Μάκης Μελάς στον Prisma 91,6: “Για ότι καταγγέλω δημόσια έχω χαρτιά και αποδείξεις…”


Tις τοπικές εξελίξεις σχολίασε στον Prisma 91,6 ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Μελάς.

Κάνοντας μία πρώτη εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί η τουριστική σαιζόν αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε ότι “το μόνο πλεονέκτημα που έχει τη Λευκάδα και μπορεί να χρησιμοποιήσει είναι η οδική πρόσβαση η οποία είναι δωρεάν καθώς  και η μετάβαση και η αποχώρησή της, ενώ για παράδειγμα για να πας στην Κέρκυρα θα πρέπει να περιμένεις κάποιες ώρες, είναι πιο σύνθετα προβλήματα των υπολοίπων νησιών.

Εδώ και χρόνια έχει το πλεονέκτημα αυτό η Λευκάδα κάποιες φορές το εκμεταλλεύτηκε κάποιες άλλες όχι. Αυτή η ζεύξη που απασχολεί εδώ και χρόνια τους Λευκαδίτες, λόγω μιας έκφρασης αποτέλεσε μάλιστα και  πεδίο αντιπαράθεσης.

Το πρόβλημα της ζεύξης θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το ποιος φταίει για το λόγο που δεν έχει λυθεί και πώς φτάσαμε να είμαστε σε αυτή την κατάσταση δεν είναι του παρόντος.

Επειδή όμως έχω διαβάσει πολλά δημοσιεύματα να πω ότι η συντήρηση της πλωτής γέφυρας δεν επιβαρύνει το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της περιφέρειας, καθώς έχουν δοθεί 2,5 εκατομμύρια Ευρώ από το υπουργείο.

Θα έπρεπε να έχουμε λύσει το πρόβλημα της ζεύξης προχωρώντας στην υποθαλάσσια, είτε υπάρχουν αντιδράσεις είτε όχι, η υποθαλάσσια θα μας κάνει νησί, τα σκάφη θα μπορούν να περνούν από πάνω ανεμπόδιστα, θα μπορέσει να λειτουργήσει η Μαρίνα, θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν σκάφη με μεγαλύτερα μήκη και διαστάσεις.

Οι αντιπαραθέσεις που ακούγονται είναι περισσότερο κάποιων μικρό παραγόντων της πόλης που κάνουν μία σπέκουλα, άλλος να υποστηρίξει η να κατηγορήσει τον άλλον και πολλές φορές δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία.”

Σχετικά με την συντήρηση της πλωτής γέφυρας είπε ότι  αυτή θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί νωρίτερα, ωστόσο ο πρώτος μειοδότης δεν υπέγραψε τη σύμβαση και στη συνέχεια κλήθηκε εκπρόθεσμο ο κύριος Φίλιππας, είναι όσα έχω πει και πάλι δημόσια.

“Εγώ έχω καταθέσει αίτηση να μου δοθούν κάποια έγγραφα από την περιφέρεια, υπολογίζω ότι θα περάσει το χρονικό διάστημα των δύο μηνών και δεν θα μου απαντήσουν, στη συνέχεια θα δώσουν στη νομική εκπρόσωπο της περιφέρειας κ Γρηγόρη να γνωμοδοτήσει, πιθανότατα να πουν πως δεν έχω έννομο συμφέρον σε αυτή τη διαδικασία.

Εγώ θα πάρω μία εισαγγελική παραγγελία θα πάρω τα έγγραφα θα τα καταθέσω στον εισαγγελέα και από κει και πέρα, ας πράξει ότι θέλει, με τους κ. Μοσχονά, Κομποτιάτη και Κτενά, διότι επισκέφθηκαν τον κύριο Κτενά στο γραφείο του και μου είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει το παρελθόν.

Αν δεν τον ενδιαφέρει αν στο παρελθόν έχουν υπάρξει σκάνδαλα γύρω από την διαχείριση της γέφυρας ή κάποιων άλλων έργων, μάλλον δεν τον ενδιαφέρει και το μέλλον.

Να σας πω και κάτι άλλο να το καταλάβετε, το εργαστήριο της περιφέρειας που ελέγχει στα δομικά υλικά είναι εδώ και πέντε χρόνια χαλασμένο, άρα λοιπόν κάποιος εργολάβος φτιάχνει τσιμέντα και τα ρίχνει σε οδοστρώματα, ή τοιχία αντιστηρίξεις, ο δήμος αν κάνει ένα έργο, θα μπορούσε να τα πάει στο κρατικό εργαστήριο και να βγάλει τα πορίσματα.

Επειδή όμως δεν λειτουργεί ο νόμος λέει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάνε στα ιδιωτικά εργαστήρια. Εκεί ακόμα και άχυρο να πας τους δίνεις ένα συγκεκριμένο ποσό και σου βγάζουν μία πιστοποίηση ότι όλα αυτά είναι πάρα πολύ καλά, τι βάζεις μέσα στο φάκελο και δεν γίνεται τίποτα.

Για να μην είμαι άδικος ως προς τον κύριο Κτενά το εργαστήριο αυτό δεν λειτουργεί από την διοίκηση του κυρίου Χαλικιά. Αναρωτιέμαι πόσα χρήματα χρειάζονται για να επισκευαστεί, δεν μπορεί να το επισκευάσει η περιφέρεια, γιατί αυτή τη στιγμή για την υπεύθυνη του εργαστηρίου δίνονται και υπερωρίες. Δηλαδή δεν δουλεύει το εργαστήριο και δίνουμε υπερωρίες.

Εγώ γίνομαι κακός που τα λέω αυτά, όμως ενώνω τη φωνή μου μαζί με κάποιους άλλους υγιών σκεπτόμενων όπου κι αν έχει περάσει η ηλικία μας πονάμε τον τόπο μας, καθώς τα νέα παιδιά δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το τι συμβαίνει.

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι δεν είναι κακό, κάποιος πολιτικός να μην θέλει να ασχολείται με το παρελθόν, αναφερόμενος στον αντιπεριφερειάρχη κ Κτενά, ο κύριος Μελάς είπε ότι” υπάρχει μία συνέχεια, δεν προκύπτουν τα πάντα από παρθενογένεση, κατέβηκαν με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στις εκλογές και προχθές η κυρία Κράτσα έβγαζε φωτογραφίες με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στην περιφέρεια μαζί με το επιτελείο της, ωστόσο έκανε εκλογές με τις εκκλησίες της νότιας Λευκάδας, το γυμνάσιο Βασιλικής και άλλα έργα, όμως όλα αυτά πέντε χρόνια μετά από το σεισμό είναι ακόμα σε μηδενική φάση.

Μάλιστα προχθές στο περιφερειακό συμβούλιο  θέλησαν να συζητήσουν την τεχνική βοήθεια,  δηλαδή να εφαρμόσουν αυτά που λέγαμε εμείς,  ότι πρέπει να γίνει προγραμματική σύμβαση για κάθε εκκλησία,  ότι πρέπει να γίνουν ξεχωριστές τεχνικές εκθέσεις,  ενώ εκεί είδα ότι τρύπωσε και η ανάπλαση της γέφυρας του πόντε,  που δεν ήταν ποτέ στα έργα του σεισμού.”

Ο καιρός Μελάς αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά,  επισημαίνοντας ότι όλα αυτά που λέει δημόσια του τα έχει πει  το ίδιος  του απάντησε  για ποιο λόγο δεν ασχολείται με τον Δήμο.

“Εγώ δεν έχω καμία διάθεση αντιπαράθεσης με τον κύριο Κτενά,  του είπα ότι αυτοδιοίκηση είναι μία,  απλά παλιότερα ήταν ο διορισμένος Νομάρχης ο οποίος έγινε αιρετός  και επειδή υπήρχε σύγχυση αρμοδιοτήτων,  κρατάει κάποιες  αρμοδιότητες η αντιπεριφέρεια  και οι δήμιοι συνδέθηκαν  με τις παλιές κοινότητες.

Εγώ ασχολούμαι με αυτά τα πράγματα από το 1978  και δεν θέλω να κάνω μαθήματα σε κανέναν,  ούτε να πουλήσω πνεύμα,  όμως όπως σας έχω πει και σε παλιότερη εκπομπή είναι η πρέπει να καθίσουν να διαβάσουν,  αντιμετωπίζουν κάποια θέματα ελαφριά την καρδιά,  δεν λέω ότι υπάρχει δόλος,  όμως αυτή η αντιμετώπιση θα τους οδηγήσει στο περιθώριο και την αποτυχία και θυμηθείτε τη στιγμή που σας το λέω.

Εγώ ότι έχω να πω  για την περιφέρεια το λέω  στην ίδια την κυρία Κράτσα,  άσχετα με το γεγονός  ότι μπορεί να την στεναχωρεί η κριτική μου.”

Αναφερόμενος στο  προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου,  ο κύριος Μελάς είπε ότι μαζί με την παράταξη που συνεργάζεται με τον κ. Γληγόρη  έχουν κάνει κάποιες ερωτήσεις  και από τις 10 ερωτήσεις που έχουμε κάνει,  έχουμε πάρει μη ικανοποιητικές απαντήσεις.

“Δεν ξέρω αν τις προωθεί ο ανεκδιήγητος  πρόεδρος,  καθώς μπορεί να τις έχει θάψει,  ωστόσο έχω πάρει 2 απαντήσεις  που δεν απαντούν στην ουσία  και για όλα τα άλλα ερωτήματα που έχουμε θέσει  πλην της Μαρίνας,  καθώς το θέμα έχει πάει στον εισαγγελέα  δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση.

Δεν θα παρουσιαστεί τι έχει γίνει  με τα τετραγωνικά των σπιτιών και των επιχειρήσεων,  αν δηλώθηκαν ή μη,  για να δούμε ποιοι έχουν πάει οικειοθελώς,  γιατί εγώ μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκα στο Επιμελητήριο  το οποίο έκλεβε το δήμο σε τετραγωνικά.

 Αυτό το έφερα σαν παράδειγμα  ως ένα νομικό πρόσωπο  που έκανε αυτή τη δουλειά,  σκεφτείτε τι γίνεται  με τους λιγότερο επιφανείς,  τους πιο φτωχούς,  αυτός που μπορεί να μην έχω να πληρώσουν.

Προχθές πάλι έγινε καταμέτρηση  του νερού,  που την τελευταία φορά  οι λογαριασμοί ήταν σχεδόν μηδενικοί.  Επειδή εγώ παρακολούθησα δύο εργαζόμενους που έκαναν με ανάθεση αυτή τη δουλειά  είδα  ένα ρολόι το οποίο και κατανάλωση 1.500 κυβικά  και δεν ήταν καν δηλωμένο στην κατάσταση.

Δεν μπορεί να πληρώνουμε εμείς οι συνεπείς  και κάποιοι πονηροί να παίρνουν ξώφαλτσα,  θα έπρεπε να υπάρξουν ανακοινώσεις.

Αν γίνει αυτό που ξεκίνησε ο κύριος Δρακονταειδής να κάνει  αλλά φοβήθηκε το πολιτικό κόστος,  ο οποίος απέτυχε και σε όλα,  καθώς προχθές  ακούσατε την άποψη του πρώην αντιδημάρχου κυρίου Φίλιππα  για το σχέδιο πόλης στο Νυδρί.

Η άλλη η σφαλιάρα έρχεται  με την πρόσληψη του Νομικού συμβούλου στο δήμο  η οποία ακυρώνεται,  καθώς φτιάχτηκε ένα έργο που παίρνει νερό από την Εξάνθεια  προς τη νότια Λευκάδα ένα έργο της κακιάς ώρας που κόστισε  800.000 ευρώ  και μέχρι να φτιαχτεί έχει βουλώσει  και τα χωριά δεν έχουν νερό.”

Αναφερόμενος στην πολιτική κριτική  πού γίνεται το τελευταίο διάστημα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  απάντησε ότι το Facebook δεν δημιουργήθηκε για να κάνουμε πολιτική με ευφυολογήματα  ή αρνητικά σχόλια.

 Το Facebook  έχει σκοπό να φέρει σε επαφή ανθρώπους από διαφορετικά κράτη και περιοχές,  εδώ στη Λευκάδα έχουμε καταντήσει 100 με 150 άτομα  να κάνουμε κουτσομπολιό,  πού πήγε κανείς για μπάνιο,  με ποιους έφαγε και τα λοιπά.

Τα σχόλια που γίνονται αναφορικά με τα έργα στη Λευκάδα,  θα μπορούσαν να αποφεύγονται.  Όποιος θέλει μπορεί να γράψει ένα άρθρο με το όνομά του,  να κάνει παραπομπές σε πηγές και στοιχεία,  καθώς ορθογραφούν  και κάνουν τοποθετήσεις αποκομίζουν  καλύτερες εντυπώσεις από την κοινωνία.

Επίσης τα σχολεία στο Facebook δεν τα διαβάζουν όλοι,  καθώς υπάρχει και ο περιορισμός του αλγόριθμου  με αποτέλεσμα να περιορίζονται και οι αναγνώστες.

Μπορεί και εγώ να κάνω κάποια σχόλια,  περισσότερο όμως με κάποιους φίλους κάνω πλάκα,  καθώς ότι λέω το λέω δημόσια με την υπογραφή μου είτε στο δημοτικό συμβούλιο.

Όμως όσο διαρκεί η τηλεδιάσκεψη εγώ δεν πρόκειται να δώσω το παρόν,  καθώς την αξιοπιστία μου και την αξιοπρέπειά μου δεν την παραδίδω στα χέρια του κυρίου Ρόκκου,  καθώς και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο υπήρξε μία παρωδία  και νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε  να πάμε στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ,  να τηρούνται οι αποστάσεις,  να κάνουμε δημοτικό συμβούλιο  δια ζώσης με όποιον κόσμο επιθυμεί να δώσει το παρών.

Δεν μπορεί τώρα με την ευκαιρία του κορονοιού,  να πάμε την όλη διαδικασία Μέχρι του χρόνου το Πάσχα.”

Ο καιρός Μελάς απάντησε και στο ερώτημα αν υπάρχει διάσταση απόψεων με τον κύριο Γληγόρη, λέγοντας πως “εγώ μαζί με τον Αποστόλη Λάζαρη και κάποιους άλλους που είμαστε στο συνδυασμό είμαστε συνεργαζόμενοι και όχι μέλη του Διαύλου.

Οι δικές μας οι τοποθετήσεις, ακόμα και οι ψηφοφορίες είναι διαφορετικές. Εγώ για παράδειγμα δεν ψήφισα την πρόταση του κυρίου Γληγόρη να μονιμοποιηθούν οι υπάλληλοι που είχαν κάνει σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ με τον προηγούμενο Δήμαρχο για 8 μήνες και στη συνέχεια θα πήγαιναν σπίτι τους, γιατί θα ντρεπόμουν να κοιτάζω την κοινωνία της Λευκάδας τα μάτια, όταν όλα τα παιδιά του κόσμου δεν είχαν αυτή την ευκαιρία να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου και κάποιοι που είχαν πάει μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ να είναι ευνοημένοι.

Εγώ έχω κάνει κάποιες ερωτήσεις και έχω καταθέσει κάποιες προτάσεις,  το αν έχουν υποστήριξη, είτε από τον  κ. Γληγόρη-Ρεκατσίνα-Γαζή,  δεν με απασχολεί γιατί θέλω να είμαι καλά με τη συνείδησή μου και την κοινωνία.

Εγώ προσωπικά έκανα ερώτηση και ανέδειξα το μεγάλο ζήτημα της Μαρίνας  και τα λεφτά που λείπουν από το δήμο,  από τα έσοδα που θα έπρεπε να αποδίδει  και θα μπορούσαν να λυθούν πολλά προβλήματα.

Όταν συζητιόταν στην οικονομική επιτροπή το ζήτημα αυτό,  δεν παρέστη ούτε  ο τακτικός,  ούτε ο αναπληρωματικός δημοτικός σύμβουλος  του συνδυασμού του Διαύλου στη συζήτηση.

Για μένα αυτό είναι ανεπίτρεπτο,  θα μπορούσε να πάει εκεί και να ρωτήσει περισσότερα από όσα παρουσίασα εγώ.  Αν τώρα θέλουν να τα έχουν καλά με τα αφεντικά  της Μαρίνας για να τους λένε καλημέρα και καλησπέρα  αυτό είναι δικό τους θέμα  και δική τους συλλογιστική.

Εμένα δεν θέλω να μου λέει κανένας καλημέρα.  Αν φτάσουμε σε ένα σημείο να μην ταιριάζουμε εγώ θα το πω δημόσια,  δεν είμαι έμμισθος σε κανέναν,  μετά από τόσα χρόνια στην αυτοδιοίκηση  δεν θα θέσω στην διάθεση καθενός την αξιοπρέπειά μου,  την πορεία μου και την ιστορία που έχω γράψει.

Εγώ έχω πει στον κύριο Γληγόρη  να σταματήσει να γράφει αυτά που γράφει στο Facebook,  καθώς κανένας δήμαρχος δεν έχει επανεκλεγεί δεύτερη φορά πριν του κυρίου Μαργέλη.  Όλοι οι δήμαρχοι μία και έξω πάνε,  για ποιο λόγο εσύ προσπαθείς να συσπειρώσεις  την ομάδα του κοινού Καλού,  καθώς αν τους αφήσεις θα διαλυθούν είναι ήδη ετοιμόρροποι.

Δεν λέω ότι θα πέσει την επόμενη μέρα καθώς αυτό δεν είναι εφικτό να συμβεί,  τέσσερα χρόνια θα παραμείνει στο τιμόνι του δήμου,  όμως δεν μπορεί να λύσει προβλήματα έχει μία αβάντα  από κάποιους,  αναγκάζεται να προσπεράσει κάποια πράγματα,  έχει μία συμμαχία και με τους απέναντι του κυρίου Σολδάτου,  ωστόσο πολύ δύσκολα προχωρούν πολλά πράγματα.

Όπως σας έχω πει ο δήμαρχος Λευκάδας θα έπρεπε να έχει κάνει καλύτερες επιλογές συνεργατών,  δικοί του ήταν αυτός τους  επέλεξε  θα τους έχει μέχρι το τέλος,  αυτός υπέδειξε τον κύριο Ρόκκο  για πρόεδρο, θα δούμε  αν θα του ανανεώσει το δημοτικό συμβούλιο τη θητεία  σε δύο χρόνια,  η αν παραιτηθεί ο ίδιος, ωστόσο   είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και δεν με ενδιαφέρει καθώς εγώ δεν τον ψήφισα  και έχω πει αυτά που έχω πει.”

Στην επισήμανση ακροατή ότι μιλάει με θετικά σχόλια για τη δημοτική αρχή απάντησε ότι ο ίδιος επιλέγει να μη λέει ψέματα ούτε για τη δημοτική αρχή, ούτε για τους δημοτικούς συμβούλους, ο καθένας έχει την δική του προσωπική άποψη και εκτίμηση. “Εγώ τοποθετούμε γενικά και όσες φορές τοποθετούμε ειδικά για τα πρόσωπα λέω αυτό που πρέπει να πω.

Δεν γίνεται όμως να κάνω ερωτήματα  για το τι γίνεται με τον παραλιακό δρόμο της Βασιλικής,  να καταθέτω έγγραφα  και να μου στέλνουν  έγγραφα ότι στοίχισε συνολικά 60.000 ευρώ,  χωρίς να μου δίνουν καμία προμελέτη,  η καμία έγκριση  και να μην ξέρουμε πόσο στοίχισε.

  Δεν γίνεται όμως να καθόμαστε να συζητάμε ποιος φταίει για το σχολείο της Βασιλικής,  ποια υπηρεσία έστειλε το έγγραφο,  όμως πρέπει στο τέλος να δούμε ότι αυτά τα παιδιά είναι εδώ και 5 χρόνια στα κοντέινερ,  εκεί είναι το πρόβλημα  και γινόταν σπέκουλα και από τις δύο πλευρές ότι το θέμα λύνεται.”

Η δημοτική αρχή μπορεί να έχει κάνει διάφορα πράγματα σε άλλους τομείς, ωστόσο είχα διαφωνήσει και με τις επιλογές που έκανε στα μέλη του πνευματικού κέντρου, δεν είναι δυνατόν να μένει έξω η κυρία Κοψιδά, που δεν την έχω ούτε φίλοι ούτε γνωστοί, όμως έχει μία πολύ καλή πνευματική κατάρτιση. Δεν είναι δυνατόν να μην είναι η κυρία Καλέζου και να έχουν μπει κάποιοι που δεν έχουν γράψει ούτε ένα δίστιχο.”

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ Μελάς όλες οι τοποθετήσεις του είναι αποτέλεσμα διαβάσματος, καθώς παρακολουθεί τα πάντα στη Διαύγεια. Εάν δείτε εκεί ότι υπάρχουν όλα όσα έχουν πληρωθεί, ξεκινούν να πληρωθούν τα πάντα.

Όταν κάνουμε ζωντανό δημοτικό συμβούλιο, θα ρωτήσω τον κύριο δήμαρχο να μας πει γιατί την ΔΕΠΟΚΑΛ  καθώς δεν είναι δυνατόν να έχουν γίνει προσλήψεις τέσσερις γυμναστές Όταν οι αθλούμενοι συνολικά είναι πέντε.

Πού πάνε τα χρήματα του κόσμου των δημοτών; Τα προγράμματα τα έκαναν τσίρκο θα τα πούμε όλα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο.

Όλα θα τα παρουσιάσω μέσα από έγγραφα, συμπλήρωσε.

About Ομάδα Σύνταξης 27514 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.