πρέπει την εφαρμογή των μέτρων. Εξ άλλου χειμώνας έρχεται και γνωρίζουν και οι επιστήμονες και η κυβέρνηση άρα, ότι το πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενο , διότι με την πτώση της θερμοκρασίας μεταδίδεται ευκολότερα ο ιός covid 19. Και όχι μόνο αυτό αλλά με νεώτερες ενδείξεις στις Βόρειες χώρες της Ευρώπης θανατώνουν ζώα γούνας ή πουλερικά για τον φόβο μεταλλάξεων άλλων γριπικών ιών , μέσα σε όλο το σκηνικό της κατά Covid πανδημίας. Τουτέστιν το όλο σκηνικό δεν είναι αισιόδοξο για ον επερχόμενο χειμώνα, πράγμα που ώς χειμώνα στο Νότιο Ημισφαίρειο ( το Ελληνικό καλοκαίρι) η Αυστραλία ουσιαστικά ήταν κλειστή μήνες.
  Αν τώρα και η κυβέρνηση , ή στην κοινή λογική, υπάρχει η άποψη ότι μετακινούμενοι ευκαιριακά έστω και την τελευταία στιγμή χτές, στην επαρχία κάποπιο μέρος των πολιτών, θα απομπλοκάρει τα στικά κέντρα από πυκνότητα, όλοι αυτοκοροιδεύονται , και ασφαλώς τέτοια άποψη δεν θα περνάει στους προγραμματισμούς της κυβέρνησης, ή του μυαλού των όσων θέλουν να δραπετεύσουν στην τελευταία στιγμή απ τα αστικά κέντρα ( χτές και προχτές).
  Το φαινόμενο ήταν εν εξελίξει χτές κα προχτές και οι ποιό έξυπνοι άρχισαν από την αρχή της Εβδομάδος να δραπετεύουν, εξ άλλου έχουν και μεγάαααλαααα αυτοκίνητα , και μπορούν εύκολα σε σύντομο χρόνο να φτάσουν στις επαρχίες και στα χωριά όπως το τσιτάτο επικρατεί ( ”σε 3 ώρες είσαι στην Λευκάδα ” σημείωση 375 χιλιόμετρα απ την πρωτεύουσα ή κάτι ανάλογο μέσω Εγνατίας Οδού απ την θεσσαλονίκη ). Το ερώτημα εδώ που μπαίνει είναι αν και όλοι αυτοί έχουν σχέση με τον μακαρίτη Νίκι Λάουντα ή τον σημερινό Λουίς Χάμιλτον , και λογαριάζουν σε στύλ οδήγησης και ταχύτητος τις χιλιομετρικές να καλυφθούν αποστάσεις έστω και με τα μεγάααλααα αυτοκίνητα που καταπίνουν τα χιλιόμετρα λόγω του πολύ κοπανιστού αγέρα που έχουν στα μεγάλα ελαστικά των και είναι και turbo γκαζάτα με πολλούς ίππους HP και μπλού τούθ και οθόνες τηλεμετρίας ).
  Και τέλος πάντων και οι κάτοικοι της επαρχίας που θα βλέπουν τους δραπετεύσαντες απ τα άστυ ευκαιριακά λόγω μέτρω, δικαίως θα έχουν μια επιφυλακτικότητα και ένα επικοινωνιακό συμπεριφορικό εκνευρισμό και απώθηση απεναντί των , και ταυτόχρονα αυτό θα επιτείνει και τον σχολιασμό, και μπορεί να γίνει και συγγενική ή γειτονική παρεξήγηση , στο στύλ : ” τι θέλουν αυτοί και μας κουβαληθήκανε εδώ ” και οι κουβαλημένοι εκεί να πούν :” τι θέλετε ρε χωριό μας είναι και ήρθαμε αναφορά θα σας δώσουμε ?? ”.
  Οι μετακινούμενοι λοιπόν ευκαιριακά για να αποφύγουν το κλείσιμο ( αναγκαία μέτρα), θεωρούν ότι επειδή η χώρα δεν μπορεί να μείνει κλεισμένη με μέτρα όλο τον χειμώνα, λόγω καταστροφής ουσιαστικά της κοινωνικοοικονομικής ζωής, υπολογίζουν ότι πάμε τώρα ευκαιριακά να ξεφύγουμε απ τον κλοιό των μέτρων , και αφού θα ξανανοίξει η μετακίνηση, θα μπορούμε να επιστρέψουμε . Και εδώ υπάρχουν ασάφειες, μια και εξαρτάται και απ την πρόοδο της εξέλιξης του covid 19 από καιπέρα στον χειμώνα, αν και κατά πόσο θα επιτραπούν πλέρια οι μετακινήσεις . Πράγμα που όλοι ευχόμεθα να μεθωθεί η μεταδοτικότητα του ιού από δώ και πέρα και να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα. Αλλά αυτό είναι ευχή .. και άγνωστο το όλο σξηνικό αν θα επαληθευθελι η ευχή. Τουτέστιν και ο ευκαιριασμός της μετακινησιμότητας( για να αποφεύγεται ο κλοιός των μέτρων), δεν είναι δεδομένο ότι θα αποδίδει ώς κουλτούρα μη κλεισμάρας λόγω μέτρων, που οδηγεί στην έξοδο απ τα αστικά κέντρα.
  Και τι γίνεται στην περίπτωση που όσοι μείνουν και τον Μήνα Νοέμβρη στην επαρχία, δεν έχουν τις υποδομές θέρμανσης , ή απαιτούνται μεγαλας και έκτακτες δαπάνες θέρμανσης, για να μην κόβουν πρόκες απ το κρύο και ξυλιάσουν και γρυπιάσουν και κύριος οίδε και είδε??? Διότι και πολλά καλοριφέρ πετρελαίου είναι ανενεργά για να ξεκινήσουν, αλλά και η δαπάνη πετρελαίου θα εξαντλήσει τις τσέπες, πέρα από τον προγραμματισμένο ρυθμό ζωής στα αστικά κέντρα. ν Ακόμα και η πρόσθετη θαπάνη ξύλων για τα τζάκια και τις σόμπες ξύλου θα φανεί, πέρα απ την όλη αντίστοιχη φασαρία. Και η χρήση ηλεκτρισμού για θέρμανση είναι κοστοβόρα και μια ηλεκτρική θερμάστρα δεν ζεσταινεις ούτε ένα δωμάτιο.
  Μύλος κοινωνικός και οικονομικός είναι οι ευκαιριακές αποδράσεις για να αποφευχθούν δήθεν τα μέτρα του περιορισμού των ετακινήσεων για την αποτροπή εξάπλωσης του covid 19 που άρχισαν από σήμερα. Και πρόχειρος ευκαιριασμό ζωής είναι εγκατεστημένος στο μυαλό των αποδρώντων απ τον τόπο μόνιμης διαμονής ώς αστικό κέντρο έσω και φγιατην περιφέρεια ψιλοεξοχικά των αστικών κέντρων αντίστοιχα.
  Για δε τους Έλληνες νεοπιχειρηματίες του εξωτερικού που θέλουν να ξεφύγουν απ τα μέτρα στις χωρες που δραστηριοποιούνται , και έρχονται στην Ελλάδα για να φτάσουν στην επαρχία , υπάρχει το ερώτημα : καλά εκεί στο εξωτερικό και δή σε τακτοποιημένες καπιταλιστικά χώρες Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία , Ελβετία, αλλά και στα περιφερειακά Βαλκάνια, έτσι εγκαταλείπεις ευκαιριακά μια επιχείρηση την κλείνης, ή αν είσαι μισθωτός ή έστω στέλεχος βαρύ επιχειρήσεν έτσι αφήνουν να φύγεις ή φεύγεις , να εγκαταλείψεις την επιχειρηση , ή την μσθωτή εργασία ή τις συμβουλές που δίνεις ώς στέλεχος, για να φτάσεις στην Ελλάδα όπουδήπιοτε σε επαρχία ή σε αστικό κέντρο , και να ξαναγυρίσεις να τα βρελις όλα έτοιμα.. επιχειρήσεις θέσεις εργασίες περίγυρο κλπ κλπ ?? Δηλαδη οι χώρες αυτές περιμένουν τους Έλληνες επιχειρηματίες ή μισθωτούς ώς σωτήρες με τον αχειλά με τα χείλια, για να τους σώσουν , σαν και να μπορεί ο κάθε έλλην να τραβάει την ξένη χώρα σαν τον Πάπα απ το ράσο ??
  Διότι στην Γαλλία εργζόμενος που δούλευε σε επιχείρηση, τον Μάρτη Απρίλη έμεινε εκεί, όπως και στην Γερμανία εργαζόμενος στο Ντύσελντορφ, όπως και στην Τσεχία εργαζόμενος σε τουριστική επιχείρηση.
  Ο ευκαιριασμός των μετακινήσεων , υποβάλει και μια ευθυγράμηση συμπεριφοράς του τρόπυ της μετακίνησης. Και δε σημαίνει ότι όταν μετακινείται σε έναν τόπο ο νούς, μπορεί ταυτόχρονα να γινεται η μετακίνηση του ανθρώπου. Γιατί οι συνθήκες μετακίνησης – ο τρόπος .. το verso ( τρόπος κίνησης με κάθε μέσον ), δεν αναπαράγονται ποτέ. Και το κάθε ξεκίνημα δεν υπονοεί και τον προορισμό ώς επίτευξη.
  Πέρα απ το ότι , μάλλον στον ευκαιριασμό, ξεκινά τις για να ξενικήσει αλλά δεν ξέρει ούτε που θέλει να πάει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.