Μάκης Μελάς στον Prisma 91,6: ” Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να καθίσουν να διαβάσουν πρώτα, να αγοράζουν και να μην πουλάνε εξυπνάδες γιατί θα περάσουν πολύ άσχημα”


Την τοπική επικαιρότητα σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6, ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Μελάς.

Αναφορικά με την κατάσταση με τα παραγωγικά ανεπιτήρητα ζώα, υπογράμμισε ότι στο δημοτικό συμβούλιο,  πήραμε μία απόφαση να δούμε κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί και να βοηθήσει την τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα την ορεινή Λευκάδα που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα.

“Εδώ μιλάμε για μία κατάσταση που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς η κτηνοτροφία στη Λευκάδα είναι ασύδοτη,  λέγοντας πως αν κάποιος για παράδειγμα θέλει να ενταχθεί στην βιολογική ελαιοκαλλιέργεια θα πρέπει περίπου τον Ιανουάριο να οργώνει τα χωράφια του και να τα σπυριά με ψυχανθή.

Όταν υπάρχουν όλες αυτές οι ορδές μετά ασύδοτα που παίρνουν και τα καταστρέφουν, πώς θα μπορέσει να καλλιεργήσει και να ενταχθεί στην βιολογική ελαιοκαλλιέργεια και το λέω αυτό γιατί δεν μπορεί Λευκαδίτες από το παραθαλάσσιο μέτωπο.”

Στην επισήμανση της Δημοτικής Αρχής ότι θα διαθέσει το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή ψάχνει να βρει τα χρήματα από τα απορρίμματα, όπως διαβάζουμε και συζητάμε, δεν νομίζω να υπάρχουν χρήματα για τα μοσχάρια.

Σύμφωνα με τον κύριο Μελά η δημοτική αρχή έχει σχεδόν ενάμιση μήνα που έχει αναλάβει, ο δήμαρχος έχει μία άλλη ευθύνη πολύ παλιότερα πέρασε από τη θέση του Δημοτικού συμβούλου, το 2006, όμως τώρα έχει αναλάβει ένα άλλο ρόλο και πρέπει να έχει μία πίστωση χρόνου τουλάχιστον έξι μηνών.

“Ωστόσο πολλοί από τους αντιδημάρχους δεν θα πρέπει να έχουν ούτε μία μέρα, διότι προέρχονται από παλιότερες αυτοδιοικητικές περιόδους, έχουν ασκήσει διοίκηση από θέσεις ευθύνης και έπειτα από μία μικρή ενημέρωση θα έπρεπε να είναι πλήρως ενημερωμένοι, καθώς πολλοί από αυτούς ήταν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι.

Πώς θα πάρουν περίοδο χάριτος όταν στην πρώτη του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο, πήραμε απόφαση ενός ανακεφαλαιωτικού πίνακα και ένα πρωτόκολλο νέων τιμών μιας μελέτης για αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής Αγίας Μαρίνας και  στα Βαρδάνια. Διαπιστώσαμε πως  υπήρχε ένα σαμάρι μέσα στο δρόμο, καταθέσαμε την άποψη ότι μπορεί να σκοτωθεί κόσμος. Στην περίπτωση αυτή ο κύριος Σολδάτος διαχώρισε τη θέση του και είπε ότι αφού πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα και να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή να το ξαναδούμε και αποσύρθηκε το θέμα, το οποίο εισηγητής ήταν ο αντιδήμαρχος Σπύρος Λύγδας.

Η συνέχεια του θέματος αυτού ήταν ότι στην επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής το θέμα πέρασε όπως ακριβώς ήρθε και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ενώ το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις η οικονομική επιτροπή αποδέχθηκε πως όλα είναι καλά; γιατί τα μέλη Είναι λιγότερα στην οικονομική επιτροπή και έχει ένα επιπλέον αβαντάζ ότι ενώ ο νόμος λέει να είναι πέντε από την πλειοψηφία και τέσσερις από τη μειοψηφία, με τις υπόγειες συμφωνίες που έχουν γίνει έχει μετατραπεί σε 7-2 και σε μερικά από αυτά τα έργα ο κύριος Δρακονταειδής ψηφίζει παρών και τα κάστανα από τη φωτιά βγάζει η κυρία Ρεκατσίνα.

Θέλω λοιπόν να σας πω πως όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα πώς θα υπάρξει ανοχή και περίοδο χάριτος; Όταν μεθαύριο συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο και τα πρώτα θέματα είναι για το λιμενικό ταμείο και πνευματικό κέντρο και τα τελευταία θέματα είναι σπουδαία, πιθανότατα για να κουραστεί ο κόσμος που ακούει από το ραδιόφωνο εκείνη την ώρα γιατί μπορούμε να φτάσουμε στις 2:00 τα ξημερώματα, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει περίοδο χάριτος, αλλά θα καταγγέλονται, θα συζητιούνται και υπάρχει κι άλλος δρόμος.

Μάλιστα ο κύριος Μελάς σχολίασε και την αναφορά του κυρίου Χρήστου  Γλήγορη στην συνέντευξή του στον Prisma 91,6 όποιος σου είπε ότι δεν θα κάτσουμε να κουβεντιάζουμε για 300 ευρώ τόσες ώρες στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτή την αναφορά, ποιανού είναι αυτά τα χρήματα; διότι από τα τρία κατοστάρικα θα φτάσουμε στα τρία χιλιάρικα, στη συνέχεια στα τριάντα και μετά θα χάσουμε την μπάλα.

Στην επισήμανση ότι οι μελέτες έρχονται από τις υπηρεσίες του δήμου, ο κύριος Μελάς είπε ότι δεν είναι δυνατόν να δίνεται απάντηση στην οικονομική επιτροπή του δήμου, όταν συζητάνε που θα γίνουν οι παιδικές χαρές να λένε ότι θα της υποδείξει η δημοτική αρχή. Τότε ποιο χώρο μελετήσαμε;

Οι μελέτες πρέπει να είναι άψογες, καθώς αν είναι καλές δεν χρειάζεται να γίνονται καινούργια πρωτόκολλα με νέες τιμές, πού να ταλαιπωρούνται τόσο η οικονομική επιτροπή όσο και το δημοτικό συμβούλιο. Αν υπάρξουν αναθεωρήσεις  στις τιμές ο εργολάβος προχωράει και θα πάρει τα  χρήματα του. Δεν μπορούμε να τα ισοπεδώσουμε όλα, καθώς έτσι ξεκινάνε οι μικρές κομπίνες και καταλήγουν σε πολύ μεγάλες.

Έτσι ξεκίνησε και ο δρόμος Πόντι- Νηρά, που τον άνοιξε 4 μέτρα το δασαρχείο, στη συνέχεια η συμφωνία στο δημοτικό συμβούλιο ήταν για έξι, έγινε το Νταμάρι της Λευκάδας και έφτασε στα 12, 15, 16, 20 και είπα ότι πέρναγαν τα χρήματα και σφυρίζαμε.

Πως η μελέτη επέτρεψε να γίνει όλη αυτή η παρέμβαση;

Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να καθίσουν να διαβάσουν πρώτα, να αγοράζουν και να μην πουλάνε εξυπνάδες γιατί θα περάσουν πολύ άσχημα.

Μάλιστα πρόσφατα σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής τέθηκε ένα θέμα από την κυρία Ρεκατσίνα για κάποιες διευκρινήσεις και η απάντηση ήταν μέχρι να έρθουν τα χαρτιά να ψηφίσουμε και να τελειώσουμε. ” Τι να ψηφίσεις και να τελειώσεις;”, αν βιάζεσαι να πας σπίτι σου να μην ζητάς την ψήφο του κόσμου, να μην θέλεις να είσαι ούτε δημοτικός σύμβουλος, ούτε δήμαρχος, ούτε αντιδήμαρχος και να καθίσεις στο καφενείο να πίνεις καφέ.

Όπως είπε ο κύριος Μελάς θα μάθουμε πώς έγινε η μελέτη “Σφακιωτών-Λαγκάδας”, την όποια εργολαβία έχει πάρει ιόνιος τεχνική σε δημοπρασία και καλά έκανε και την πήρε, ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για ένα χιλιόμετρο δρόμο.

Δεν μπορεί να λέει ότι θέλει η τεχνική υπηρεσία του δήμου και εμείς να μην ρωτάμε πώς για ένα χιλιόμετρο δρόμο πρέπει να πληρώσουμε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Πόσα χρήματα πήγαν στο δρόμο του Γιαλού και των Εγκρεμνών που τα έκανε το υπουργείο;

Δεν μπορεί να μην αναλύσουμε ένα τέτοιο θέμα, θα κάνουμε τις παρατηρήσεις μας όταν το θέμα θα το θέσουμε εμείς στο δημοτικό συμβούλιο με ερώτηση ή θα μας το παρουσιάσουν οι κύριοι. Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται, αρκετά έχει παίξει ένα μεγάλο μέρος όλων των διαπλεκομένων και εμπλεκομένων σε αυτές τις ιστορίες στην πλάτη της κοινωνίας.

Σχετικά  με την ύδρευση είπε ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι στη Λευκάδα το νερό είναι ιδιωτικοποιημένο καθώς οι περισσότεροι δουλεύουν με εργολαβίες και με ειδικές συμβάσεις. Θέλω να πω με αυτό πως ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρέπει να βγαίνει στα κάγκελα αλλά το κάθε θέμα να το εξετάσει και να το αναλύει. Διαλύθηκε ο μισός Άγιος Μηνάς για να βρούμε που είναι η βλάβη και εδώ εγείρονται άλλα ερωτήματα.

Αναφορικά με την περιφέρεια και τον έλεγχο που κάνουν για τα αντιπλημμυρικά, αναρωτήθηκε αν ο δήμος κάνει τη δική του δουλειά ή θα πλημμυρίσει πάλι η Βασιλική και τα χωριά που πλημμυρίζουν; Εγώ αυτά μπορώ να μεταφέρω στο δημοτικό συμβούλιο και ως δημοτικός σύμβουλος να τοποθετηθώ για θέματα που φέρνει η διοίκηση.

Όσον αφορά το θέμα των γλαστρών και την επιχείρηση του δήμου, ο κύριος Μελάς που αναρωτήθηκε αν ακόμα μία μητέρα που έχει ένα καρότσι μπορεί να περάσει απέναντι από το πεζοδρόμιο που είναι γνωστή εταιρία κινητής τηλεφωνίας και να φτάσει μέχρι το απέναντι αεροδρόμιο από την αστυνομία;

“Στη στροφή απέναντι από τον στρογγυλό κόμβο που βρίσκεται ένα γνωστό σουβλατζίδικο, που έχει κάποιους πάγκους επάνω στο πεζοδρόμιο για ποιον λόγο δεν πάρθηκαν;

Εκεί που βρίσκεται το κιόσκι του ΚΤΕΛ που βγαίνουν τα εισιτήρια μπορεί κάποιος να περάσει από το πεζοδρόμιο; Δεν θέλω να μπω στην ουσία γιατί το θέμα με τις γλάστρες το θεωρώ μικροπρέπεια.”

Κλείνοντας την τοποθέτησή του λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες ταμπέλες επί δημαρχίας Φέτση που αναφέρονται σε δημοτική συγκοινωνία η οποία δεν υπάρχει πια, αυτές θα μπορούσε να τις μαζέψει ο δήμος αντί να μαζεύει τις γλάστρες.

Έτσι ξεκίνησε και ο κύριος νικητάκης να μαζεύει τις ταμπέλες στη γύρα και κάποια στιγμή σταμάτησε…

Μάλιστα αναφερόμενος στην περιφέρεια, σχολίασε τον ειδικό συνεργάτη του αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά ο οποίος ήρθε από την Πάτρα ως πρώην στενός συνεργάτης του κυρίου Κατσιφάρα.

“Τόσους συνεργάτες έχει η Λευκάδα, δεν υπήρχε κανένας κατάλληλος να καταλάβει τη θέση και να προσφέρει στον τόπο του; Ο άλλος μέχρι να ενημερωθεί θέλει ένα χρόνο, εξάλλου ήταν ένας συνεργάτης που βρισκόταν σε έναν περιφερειάρχη σε αντίπαλο χώρο που είχε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τώρα πώς βρέθηκε στη Λευκάδα και στην κυρία Κράτσα που συνεργάζεται με τον κύριο Σπύρου και τους υπόλοιπους;

Εδώ ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα πρώτα μας βήματα στα πρώτα μας βήματα για να μην πέσουμε σε καμία λούμπα.

About Ομάδα Σύνταξης 27855 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Το σεληνιακό τοπίο στον κάμπο της Καρυάς και στην κτηματική περιφέρεια ώς το Πλατύστομα που είδαν επισκέπυες το καλοκαίρι , απ τήν επέλαση των βοιδιών, δεν μπορούν να ασχοληθούν οι αρχές της Νήσου εγκιβωτισμένες στα γραφεία του Παζαριού ή των πέριξ δρόμων της Μπρανελιάς.
  Και το ίδιο τοπίο θα είναι και αλαχού.
  Είναι η ίδια εκδοχή σε νέα version της αμέσως μεταπολεμικής ή μεταεμφυλιακής συγκρότησης της Νήσου , με την ιδιοποίηση του κράτους απ το μόρφωμα της μπρανελιάς, και τον αποκλεισμό της περιφέρειας και δή της ορεινής.
  Το χρονίζων συνεχές θέμα της καταστροφής που προκαλούν τα βό’ι’δια, το χειρίστηκε εναλλακτικά όλο το πολιτικό δημοτικό παραταξιακό φάσμα εκπροσώπησης και διαχείρησης της Νήσου και ώς βουλευτές και ώς Δημοτικές αρχές , και βρίσκεται ακόμα σήμερα στο σημείο εκκινησεώς διοικητικά του και βαθύτερα λειτουργικά.Μια και οι καταστροφές έχουν σίγουρα επηρεάσει και μετασχηματίσει και το ίδιο το γεωργικό τοπίοβκαι την διάθεση των κατοίκων της περιοχής που βλέπουν να ματαιοπονούν αποκαρδιωμένοι πλέον.
  Το θέμα των βοιδιών έχει όμως εισφέρει θετικά στην γραφειοκρατικοποίηση τβν αρχών της Νήσου , διότι έτσι βρίσκουν ένα πλέον θέμα να ενισχύουν τα διοικητικά τους μετερίζια και να παρουσιάχουν ώς αναγκαία την υπαρξή τους οι κάθε λογής αρχές.
  Τουτέστιν: το συμφέρον των αρχών πολιτειακής και διαχειριστικής εκπροσώπησης της Νήσου και της περιφέρειας είναι γραμικά ευθύγραμα συνδεδεμένο με την ύπαρξη και επέλαση των αδέσποτων βοιδιών. Διότι έτσι βρίσκουν ένα επί πλέον θέμα να ασχολούνται και να κυρώνουν την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργική των.
  Αντίθετα με τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής που είναι αντίστροφα συνδεδεμένα με την ύπαρξη των αδέσποτων βο’ι’διών.
  Για τούτο δεν λύνεται και δεν θα λυθεί το βο”ι’δικό θέμα στην Λευκάδα.
  Διότι η ύπαρξη του λειτουργεί υπερ της ενίσχυσης της τρτοκοσμικής υποσαχάριας σε επίπεδο πολιτισμού κουλτούρας των αρχών ( πολιτειακών και αυτοδιοικητικών και κρατικών) της Νήσου.Που ώς γνωστό χρόνια ενδειμούν στην μπρανελιά και τα τελευτια χονια και διαμορφώνουν τις επιλογές λειτουργίας των και με βάσει τα συμφέροντα του Βόρειο Ανατολικού τουριστικού ιδιόμορφου μορφώματος στην Νσσο.
  Κοινώς οι αρχές της Νήσου -που συνιστούν την κρατική και αυτοδιοικητική αρχή – έχουν συμφέρον αυθυπαρξης απ την διαιώνηση και μεγέθυνση του βο’ι’δικού θέματος, για τούτο και το θέμαψδεν λύνεται και πλέον οριστικοποιήθηκε ( ώς μεθοδευμένη στον χρόνο) η κατατροφή σε συγκεκριμένες κτηματικές ( μη τουριστικές βασικά) περιφέρειες της Νήσου.
  Δεν είδε κανείς αδέσποτα βό’ι’δια να κυκλοφορούν στον δρόμο Λευκάδα Βασιλική ( ούτε κύρια στο τμήμα του Δρόμου Νυδρί -Βλυχό ή μες το παζάρι στην Λευκάδα ούτε στον Ανατολιό μώλο Μαρίνα) , αλλά είδε τα βόδια να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους και τα χωράφια πέριξ της Καρυάς.
  Έτσι εξηγείται και η αυτοκαθήλωση των αμυνομένων κατοίκων των περιοχών οου ταλαιπωρούνται, μια και βλέπουν το φαινόμενο ώς απόρροια και επιδίωξη των ίδιων των αρχών της Νήσου, και για τούτο δίκαια και φοβισμένοι δεν αυτενεργούν για να προστατευθούν.
  Διότι όπως είπε και κάτοικος της βαλόμενης περιοχής , αν ακόμα και δις το βό’ι’δι μέσα στο αμπέλι σου και το πειράξεις θα βρεθείς κατηγορούμενος.
  Το βο’ι’δικό θέμα σε συγκεκριμένο τμήμα της Νήσου Λευκάδος ιναι θέμα σχετιζόμενο με την αυτοενίσχυση της εξουσίας των κρατικών και αυτοδιοικητικών αρχών της Νήσου έναντι και της παραγωγικής οργάνωσης και της κοινωνικής διάρθρωσης της Νήσου και της διανομής και αναδιανομής των πολιτικών σχέσεων μέσα στο Νησί.
  Η ύπαρξή του βολεύει την γραφειοκρατική εξουσιαστική κεντρική μπρανέλικη ( και της Βορειοανατολικής γραμμής) συγκρότηση έναντι της παραγωγικής δυνατοτητας και της ίδιας της ασφαλούς διαβίωσης των κατοίκων άλλων τμημάτων της Νήσου.
  Για τούτο και το θέμα ανεπαισθήτως συγκαλυμένα διαιωνίζεται , ενώ ουσιαστικά είναι μεθοδευμένο , εφ όσον ώς διαιωνιζόμενο δεν αντιμετωπίζεται απ το ένθεσμο κράτος την πολιτειακή αρχή και τους αυτοδιοικητικούς και περιφερειακούς φορείς.
  Αποτελεί ένα απ τα ενεργά στοιχεία, στα χέρια της κρατικοπολιτειακής και αυτοδιοικητικής αρχής , για την εφαρμογή των στοχεύσεων των για την ερήμωση των εν λόγω περιοχών της Νήσου που υφισταται τις συνέπειες του Βο’ι’δικού και την αδρανοποίηση εξ απογοητευσεως των κατοίκων των περιοχών αυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ζωής ώς μετάβαση κοινωνικών της Βόρειοανατολικής και Νοτίου τουριστικής Νήσου.
  Οι κρατικές, πολιτειακές και αυτοδιοικητικές αρχές έχουν συμφέρον απ την ύπαρξη και ενίσχυση σωρευτικά του βο’ι’δικού θέματος , διότι λειτουργώντας σωρρευτικά χρόνια ώς σωρεευτική καταστροφή συνιστά το φαινόμενο της εξάντλησης στον χονο και των πολιτών και των παραγωγικών δυνατοτήτων των γαιών χωραφιών και εν τέλει της απροθυμίας και αδυνατότητας κοινωνικά των κατοίκων να ζούν σε έναν κστεστραμένο τόπο.
  Μέσα εδώ κρύβεται και η γιγάντωση του Τουρισμού περιμετρικά της Νήσου και χωρίς υποδομές, με έμφαση στην Βορειοανατολική ηαι Νότια γραμμή.

 2. Υπήρξαν κατά καιρούς και υπάρχουν συνθήματα επίκαιρα.
  όπως ” Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια ”
  όπως ” Η Πίνδος ανήκει στις αρκούδες ”
  Για την ορεινή Λευκάδα :” Η ορεινή Λευκάδα ανήκει στα Βό’ι’δια ”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.