Μάγδα Κοντογιάννη Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος» στον Prisma 91,6 για το πως να μάθουμε τι τρώμε.


Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής υποστηρίζει ένθερμα την πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών για την υποχρεωτική δήλωση προέλευσης στα τρόφιμα και καλεί όλα τα μέλη του, αλλά και όλους τους έλληνες να υπογράψουν στην πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.eatoriginal.eu/ με τίτλο «να μάθουμε τί τρώμε», είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος»).

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στο κείμενο που είναι αναρτημένο την ιστοσελίδα http://www.eatoriginal.eu/ προς ψηφοφορία: «Η νόθευση, η απομίμηση και η σκόπιμη παραπλανητική επισήμανση των τροφίμων συνιστούν κίνδυνο για την υγεία μας, ιδιαίτερα όταν αλλεργιογόνα ή ακόμα και τοξικά συστατικά άγνωστης προέλευσης χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα πιο ακριβά συστατικά. Μια σαφής επισήμανση που αναφέρει την προέλευση των συστατικών βοηθά στην αποτροπή και αντιμετώπιση διατροφικών σκανδάλων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Στην Ευρώπη, οι διατροφικές απάτες υπολογίζεται ότι προξενούν ζημίες που ανέρχονται σε έως 12 δις € ετησίως και το φαινόμενο έχει ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η υποχρεωτική ένδειξη προέλευσης στις επισημάνσεις τροφίμων συμβάλλει στην αποτροπή νοθεύσεων και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που βλάπτουν την κοινή αγορά αλλά και τις εθνικές οικονομίες.

Οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα να προστατεύονται και να λαμβάνουν ακριβείς πληροφορίες για τα τρόφιμα που επιλέγουν να αγοράσουν. Προκειμένου να κάνουν επιλογές κατόπιν ενημέρωσης, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πού λαμβάνει χώρα η καλλιέργεια και η επεξεργασία των προϊόντων, την προέλευση των συστατικών και να έχουν περισσότερες πληροφορίες για τις μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας.

Χρειάζεται να συγκεντρωθούν πάνω από 1.000.000 υπογραφές από τουλάχιστον επτά χώρες, μέχρι 2 Οκτ 2019, στο www.eatoriginal.eu για να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία έχει εγκριθεί από την ΕΕ στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας Πολιτών, με καταγραφή (CI(2018)000006/2-10-2018.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, έχοντας την παρισινή εμπειρία της συλλογικής προσπάθειας «ΣΩΣΤΕ το ΓΑΛΑ» υποστηρίζει ένθερμα την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών. Όσοι υπογράφουμε την συγκέντρωση υπογραφών στο www.eatoriginal.eu: «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει την υποχρεωτική δήλωση προέλευσης για όλα τα τρόφιμα με στόχο την πρόληψη της απάτης, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση του δικαιώματος των καταναλωτών στην ενημέρωση»

Οι βασικοί στόχοι της συγκέντρωσης υπογραφών είναι:

  1. Η χώρα προέλευσης πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά σε όλα τα μεταποιημένα και μη μεταποιημένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην ΕΕ, χωρίς παρέκκλιση για τα καταχωρισμένα εμπορικά σήματα και τις γεωγραφικές ενδείξεις.
  2. Στα μεταποιημένα τρόφιμα, πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά η προέλευση των πρωταρχικών συστατικών, όταν αυτή διαφέρει από την προέλευση του τελικού προϊόντος.
  3. Πρέπει να βελτιωθεί η συνέπεια των ετικετών, π.χ. να περιέχουν εναρμονισμένες πληροφορίες για τις μεθόδους παραγωγής και μεταποίησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Οι έλληνες αγρότες, παράγουν μικρές ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας αγροτικών προϊόντων διατροφής, τα οποία «νοθεύονται» και υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό, από φθηνά εισαγόμενα προϊόντα ή ακόμα και με υποκατάστατα, χωρίς σωστές γεωργικές πρακτικές, χωρίς έλεγχο των φυτοφαρμάκων, ακόμα και με κοινωνικό-εργασιακό «ντάμπιγκ» από χώρες με πάμφθηνο-ανεκπαίδευτο προσωπικό … Είναι επιβεβλημένο όλοι οι Έλληνες να προσυπογράψουν την συγκέντρωση υπογραφών.

Και όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και από ακόμα 6 τουλάχιστον χώρες, δηλαδή τουλάχιστον 1.000.000 υπογραφές, από ευρωπαίους υπηκόους, από επτά χώρες, μέχρι 2 Οκτ 2019. Ήδη υπέγραψαν 600.000 ευρωπαίοι πολίτες στο www.eatoriginal.eu. ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

 

 

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.