Κώστας Σέρβος: “Ενώ η υπηρεσία σας επεσήμανε ότι δεν φτάνει το νερό, βασιστήκατε στο γεγονός ότι δεν θα έχουμε τουρισμό και επαναπαυτήκατε…”


Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Σέρβος είπε ότι συνέχεια όλοι επικαλούνται το όνομά του, ως αρμόδιο αντιδήμαρχο και προέδρου του συνδέσμου ύδρευσης για τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

“Η συζήτηση για την ύδρευση έρχεται με μία χρονική καθυστέρηση και θα έπρεπε να έχει γίνει από την άνοιξη για να προλάβουμε καταστάσεις.

Το θέμα δεν ήρθε  από τη δημοτική αρχή και το θέσαμε εμείς στην προηγούμενη συνεδρίαση και πριν ένα μήνα από ερώτηση μου στον Αντιδήμαρχο στις 8 Ιουλίου.

Το θέμα της ύδρευσης Λευκάδας πρέπει να το δούμε στο σύνολο του και όσον αφορά το υδραυλικό δυναμικό που έχουμε. Έχουμε 39 γεωτρήσεις στη Λευκάδα και μία σε Μύτικα Κάλαμο και Καστό και έχουμε 20 υδρομαστεύσεις και πήγες ύδρευσης. Συνολικά δηλαδή 60 πηγές υδροληψίας εκτός από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου.

Τα αντλιοστάσια που διαχειρίζονται τις ποσότητες νερού που παίρνουμε από αυτές τις πηγές είναι στο σύνολο 40, τα 10 είναι του συνδέσμου και όχι τα 16 που είπε ο κ. Λιβιτσάνος.

Οι δεξαμενές που συσσωρεύουν το νερό αν υπάρχει,  είναι στο σύνολο 80 του δήμου και του συνδέσμου και η χωρητικότητα τους είναι 17.000 κυβικά με επιπλέον 6.000 κυβικά της μεγάλης δεξαμενής του Ακτίου.

Εδώ μπαίνει και ένα ερώτημα για το τι παραπάνω θα προσφέρει η λιμνοδεξαμενή της Βασιλικής στην ύδρευση αφού δεν έχουμε να τη γεμίσουμε με 23.000 κυβικά νερό, δεν αποκλείω να γίνει το έργο, ωστόσο στη θέση “Αριά” της Εγκλουβής χρειάζεται  άλλη μία δεξαμενή για αρδευτικούς σκοπούς και αυτό είναι θέμα της περιφέρειας και όχι το δήμου.

Για το υδραγωγείο του Αγίου Γεωργίου μέχρι τη Λευκάδα όλοι γνωρίζουμε ότι κατασκευάστηκε με μία κοινή υπουργική απόφαση του 1984 η οποία προέβλεπε στη Λευκάδα να έρχονται σε ημερήσια βάση 21 χιλιάδες κυβικά νερού κατά τις περιόδους αιχμής.

Εμείς όταν γίναμε δημοτική αρχή βρήκαμε κάποια πράγματα φροντίσαμε όμως να γνωρίζουμε το τι συμβαίνει και να συνεργαστούμε από την πρώτη μέρα με τον όμορο Δήμο της Πρέβεζας και στη συνέχεια με της Άρτας.

Από το 2014 μελετήσαμε μαζί με το δήμο Πρέβεζας την αποκατάσταση της πόλης σοβαρής βλάβης στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού στην Κυανή Ακτή της Πρέβεζας το οποίο και κάναμε από κοινού ένα σημαντικό έργο που έγινε από τους δύο συνδέσμους ύδρευσης Λευκάδας και Πρέβεζας.

Τώρα το να φτάσουμε 10 Αυγούστου και να μου ζητήσετε το φάκελο με τα στοιχεία που είχα αφήσει στο σύνδεσμο ύδρευσης για αυτό τον αγωγό και για το τι κάναμε στη θέση Σμυρτούλα της Νικόπολης με το διαχωριστικό τμήμα ήταν πολύ αργά και δεν με πιστεύετε όταν λέτε ότι ξεκινήσατε να ασχολείστε πριν τέσσερις μήνες, πρόσφατα ασχοληθήκατε όταν από τις 4 Ιουλίου και μετά διαπιστώσατε ότι δεν μας φτάνει το νερό, γνωρίζω ότι η υπηρεσία σας το είχε επισημάνει, βασίστηκε όμως το γεγονός ότι δεν θα έχουμε πολύ κόσμο όμως τελικά δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

Σχετικά με το τι παραλάβαμε εμείς και την παραδώσαμε στην καινούργια δημοτική αρχή, εμείς ποτέ δεν σταθήκαμε στο τι παραλάβαμε, αν βρήκαμε μηδέν, ανέφερε κάποια πράγματα ο κύριος Γληγόρης εγώ δεν τα είπα ποτέ ούτε θα τα αναφέρω.

Ποτέ δεν είπα ότι άρχισα από το μηδέν απεναντίας βρήκα και τη μελέτη που δεν γνωρίζατε ότι υπάρχει για τις ανάγκες υδροδότησης του νησιού, καθώς βρήκα και τη μελέτη για το αηδονάκι η οποία ποτέ δεν εντάχθηκε σε πρόγραμμα.

Επίσης η συγκεκριμένη Μελέτη είχε μέσα και το έργο των Τσουκαλάδων που θα εγκατασταθεί ο αγωγός.

Αναφορικά με το τι παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή, ο κύριος Σέρβος  είπε ότι παρέλαβε το τμήμα ύδρευσης και αποχέτευσης οργανωμένο με ικανό αριθμό στελεχών, λίγους ωστόσο ικανά στελέχη και σωστά τοποθετημένους υπαλλήλους στην θέση τους, καθώς και αρκετούς εξωτερικούς συνεργάτες και στο δήμο και στο σύνδεσμο ύδρευσης.

Μόνιμοι υπάλληλοι υδραυλικοί ήταν δύο στην πόλη, δύο στο Νυδρί και ένας Σφακιώτες, δύο ηλεκτρολόγοι αντλιοστασίων και δύο υπάλληλοι αποχέτευσης.

Οι εξωτερικοί συνεργάτες ήταν πέντε για την ύδρευση στον Δήμο, τρεις στο σύνδεσμο ύδρευσης, τρεις που κατά μετρούσαν της κατανάλωσης νερού, που παρεμπιπτόντως γιατί στο δήμο Απολλωνίων το 2020 δεν μετρήθηκε ακόμα το νερό;

Επίσης είχαμε την εξαγγελία της Δημοτικής Αρχής ότι θα συστήσει ΚΟΙΝΣΕΠ για την διαχείριση των δικτύων και αφού δεν ευοδώθηκε η δημιουργία της, θα γινόταν ενεργοποίηση δύο κωδικών του προϋπολογισμού για να γίνουν έργα αποκατάστασης βλαβών και αυτό δεν ευοδώθηκε και μείναμε με αυτούς τους συνεργάτες ξεκρέμαστους, καθώς στους περισσότερους δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις τους, οι περισσότεροι δουλεύουν απλήρωτοι από τις αρχές του χρόνου και ακόμα χειρότερα είναι το ζήτημα με το δίκτυο αποχέτευσης και το βιολογικό του Νυδριού.

Επίσης παραδώσαμε οργανωμένο σύστημα καταμέτρησης των υδρομέτρων, δίκτυα και έργα και στα αντλιοστάσια, καθώς και 14 ολοκληρωμένα έργα, 15km αγωγών που τοποθετήθηκαν με αυτεπιστασία τα τέσσερα έργα που τρέχουν που κάποια αναφέρθηκαν και παραδώσαμε και 690.000 πρόσθετη ΣΑΤΑ που κάποια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον τομέα των παραγωγικών επενδύσεων.

Ο κύριος αντιδήμαρχος μας μίλησε για ένα φάκελο με χρέη και κάτι ακούστηκε για το πώς γινόταν η προμήθεια των υλικών.

Πρέπει να πω ότι αυτή γινόταν με τον πλέον διαφανή τρόπο, με ημερολόγια ποσότητες και πρόσωπα και συμμετοχή της υπηρεσίας πάντα. Ωστόσο δεν είδε τη μελέτη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που ανέφερα πριν, δεν είδε τον φάκελο του συνδέσμου ύδρευσης για τη Νικόπολη που είχαμε μέσα την συνεργασία με την Πρέβεζα και την συνεργασία με την ΔΕΥΔΑΠ, δεν είδε τους φακέλους των έργων ακόμα, το φάκελο με την προγραμματική σύμβαση δήμου Λευκάδας και συνδέσμου ύδρευσης, ώστε να μπορούν οι μηχανικοί του δήμου να εκτελούν εργασίες και για το σύνδεσμο, δεν είδε το φάκελο με την προγραμματική σύμβαση Δήμου Λευκάδας και Μεγανησίου, για την υδροδότηση του δήμου από γεώτρηση της Λευκάδας, μετά από ένα χρόνο δεν είδε ποιες ήταν οι ανάγκες για νέα έργα στις ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές.

Ενδεικτικά αναφέρω, Σύβοτα, Αμμούσω, Πόρτο Κατσίκι, Κάθισμα, Γένι, Δεσύμι, Πόρος, καθώς σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να τοποθετηθούν δίκτυα και να εξοικονομηθούν και υδάτινοι πόροι. Εμένα δεν με απασχολεί ο χαρακτηρισμός “νεριάρη” που μου απέδωσε ο κύριος αντιδήμαρχος, με απασχολεί όμως να μην έχει νερό το δίκτυο του δήμου παρόλο τις μικρές υποθέσεις που δημιουργήσαμε και αυτό είναι αρμοδιότητα του κυρίου αντιδημάρχου.

 

About Ομάδα Σύνταξης 27485 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Κωστα μου, τοπαιξαν πονηρουληδες και την πατησαν κι εμεις μαζι. Σου λεει κοσμο δεν εχει..δεν μπαν να….Το νερο θα φτασει. Μεγαλε καμαροπαπουτση με τον κοντο κλοουν!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.