Λουκία Κατωπόδη στον Prisma 91,6: “Bγήκα στον στίβο της πολιτικής κυρίως για να τονώσω το κομμάτι του πολιτισμού, για το οποίο η Περιφερειακή αρχή έκανε σημαντικά πράγματα.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ήταν καλεσμένη η υποψήφια Περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη ΑΝΑΣΑ και υποψήφιο περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο Λουκία Κατωπόδη.

Όπως ανέφερε από τη στιγμή που ήταν φοιτήτρια στην Αθήνα πίστευε  ότι θα έρθει ο καιρός και  πως θα επέστρεφε στη Λευκάδα, εκπληρώνοντας το παιδικό της όνειρο να δημιουργήσει ένα θέατρο για τον τόπο της.

“Όντως κατάφερα να δημιουργήσω αυτή την ομάδα στο πνευματικό κέντρο, καθώς από τότε ξεκίνησε  πολύς κόσμος να ασχολείται με το θέατρο,  έχουν περάσει από το εργαστήριο  πάνω από 500 άτομα μέχρι σήμερα.

Τότε ξεκίνησε μία διαλεκτική, για το τι μπορεί να γίνει στο νησί, πώς μπορούμε να εξελιχθούμε, προβάλλοντας νέες ιδέες, χρησιμοποιώντας νέα μέσα,  να βάλουμε μία νέα ματιά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού.

Μέσα από αυτές τις συζητήσεις και τις απογοητεύσεις, καθώς κατά καιρούς είχαν γίνει προσπάθειες χωρίς αποτελέσματα, βγήκα στον στίβο κυρίως για να τονώσω το κομμάτι του πολιτισμού, ξεκινώντας μία πορεία με πολύ άγχος, με πολλές αμφιβολίες για το αν θα καταφέρω να κάνω πράγματα, γιατί θέλω όπου πηγαίνω να πηγαίνω με ανοιχτή καρδιά και με όλες μου τις δυνάμεις, φέρνοντας αποτελέσματα σε έναν σκληρό, ανδροκρατούμενο χώρο.

Κάπως ξεκίνησα όλη αυτή την πορεία,  από την αρχή έπρεπε να μάθω πάρα πολλά πράγματα, να δω από κοντά πως λειτουργεί το δημόσιο και η γραφειοκρατία, καθώς μπορεί να θεωρείς ότι κάποια πράγματα είναι απλά αλλά χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να γίνουν.

Με την καλή συνεργασία των υπαλλήλων της περιφέρειας, αλλά και τις σωστές αποφάσεις της περιφερειακής αρχής πιστεύω ότι έγιναν σωστές κινήσεις που θέτουν βάση και για το μέλλον.

Η συγκεκριμένη Περιφερειακή αρχή δημιούργησε από την αρχή της θητείας της μία επιτροπή πολιτισμού, αθλητισμού παιδείας και επιστημών, η οποία συνεδρίασε δεκάδες φορές μέσα σε αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και την απασχόλησαν πολύ αυτά τα θέματα.

Αποτελείται από περιφερειακούς συμβούλους όλων των νησιών και προσπαθήσαμε πέρα από τη συνδιοργανώσεις και την τόνωση να προσφέρουμε στα σωματεία και τους καλλιτεχνικούς- πολιτιστικούς φορείς των νησιών μας, να βάλουμε ένα λιθαράκι να πάμε λίγο παραπέρα.”

Αναφερόμενη στο Πανιόνιο συνέδριο για τον πολιτισμό στη Λευκάδα είπε πως ήταν η ευκαιρία  για να μιλήσουμε σε μία άλλη βάση συνεργασίας, με ικανοποιητική εκπροσώπηση από όλα τα νησιά και αυτά που ακούστηκαν από όλες τις πλευρές ήταν κοινά, καθώς είναι κοινές  οι ανάγκες και δεν είμαστε μόνο εμείς που αντιμετωπίζουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα αλλά και άλλοι.

Όλα αυτά τα αποτελέσματα του συνεδρίου τα έχουμε και προσπαθούμε να πατήσουμε για το αύριο, όπως είναι η συνεργασία, διατήρηση της παράδοσης,  ο στόχος να εμπλουτίσουμε τον πολιτισμό μας με σύγχρονα μέσα, να τον συνδέσουμε με τον τουρισμό, να αξιοποιήσουμε τα μνημεία μας και το δυναμικό μας, δημιουργώντας νέες συνθήκες.

Η Περιφερειακή αρχή προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις λίγες ομολογουμένως χρηματοδοτήσεις, κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, καθώς χρειάζεται ο πολιτισμός να μπει ως προτεραιότητα και εγώ τουλάχιστον από την θέση του αιρετού αυτό προσπάθησα να κάνω, καθώς έχουν γίνει πολλά πράγματα και στα Ιόνια νησιά.

Εμείς με το που αναλάβαμε τρέξαμε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορούσε κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις που έταξαν παράλληλα τον Αύγουστο του 2015, ένα πρόγραμμα που βρήκαμε στην εκπνοή του “Ελλάδα-Ιταλία”, ενώ ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα στο οποίο καταφέραμε να ενταχθούμε είναι το “Ελλάδα-Αλβανία”, μέσα από το οποίο θα γίνει η ανέγερση πολυχώρου μέσα στην πόλη μία χρηματοδότηση ύψους 500 χιλιάδων ευρώ, ένα πρόγραμμα που τρέξαμε , καθώς μέσα σε τρία όμορα οικόπεδα θα δημιουργηθεί ένας χώρος πολιτισμού που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από όλους.”

Από την περιφέρεια όπως έχει αναφέρει και ο κύριος Χαλικιάς έχουν χρηματοδοτηθεί πολλά πράγματα, όπως το αρχαίο θέατρο Λευκάδας, η συμβολή  της ανάδειξης του Κάστρου της Αγίας Μαύρας μαζί με το δήμο Λευκάδας, έχει βρεθεί χρηματοδότηση για το μεγάλο θέατρο που περιμένουμε εδώ και πολλά χρόνια, ενώ χρειάζεται να γίνουν κάποιες κινήσεις για να απεγκλωβιστεί από κάποιες αστοχίες και παρανομίες του παρελθόντος, ο  Απόλλωνας Καρυάς και ακολουθούν και άλλα.”

Στο ερώτημα για το ποιο είναι το όραμα της Λουκίας Κατωπόδη αν την τιμήσουν οι συμπολίτες μας με την ψήφο τους, απάντησε ότι αυτό που θα ήθελε να δει να τελειώνει, είναι το θέατρο Λευκάδας.

“Αυτό είναι ένα παιδικό όνειρο, καθώς είμαστε το μόνο νησί που δεν έχουμε θέατρο και πρέπει κάποια στιγμή να το δω να ολοκληρώνεται, επίσης θα ήθελα να βλέπω συνέργεια, καθώς ως Περιφερειακή σύμβουλος γνώρισα ανθρώπους στα νησιά που ασχολούνται με τον πολιτισμό, γνώρισα σωματεία, πολλά ταλέντα όπως έχει και το νησί μας και θέλω να υπάρχει αυτή η Περιφερειακή συνείδηση σε θέματα πολιτισμού.

Η περιφέρεια έκανε δράσεις με στόχο να έρθουν τα νησιά κοντά, όπως είναι το Φεστιβάλ παιδικών χορωδιών, οι  γέφυρες πολιτισμού που ξεκίνησαν από τη Λευκάδα και έχει την έννοια να γεφυρώσει τον πολιτισμό που έχει κάθε νησί, πιστεύοντας ότι θα γίνει θεσμός που θα αγκαλιάσει όλο το Ιόνιο.

Θα ήθελα όλο αυτό να βγάλει κάτι προς τα έξω και να ανοιχτεί προς τη Μεσόγειο, καθώς η Λευκάδα έχει αποδείξει ότι έχει εργάτες της τέχνης που μπορούν να κάνουν πολύ ωραία πράγματα, για αυτό και είμαστε κοντά τους όλο αυτό το διάστημα με τις συνδιοργανώσεις, χωρίς να αρνηθούμε κανένα αίτημα που πέρασε από το πρωτόκολλο της περιφέρειας.

Στα θέματα πολιτισμού βρήκαμε έναν προϋπολογισμό 4000 ευρώ και τον φτάσαμε στα 145.000 ευρώ σε οργανώσεις και συνδιοργανώσεις και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα, οι αποδείξεις και τα χαρτιά υπάρχουν, τα σωματεία το έχουν μάθει και πλέον μας απευθύνονται και έχουμε κάνει πολύ αξιόλογα πράγματα.

Σχετικά με την απλή αναλογική, ανέφερε ότι το νέο εκλογικό σύστημα θα μας βάλει σε μία νέα λογική συνεργασίας που ελπίζω να τη βρούμε σύντομα για να μη χάσουμε χρόνο.

About Ομάδα Σύνταξης 28550 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.