Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λευκάδας: Δελτίο Τύπου για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών με αφορμή την ειδική συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Λευκάδας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ»  για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών με αφορμή την ειδική συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Λευκάδας στις 31/08/20   

 

Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση για την έγκριση των πινάκων επιλογής και απόρριψης των παιδιών, νηπίων και βρεφών για τις δομές προσχολικής αγωγής του Δήμου Λευκάδας.

 

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό με πολλές προεκτάσεις. Δεν αφορά μόνο το ζήτημα της απασχόλησης των παιδιών αλλά κυρίως το κρίσιμο ζήτημα τη κοινωνικοποίησής τους και της διαπαιδαγώγησής τους από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους. Αποτελεί παράλληλα, γενικευμένο πρόβλημα και αφορά το σύνολο του λαού σε όλη τη χώρα.

Στο Δήμο Λευκάδας υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον βρεφικό σταθμό αφού γίνονται δεκτά μόλις 13 παιδιά από τις συνολικά 76 αιτήσεις, πρόβλημα που διαιωνίζεται με ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών και της σημερινής. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μείνουν εκτός 63 παιδιά βρεφικής ηλικίας. Παρόλο που φαινομενικά δεν υπάρχει πρόβλημα στην κάλυψη των αιτήσεων σε νήπια και παιδιά, αρνητικό είναι από μόνο του το γεγονός ότι την κρατικά σχεδιασμένη ανεπάρκεια καλύπτει το ΕΣΠΑ, δηλαδή χρήματα με ημερομηνία λήξης και με «κυνήγι» δικαιολογητικών κάθε χρόνο από τους γονείς. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι αρκετοί γονείς δεν κάνουν καθόλου αίτηση γνωρίζοντας ότι θα απορριφθείεκ των προτέρων και αυτό κάνει το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η όποια ικανοποίηση αισθάνθηκαν ορισμένοι σύμβουλοι ή η ίδια η Δημοτική Αρχή, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την σχετική κάλυψη των αιτήσεων είναι εκτός πραγματικότητας γιατί οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Το πρόβλημα της μη κάλυψης όλων των αναγκών των βρεφών, νηπίων και παιδιών όχι μόνο παραμένει, αλλά οξύνεται χρόνο με το χρόνο, γιατί οι κυβερνήσεις θεωρούν κόστος τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, την πρόσληψη του ανάλογου μόνιμου προσωπικού, τη γενναία κρατική χρηματοδότηση και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Τα παιδιά και οι ζωτικές τους ανάγκες αντιμετωπίζονται ως ένα κρίσιμο πεδίο για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την «τόνωση» της επενδυτικής δραστηριότητας.

 

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι παιδικοί σταθμοί είναι αφημένοι στην τύχη τους από τις κυβερνήσεις, με τους δήμους να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη λειτουργία τους με ότι συνέπειες έχει αυτό στην ποιότητα των ίδιων των δομών.

 

Φυσικά, το θέμα της προσχολικής αγωγής στις μικρές ηλικίες δεν είναι μόνο η κάλυψη των θέσεων στην αντίστοιχες δομές. Αφορά την ποιότητα των εγκαταστάσεων, την επάρκεια του προσωπικού. Απαραίτητη ανάγκη, που αφορά και το παιδαγωγικό σκέλος της όλης διαδικασίας είναι το προσωπικό να είναι μόνιμο και με πλήρη δικαιώματα. Είναι η επάρκεια του υπόλοιπου προσωπικού (καθαρίστριες, μαγείρισσες κλπ) αλλά και οι παιδίατροι και νοσηλευτές διαφόρων ειδικοτήτων. Σήμερα, με τις επιλογές των κυβερνήσεων αλλά και την ανοχή των δημοτικών αρχών ένα μεγάλο μέρος από όλο το προσωπικό είναι συμβασιούχοι, ΟΑΕΔίτες, 8μηνοι, 4μηνοι κ.ά.

 

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την αύξηση των θέσεων κατά 10% με αφορμή τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας. Κατά τη γνώμη μας δεν έχει βάση, αφού με ευθύνη της κυβέρνησης τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμό έχουν γίνει κουρελόχαρτο με αποτέλεσμα ΜΜΜ, χώροι δουλειάς κλπ. έχουν γίνει πραγματικές εστίες υπέρ-μετάδοσης, και δεν θα έκαναν τη διαφορά 10% παραπάνω μικρά παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Πολλώ δε μάλλον, που η κυβέρνηση πετάει την ευθύνη από πάνω της συστήνοντας «μια μάσκα κι έξω απ’ την πόρτα» χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας και χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες μια μέρα πριν την έναρξη λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Τονίσαμε την ανάγκη αύξησης του αριθμού των δομών (κτίρια, τμήματα κλπ) ως ουσιαστικό μέτρο προστασίας παιδιών και εργαζομένων.

 

Γνωρίζοντας το θέμα της ειδικής συνεδρίασης είχαμε ζητήσει από το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου να διευρυνθεί το θέμα της συνεδρίασης και να συμπεριληφθεί συνολικά το άνοιγμα των σχολείων συνολικότερα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας. Και αυτό γιατί είναι ανάγκη να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του Δήμου Λευκάδας για παρεμβάσεις βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων της σχολικής κοινότητας. Επιπλέον, ο Δήμος Λευκάδας να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση η οποία θέλει να ανοίξει τα σχολεία με εντελώς ελλιπή μέτρα προστασίας και μετάθεση της δικής της ευθύνης για την υγειονομική προστασία σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Με αυτό το σκεπτικό θεωρούμε ότι παραμένει η ανάγκη για τη συζήτηση συνολικής αντιμετώπισης από το Δήμου Λευκάδας του ανοίγματος όλων των σχολικών μονάδων.

 

Το ζήτημα της προσχολικής αγωγής, αλλά και της εκπαίδευσης των παιδιών του λαού σε όλες τις βαθμίδες πρέπει να μπει στην προμετωπίδα του λαϊκού κινήματος. Αφορά την ίδια τη ζωή και το μέλλον του λαού.

 

Ο λαός πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα του ώστε:

  • Όλα τα παιδιά να ενταχθούν σε δομές προσχολικής αγωγής ανεξάρτητα από εισόδημα, εντοπιότητα ή οποιαδήποτε άλλα κριτήρια λειτουργούν ως «κόφτες». Να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.
  • Το κράτος να αναλάβει το σύνολο της προσχολικής αγωγής από τα πρώτα χρόνια του παιδιού. Στο βαθμό που την ευθύνη σήμερα την έχουν οι Δήμοι, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες διεκδίκησης από το κεντρικό κράτος αλλά και αξιοποίησης ίδιων πόρων για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση των υπαρχόντων δομών. Παρόμοια και ο Δήμος Λευκάδας.
  • Όλες οι δομές να καλυφθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, παιδαγωγούς, λοιπούς εργαζόμενους και ιατρικό προσωπικό.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών.
About Ομάδα Σύνταξης 27534 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.