Lockdown Χριστούγεννα: Παράταση της καραντίνας εισηγούνται οι επιστήμονες

12 Νοεμβρίου | 17:48 μμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού να βρίσκεται σε έξαρση, επιδημιολόγοι έχουν ρίξει στο τραπέζι πρόταση για εφαρμογή lockdown ακόμη και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Εναπόκειται πλέον στην κυβέρνηση η απόφαση για παράταση της καραντίνας, με ακόμη πιο αυστηρούς όρους οι οποίοι θα ισχύσουν από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως,  με τα σημερινά δεδομένα, καθίσταται αδύνατο το «άνοιγμα» της χώρας στις 30 Νοεμβρίου 2020, όταν δηλαδή τελειώνουν οι τρεις εβδομάδες του lockdown. H πρόταση που έχει κατατεθεί, και ανάλογα με τα στοιχεία για τα κρούσματα, αλλά κυρίως με τις αντοχές του ΕΣΥ, είναι η παράταση για δύο ακόμη εβδομάδες της απομόνωσης. Δηλαδή της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, των SMS, και φυσικά της καθολικής χρήσης μάσκας, των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις εκτός νομών, του λουκέτο στα καταστήματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλουν πρώτα να δουν αποτελέσματα από τα μέτρα που ξεκίνησαν να ισχύσουν το περασμένο Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, αλλά και από όσα ανακοινώθηκαν για τις επόμενες ημέρας, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή. Εφόσον υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τα κρούσματα μειωθούν αισθητά και δεν υπάρχουν πολλοί νεκροί, τότε θα μπορούσε σταδιακά να ανοίξει το εμπόριο ώστε να μη χαθεί η χριστουγεννιάτικη περίοδος όπου οι τζίροι είναι αυξημένοι.

Όπως τονίζουν, ωστόσο, επιστήμονες δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε στις γιορτές ανοικτά εστιατόρια και μπαρ ή κέντρα διασκέδασης διότι δεν μπορούν να ελεγχθεί ο κόσμος που θα πάει εκεί. Το χειρότερο σενάριο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, είναι να κάνουμε Χριστούγεννα σε καθεστώς απόλυτης καραντίνας. Δηλαδή καμιά μετακίνηση, ούτε σε σπίτια συγγενών.

Φυσικά, επαναξιολογούνται μέτρα όπως τα ανοικτά σχολεία. Στην κυβέρνηση θέλουν να μην κλείσει η εκπαίδευση και μάλιστα γίνεται συζήτηση να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις αρχές Δεκεμβρίου. Όλα βεβαίως εξαρτώνται από το πώς η πανδημία χτυπά την Ελλάδα. Και βεβαίως δεν αποκλείεται να «ανοίξουν» υπό όρους κάποιες περιοχές της χώρας, και να μείνουν σε καραντίνα οι «κόκκινες», όπως αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.

Αθηνά Λινού: Δεν είμαστε σε πραγματική καραντίνα σήμερα

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στην δραματική αύξηση των νεκρών τον Νοέμβριο (284). Η ίδια ανέφερε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή «γιατί είμαστε σε κατάσταση ύπουλου πολέμου. Κανείς δεν γνωρίζει ποιον θα χτυπήσει η πανδημία». Τόνισε πως δεν αρκεί να ληφθούν πιο αυστηρά, αλλά (μέτρα) που θα είναι εφαρμόσιμα και αποδεκτά από τους πολίτες.

«Δεν είναι μόνο να εξαγγέλλεις μέτρα. Είναι να τα κάνεις εφικτά και επιθυμητά. Και αυτό είναι δύσκολο με αυτή τη νόσο» σημείωσε. Αναφέρθηκε στο υφιστάμενο μερικό lockdown και τις σκέψεις που υπάρχουν για την αυστηροποίηση του πλαισίου. «Πιστεύω ότι δεν είναι πραγματική καραντίνα (σ.σ. lockdown) αυτό που ισχύει τώρα. Πραγματική καραντίνα είναι μένω σπίτι, βγαίνω για να προμηθευτώ φάρμακα και φαγητό και δεν πηγαίνω πουθενά, δεν συναντώ κανένα» τόνισε.

Η κ. Λινού ανέφερε ότι αν μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες συνεχιστεί η «ξέφρενη» άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού και φανεί ότι δεν τα καταφέρνουμε τότε «κάτι πρέπει να κάνουμε». Σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας από την πολιτεία σημείωσε: «Η Πολιτεία σχοινοβατεί. Είναι ανάμεσα στη διατήρηση της οικονομίας, της ψυχικής ισορροπίας των πολιτών και της αντιμετώπισης της νόσου».

Υποστήριξε ότι «αργήσαμε πολύ στα μέτρα που θα ενθάρρυναν τους ανθρώπους να τηρήσουν την καραντίνα. Δεν είχαμε πολλές καμπάνιες ενημέρωσης, δεν είχαμε μελέτες που να δείχνουν ποια θα είναι η προσέγγιση προς τον πληθυσμό, ώστε να συστρατευθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας». Ωστόσο, επισήμανε ότι «παγκοσμίως ήταν άπειρη η επιστημονική κοινότητα. Η τελευταία μεγάλη πανδημία ήταν πριν από 100 χρόνια και σήμερα δεν είναι κανείς ζωντανός».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Γιώργος Παπαχρήστος σημείωσε ότι «αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι καραντίνα, είναι πάμε βόλτες», επικαλούμενος τα 4,5 εκατ. SMS που αποστέλλονται καθημερινά προς το 13033. «Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μια χαλαρότητα την τήρηση της καραντίνας. Οι λόγοι είναι δικοί της και έχουν να κάνουν κυρίως με την οικονομία» σημείωσε ο κ. Παπαχρήστος, τονίζοντας πως η πορεία που θα έχουν τα κρούσματα κορονοϊού τις επόμενες δέκα ημέρες θα δείξει αν θα οδηγηθούμε στο απόλυτο lockdown.

Γώγος: Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω – Να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο

«Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω, το lockdown να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση», λέει ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορονοιού. Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι αν χρειαστεί πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα.

«Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στη Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ», δήλωσε. «Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο» πρόσθεσε σε δραματικούς τόνους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο είναι μια σωστή σκέψη αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται.

«Σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τόνισε σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αναπνευστήρες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γώγος υπάρχει πρόβλημα και στη Λάρισα, όπου ανεβαίνουν τα κρούσματα.

«Ο ιός έγινε πιο μεταδοτικός»

Εξάλλου, πριν λίγες μέρες, ο κ. Γώγος ανέφερε πως για να τελειώσει το lockdown, τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν κάτω από 1.000. Δεν αποκλείεται η παράταση του lockdown, όμως οι 3 βδομάδες είναι σίγουρες και χρειάζονται οπωσδήποτε, τόνισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

«Βλέποντας και κάνοντας», είπε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι ο κορoνοϊός έγινε πιο μεταδοτικός.
Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, τα αποτελέσματα της διασποράς μπορεί να φανούν την επόμενη βδομάδα, καθώς η αύξηση κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Μετά θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Για να τελειώσει το lockdown, τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν κάτω από 1000. Επίσης, το Rt πρέπει να πέσει κάτω από το 1, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την μη οριοθέτηση ενός τμήματος του χειμάρρου Βάρδας στη Λευκάδα

Ένα τμήμα του ποταμού Βάρδα είναι, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, χωρίς οριοθέτηση με ό,τι συνέπειες αυτό επιφέρει. Τι ενέργειες θα...

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post