Μάκης Μελάς στον Prisma 91,6: “Ο Δήμαρχος πρέπει να αρχίσει να μαζεύει τον τραχανά πριν βρέξει και τον χάσει. Ανεπαρκής ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ρόκκος.”


Καλεσμένος στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Μελάς.

Σχολιάζοντας την πορεία του δημάρχου Χαράλαμπου Καλού, ανέφερε ότι είναι στα πρώτα βήματα της θητείας του, δεν είχε ασχοληθεί επαρκώς με την αυτοδιοίκηση, καθώς για μία τετραετία έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος το 2006 με 2010 και στη συνέχεια κατέβηκε περιφερειακός σύμβουλος, με το συνδυασμό των οποίων συμμετείχε να χάνει και ο ίδιος δεν εκλέχθηκε και δεν έχει μία πολύ μεγάλη εμπειρία.

“Εγώ πιστεύω πως καταβάλλει προσπάθειες και μερικές φορές αδικείται και από τα αποτελέσματα, διότι εκτός από το θέμα των απορριμμάτων θα πρέπει να μαζέψει τον τραχανά, γιατί είναι πολύ απλωμένος είναι χειμώνας μπορεί να αρχίσει να βρέχει και να τον χάσει.”

Αναλύοντας το σκεπτικό του ανέφερε ότι ο δήμαρχος Λευκάδας συνεργάζεται με τον Γιάννη Λιβιτσάνο και από 6 δημοτικούς συμβούλους έχει 9, στις περισσότερες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου το παρών δίνει μόνο ο κύριος Λιβιτσάνος, ο οποίος είναι και αναπληρωτής δημάρχου, οι άλλοι δύο που είναι για να ψηφίζουν;

Επίσης έχει συνεργαστεί με την μείζονα αντιπολίτευση και έχει δύο υποχρεωτικά αντιδημάρχους και δύο κάθε επιλογή είναι συνεργάτες στον κύριο Αναστάσιο Γαζή και Ευθύμη Ζουριδάκη.

“Όταν για παράδειγμα κατεβάζει μία πρόταση δημοτική αρχή και οι δύο κατά επιλογή είναι συνεργάτες ψηφίζουν την πρόταση του συνδυασμού τους δεν μπορώ να καταλάβω τι συνεργασία είναι αυτή;

Εγώ αν ήμουν δήμαρχος στην θέση του κυρίου Καλού, θα τους φώναζα, θα ζήταγα τις παραιτήσεις τους καθώς τι να τους κάνω από τη στιγμή που είναι εντεταλμένοι και καταψηφίζουν τις προτάσεις της δημοτικής αρχής;

Το λέω αυτό γιατί όταν στη συνέχεια θα φτάσουμε στα σημαντικά ζητήματα για συζήτηση, θα έχει χάσει την μπάλα ο δήμαρχος αν δεν ελέγξει από τώρα την κατάσταση, αναφορικά με τις εργασίες.”

Ο κύριος Μελάς ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κύριου Ρόκκο, λέγοντας ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και “για να μην πω ότι είναι τελείως ανίκανος είναι ανεπαρκής.”

Μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει να τηρήσει τη διαδικασία και σε όλο αυτό το μπάχαλο που επικρατεί παγιδεύει και τον δήμαρχο Λευκάδας, καθώς σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο στο ερώτημα αν θα συζητηθεί μία ερώτηση, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι δεν συμφωνεί ο δήμαρχος, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό.

“Προχθές ήθελε να ερμηνεύσει την διαδικασία του κανονισμού και τις ερωτήσεις και ήθελε να τον θέσει στο σώμα όταν ο κανονισμός είναι σαφής, προηγούνται οι αναφορές, ανακοινώσεις του δημάρχου και σε συνέχεια οι ερωτήσεις.

Επίσης δεν κρατάει σειρά για το ποιος πρέπει να μιλάει πρώτος και δεύτερος, καθώς ο κανονισμός λέει ότι μιλάει πρώτα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια οι υπόλοιποι επικεφαλής.

Όλοι περιμένουν να τοποθετηθεί ο κύριος Γληγόρης και στη συνέχεια ακολουθούν οι υπόλοιποι επικεφαλής, όμως έχουν χάσει τη σειρά τους πρέπει να τοποθετηθούν πρώτοι, δεν γίνεται να περιμένεις τι θα πω εγώ για να τοποθετηθείς ανάλογα.

Την ημέρα που συζητήθηκε το θέμα για το πρόστιμο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ζήσαμε μία κωμικοτραγική κατάσταση, καθώς δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν ότι διαγράφτηκε το  πρόστιμο και να ζητάνε εισήγηση, να τοποθετείται ο εισηγητής της λαϊκής συσπείρωσης και στη συνέχεια να αγορεύει ο κύριος Δρακονταειδής ο οποίος επωφελείται κάθε φορά και λέει “να ερμηνεύσω”, “να βοηθήσω”, λέγοντας ότι υπάρχει ένα τριμελές προεδρείο για να συντονίσει την κατάσταση.

Κάποιος από τους φίλους, συγγενείς, συντρόφους πρέπει να πεις στον κύριο Δρακονταειδή, ότι πριν από 6 μήνες έχασε τις εκλογές και λίγο αργότερα τις Βουλευτικές.

Φοβάμαι πως δεν το έχει καταλάβει και αρχίζει παρεμβάσεις και μιλάει μέχρι και για συμφέροντα ότι κάποιοι ρίχνουν νερό στο μύλο των συμφερόντων και όλα αυτά χωρίς να τα κατονομάσει.

Προχθές μάλιστα ανέφερε ότι πρέπει να γίνονται σοβαρές ερωτήσεις. Δεν κατάλαβα έχει κάποιο σοβαρόμετρο και τις μετράει, επίσης είπε ότι θα βάλει χρονόμετρο για να μετράει τις ομιλίες, όταν ο ίδιος μιλάει περισσότερο από όλους.

Από την άλλη μεριά ο κύριος Ρόκκος, για μένα είναι ανεπαρκής εγώ δεν τον ψήφισα, αν μπορεί να κοιτάξει ο δήμαρχος να τον μαζέψει, διαφορετικά θα ζήσουμε πιο κωμικοτραγικές στιγμές, γιατί στη συνέχεια θα μπούμε σε σπουδαία ζητήματα.

Τις προάλλες μας έλεγε να τελειώσουμε στις 6 το απόγευμα, γιατί ήθελε να πιει κάποια χρόνια πολλά σε κάτι πανηγύρια και φτάσαμε να τελειώσουμε στις 12 τα μεσάνυχτα. Προχθές πάλι μας έλεγε να τελειώσουμε νωρίς για να αποδεσμευτεί και ο κύριος βουλευτής και τελειώσαμε πάλι στις 12 τα μεσάνυχτα.

“Ένας δημοτικός σύμβουλος προχθές ζήτησε να τον προστατέψει, γιατί τον είχα πει ανεκδιήγητο. Όποιος θέλει να προστατευθεί να πάει στη δικαιοσύνη, σε τι θα τον προστατέψει ο πρόεδρος και στη συνέχεια του επέτρεψε να με αποκαλέσει ψεύτη.

Όταν θα φτάσουμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά θα βγάλω τα χαρτιά και δεν θα ξέρουν που θα κρυφτούν όλοι αυτοί γιδοβοσκοί κι ο ένας και ο άλλος, γιατί σε αυτούς δίνει αέρα, σιγά-σιγά θα αρχίσουν να παραφέρονται και προκειμένου να το κάνουν αυτοί, καλύτερα να το κάνω εγώ για να έχουμε και το γάιδαρο μας δεμένο.

Αν θέλει ο κύριος Ρόκκος να έχει αντιπαράθεση θα την έχει, αν θέλει να συμμορφωθεί και να πάει με τον κανονισμό ας το πράξει, αλλά δεν θα επιτρέπει να λέει ποιες είναι σοβαρές και εμείς σοβαρές ερωτήσεις.

Δηλαδή τι πρέπει να κάνω να ζητάω από τον κύριο Δρακονταειδη να μου λέει ποιες είναι σοβαρές ερωτήσεις; Θα μου δίνει πιστοποιητικό φρονημάτων και ερωτήσεων;

Εγώ όταν ρωτάω δεν θέλω να τρώω το χρόνο, γιατί ξέρω ότι ο δήμαρχος δεν μπορεί να απαντήσει, καθώς σε καμία από τις ερωτήσεις που έχω καταθέσει τουλάχιστον εγώ δεν έχει απαντήσει.

Οι άλλοι συνδυασμοί είναι μουγκοί, τους ακούτε, δεν έχουν υποβάλει ούτε μία ερώτηση, καμιά φορά ρωτάει μόνο αριστερά.

Οι ερωτήσεις είναι σοβαρές, συζητάγαμε για καταπάτηση εκτάσεων, για την Μαρίνα καθώς έχει έρθει ένα πόρισμα το οποίο έχει σταλεί στον Δήμο από τις 11 Νοεμβρίου και στις 26 έχει κατατεθεί μία επιστολή προς το δήμο και λέει να κοινοποιηθεί στους συμβούλους και αυτό το έμαθα συμπτωματικά.

“Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία να υποβάλουμε ερωτήσεις και να μην παίρνουμε απαντήσεις, καθώς είναι στην αρμοδιότητα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να τις τρέχει και να πιέζει τις υπηρεσίες να απαντήσουν και όχι ο κύριος Δήμαρχος.”

Απαντώντας σε ερώτηση ακροατή, από τη στιγμή που τον θεωρεί ανεπαρκή γιατί δεν καταθέτει πρόταση μομφής, με τον κύριο Μελά να απαντά ότι “και να το πράξω δεν θα περάσει αυτή η πρόταση, καθώς σε δύο χρόνια θα αλλάξει, το ζήτημα είναι να καταλάβει ο ίδιος ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει και να υποβάλει την παραίτησή του.

Άστον εκεί να κάθεται αυτός θα εκτίθεται, θα τον ακούν από το ραδιόφωνο, θα τον βλέπουν και στο διαδίκτυο.”

Αναφορικά με το θέμα της Μαρίνας, ανέφερε ότι έχει καταγγελθεί ότι υπάρχει απώλεια εσόδων στο δήμο, καθώς δεν έκανε ποτέ διαχρονικά οποιαδήποτε δημοτική αρχή έναν συστηματικό έλεγχο και δεν παρακολουθούσε, εκτός από το ετήσιο μίσθωμα, πόσα ήταν τα έσοδα της από τον πρόσθετο ειδικό φόρο 13%, που πρέπει να εισπράττει ο δήμος από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσα στη Μαρίνα.

Από όσο γνωρίζω υπήρξαν κάποιες καταγγελίες για τα καύσιμα, εγώ όμως δεν μιλάω για αυτά, καθώς είναι και τα συνεργεία που παρέχουν ηλεκτρομηχανικές υπηρεσίες και τιμολογούν έξω από τη Μαρίνα, ενώ θα έπρεπε να το κάνουν μέσα για να επιβαρύνονται με το επιπρόσθετο 13% υπέρ του δήμου, είναι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους καθαρισμούς των σκαφών, που και εκεί τιμολογούνται πάρα πολλά έξω, καθώς και άλλα πολλά.

Το πιο παράδοξο από όλα είναι πως υπάρχει μία καταγγελία που είναι πρωτοκολλημένη από το Νοέμβριο στον δήμο, πού απευθύνεται προς τον κύριο Δήμαρχο, γιατί το θέμα έχει πάει στον εισαγγελέα και ο ίδιος ψάχνει και πιθανόν αυτό το πόρισμα να έχει πάει στη δικαιοσύνη.

Εγώ όταν μου έδωσε αυτή την απάντηση ο κύριος δήμαρχος έχω κάνει αίτηση να μου δοθεί το πόρισμα του σώματος ορκωτών λογιστών και να μου δοθούν και κάποια άλλα έγγραφα τα οποία έχουν σχέση με διάφορα άλλα θέματα, όπως στο δεματοποιητή και πιθανολογώ ότι θα τα πάρω αύριο.

Ελπίζω να μην χρειαστεί εισαγγελική παρέμβαση όπως γινόταν παλιότερα για να τα πάρω, γιατί μέσα σε αυτά ούτε ακριβώς εγώ γνωρίζω τι γίνεται και ποια είναι η λεπτομερής περιγραφή όλων αυτών που καταγγέλλονται.

Ξέρω ότι τον Αύγουστο του 2019 έχει γίνει μία αίτηση και έχει κοινοποιηθεί στο δήμο Λευκάδας και ένας εκ των καταγγελλόντων λέει ότι τον απείλησαν ότι θα τον πάνε στον εισαγγελέα, καθώς ισχυρίζεται ότι μετά τον έλεγχο για μία δραστηριότητα που λειτουργούσε μέσα στη Μαρίνα, ότι δεν είχε άδεια λειτουργίας, άρα δεν μπορούσε να πιστοποιηθεί ο πραγματικός κύκλος εργασιών και να υπολογιστεί το 13% που ήταν το δικαίωμά του δήμου από τα έσοδα της Μαρίνας.

Εγώ όμως δεν έχω όλα τα έγγραφα για να γνωρίζω τι πραγματικά συμβαίνει, όμως ήταν αναμενόμενο ότι θα παρέμβει ο εισαγγελέας, φαινόταν από μακριά ότι γίνονται παρανομίες, οι καταγγελίες είναι διαχρονικές και μερικές λένε διάφορα που γυρίζουν πάρα πολύ πίσω, όμως εγώ δεν είμαι εισαγγελέας.

Μία εξ αυτών λέει ότι το 2007 ο κύκλος εργασιών μιας επιχείρησης έφτασε το 1 εκατομμύριο ευρώ, μιλάμε για τεράστιο νούμερο και εκεί Μπορεί να γίνεται και ξέπλυμα χρήματος δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει.

Εγώ γνωρίζω ότι ο Εισαγγελέας αρχίζει και καλεί κόσμο, κάλεσε και έναν πρώην Δήμαρχο, πιθανότατα να καλέσω και δημοτικούς συμβούλους, θα δούμε τι λέει και το πόρισμα, καθώς δεν μπορεί να το κρύψει ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή.

Δεν είναι δυνατόν όμως να φωνάζουμε εμείς τόσο καιρό, να παριστάνουμε εμείς τους σταυροφόρους της κάθαρσης το δημοτικό συμβούλιο, απλά τυχαίνει επειδή εμείς έχουμε μερικές περισσότερες γνώσεις, επειδή ο κόσμος μας εμπιστεύεται να μας ζητάει να τα λέμε αυτά τα ζητήματα.

Με αφορμή το δελτίο τύπου που έβγαλε η παράταξη του κ Δρακονταειδή για τον δρόμο Πόντη-Νηρά στον Δήμο Απολλωνίων, ο κύριος Μελάς είπε ότι ο δρόμος αυτός διαπλατύνθηκε με μία συμφωνία που έγινε, όταν στην αντιπολίτευση ήταν ακόμα ο Σπύρος Μαργέλης, ώστε να πάρει η η εργολαβία του αγκυροβολίου κάποια αμμοχάλικα, έναντι κάποιου τιμήματος.

Ωστόσο κανένας δεν παρακολούθησε πόσα ήταν αυτά και πόσο έπρεπε να πληρώσει η εργολαβία. Το τραγικότερο είναι ότι μετά το 2017 η εταιρεία που έφτιαχνε το αγκυροβόλιο, προχώρησε σε ανατινάξεις για να πάρει ακόμα περισσότερα υλικά, τα οποία χρησιμοποίησε και στο αγκυροβόλιο, αλλά κουβάλαγαν και άλλοι και αν χρειαστεί θα τα πούμε στον εισαγγελέα.

Για αυτό είπα στον κύριο Δρακονταειδή πώς τον καλύπτει η δημοτική αρχή, σε αυτό το θέμα και σε άλλα θέματα. Δεν ξέρω αν το καλύπτουν επειδή στήριξε τη δημοτική αρχή στη δεύτερη Κυριακή και έχουν κάνει κάποια συμφωνία, ή τον καλύπτει επειδή υπάρχουν και δικά τους σοβαρά θέματα και αυτά μπορεί να τα δεις στην πορεία.

Το ίδιο έχω πει και για τον παραλιακό δρόμο της Βασιλικής, κανένας δεν γνωρίζει πόσο κόστισε, υπήρχε μόνο μία αρχιτεκτονική προμελέτη κανείς δεν ξέρει όμως τίποτα περισσότερο.

Ο δρόμος αυτός έτυχε μιας χρηματοδότησης γιατί ο καθηγητής Παύλος Λουκάκης, επειδή η γυναίκα του λίγο παρακάτω έχει μία δραστηριότητα ζήτησε από τον Υπουργό Σπίρτζη τον όποιον γνώριζε, να βγάλει κάποια χρηματοδότηση.

Η χρηματοδότηση που βγήκε ήταν περίπου 600.000 ευρώ και όταν ήρθαν αυτά τα χρήματα, ο δήμαρχος όταν είχε πάει στην Αθήνα να συζητήσει με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, είχε ξεχάσει να βάλει το δρόμο της Λαγκαδάς και ντρέπονταν να πάρουν για αυτό το δρόμο που δεν οδηγούσε πουθενά τα χρήματα.

Παρόλα αυτά τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν, πήρε την εργολαβία αν θυμάμαι καλά ο κύριος Σολδάτος με τον κύριο Δρακάτο, ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα, καθώς αυτός ο δρόμος είχε ξεκινήσει επί των ημερών μου ως δήμαρχος, ως δρόμος πυροπροστασίας.

Άλλαξε αυθαίρετα η χρήση του δεν ξέρω πώς έγινε και επειδή ανέβασα στο Facebook πώς θα παρουσιάσουμε όλα αυτά που περιέγραψα λίγο πριν, πώς έγινε Νταμάρι, πως δεν πλήρωναν για τον αμμοχάλικα επισκέφτηκαν τον δρόμο.

Όμως  είναι ένας δρόμος που δεν έχει ακρόμπαρα, διαγράμμιση, απορροή υδάτων, σήμανση ωστόσο θα δικαιωθούμε και για αυτό και για άλλα πολλά και αυτός η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε την πιο μαύρη διαχείριση, καθώς πληρωνόταν κάποιος για να ελέγχει αν η παγωνιά στην Ορεινή Λευκάδα έσπαγε τα τζάμια από τους υδρομετρητές.

Κλείνοντας αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους των προγραμμάτων, λέγοντας ότι περίπου 80 εργαζόμενοι, μπήκαν από ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο διαμορφώθηκε μία απαράδεκτη κατάσταση, οι 15 εργαζόμενοι στρέφονταν εναντίον των εννέα.

Οι εννέα έκαναν ασφαλιστικά μέτρα και ο δήμος παραστάθηκε με δικηγόρο την κυρία Καρύδη κερδίζοντας τα μέτρα.

Σήμερα συζητιέται η αγωγή που κάνουν τα παιδιά και ζήτησαν από το Δήμο να τους βοηθήσει και να τους συμπαρασταθεί.

Εκεί ακούστηκαν και κάποια παράξενα πράγματα, καθώς ενώ ο κύριος Σολδάτος τοποθετήθηκε στην αρχή σωστά, εξετάζοντας πώς μπορούν αυτά τα παιδιά μπορούν να προσληφθούν με δίμηνες συμβάσεις για να μπορέσουν να πάρουν το επίδομα ανεργίας, στην συνέχεια ζήτησε από τον Δήμο να μην στείλει δικηγόρο.

Είναι δυνατόν η δημοτική αρχή να πάει απέναντι από τα συμφέροντα των δημοτών, για 9 παιδιά τα οποία χρησιμοποίησαν την κοινωφελή εργασία με ένα οκτάμηνο, για να γίνουν αορίστου χρόνου στον Δήμο;

Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα να τα λέει κάποιος που εκπροσώπησε τη Λευκάδα στο κοινοβούλιο, καθώς Υποτίθεται ότι πρέπει να σέβεται τους νόμους.

Όπως είπαν τα ίδια παιδιά, ο κύριος Δρακονταειδής τους έδωσε ένα χαρτί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, χωρίς ποτέ αυτό το ζήτημα να το φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς πρέπει να μας πει πώς γνωρίζει ότι καλύπτουν αυτές τις ανάγκες, καθώς την προσωπική μου άποψη μπορώ να εκφράσω και εγώ.

Η δεύτερη περίπτωση των παιδιών είναι διαφορετική, καθώς είχαν και οι ίδιοι το ίδιο αίτημα.

Εγώ είπα ότι ο δήμος πρέπει να πάει με τον δικηγόρο του και να καταθέσει τις προτάσεις του και η δικαιοσύνη να αποφανθεί και από κει και πέρα να συζητήσουμε στην οικονομική επιτροπή.

Δεν μπορεί όμως ο δήμος να λέει ότι αφήνει την υπόθεση να πάει σε ερημοδικία.

Τα παιδιά αυτά είναι θύματα αυτής της ιστορίας, καθώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδινε προεκλογικά την παράταση των 4 μηνών θα είχαν φύγει στο οκτάμηνο.

Εγώ σε μία φάση της ολιγόλεπτης τοποθέτησης μου, είπα ότι είναι άλλη δουλειά του δημάρχου κι άλλη η δουλειά η δικιά μας, καθώς εμείς είμαστε στην αντιπολίτευση και μπορεί να λαϊκίζουμε και το είπα επειδή ο κ. Γληγόρης είχε αλλάξει άποψη και είπε κάποια πράγματα τα οποία ήταν λαϊκισμός.

About Ομάδα Σύνταξης 28414 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.