Κώστας Σέρβος στον Prisma 91,6: “Όταν προχωράς σε αλλαγή ενός σχεδιασμού ύδρευσης θα πρέπει να έχεις μεριμνήσει από πριν και να μην περιμένεις στο Δια Ταύτα να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα υδροδότησης του νησιού…”


Με αφορμή την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το οξυμένο πρόβλημα ύδρευσης του νησιού, αλλά και την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Γιάννη Λιβιτσάνου για την κατάσταση που παρέλαβε όταν ανέλαβε αντιδήμαρχος, τοποθετήθηκε στον Prisma 91,6 ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Σέρβος.

Όπως ανέφερε την φετινή καλοκαιρινή έλλειψη νερού την φοβόταν από το χειμώνα ακόμα, ωστόσο δεν ήταν σίγουρος αλλά είχε μία υποψία όταν έμαθε ότι λειτουργούσαν συνεχώς οι γεωτρήσεις της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι δεν ερχόταν επαρκής ποσότητα νερού από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου.

Επίσης είχα εντοπίσει τις εξαγγελθείσες από τη νέα δημοτική αρχή αλλαγές αναφορικά με το προσωπικό που θα διαχειρίζονταν τα δίκτυα ύδρευσης και θα επέβλεπαν τα αντλητικά συγκροτήματα.

Και εμείς τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, βρήκαμε μία υπηρεσία που δεν ήταν στα καλύτερά της, ωστόσο οι άνθρωποι δούλευαν, δεν ήταν άχρηστη και έκαναν μία πολύ καλή δουλειά.

Εμείς προσπαθήσαμε να οργανώσουμε την όλη κατάσταση, συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε με τους ίδιους ανθρώπους τους δώσαμε και επιπρόσθετη δουλειά όπου κρίναμε απαραίτητο,  γιατί εδώ που τα λέμε η εμπειρία ενός ανθρώπου που χειρίζεται ένα δύσκολο κομμάτι όπως είναι το δίκτυο ύδρευσης δεν πρέπει να χάνεται.

Η νέα δημοτική αρχή ξεκίνησε με την εξαγγελία ότι θα κάνει κοινσεπ, μάλιστα για αυτό το λόγο και πολύ σωστά ενέταξε στον προϋπολογισμό της μεγάλα ποσά για να κάνει διαγωνισμούς, όμως η όλη διαδικασία δεν απέδωσε γιατί για τους μεγάλους διαγωνισμούς δεν εμφανίστηκε κάποιος ανάδοχος με αποτέλεσμα να προσπαθεί εσωτερικά να λύσει το πρόβλημα.

Οι άνθρωποι έτρεξαν ωστόσο δεν προλάβαιναν γιατί φτάνοντας το καλοκαίρι οι απαιτήσεις αυξάνονται, παρόλο που φέτος δεν είχαμε κόσμο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, το πρόβλημα οξύνθηκε και φτάσαμε στο σημείο από τις 4 Ιουλίου και μετά όπως είπε και ο αντιδήμαρχος κ Λιβιτσάνος να έχουμε σοβαρά προβλήματα.

Πρόσφατα μάλιστα διαπιστώθηκε ότι έχουμε και παρέμβαση από την πλευρά της Πρέβεζας στη βάνα της Νικόπολης που διαχωρίζει τις ποσότητες νερού που έρχονται σε Πρέβεζα και Λευκάδα από τον κοινό αγωγό.

Κατά τη γνώμη μου και σε αυτό το κομμάτι υπάρχει μία ολιγωρία της δημοτικής αρχής καθώς μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα δημοτική αρχή θα έπρεπε να έχει έρθει σε συνεννόηση με τη νέα δημοτική αρχή της Πρέβεζας και μέσω των συνδέσμων για να δουν πώς θα διαχειριστούν το νερό από πριν.”

Ο κύριος Σέρβος έκανε έναν απολογισμό για το τι παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή, λέγοντας πως η υπηρεσία ήταν οργανωμένη στο βαθμό του εφικτού, με 12 εσωτερικούς  στην  ύδρευση και όσον αφορά τους εξωτερικούς υπαλλήλους ήταν μόνο τέσσερις.

Επίσης υπήρχαν τέσσερα μόνιμοι υδραυλικοί και δύο ηλεκτρολόγοι αντλιοστασίων.

Τώρα αν η κατανομή άλλαξε μαζί με το σχεδιασμό της νέας Δημοτικής Αρχής, προφανώς δημιουργήθηκε αυτό που είπα και νωρίτερα το πρόβλημα. Όταν προχωράς σε αλλαγή ενός σχεδιασμού θα πρέπει να έχεις μεριμνήσει από πριν και να μην περιμένει στο Δια Ταύτα να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.”

Ο κύριος Σέρβος δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του κυρίου Λιβιτσάνου να σταματήσει τη συνεργασία με συνεργάτη ο οποίος αρνήθηκε να του παραδώσει τα κλειδιά του συνδέσμου, λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση υπεισέρχονται και προσωπικά ζητήματα, “δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προσωπικές σχέσεις των δύο αν είναι καλές ή κακές και τι έχει διαμειφθεί μεταξύ τους.”

Μάλιστα στην επισήμανση του κυρίου Λιβιτσάνου ότι παρέλαβε μία πολύ κακή κατάσταση όταν ανέλαβε και θα το πιστοποιήσει με φωτογραφίες που θα δείξει στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, ο κύριος Σέρβος είπε να το πράξει, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει την διαχείριση ύδρευσης από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Επίσης θύμισε ότι η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε 14 ολοκληρωμένα έργα με ποσό προϋπολογισμού 4.500.000 και με μήκος 33 km νέων αγωγών μαζί με δεξαμενές και αντλιοστάσια.

Επίσης παρέλαβε να τρέξει και να υλοποιήσει τέσσερα νέα έργα, όπως το Master Plan ύδρευσης με κόστος 514.000 ευρώ, το οποίο είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας, επίσης στο ίδιο πρόγραμμα είναι ενταγμένο και έχει δημοπρατηθεί έργο κόστους 645 χιλιάδων ευρώ χωρίς ΦΠΑ για τους Τσουκαλάδες και το αηδονάκι το Περιγιάλι.

Εκεί θα λυθεί υποθετικά και το πρόβλημα των Τσουκαλάδων αν υπάρχει επαρκή ποσότητα νερού καθώς το χωριό παίρνει μόνο νερό από τον Άγιο Γεώργιο. Ένα άλλο έργο είναι η βελτίωση υποδομών ύδρευσης του δήμου Λευκάδας με κόστος 1.892.000 χωρίς ΦΠΑ έργο του Φιλόδημου που μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα Τρίτσης του Υπουργείου Υποδομών και δικτύων, καθώς υπάρχει και το συνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας-Αλβανίας Intereg για να μπουν συστήματα τηλεμετρίας.

Αναφορικά με τις παράνομες συνδέσεις που βρήκαν ανέφερε ότι έχουν παραλάβει ολοκληρωμένο τμήμα καταμέτρησης των υδρομέτρων, όμως από ότι γνωρίζω στη δημοτική ενότητα Απολλωνίων από όσο γνωρίζω δεν έχει γίνει καμία καταμέτρηση το 2020 και πρέπει να μάθουμε το λόγο.

Μάλιστα αμφισβήτησε και το νούμερο 8.000 παράνομων συνδέσεων από τη στιγμή που γνωρίζει ότι οι συνολικές συνδέσεις δεν ξεπερνούν τις 25.000, με επίσημα καταγεγραμμένες 22 με 23 χιλιάδες.

“Για να μην δαιμονοποιούμε και την κατάσταση, πρέπει να πούμε ότι εκτός από το υπαρκτό πρόβλημα που δεν αμφισβητεί κάνεις, υπάρχουν και συνδέσεις ανθρώπων που έχουν πεθάνει, δεν υπάρχει κληρονόμος και φαίνονται ανενεργές και παράνομες.

Ωστόσο πρέπει να πω πως αν είχαμε νερό αυτό θα έφτανε και για τις παράνομες συνδέσεις από τη στιγμή που φέτος δεν έχουμε τουρισμό και επισκέπτες είναι πολύ λίγοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης ξαναρωτάω και δεν έχω πάρει απάντηση για ποιο λόγο δούλευαν οι γεωτρήσεις της πόλης του χειμώνα.

Όταν η ποσότητα ζήτησης του πληθυσμού είναι επαρκής από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου δεν λειτουργούν οι γεωτρήσεις, καθώς σταματάνε μόνες τους μέσα από ένα σύστημα αυτοματισμού.

Αναφορικά με το πολιτικό κόστος που χρειάζεται η εκάστοτε δημοτική αρχή για να αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων συνδέσεων ο κύριος Σέρβος είπε ότι δεν πρέπει να το βλέπουμε έτσι καθώς δικαιώνονται οι συνεπείς, αυτό είναι πάρα πολύ σωστό άρα δεν υπάρχει πολιτικό κόστος αλλά πολιτική ωφέλεια.

“Εμείς το προσπαθήσαμε να το κάνουμε, κάναμε μία έρευνα στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, εντοπίσαμε παράνομες συνδέσεις, όπως επίσης πάρα πολλές στην Νικιάνα και τα τακτοποιήσαμε.

Όμως και να υπάρχει μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα τηλεμετρίας το οποίο έχουμε καταθέσει τη μελέτη στο πρόγραμμα intereg και περιμένουμε να χρηματοδοτηθεί για να ελέγχουμε και τις ποσότητες νερού που μπαίνουν στις δεξαμενές στο χωριό είσαι κάποιο οικισμό και το τι καταναλώνει.

Δεν είναι υποχρεωτικό το θέμα να λυθεί με αυτό τον τρόπο, ωστόσο μετά 10 κομβικά σημεία που έχουμε επιλέξει μπορεί να δοθεί μία εικόνα.”

Στην επισήμανση αν η Λευκάδα χρειάζεται δημιουργία μιας δημόσιας επιχείρησης ύδρευσης, όπως για παράδειγμα η Πρέβεζα, ανέφερε ότι το ρόλο αυτό μπορεί να παίζει και το ίδιο το τμήμα ύδρευσης και αποχέτευσης του δήμου.

“Ο πολιτικός προϊστάμενος που είναι ο αντιδήμαρχος έτσι κι αλλιώς θα ασχολείται και μετά δύο ανάλογα με το πώς θα είναι οργανωμένη η επιχείρηση. Το σωστό για μένα είναι να ασχολείται ο ίδιος και να μην υπάρχει μεσάζων μεταξύ αυτού και του Τμήματος ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να κατηγορήσω τον κατά τα άλλα συμπαθή μηχανικό που έχει επιλέξει και έχει προσλάβει για αυτή τη δουλειά στον σύνδεσμο ο κύριος Λιβιτσάνος, άποψη μου όμως είναι ότι ο ίδιος πρέπει να έχει ο ίδιος επικοινωνία με τους τεχνικούς του δήμου.

Επίσης πολλές από τις δημοτικές επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί δεν είναι υγιείς οικονομικά, στηρίζονται στον εσωτερικό δανεισμό κάτι που είναι κακό, καθώς θα έπρεπε να είναι αυτάρκης με την χρηματοδότηση που μπορεί να έχουν αλλά επειδή και η υπηρεσία είναι ανταποδοτική.”

Ο κύριος Σέρβος ανέφερε ότι στον Δήμο όταν ανέλαβε βρήκε μία μελέτη η οποία είχε παραγγελθεί κατά την μετάβαση των καποδιστριακών δήμων στον καλλικρατικό, ο σύνδεσμος καθαριότητας και Προστασίας περιβάλλοντος του νομού Λευκάδας.

“Αυτή παραγγέλθηκε με συμπράττοντα γραφεία μελετών τον Μάιο του 2010 με τίτλο ” μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων νομού Λευκάδας” με επιβλέπουσα υπηρεσία την τεχνική υπηρεσία της τότε Νομαρχίας.

Η μελέτη αυτή είναι περίπου 220 σελίδες και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2011 οπότε παραδόθηκε στο σύνδεσμο ύδρευσης και αποχέτευσης του δήμου Λευκάδας.

Σε αυτή γίνεται αναφορά με σαφήνεια στα αντλιοστάσια του συνδέσμου και του δήμου και του Καλάμου, αλλά και για την  υδρομάστευση του νησιού, μαζί με τις πηγές.

Η ποσότητα του νερού που εκτιμάται ότι απαιτείται σε ετήσια βάση είναι 10 εκατομμύρια κυβικά, από τα οποία τα μισά παίρνουμε από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου.

Εκτιμώ ότι αυτή η μελέτη σαν μπούσουλας είναι πάρα πολύ καλή και εγώ την συνέστησα στον κύριο Λιβιτσάνο στην πρόσφατη συνέλευσης Τσουκαλάδες, γιατί από ότι αντιλήφθηκα δεν την είχε στα υπόψιν.

Την μελέτη την έχει ο σύνδεσμος ύδρευσης, δεν μπορώ να πω ότι μετά από 10 χρόνια είναι απόλυτα σωστή, χρειάζεται κάποια επικαιροποίηση.

Εγώ δεν λέω ότι υποχρεωτικά πρέπει να χρησιμοποιηθεί όμως εφόσον εκτιμηθεί από τις υπηρεσίες ότι υπάρχουν χρήσιμα στοιχεία, καθώς εμένα προσωπικά με βοήθησε και την υπηρεσία, οπότε αν εκτιμηθεί και από την δημοτική αρχή ότι βοηθάει καλό είναι να τη χρησιμοποιήσει, με την υπόδειξη της υπηρεσίας πάντα.”

Στην επισήμανση του κυρίου Λιβιτσάνου ότι η δημοτική αρχή δεν είχε τη δυνατότητα μέσα σε ένα χρόνο να μαζέψει τα εκατομμύρια που χρειάζονται για παθογένειες του δικτύου ύδρευσης 35 χρονών, ρώτησε να μάθει αν υπάρχει μελέτη για το πόσα εκατομμύρια χρειάζονται, καθώς αν ρωτάτε εμένα για το ποιες προτεραιότητες πρέπει να μπουν, πολύ σωστά κάνουν που συνεχίζουν τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων, γιατί με το χρόνο λογικό είναι να φθείρονται, αλλά παράλληλα να κοιτάξουμε και περιοχές που λόγω και της ραγδαίας ανάπτυξης όπως όλοι ομολογούν χρειάζονται να έχουν νερό.

Αναφορικά με την αναφορά του κυρίου Λιβιτσάνου ότι θα καταθέσει στην εισαγγελία περιστατικά όπου κάποιοι για 100 ευρώ έκλειναν τις βάρος του δικτύου, απάντησε ότι θα πρέπει να το πράξει εφόσον έχουν στοιχεία, καθώς στη δική μας θητεία εκδηλώθηκαν τάσεις για να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο δίκτυο μας όμως δεν είχαν το χρόνο γιατί κάναμε καθημερινούς ελέγχους, όμως τέτοιο περιστατικό που αναφέρει ο κύριος Λιβιτσάνος δεν το είχα αντιληφθεί.

Σε σχέση με τον νέο αγωγό ύδρευσης που θα γίνει για τον Άγιο Γεώργιο όπως ανέφερε μέσα στην μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων για το δήμο Λευκάδας που προανέφερε προβλέπονται με τον καινούργιο αγωγό την απαίτηση για 36.000 νερού την ημέρα στην περίοδο αιχμής.

Αυτή τη στιγμή με την κοινή υπουργική απόφαση του 1984 η Λευκάδα έπαιζα παίρνει 22.000 κυβικά την ημέρα.

Εμείς αρχές του 2015 όταν σε συνεργασία με το δήμο Πρέβεζας φτιάξαμε τη βλάβη του υποθαλάσσιου αγωγού στην Κυανή Ακτή, εντοπίσαμε ότι περνάμε 12.500 κυβικά το εικοσιτετράωρο στη διάρκεια του χειμώνα.

Προς την άνοιξη τα φτάσαμε 14.000 και μετά την παρέμβαση μας στον εισαγγελέα Πρέβεζας για να εφαρμοστεί η κοινή υπουργική απόφαση φτάσαμε να παίρνουμε 16.000 το εικοσιτετράωρο εφόσον μας έφταναν για να μην μείνει και η Πρέβεζα χωρίς νερό.

Τώρα που θα γίνει το καινούργιο έργο η μελέτη λέει ότι η Λευκάδα θα παίρνει 36.000 κυβικά την ημέρα με ορίζοντα το 2041.

Το Νοέμβριο του 2018 σε σύσκεψη που έγινε στη Φιλιππιάδα με τους συνδέσμους ύδρευσης στην περιοχή και το ΥΠΟΜΕΔΙ για το συγκεκριμένο έργο, για την ποσότητα που θα απαιτήσει Λευκάδα με ορίζοντα 20 χρόνων εγώ ζήτησα 40.000 κυβικά την ημέρα γιατί θα μας λύσει πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς και οι γεωτρήσεις θα μπορούν να είναι πιο ήρεμες και να μην εξαντλούνται, αλλά και περισσότερο εύκολα διαχειρίσιμο το νερό ανέρχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα.

About Ομάδα Σύνταξης 27534 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.