Μάκης Μελάς: Η ανακοίνωση από τον πρώην Υπουργό κ. Γαβρόγλου για την δημιουργία δεκάδων πανεπιστημιακών τμημάτων, ήταν η επιτομή της πελατειακής λειτουργίας.”


Στην τοποθέτησή του ο Μάκης Μελάς για συζήτηση του θέματος της διεκδίκησης τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπογράμμισε ότι το 2011 και το 2013 είχαμε αναδιαρθρώσεις και ξεφύγαμε στο παρά πέντε.

“Η ανακοίνωση από τον πρώην Υπουργό κ. Γαβρόγλου για την δημιουργία δεκάδων πανεπιστημιακών τμημάτων χωρίς μελέτη και σύνδεση με αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, χωρίς υποδομές και χωρίς προϋπολογισμό για την πρόσληψη ακαδημαϊκού προσωπικού, ήταν η επιτομή της πελατειακής λειτουργίας.”

“Πριν από λίγο ακούσαμε ότι βγήκε το πρόγραμμα σπουδών αλλά δεν υπάρχουν καθηγητές. Γίνονται εξυπηρετήσεις με γεωγραφική κλαδική και προσωπική διάσταση, σε αναμονή μιας ανταποδοτικής ψήφου.

Οι πρακτικές αυτές ήταν ξένες με τη διεθνή πρακτική και την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων.”

Ο κύριος Γαβρόγλου είναι Έλληνας από την Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στο αυτοκρατορικό κολέγιο του Λονδίνου από το 1970 μέχρι το 1973.. Στη συνέχεια σπούδασε στο πανεπιστήμιο Lancaster και στη συνέχεια στο Cambridge, ενώ έκανε μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ο ίδιος έχει τρεις υπηκοότητες μια Ελληνική-Τουρκική και Αγγλική και στο εξωτερικό δίδαξε στο imperial college.

Η κατάργηση αυτών των τμημάτων ήταν μία αυτονόητη πολιτική πράξη, από μία κυβέρνηση η οποία έχει αναλάβει πρόσφατα, δεν ήταν όμως αυτονόητη για πάρα πολλούς από μας.

Πολιτικές αποφάσεις που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ομάδες, έχουν ζωηρούς και δραστήριους χειροκροτητές, όσο εξόφθαλμα και να λειτουργούν απέναντι από το συμφέρον της παιδείας, εμείς εξακολουθούμε να επιμένουμε.

Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις που θα έχουν συμφέροντα όπως τα οικονομικά και έχουν ελάχιστους συμπαραστάτες αναφορικά με την παιδεία, τουλάχιστον στη Λευκάδα είναι μόνο οικονομικές επιδιώξεις.

Εγώ και το 2006 ήμουν αιρετικός σε όλη αυτή την ιστορία τα είχα πει και τότε δημόσια και θα τα ξαναπώ.”

Η απόφαση της κυρίας Κεραμέως εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, είχαμε μία πολύ καλή σχολή στη Λευκάδα με αντικείμενο την Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και φιλοξενίας και αντί να κοιτάξουμε πως θα την κρατήσουμε, μπήκαμε στο μύλο της πολτοποίησης και τώρα τρέχουμε.

Όλοι ακούμε για την ΑΔΙΠ, μία αρχή διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση και λειτουργεί από το 2006.

Διοικείται από τον πρόεδρο και το συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται, από 10 καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και εκπροσώπους μη ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων και άλλους.

Ποιες αξιολογήσεις παρουσιάστηκαν από αυτήν την επιτροπή ώστε οι πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές των ΑΕΙ να ισοπεδώνονται με τις αντίστοιχες περίπου σχολές των ΤΕΙ;

Μάλιστα ακούσαμε πως ήταν κορωνίδα και η νομική της Πάτρας, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ, μπροστά στην νομική Αθηνών, Θεσσαλονίκης και δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Επειδή το τελευταίο άρθρο του Ξενοφώντα Βεργίνη κλείνει με την αναφορά του να κοιτάξουμε τι να κάνουμε, πρέπει να αφήσουμε τα πολιτικά του τύπου ποιος έφτιαξε και τι έφτιαξε, ποιος κατέστρεψε και τι  και να δούμε αν μπορούμε να μείνουμε στο χάρτη στο Ιόνιο πανεπιστήμιο μέσα σε όλα τα Ιόνια νησιά, με μία σχολή που να ικανοποιεί τις δικές μας φιλοδοξίες και επιδιώξεις.

Ν

 

About Ομάδα Σύνταξης 27527 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

3 Comments

 1. Σωστή και οξεία ώς παρατήρηση η επισήμανση. Συμπληρώνεται δε με το ότι ο Γαβρόγλου ηθελημένα δεν εκτέθηκε ώς υποψηφιότητα βουλευτή στις εκλογές, ώς άλλοθι της ορθότητας των αποφασεών του.Και για παραπέρα αντιπολιτευτική σκύλευση ουσιαστικά υου συριζαικού μορφώματος , με βάση τα πανεπιστήμια που ο σύριζα θα έφκιαχνε αλλά δεν έγιναν.
  Αλλά ποιά πανεπιστήμια λογάριαζε ο ίδιος και η παρέα του οι αξούργοι: Το Πανεπιστήμιο Διαστημικών Δπουδών στα Ψαχνά Ευβοίας ?? Ή το Πανεπιστήμιο υψηλών στελεχών Διοίκησης επιχειρήσεων στην Κεφαλλονιά , ή το τμήμα Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην Λευκάδα ??
  Με τέτοια κουλτούρα καφενοβειακόεπιστημολογική είχε γαλουχηθεί μάλλον και ο ίδιος και έτσι λογικά ανακλαστικά του έβγαινε συμπεριφορικά ώς πρόταγμα.
  Και απλά αυτή η ιροσωοική κουλτούρα ώς ειδικό ή μερικό φαινόμενο ήρθε και έδεσε αφουγκραστικά με την μεταπολιτευτική καφενοβειακή νυν συριζαική κουλτούρα. Για τούτο και δέχτηκε να γίνει υπουργός και για τούτο εθελουσίως να μην πολιτευτεί.
  Ήταν θέμα αφουγκρασμάτων.

 2. Αμπελουργικές σπουδές στον Ξαθείτικο Βαθύλακο μεταξύ Εξάνθειας-Καρυάς says:

  Γιατί ξέχασε ο Γαβρόγλου να προαναγγείλει ίδρυση πανεπιστημίου αμπελουργικών και οινοποιητικών σπουδών στον Ξαθείτικο βαθύλακο μεταξύ Εξάνθειας και Καρυάς που έχει και παλιά δεξαμενή -πλατφόρμα συγκέντρωσης σταφυλιώντου ΤΑΟΛ. Και περνάει και ασφαλτοστρωμένος δρόμος.
  Έπρεπε να κάμει και παραγγελία πολλά γραδόμετρα ώς υλικοεπιστημονική υποδομή.

 3. Δεν υπάρχει προηγούμενο με Υπουργό Παιδείας να καταργεί Πανεπιστημιακά τμήματα που έφτιαξαν οι προηγούμενοι

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.