Lockdown: Αυτά θα εξαγγείλουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Σωτήρης Τσιόδρας – Τι θα γίνει με τα σχολεία


Το απόλυτο déjà vu για την ελληνική κοινωνία, καθώς η χώρα αναμένεται να επιστρέψει σε καθεστώς καθολικού lockdown, με καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και έξοδο από το σπίτι μόνο με sms ή βεβαιώσεις, και για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Μετά την εφιαλτική αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού και την «εκτόξευση» του αριθμού των διασωληνωμένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για επιβολή πανεθνικής καραντίνας.

Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου 2020, θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει πανεθνικό lockdown το οποίο θα ξεκινήσει από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020 και θα κινείται στη λογική του σκληρού μοντέλου της Θεσσαλονίκης. Κάτι που σημαίνει ότι η μετακίνηση θα γίνεται μόνο με sms στο 13033, ενώ θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη διάρκεια του lockdown, αλλά και το τι θα γίνει με τα σχολεία. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το lockdown αναμένεται να ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει 3 εβδομάδες. Κατά τις νυχτερινές ώρες από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. Επανέρχεται το 13033 με τον γνωστό τρόπο

Τα Λύκεια σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ υπάρχει ακόμη ερωτηματικό για τα Γυμνάσια. Τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα λειτουργούν κανονικά. Στην αγορά, ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο:

 • Φαρμακεία
 • Σούπερ Μάρκετ
 • Βιομηχανίες
 • Βιοτεχνίες
 • Pet Shop
 • Πρατήρια βενζίνης

Ουσιαστικά, δηλαδή, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (πλην των καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και των pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Η εστίαση θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ θα επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.

Κικίλιας: Καθολικό lockdown για έναν μήνα -Τι αποκάλυψε για τα σχολεία

Ουπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και έδωσε μια πρόγευση των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός. Όπως είπε το Σύστημα Υγείας πλέον πιέζεται σημαντικά και ο στόχος είναι να σώθούν πλέον οι ανθρώπινες ζωές. Δεν θα προχωρήσουμε σε τοπικά lockdown γιατί υπάρχει επιβάρυνση σε όλη τη χώρα, είπε ο υπουργός Υγείας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς υπάρχει επιβάρυνση όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και την Αττική, αλλά και στα Ιωάννινα, τις Σέρρες, τη Λάρισα και άλλες περιοχές».

Σε ότι αφορά τα σχολεία, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η εισήγηση της Επιτροπής είναι να κλείσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και να μείνουν ανοιχτά μόνο τα Δημοτικά σχολεία. Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις ενός δεύτερου καθολικού lockdown στη χώρα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θα στηρίξει όλους όσοι πλήττονται από τα μέτρα, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει αποδειχθεί ότι οι χώρες που έκλεισαν την οικονομία τους και έσωσαν ανθρώπινες ζωές, μακροπρόθεσμα είχαν μεγαλύτερα οφέλη και στην οικονομία: «Όποιος γλίτωσε χιλιάδες ζωές είχε μικρότερες επιπτώσεις στην οικονομία. Το σημαντικότερο είναι να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε.

 

Οι διαφορές από την καραντίνα του Μαρτίου

Με την επαναφορά των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις, το lockdown στο οποίο θα μπει η Ελλάδα τις επόμενες ώρες θυμίζει έντονα την ολική καραντίνα του περασμένου Μαρτίου. Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικές διαφορές.

 • Ειδικά για το διάστημα από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί της επόμενης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.
 • Τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά.

Επιστροφή του sms – Τι θα ισχύσει στις μετακινήσεις

Από τις 5:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, θα γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που ισχύει για τη Θεσσαλονίκη, για το διάστημα 5:00 το πρωί έως 9:00 το βράδυ θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους:

 • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS- Επιλογή 1]
 • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS- Επιλογή 2]
 • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS- Επιλογή 3]
 • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.
 • Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS- Επιλογή 4]
 • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS- Επιλογή 5]
 • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS- Επιλογή 6]

Από τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS- Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS- Επιλογή 6].

Η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS- Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

Χώροι λατρείας

Στους χώρους λατρείας, οι Λειτουργίες θα πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Κυβερνητικές πηγές: Σήμα συναγερμού λόγω της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για συναγερμό εξαιτίας της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων του νέου κορονοϊού. Συγκεκριμένα, ανέφεραν: «Τις τελευταίες ημέρες, παρά τα μέτρα, παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό, όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε, όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης

«Η ανακοίνωση δεύτερου lockdown αποτελεί εκ των πραγμάτων και ολική ομολογία παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησής του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και να προετοιμάσει τη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την αναγγελία της αυριανής συνέντευξης του πρωθυπουργού.

«Περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη στην αυριανή του παρέμβαση να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Να εξηγήσει, πώς αφού έχασε τον έλεγχο της πανδημίας, πώς ενώ επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει τη χώρα και το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα, πώς αφού το Σάββατο ανακοίνωσε “σχέδιο ενός μήνα”, βλέπει τώρα το τραγικό αδιέξοδο της πολιτικής του, βλέπει το ΕΣΥ να έχει φτάσει ήδη στα όριά του και σπεύδει να αναιρέσει το σχέδιό του μόλις μετά από 4 μέρες, και τον εκπρόσωπό του μόλις λίγες ώρες μετά τις πρωινές διαβεβαιώσεις πως δεν επίκειται άμεσα lockdown».

Ακολούθως κάνει λόγο για έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης: «Ακόμη όμως και τις αυριανές ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη έσπευσε να τις προαναγγείλει σήμερα ο εξαφανισμένος από τη διαχείριση της πανδημίας, Υπουργός Υγείας. Μια κυβέρνηση όμως, που δεν μπορεί να συντονιστεί ούτε στις ανακοινώσεις, δύσκολα μπορεί να πείσει και να καθησυχάσει την ελληνική κοινωνία ότι μπορεί να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς αποτελεσματικά την υγειονομική αλλά και την οικονομική κρίση που πυροδοτεί».

Πηγή: Flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28556 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

2 Comments

 1. Κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, θα γυρίσουν στην Ελλάδα και θα πάνε στα πατρικά χωριά , για να κυκλοφορούν ελεύθεροι απ το lockdown (αν επέλθει αυτό).
  Εκεί όμως στην Ελληνική επαρχία θα τους τσιμΠήσει η αστυνομία και θα τους κλείσει χειρότερα μέσα στο σπίτι.
  Εκτός και αν το lockdown τούς πιάσει στο εξωτερικό και δεν μπορούν να φύγουν.
  Αλλά και πάλι, και στο εξωτερικό να τους πιάσει, αυτοί έχουν τα επιχειρηματικά βύσματα και κονέ , ( διεθνείς επιχειρηματίες είναι άλλωστε ), και δεν θα την πάθουν σαν το κο Αρκάντιν στο φίλμ, που παρά του ότι ήταν πανίσχυρος δεν του επέτρεψαν να φύγει με το αεροπλάνο, λόγω σεναριακής αναγκαιότητας.

 2. Αυτοί οι έλληνες επιχειρηματίες , που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, και θα φτάσουν στην Ελληνική επαρχία για να νοιώσουν ελεύθεροι απ το lockdown να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα πλέον οριστικά , για να μην εισφέρουν στην βάρυνση του περιβάλλοντος, μια και ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μηδενικό αποτύπωμα ρύπων.
  Τα βενζικοκίνητα πλέον κοστίζουν ώς καύοιμα, τα πετρελαιοκίνητα εγκαταλείπονται αλλά παραγάγουν και σωματίδιαα στην ατμόσφαιρα απ το diesel , τα υβριδικά έχουν θέμα ανακύκλωσης των μπαταριών στον χρόνο, άρα το μόνο που απαιτείται από ανθρώπους που λειτουργούν ώς πολίτες τξς κόσμους επιχειρηματίες διεθνείς, που δεν τους φτάνει η Ελλάδα για να υλοποιήσουν τα οραματά των , το μόνο που ταιριάζει είναι τα αμοιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και νάναι και μεγαλύτερα σε χωρητικότητα ενέργειας με μεγάααλες μπαταρίες , και ολλά χιλιόμετρα αυτονομία και μαζί γκαζάτα και ογκώση για να κάνουν μπουγιο και να είναι πολύ με μπούγιο η εμφάνιση του κάθε επιχειρηματία στην Ελληνική επαρχία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.