Μάκης Μελάς στον Prisma 91,6: ” Θα ζητήσω την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου για το πόρισμα της Μαρίνας, βάση του ηλεκτρονικού πρωτόκολλου κατάθεσης.”


Την επικαιρότητα σχολίασε στον Prisma 91,6 ο Μάκης Μελάς.

Σχολιάζοντας για άλλη μία φορά το πόρισμα για την Μαρίνα της Λευκάδας, είπε πώς το θέμα συζητήθηκε στην οικονομική επιτροπή η οποία εξουσιοδότησε τον κύριο Δήμαρχο να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες, για να διασφαλιστούν τα έσοδα του δήμου.

“Δεν γνωρίζω τι στοιχεία παρουσιάστηκαν, το πόρισμα το γνωρίζουν λίγοι όπως ο δήμαρχος, ο γενικός γραμματέας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και κάποιοι από την ομάδα του δημάρχου φαντάζομαι.

Το θέμα είναι πως  το πόρισμα ήταν αποτέλεσμα όσων είχαμε πει κατά καιρούς στο ραδιόφωνο, αλλά και από καταγγελίες ενδιαφερομένων για ένα κομμάτι δραστηριοτήτων της, χωρίς να είχαν σχέση με όλα όσα είχαμε πει.

Αν δεν κάνω λάθος, εκεί ακούστηκε και η άποψη του αναπληρωτή του πρώην Δημάρχου κ. Σέρβου, ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή έδωσε εντολή για το πόρισμα από ενδιαφέρον και εδώ γελάμε!!!

Τόσα χρόνια από τη στιγμή που παρέλαβαν το 2014, γιατί δεν το προκαλούσαν και δεν ζητούσαν να μάθουν τι έχουν παραλάβει από τους προηγούμενους;

Εγώ δεν ξέρω ποια είναι η εξέλιξη, όμως ο κύριος δήμαρχος στην αναφορά του στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν είχαμε έννομο συμφέρον όσο το συζητούσαμε ήταν λάθος πληροφορημένος και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα ζητήσω να μας καταθέσει την  γραπτή γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου, όχι την προφορική, τόσο το δήμου, όσο και του δικού του συνεργάτη, οι οποίες όμως θα έχουν πρωτοκολληθεί εκείνη την ημέρα με το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και όχι το χειροποίητο και φτάσουμε για άλλη μία φορά να μιλάμε για τα πλαστογραφημένα έγγραφα που παρουσίασα σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και για τα οποία θα πέσουμε και σε συναλλαγές..

Το πόρισμα θα μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα όπως στην Αμερική για παράδειγμα με σβησμένα τα ονόματα, καθώς κάποιοι οι διέπρατταν οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της κοινωνίας της Λευκάδας, τα χρήματα αυτά δεν πήγαιναν στο ταμείο του δήμου, στο οποίο έχετε  και εσείς  συμφέρον, μπορούν να πάνε σε ανταποδοτικές δαπάνες και σε άλλες δραστηριότητες του δήμου, σε κάποια σωματεία, στα σχολεία, στην ποιότητα ζωής.

Όπως εγώ υπολογίζω από το 2011 ο Δήμος Λευκάδας έχει χάσει περίπου 10.000.000 ευρώ από τη στιγμή που πήρε τη διοίκηση, καθώς πριν την είχε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και δεν με ενδιαφέρει τι γινόταν πριν, ας τα βρουν οι προηγούμενοι.

Μπορώ να δεχθώ κάποια πράγματα όπως δεν μπορεί να αντέξει 600 βάρκες, ότι δεν έχει μεγάλα βυθομετρικά, για να μπουν μεγάλα σκάφη, ότι την εμποδίζει γέφυρα, το 13% που είναι δικαίωμά του δήμου να το εισπράττει, όσοι δραστηριοποιούνται μέσα πρέπει να το αποδίδουν.

Μέσα υπάρχουν μηδενικοί τζήροι, κάποιοι έκοβαν τα τιμολόγια έξω, είτε αυτοί που συναλλασσόντουσαν για άλλες εμπορικές σχέσεις, είτε ναυπηγοεπισκευαστικά κ.α.. Ωστόσο δεν είχα πληροφόρηση για το τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, καθώς από την δική μας παράταξη, απουσίαζε η Σεβαστή Ρεκατσίνα, γιατί  είχε συνάντηση με πολιτικό πρόσωπο, αλλά δεν πήγε ούτε ο αναπληρωματικός, και δεν ρώτησα και κανέναν από όσους συμμετείχαν.

Με αφορμή την ανακοίνωση της παράταξης του κ. Δρακονταειδή ότι η δημοτική αρχή έχει χάσει την ψυχραιμία της στο θέμα του κορονοϊού, που δόθηκε στη δημοσιότητα, είπε ότι προχθές ο κ. Σαρανταένας νηφάλια είπε ότι έπρεπε να πει και πρέπει να πειθαρχήσουν όλοι στα μέτρα τα οποία προτείνει η πολιτεία.

Εάν πρόκειται να κλείσουν τα σχολεία και να είναι όλοι μαζεμένοι σε καφετέριες και να πίνουν καφέδες, δεν υπάρχει λόγος να χάνουν ώρες.

Μάλιστα είπε ότι στην Αγγλία στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν οργίασε η μαύρη αγορά, γιατί οι Εγγλέζοι ακολούθησαν όλες τις οδηγίες που έδινε η πολιτεία, ενώ στη χώρα μας επειδή δεν συνέβη κάτι τέτοιο οι μισοί πέθαναν.

Άσχετα με την τεράστια οικονομική ζημιά που πραγματοποιείται, αναγκαστικά πρέπει να πειθαρχήσουμε, καθωσπρέπει αν χαθούν να είναι λίγες οι ανθρώπινες ζωές.

Μάλιστα δόθηκε εντολή να μη γίνει το καρναβάλι, βγήκαν βόλτα οι καρναβαλιστές και μεταξύ αυτών και υποψήφιοι βουλευτές και στη συνέχεια είπαν ότι έκανα μία βόλτα. Αν δεν σέβεσαι αυτά που σου λέει η πολιτεία και το κόμμα που πολιτεύεσαι ή όχι αυτά είναι αστεία πράγματα.

Όσον αφορά την ανακοίνωση του κ. Δρακοντατειδή με πιάνουν τα γέλια, καθώς από την αρχή της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών, κάποτε είχα την αίσθηση ότι έκανε ένα λάθος, υποτιμόντας τον Χαράλαμπο Καλό στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Αυτή την υποτίμηση την την πλήρωσε και τώρα δυσκολεύεται να το αποδεχτεί, φαντάζεται ότι θα έπρεπε να είναι άλλο το εκλογικό αποτέλεσμα και διακατέχεται από έναν εκνευρισμό, ο οποίος φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις, απλά δεν είχε αναδειχθεί μέχρι να ψηφιστεί και προϋπολογισμός και να σκεπαστούν κάποιες δικές του διαχειριστικές πράξεις μέσα από αυτόν.

Από την άλλη μεριά ο Χαράλαμπος Καλός, από ότι φαίνεται δεν είναι συγκρουσιακός χαρακτήρας, δεν παίρνει μέρος στις αντιπαραθέσεις του δημοτικού συμβουλίου, παρακολουθεί τις φραστικές και πολιτικές εξάρσεις και είναι άνθρωπος ήπιων τόνων, αυτό δημιουργεί μία ψευδαίσθηση ότι είναι αναποφάσιστος.

Εγώ μέχρι τώρα βλέπω ότι ήταν προσεκτικός, να μην πω πονηρός, έσπευσε να συνταχθεί με τον νικήτη των βουλευτικών εκλογών, χωρίς να μεταπηδήσει στη Νέα Δημοκρατία, κέρδισε κάποιες λύσεις προβλημάτων, καθώς αν ακολουθούσε την γραμμή που υποδείκνυε ο κ. Δρακονταειδής δεν θα είχε καμία επιτυχία.

Ο κ.Δρακονταειδής, εκφράζει την πικρία του μέσα από αυτό που σας είπα και αυτό θα το συνεχίσει, καθώς φαντάζεται πως μπορεί να επανέλθει.

Όμως βρέθηκε κατά λάθος στην θέση του οδηγού του δήμου, γιατί η Νέα Δημοκρατία “εγκλημάτισε” εις βάρος του εαυτού της και της Λευκάδας στο δεύτερο γύρο, ψηφίζοντας τον κ. Δρακονταειδή..

Σχετικά με τον διαγωνισμό του ΤΑΟΛ, ο Μάκης Μελάς ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο που έχει αναλάβει η διοίκηση του συνεταιρισμού  που προσπαθεί να υλοποιήσει αυτό το έργο, καθώς νομοθετικά είχαμε ασχοληθεί με τον Υπουργό Βορίδη, ο οποίος μετέφερε την άποψη ότι ο κύριος Στουρνάρας βγάζει σπυράκια με τα όσα έχουν συμβεί στους συνεταιρισμούς, αλλά εμείς όπως το εξηγήσαμε δεν είμαστε σε αυτή την κατηγορία.

Το ταολ έχει περιουσία, μπορεί να καλύψει τα δάνεια του, ωστόσο οι υποθήκες που υπάρχουν, εμποδίζουν τη λύση του προβλήματος.

Εμείς δεν ζητάμε να μας χαρίσουν τίποτα. Οι υποθήκες όμως που συνοδεύουν πολλά από τα παλιά δάνεια των συνεταιριστικών οργανώσεων, είναι βγαλμένες πριν από χρόνια.

Από τις πωλήσεις των δανείων του Κράτους, αφού χώρισέ την Αγροτική Τράπεζα σε καλή και κακή, τα δάνεια της κακής ύψους 5 με 6 δις  αγόρασε μία εταιρεία   για 850 εκατ, με τις τιμές να υπολείπονται κατά πολύ για όσους είχαν μπει οι υποθήκες.

Μπορεί για παράδειγμα να πήρες δάνειο ενός εκατομμυρίου, να πουληθεί και 100.000 και η υποθήκη να παραμένει για ένα εκατομμύριο.

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, καθώς το ποσοστό πού αντιστοιχεί στις υποθήκες των δανείων σήμερα είναι πολύ μεγάλο.

Ωστόσο όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με όσα ακούγονται περί ξεπουλήματος της περιουσίας του συνεταιρισμού, καθώς πωλείται το οινοποιείο στο κάστρο, που είναι σε αρχαιολογική ζώνη, περιοχή Natura πού συνθήκες ανοικοδόμησης του είναι στο υφιστάμενο κέλυφος 690.000 ευρώ, όμως όπως είδατε στην δημοπρασία, πλατεία τα πόσα ξεκίνησαν από 780.000 ευρώ, μέχρι περίπου 1.300.000 της εταιρείας Νόσιον και μία άλλη εταιρεία που ζητούσε παράταση λέγοντας ότι θα προσφέρει 2.500.000 ευρώ.

Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να βοηθηθεί η διοίκηση για να λυθεί αυτό το πρόβλημα και πώς θα καταφέρει να βρει μία χρυσή τομή, καθώς οι υποθήκες δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα.

Εάν αυτό δεν λυθεί με νομοθετική ρύθμιση, η διοίκηση θα επιλέξει έναν αξιόλογο νομικό, που θα αποφασιστεί στη γενική συνέλευση, για να προσφύγουμε σε μεγαλύτερα δικαστήρια. Έχουν προσφύγει αγρότες μεμονομένα και έχει βγει απόφαση του Αρείου πάγου, που λέει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν αυτές οι δυσβάστακτες υποθήκες όταν τα δάνεια σχεδόν έχουν μηδενιστεί.

Όπως είπε ο κ. Μελάς, ” η εταιρεία Νότιον έκανε κι άλλη μία αθλιότητα, δηλαδή μία αγωγή συντηρητικής κατάσχεσης ενός κομματιού στο κάστρο, λέγοντας πως τόσο καιρό κουβέντιαζε με την διοίκηση, χρεώνοντας αεροπορικά και έξοδα, χωρίς να γνωρίζουν ότι υπάρχουν υποθήκες, κάτι που υπάρχει στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της γενικής συνέλευσης, που συμμετείχαν όπως είχαν ζητήσει να ενημερωθούν και μαζί είχαμε πάει Αθήνα με τον κ. Νικητίδη, δίνοντας το παρών στη συνάντηση με τον κύριο Γεωργιάδη για την άρση των υποθηκών.

Προσπαθουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους, καθώς ενδιαφέρονται και για το κτίριο του Λιμενικού ταμείου, καθώς όπως έχουν πει πριν χρόνια σε συνέντευξη στον πρίσμα, δεν μπορούν να επενδύσουν μόνο στο οινοποιείο και δίπλα στο λιμενικό περίπτερο να υπάρχει κάτι διαφορετικό, καθώς εφόσον εξασφαλίσει το ταολ, θα θελήσει να πάρει και από το ΤΑΙΠΕΔ τα υπόλοιπα.

Αυτή τη μεγάλη επενδυτική πρόταση πρέπει να τη δούμε γενικότερα πού θα φτάσει, καθώς το ένα ακίνητο διαχειρίζεται το λιμενικό ταμείο, το άλλο το ΤΑΟΛ, ο δήμος μπορεί να πει ότι εκπροσωπεί όλους τους δημότες και παίρνω πια απόφαση θέλει, όμως όσον αφορά το ΤΑΟΛ θα πρέπει να σταματήσουν οι ισχυρισμοί ότι πρέπει να αποφασίσουν οι Λευκαδίτες, γιατί δεν τους βλέπω ούτε να στηρίζουν στο σούπερ μάρκετ, ούτε το πρατήριο Γεωργικών φαρμάκων, ούτε μας δίνουν καμία καλή συμβουλή.

Το ΤΑΟΛ ενδιαφέρει τους συνεταιρισμένους αγρότες, αυτός που είναι μέλη, καθώς οι υπόλοιποι να παρακολουθούν και να λένε ότι θέλουν.

Σχετικά με την επιστολή  του κ. Μεσσήνη για το ποιοι αποφασίζουν, απάντησε ότι ισχύει η αρχή της δημοκρατίας. Ας μαζέψουν και οι άλλοι 19-20-22, ωστόσο ο κόσμος εμπιστεύεται εμάς τους 20, δεν έρχονται στις γενικές συνελεύσεις κι αν χρειαστεί και εμφανιστούν 21 από την άλλη πλευρά θα δώσουμε και εμείς στο παρόν να γίνουμε 1002, γιατί γνωρίζουν ότι η σημερινή διοίκηση προσπαθεί να βγάλει το συνεταιρισμό από το αδιέξοδο, ενώ στους άλλους τους ενδιαφέρουν οι συγκρούσεις για να επιβεβαιώνουν την παρουσία τους.

Εγώ είμαι μόνο στο ΤΑΟΛ γραμμένος, δεν είμαι στον εμπορικό σύλλογο ότι είμαι έμπορος, ούτε στο Επιμελητήριο και την ταυτότητά μου δηλώνω αγρότης.

Μπορεί να μην τα δέχεται αυτά ο κύριος Μεσσήνης, αν καταφέρεις να κερδίσεις τη γενική συνέλευση, οπότε γίνουν εκλογές, θα διοικήσει Αυτός με τον τρόπο που θέλει, όσο δεν γίνεται αυτό, ας είναι στην αντιπολίτευση και να στέλνει επιστολές.

About Ομάδα Σύνταξης 27940 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.