Λευκάδα: Η εγκαταλελειμμένη Αμερικανική βάση «υπερκοριός» του Ψυχρού Πολέμου(vid)


Η ομάδα Up Stories, ενόψει και των Αμερικανικών εκλογών, ανατρέχει στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν και παρουσιάζει για πρώτη φορά την εγκαταλελειμμένη πλέον Αμερικανική κατασκοπευτική βάση στη Λευκάδα.

«Δεκαετίες 1960 – 1980

Τότε ο πλανήτης ήταν χωρισμένος στα δύο. Φιλοαμερικανοί εναντίων φιλορώσων. Είναι η γνωστή ως περίοδος του ψυχρού πολέμου.

Στην Ελλάδα η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των Ρώσων και οποιαδήποτε βάση Αμερικανική θεωρείται βάση του θανάτου σε αντίθεση με αυτές των Ρώσων που θεωρούνται βάσεις της ειρήνης.

Στη Λευκάδα, στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, στη θέση Αμμόκαμπος, κοντά στα παλιά ορυχεία άμμου. Άρχισε να χτίζεται το 1962 και λειτούργησε το 1965 μια νέα αμερικανική βάση κατασκοπείας με υπερσύγχρονα για εκείνη την εποχή ραντάρ που χρησίμευαν σαν τους σημερινούς υπερκοριούς. Η περιοχή επιλέχτηκε γιατί είναι το σημείο που διασταυρώνονται οι δυνατοί άνεμοι ερχόμενοι από όλα τα σημεία του ορίζοντα και φυσώντας από διαφορετικές θάλασσες.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο από την επίσκεψη μας είναι ότι παρόλο που η βάση έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 40 χρόνια δεν εντοπίσαμε στη βάση των ραντάρ ούτε μια σκουριασμένη βίδα καθώς είναι κατασκευασμένα από καθαρό ατσάλι.

Η βάση διέθετε τέσσερις γιγάντιες κεραίες αναμετάδοσης ραδιοκυμάτων, καθώς επίσης και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και δικό της σταθμό ηλεκτροδότησης με τέσσερις τεράστιες γεννήτριες. Τα κτήρια της βάσης, όπως και τα κτήρια του καταυλισμού, ήταν εντυπωσιακά προσεγμένα στο εσωτερικό τους. Το συγκρότημα διέθετε εκτός από τους κοιτώνες, πλήρως εξοπλισμένα μαγειρεία, χώρους εστίασης και χώρους ψυχαγωγίας, ενώ διέθετε μέχρι και γυμναστήριο!

Τα ηλεκτρονικά αυτά “αυτιά” ήταν στραμμένα κυρίως προς ανατολάς και πιο συγκεκριμένα βορειοανατολικά, στις χώρες του τότε ανατολικού μπλοκ ( βλέπε Αλβανία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και την τότε ενωμένη Τσεχοσλοβακία).

Η βάση εγκαταλείφθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση του Ανατολικού μπλοκ».

Πηγή: efsyn.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28551 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

5 Comments

 1. ”Αν δεν γινόνταν ο δρόμος του ΑΤΛΑ ( έτσι λέγανε για χρόνια οι παλαιότεροι τον δρόμο απ την Καρυά ώς την βάση του ΝΑΤΟ Εγκλουβής ), θα ρήμαζε όλη η περιοχή, και δεν δεν προστέλαγε αμπέλι”. Που για χρόνια η Αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή ήταν βασικό εισόδημα.
  Τουλάχιστον 10 άτομα μπορεί και παραπάνω δούλεψαν μόνιμα και συνταξιοδοτήθηκαν,λόγω της Νατο’ι’κής Βάσης.
  Η Ελλάδα απ το 1953 ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και σύνορο (ώς Βόρεια γραμμή ) της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ – από εποχής Χάρρυ Τρούμαν το 1947- μαζί με Τουρκία και Ιράν , για την Σοβιετική απειλή. Και το 1950 λόγω πολέμου Κορέας (με την ξαφνική επίθεση της Σοβιετικής Βόρειας Κορέας στην Νότια- Αμερικανική- Κορέα), οι θιασώτες της ”Βόρειας γραμμμής – Βόρειο σύνορο ” ανέβασαν τις μετοχές τους στα Αμερικανική κυβερνητικά γραφεία και στα Αμερικανικά στρατιωτικά επιτελεία, συμπτήσοντας το Αμερικανικό σττρατικοβιομηχανικό και πολιτικό ( με εκπρόσωπο την Cia) κατεστημένο, που εκπόνησε το διαρκές δόγμα της επιθετικής πρόληψης της Σοβιετικό κομμουνιστικής αντιμετώπισης, που οδήγησε στον πόλεμο- επέμβαση – στο Βιετνάμ , στις χώρες τις Λατινικής και Νοτίου Αμερικής ( Χιλής) , στο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα .
  Για την Ιταλία , που ήταν η Δυτικότερη χώρα που ήθελε να εντάξει στην Βόρεια γραμμή η Αμερικανική εξωτερική πολιτική, για την Ιταλία φρόντισαν και μέσω των προβοκατόρικων εκλογών και της διασποράς κοινωνικής ανασφάλειας , να την υπαγάγουν στον Δυτικό ελεγχόμενο κόσμο απ το υπουργείο Εξωτερικών και να μην την θέσουν υπό την επιτήρηση της Cia , όπως έκανα με Ελλάδα- Τουρκία- Ιράν. Αλλά η Αμερικανική εξωτερική πολιτική ήταν σαφής, και με επίσημη πρεσβευτική γλώσσα σε κάθε χώρα του Βόρειου συνόρου :” Εμείς δώσαμε τα χρήματα ( σχέδιο Μάρσαλ ) και θα έχουμε λόγο στις επιλογές για την πορεία και την πολιτική που ασκείται στην χώρα ”. Το είχε πεί ξεκάθαρα χωρίς περιστροφές ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα στην Ελληνική κυβέρνηση του 1950 -1951.
  Ταυτόχρονα ο Πιουριφο’ι’, ανέβαινε και στα ανάκτορα στο Τατό’ι’ με κοντομάνικο μπλουζάκι με άσπρα σιρίτια στα κοντά μανίκια, για να χαιρετήσει και να νουθετήσει τον άνακτα Παύλο και την Φρειδερίκα, μαζί και τους συμβούλους του παλατιού.
  Αυτή ήταν η πραγματικότητα.
  Η πραγματικότητα για την Ιταλία πάει και παραπέρα μέχρι το 1977 , και την υπόθεση Άλντο Μόρο μάλλον που επεδίωκε τον μεγάλο κυβερνητικό συμβιβασμό με το Ευρωκομμουνιστικό τότε πρωτοπόρο Ιταλικό ΚΚ, πράγμα που όπως φαίνεται δεν άρεσε στους Αμερικανούς αλλά δεν άρεσε περισσότερο στους Σοβιετικούς του ορθόδοξου μπολσεβικίστικου επαναστατικού κομμουνισμού. Το θέμα Άλντο Μόρο είναι η μαύρη τρύπα της μεταπολεμικής Ιταλικής ιστορίας ώς τις μέρες μας.
  Ταυτόχρονα η διάνοιξη του δρόμου του ΆΤΛΑ για την αμερικανική στρατιωτική βάση Εγκλουβής, έδωσε την δυνατότητα της μεγαλύτερης εκμετάλευσης του Αμμόκαμπου Εγκλουβής με έσοδα και για την οικείο τότε κοινότητα , αλλά και ώφελος για τις ανοικοδομητικές συνολικά εργασίες της Λευκάδος.
  Βέβαια φεύγοντας οι Αμερικανοί το 1993 απ την Βάση , λόγω δορυφορικής οργάνωσης των τηλεπικοινωνιών, φεύγοντας έπρεπε να εκκαθαρίσουν οικολογικά την περιοχή και όχι να εγκαταλείψουν το κουφάρι της βάσης . Και δεδομένου ότι και στην Αμερική έπεσε εκ των υστέρων το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης – στον αποτυχόντα στις προεδρικές αμερικανικές εκλογές Άλ Γκόρ- για την οικολογία, αφού τον γέλασαν οι πετρελαιάδες Μπούς, και το Αμερικανικό πετρελαικό καρτέλ ,και εξέλεξαν ώς πρόεδρο 2η φορά τον υιό Τζώρτζ Μπούς τζούνιορ , για να κοπανάει απ το κάθε πρω’ί’ τα ουίσκια του στον Λευκό οίκο. Προτιμούσε εκάστος τα ου’ί’σκυ Μπέρμπον , και το γλυκόπιοτο ουί’ι’σκυ με την καπνιστή γεύση Jack Daniels . Και αφου οι ρεμπουμπλικανοί αρχικατεργαρέοι Μπούς γέλασαν τον Άλ Γκόρ τον δημοκρατικό και του άρπαξαν την Αμερικανική προεδρία, για τούτο είπαν στην Σουηδική ακαδημία που απονένει τα βραβεία Νόμπελ , να αμολύσουν ένα βραβείο ειρήνης ( λόγω οικολογίας ) στον γελασμένο Άλ Γκόρ, για να πάρει και ένα εκατομμύριο δολλάρια που το συνοδεύουν και να πνίξει τον κα’υ΄ μό του στα δολλάρια, όπως διασκέδαζε την χαρά του για την εκλογή στην προεδρία ο υιός Τζώρτζ Μπούς Τζούνιορ πίνοντας και κερνώντας ου’ί’σκυ ( είπαμε Μπέρμπον και Τζακ Ντάνιελς). Και στηις ΗΠΑ την χώρα που αρνείται να υπογράψει το πρωτόκολο του Κυότο για τον περιορισμό της βιομηχανικής μόλυνσης στον πλανήτη, στην χώρα αυτή να καυαχωρηθεί το βραβειο Νόμπελ της Ειρήνης μέσω οικολογίας!!! Να τα σοβαρά βραβεία του Διεθνικού δημοκρατισμού και κοινωνισμού. Όπα , βίρα, βάλε κι’άλλο ου’ί’σκυ , δώσε και άλλα δολλάρια.

 2. Από την Αμερικανική βάση στην Νέα Μάκρη Αττικής , το σήμα ενισχυόνταν σε αντίστοιχη βάση στα Μέγαρα Αττικής, έφτανε στην Λευκάδα ( κεραίες Εγκλουβής στραμένες Ανατολικά) και αφού ενισχυόνταν πάλι στην Λευκάδα το σήμα έφευγε για το Λιβόρνο της Ιταλίας ( κεραίες στραμένες δυτικά ).
  Τα περί κατασκοπίας και κεραίες στραμένες Βόρειο Ανατολικά που τα είδαν οι εγκέφαλοι?? Για τις κεραίες που είναι στραμένες Δυτικά , πώς και δεν εξέφρασαν κάποια άποψη για το που στόχευαν κατασκοπευτικά ?? Μήπως στόχευαν στα ψάρια του Ιονίου???
  Φούμαρα αναλύσεις 37 χρόνια μετά την εγκατάλειψη , για δήθεν κατασκοπίες στα Τίρανα του Χότζα ( που τρώγανε με τα χρυσά κουτάλια ), στο Βουκουρέστι του Τσαουσέσκου , κλπ !!! .
  Πώς και κατάφερναν οι ακίνητες πακτωμένες Κεραίες να κυτάζουν και στην Αλβανία του Χότζα, και στην Ρουμανία του Τσαουσέσκου ???
  — ”Εδώ Τίρανα, εδώ Τίρανα σας μιλά η φωνή του ραδιοφωνικού σταθμού των Τιράνων —
  – Ο Χότζα ( Χότζας τον λέγανε τότε ) τά’ι’ζε τους Υπηκόους του σοσιαλιστικού δημοκρατικού καθεστώτος με φιλέτα από μοσχάρια γάλακτος , και με χρυσά μαχαιρουπήρουνα, και κουτάλια λευκόχρυσο , και είχε κυρήξει πόλεμο στα σοσιαλιμπεριαλιστκά κράτη Σοβιετική ένωση και Κίνα ( του Μαο’ι’κού σοσιαλιμπεριαλισμού ) αφού πρώτα τους τράβαγε ότι μπορούσε στο όνομα του σοσιαλισμού. Λίγο έλειπε κατά εποχές εδώ στην Ελλάδα να θεωρούν κάποιοι το Αλβανικό καθεστώς του Χότζα σαν τον παράδεισο διαβίωσης που όλοι έπρεπε να μολύψουν ( δώς μου και μένα μπάρμπα ).
  Εεεε τι έχει ζήσει η Ελλάδα ιδεολογικά μεγαλεία !!!!
  Εκεί στην Αλβανία , στην Ρουμανία , στην Γιουγκουσλαυία , κλπ, το σύστημα ήταν ο υπερπαράδεισος των πολιτών, των επιστημών, της εκπαίδευσης που εύρισκε απ τα γενοφάσκια το ταλέντο του μωρού και προγραμμάτιζε την εκπαιδευτική κατεύθυνση του μωρού τα επόμενα χρόνια !!!! Εκεί ήταν και η γεροντολόγος Ασλάν που έκανε τους περασμένης ηλικίας ννέους και νεάνιδες με τα ειδικά γιατροσόφια και νερά που τρέχανε απ τις πηγές των παραποτάμων του Δούναβη στα Καρπάθια.!!!!
  Εκεί ήταν ο Τίτο με τον σοσιαλκομμουνισμό και την αυτοδιαχείρηση ( ο κάθε πολίτης νάχει τις κοτούλες του να τρώει το αυγό του) τον κήπο του να βάζει μποστάνι για ντομάτες και καστραβέτσια, και 1-2 γίδες για να έχει το γάλα του και το κρέας απ τα κατσίκια.!!!
  Που είναι αυτές οι καλές εποχές , με τις βαθιές αναλύσεις τον Χότζα ( Ο Χότζας τον λέγανε τότε ) κλπ Βαλκάνια παιδιά που κατασκόπευαν οι κεραίες – δίκην ραντάρ- της βάσης της Εγκλουβής, για να δούνε οι Αμερικανοί οι έλληνες και οι Δυτικοί κατάσκοποι τι καλούδια και φιλέτα και αστακούς και εκλεκτά κρασιά είχαν στα τραπέζια αυτές οι χώρες , με τα χρυσά και λευκόχρυσα κουτάλια μαχαίρι και πηρούνια και πιάτα πορσελάνη Σατσούμα Κίνας.!!!!

 3. Στην Νήσο Λευκάδα
  στο χωριό Εγκλουβή
  υπήρχε η ΝΑΤΟ’Ι’ΚΗ βάση
  η συμμαχική
  που ήταν και Αμερικανική.

  Οι σύμμαχοι Αμερικάνοι
  ήταν φίλοι εκλεκτοί
  αναβαθμίσανε την περιοχή
  και την Λευκάδα μαζί.

  Φκιάξανε δρόμο άσφαλτο
  από τα χρόνια τα παλιά
  τότε που στην Λευκάδα
  οι δρόμοι ήταν χώμα και κουντριά.

  Φέρανε και θέσεις εργασίας
  πλήρους απασχολήσεως
  και με παροχές σταθερές
  και συνθήκες ΙΚΑ ασφαλίσεως.

  Οδηγούς, μαγείρους, και κουρείς
  απ την περιοχή απασχολούσαν
  και απ την Νέα Μάκρη Αττικής
  τα σήματα στην Ιταλία διαμεσολαβούσαν.

  Αλλά η περιοχή ήταν αριστερή
  ιδεολογικά
  και για τούτο την βάση την ΝΑΤΟ’Ι’ΚΗ
  την έβλεπαν αρνητικά.

  Την βλέπανε σαν μείωση
  της κυριαρχίας της Εθνικής
  και για τούτο όταν τέλεψε η βάση
  έγινε στις εγκαταστάσεις της
  της ρεμούλας και της αρπαχτής.

  Και οι Αμερικανοί όμως
  παράτησαν την βάση ξαφνικά
  και δεν ενδιαφέρθηκαν οι σύμμαχοι
  να την διαλύσουν οικολογικά.

  Μιλάγανε και για πυρηνικά κάποτε
  που έκρυβε η βάση
  και που όπως λέγανε τα μεταφέρανε
  στην φεγγαριού την χάση.

  Για πυραύλους πέρσινγκ και σκούντ ακούστηκε
  με κεφαλή πυρηνική
  που ήταν στημένοι έτοιμοι
  να εκτοξευθούν απ εκεί.

  Αλλά αυτό δεν επαληθεύτηκε
  με τον καιρό
  και μάλλον θα ήταν προβοκάτσια
  απ το στρατόπεδο το Σοβιετικό.

  Είναι ένα αξιοθέατο
  του ψυχρού πολέμου
  η βάση η ΝΑΤΟ’Ι’ΚΗ στην Εγκλουβή
  δίπλα απ τα χωράφια για φακή,
  η οποία έχει 19 ευρώ το κιλό
  σε επιλεγμένα μαγαζιά στην Αττική.

 4. Δεν ειδα να γραψει καποιος οτι την τελευταια δεκαετια ευρωπαιοι αθιγγανοι ρομα εχουν κλεψει με φορτηγα ολο το ατσαλι και καποιοι αλλοι τους το επιτρεπουν …λεω εγω τωρα

 5. Η Λευκάδα στην πρωτοπορία της κατασκοπίας, η Λευκάδα μάτι ( πάρε μάτι ) του ΝΑΤΟ για το Ανατολικό μπλόκ, η Λευκάδα σημείο αναφοράς της ψυχροπολεμικής εποχής , έξω οι βάσεις του θανάτου κυριαρχούσε το σύνθημα, να φύγουν οι βάσεις αποφάσισαν οι κοινωνικόκομματικές ολομέλειες και μαζώξεις με ψηφίσματα μετά το 1975, αλλά ο δρόμος του Άτλα – ΝΑΤΟ εξυπηρετούσε τους αμπελοπαραγωγούς και τις μεταφορές άμμου απ την περιοχή . Η Λευκάδα στον ψυχροπολεμικό κυκεώνα εμπλεκομένη , απ το Στετίν ώς την Τεργέστη κατά Τσέρτσιλ ( Τσώρτσιλ άλλο καλό παληκάρι τούτος ) ήταν το σιδηρούν παραπέτασμα , αλλά και ανάποδα ήταν ο καπιταλιστικός ιμπεριαλιστικός κόσμος.
  Και δεν ήταν μόνο αυτά, γιατί κατά τις απόψεις Χότζα ( ο Χότζας τον λέγανε τότε ) υπήρχε και η εκδοχή του σοσιαλιμπεριαλισμού και του Μαο’ι’κού καπιταλισμού .
  Πολύ είχαμε μπερδευτεί , κατάσκοποι, ατομικές βόμβες, Κλαους φούκς , Ρόζενμπεργκ , κατασκοπία , φίλμ κατασκοπευτικά, τείχη και μάντρες του Βερολίνου, ζάχαρες σε ντεπόζιτα τζίπ στον Ελληνικό Έβρο, δορυφόροι στο διάστημα , πυρηνικές κεφαλές, σόσιαλκαπιταλιστικά και καπιταλοσοσιαλιστικά συστήματα , κόμματα, ιδεολογίες, διασπάσεις κομμάτων, αλληλοκατηγορίες, καφενεία χρωματικά , η κοιτίδα της επανάστασης, οι χώρες του σοσιαλισμού και οι μητροπόλεις του καπιταλισμού , ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, CIA DIA και ο μπακλαβάς γωνία( γωνία Σταδίου και Αμερικής .. πρώην Λυκαβητού ), συντρόφια, ταξικοί αντίπαλοι, εθνικόφρωνες, ταξίδια στην Βουλγαρία για το θαύμα του σοσιαλισμού, οπορτουνισμοί, αναθεωρητισμοί, δογματισμοί, έμπενε Γιούτσο, Γουέμπλε’υ’, τραβάει η ομάδα , φέρτε μου διπλοπενιά, μαρξιστικές αναγνώσεις, τσιτάτα, ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός, ο κομουνιστικός κίνδυνος, … κλπ κλπ
  Εεεεε και τι ακούστηκε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.