«Λευκαδίτικο Πάσχα»: Κατανυκτική ατμόσφαιρα και το Πασχαλινό έθιμο «Το Κομμάτι»


Το βράδυ της Μ. Παρασκευής 29 Απριλίου και από ώρα 9.15μμ θα ξεκινήσει η περιφορά των Επιταφίων των Ενοριών της πόλης (Αγίου Νικολάου, Αγίων Αναργύρων, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Μηνά και Ευαγγελιστρίας), με κατάληξη στην Κεντρική Πλατεία. Οι Επιτάφιοι συνοδεύονται από εκκλησιαστικές χορωδίες ενώ το αποκορύφωμα της κατάνυξης είναι τα πένθιμα εμβατήρια της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας.

Το ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο «Το Κομμάτι», όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ,αναβιώνει  το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στην πόλη της Λευκάδας.

Μόλις σημάνει η πρώτη καμπάνα του Μεγάλου Σαββάτου, οι λευκαδίτισσες νοικοκυρές συνηθίζουν να «ρίχνουν το κομμάτι», δηλαδή να πετάνε από ψηλά για να σπάσει με κρότο κάποιο πήλινο «αγγειό» (πιάτο, παδέλα, σκουτέλα, μπότη, πινιάτα κλπ) που τους βρίσκεται.

Το έθιμο σχετίζεται με την ψαλμική φράση, που αναφέρεται στην Ανάσταση του Χριστού: «Και συντρίψεις αυτούς ως σκεύη κεράμεως».

Ο Δήμος Λευκάδας και το Πνευματικό Κέντρο συντελώντας στην αναβίωση και διατήρηση του πασχαλινού αυτού εθίμου, που συμβολίζει το πέρασμα από τη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας στη χαρά της Ανάστασης, καλούν όλους να παρακολουθήσουν το έθιμο, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ώρα 11:00 στην Κεντρική Αγορά της πόλης, όπου θα μοιραστούν πήλινα κεσεδάκια για να «ρίξουν το κομμάτι», ενώ η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας θα παιανίζει το «Εωθινό».

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

About Ομάδα Σύνταξης 28457 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.