Λάμπρος Κοσμάς στον Prisma 91,6: “Οι συνθήκες εγκλεισμού δημιουργούν πιέσεις στην οικογένεια. Να σκεφτόμαστε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα μονομιάς.”


Για τα νέα δεδομένα της καθημερινότητάς μας με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο ψυχολόγος Λάμπρος Κοσμάς.

Όπως είπε είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σοκ για την Ελληνική κοινωνία την τελευταία δεκαετία, “πρώτο ήταν της πτώσης του βιοτικού επιπέδου με τα μνημόνια και ότι περάσαμε και αυτό είναι κάτι το οποίο απειλεί την ίδια μας τη ζωή.

Περνάμε πλέον σε έναν περιορισμό κατ’ οίκον και αυτό είναι δυνατόν να αυξάνει και τον φόβο και τον πανικό και το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει τις τελευταίες μέρες και στην πόλη μας.”

“Αν σκεφτούμε ότι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και το βασικότερο το οποίο κινητοποιεί τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι να αναπτύσσεται αυτός ο φόβος, ο οποίος είναι φυσιολογικός όχι όμως θεμιτός.

Εξετάζοντας το συμβαίνει πριν ένα μήνα ζούσαμε σε κανονικούς ρυθμούς, μία καθαρά φυσιολογική ζωή, είχαμε λίγο το πρόβλημα με την Τουρκία και τις εξελίξεις, δεν μας επηρεάζει αρκετά, τώρα περνάμε σε μία διαφορετική κατάσταση, κλεινόμαστε σπίτι φοβόμαστε και αυτή η μετάβαση από τους υποκειμενικά φυσιολογικούς ρυθμούς σε μία νέα κατάσταση προκαλεί φόβο για το άγνωστο.”

Πρέπει όμως να δούμε τι συμβαίνει όταν κλεινόμαστε στο σπίτι. Αυξάνεται η πίεση στα παιδιά τα οποία προφανώς δεν κάνουν ότι είχαν συνηθίσει, στις νέες ηλικίες, στους γονείς οι οποίοι έχουν να διαχειριστούν τόσο επαγγελματικά, όσο τα παιδιά τους και παράλληλα και τους γονείς τους, πού είναι η κοινωνική κατηγορία στην οποία θα ασκηθεί η μεγαλύτερη πίεση, καθώς και τα άτομα της τρίτης ηλικίας τα οποία λογικό είναι να φοβούνται.

Όλη αυτή η πίεση πλέον μαζεύεται σε ένα σπίτι, κάτι που είχαμε ξεχάσει, πώς είναι να κλείνεσαι σε ένα σπίτι κάποιοι ενδεχομένως να μην το είχαμε ζήσει ποτέ.

Όταν είμαστε κλεισμένοι σε ένα σπίτι θα αρχίσουμε να συζητάμε, εκτός από την πίεση και τον ψυχολογικό εγκλεισμό που νιώθουμε, αλλά και τον περιορισμό του χώρου, θα συζητάμε και θα αρχίσουν να βγαίνουν με προβλήματα που είχαμε κρυμμένα κάτω από το χαλί τόσο καιρό και αυτό θα πυροδοτεί καταστάσεις.

Αυτό το οποίο θα πρέπει να σκεφτόμαστε είναι πως αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι κάτι παροδικό και καλό είναι να δούμε πώς μπορούμε να αποφεύγουμε τις συγκρούσεις μέσα στο σπίτι, βρισκόμαστε σε μία ιδιότυπη καραντίνα λίγων ημερών μέσα στο σπίτι μας και δεν ξέρουμε για πόσο θα συμβεί αυτό.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι δεν πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα αυτή τη στιγμή. Δεν θα πρέπει να μπαίνουμε σε συζητήσεις στο σπίτι μας για τα πάντα.

Αυτή τη στιγμή όλος ο κόσμος φοβάται, ο φόβος είναι κακός σύμβουλος και θα αρχίσουν σιγά-σιγά να δημιουργούνται εντάσεις στην οικογένεια και καλό είναι όλοι μας να μην συζητάμε πράγματα αν δεν είμαστε έτοιμοι σε κατάλληλη συναισθηματική κατάσταση για να τα συζητήσουμε.

Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα άτομα τα οποία είναι ευερέθιστα και να τροφοδοτούμε τον φόβο τους ή να τους ενοχλούμε. Θα πρέπει αυτός ο περιορισμός να γίνει πιο ανθρώπινος για όλους μας.

Ήδη το παρατηρούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς το τελευταίο διάστημα διακρίνουμε ένα θυμό και μία κριτική διάθεση.

Αυτό έχει να κάνει καθαρά με εμάς, εμείς πρέπει να βγάλουμε θυμό και κάποιος πρέπει να το απορροφήσει γιατί έτσι έχουμε μάθει. Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν και αυτό το θεωρώ φυσιολογικό, γιατί όλα αυτά που συσσωρεύονται μαζί με το φόβο και τις συνθήκες που ζούμε δημιουργούν θυμό.

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί αυτό που ζούμε δεν είναι μία κατάσταση που απειλεί την οικονομία, αλλά έχουμε περάσει σε μία κατάσταση που απειλείται η ζωή μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Μάλιστα με αφορμή τα σχόλια που γίνονται το τελευταίο διάστημα για πιθανά κρούσματα και η δημόσια συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπογράμμισε ότι δεν  αλλάζει όλο αυτό την καθημερινότητά μας και πρέπει να προβληματιστούμε όλοι μας.

Δεν έχει σημασία αν υπάρχει κρούσμα στην Λευκάδα, κάτι που δεν συμβαίνει, όμως θα πρέπει την κατάσταση να την αντιμετωπίσουμε λες και υπάρχει κρούσμα, γιατί άσχετα αν έρθει ή όχι δεν θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες ασφαλείας. Θα πρέπει τα σπίτια μας να είναι ένα οχυρό το οποίο θα πρέπει να προστατεύσουμε.

About Ομάδα Σύνταξης 28528 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Η Ελληνική οικογένεια , και τα άτομα μετά τον αναγκαστικό λόγω πανδημίας μεταχρεωκοπικό εγκλεισμό δεν πρόκειται να συνέλθει σε όρους καθημερινότητας ποτέ.
  Και δεν πρόκειται να συνέλθει διότι η μεταχρεωκοπική επιτραπεία της χώρας δεν θα επιτρέπει καμμία απόκλιση.
  Η πιεστική ώς τώρα εδώ και 15 χρίνια καθημερινότητα και ότι θα μένει πίσω , πώς θα καλυφθεί ??
  Θα αλλάξει δηλαδή τις νόρμες συμπεριφοράς του το κράτος έναντι του πολίτη ?? Θα σταματήσει τα πρόστιμα της εφορίας ?? Θα τακτοποιήσει τα κτηματολογικά θέματα ώς λειτουργία ?? Θα επανακάμψει το όποιο εισοδηματικό των οικογενειών και των ατόμων ?
  Το καθημερινό λειτουργικό κενό που προκύπτει με τον αναγκαστικό εγκλεισμό σε επίπεδο μετέπειτα ξεδιπλώματος της καθημερινότητας πώς σωρευτικά θα ικανοποιείται.
  Τα ΚΤΕΟ , τα χαρτιά πρός τα ασφαλιστικά ταμεία, τα χαρτιά πρός την εφορία, με τι ρυθμό και πότε θα εξομαλυνθούν?
  Και βέβαια οι δανειστές και οι επίτροποι της επιτροπίας της χώρας , λογικό είναι να θέλουν να διαταραχτεί η συνέχεια της οικονομικής και κοινωνικής εφαρμογής μονο στο ελάχιστο απ τις συνέπειες της πανδημίας. Διότι αν δώσουν χρόνο ( που δεν θα δώσουν) για την αποκατάσταδη της ομαλότητας τότε θα απειλούνται οι στόχοιβτης επιτροπίας και της συξημένης επιτήρησης ώς το 2060 που ισχύει στα μνημόνια. Μόνο και ονο η χρονική διάρκεια της επιτήρησης ( ώς το 2060 τουλάχιστον ) δείχνει και την αναγκαιότητσ για άμεση μεταπανδημική εφαρμογή των κανόνων επιτήρησης , χωρίς καθόλου ή με ελάχιστο διάστημα προσαρμογής..
  Τα εισοδήματα , οι όποιες κανονικότητες στην απασχόληση κσι την εργασία, οι όποιοι προγραμματισμοί για την σημασία της τουριστικής περιόδου που ερχόνταν και θα χαθεί ή θα κουτσουρευτεί τα μέγιστα ουσιαστικά, ο προγραμματισμός καταβολής φόρων και ρυθμίσεων των φόρων , καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και ρυθμίσεων αυτών των εισφορών, συντήρηση συτοκινήτων, προγραμματισμός χρήσης αδειών, θέματα εκπαίδευσης και πανελλαδικών εισαγωγικών νηπιακοί σταθμοί , κινήσεις συνταξιούχων ιρός την επαρχία το καλοκαίρι, κλπ κλπ κλπ ( το κλπ…κλπ δεν άρεσε σε παλιούς φιλόλογους που μηδενίζανε τα γραπτά της έκθεσης των μαθητών , και για τούτο μην διαβάσουν το κείμενο τούτο γιαι θα εκνευριστούν -που δεν μπορούν να το μηδενίσουν ηλεκτρονικά-και δεν είναι καλό να εκνευρίζονται ).
  Η πανδημία ( το μίασμα που κυκλοφορεί και βολτάρει στον πλανήτη και κόντρα σε κάθε δήθεν προγραμματισμό ξαι επιτροπία για την Ελλάδα ώς τουλάχιστον το 2060) , η πανδημία τούτη είναι ικανή μόνη της το έωλο και σκόπιμο της επιβληθείσης μνημονιακής καταστολής στην Ελλάδα πέρα από κάθε λογικό όριο εγκράτειας και ποιό νοικοκυρεμένης διαχείρησης που απαιτούσε η χώρα Ελλάδα. Διότι άλλο εγκράτεια και οικονομική νοικοκυροσύνη κσι σλλο η πρωτοφανής θηριώδης στην καγκόσμια ιστορία οικονομική καταστολή και κοινωνικός νεοαποικιοκρατισμός που επιβλήθει -τονίζεται το επιβλήθει -στην Ελλάδα σε μακροχρόνια εφαρμογή από το 2010. Και τον νεοαποικιοκρατισμό αυτό δεν τον αρνήθηκε κσι η πολιτική τάξη της χώρας Ελλάδος . Η ρήτρα πολιτικού και δή συνταγματολόγου ότι: ” με το psi έγινε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην ιστορία “” είναι σαφής. Επιλέχτηκε η Ελλάδα να γίνει το πείραμα της μείωσης ( με κούρεμα) του Ελληνικού πλούτου αφού πρώτα υιοθετήθηκε ότι η Ελλάφα και η οικονομία της δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να διαχειριστεί αυτόν τον πλούτο””.- Η καθολική ώς τότε επέκταση της Ελλάδος στα Βαλκάνια και μέσω των οικονομικών μεταναστών εκ των Βαλκανικών χωρών είχε ενοχλήσει τους νεοαποικιοκράτες κύρια της Ευρώπης που μέσα σε αυτούς κύριο ρόλο έπαιζε και η τότε Γαλλία με πρωτο ρόλο Γερμανικό-.
  Η πανδημία τούτη επιβάλοντας την σημασία και του εξωγενούς παράγοντα ώς τυχαίο στην καθημερινή ή μεσοχρόνια ή μακροχρόνια διαδρομή των κρατών και κοινωνιών , είναι ενδεικτική του ανορθολογισμού του δήθεν μακροχρόνιου προγραμματισμού και δη στο οικονομικό τοπίο , μέθοδος που σκόπιμα και με στόχο την κοινωνική κατσστολή και επεβλήθει στην Ελλάδα , και την οποία δεν απέκρουσε η πολιτική τάξη της χώρας με τα κριτήρια και τα μέσα πρός απόκρουση που ταιριάζει στο πολιτικό στοιχείο. Την κινητοποιηση του λαού πανδημεί
  Η σημασία της πανδημεί κινητοποίησης γίνεται απ ότι φαίνεται κατανοητή απ την πολιτική τάξη της χώρας, με την αναγκαιότητα για την πανδημεί εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του πανδημικού μιάσματος ( ο κορονο’ι’ός ώς εχθρός κατά τους πολιτικούς).
  Η οικονομική πανδημία για την Ελλάδα της κατασταλτικής χρεωκοπίας και της
  μακροχρονίου κατασταλτικής νεοσποικιοκρατικής επιτροπείας -ώς το 2060 τουλάχιστον νε βάσει τα κείμενα της επιτροπείας-δεν είχε γίνει κατανοητή απ την πολιτική και σστικοδιαχειριστική τάξη που την αναδέχτηκε??
  Η τωρινή πανδημία του κινέζικου μιάσματος αντιμετωπίζεται με πανδημεί (εκ των πιλιτών) εφαρμογή των μέτρων για την μή διάδοση υου μιάσματος.
  Είναι και αυτή η στάση των πολιτών μια ένδειξη της καταφυγής όλων μαζί στο πολιτικό στοιχείο , για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και Εθνικών κινδύνων ( χρεωκοπία , κινέζικο μίασμα-κορονο’ι’ός, και ότι άλλο ήθελε προκύψει στην διαχρονία). Και μήπως με την στάση του λαού κσταλάβουν την έννοια και την σημασία της πολιτικής οι ίδιοι οι πολιτικοί.
  Αυτοί που το 2010 με ορίζοντα τουλάχιστον το 2060 !!!! αποδέχτηκαν την σε Εθνικό επίπεδο χρεωκοπική οικονομική πανδημία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.