Κώστας Καγκελάρης στον Prisma 91,6: “Πρέπει να εξετάσουμε τα αίτια που πλημμυρίζει η Βασιλική. Δεν είναι λύση μόνο ο καθαρισμός στα εκατό μέτρα μπροστά από την θάλασσα.”


Για τις καταστροφές που άφησε στο πέρασμα του ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός” στην Βασιλική Λευκάδας μίλησε το μέλος του Αγροτικού συνεταιρισμού του ΤΑΟΛ Κώστας Καγκελάρης στον Prisma 91,6.

Όπως ανέφερε το φαινόμενο αυτό δεν είναι τωρινό έχει συμβεί και στο παρελθόν αρκετές φορές. “Από τη στιγμή όμως που δεν γίνονται προβλέψεις και έργα για να μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να οδηγήσουν τον υδάτινο όγκο στη θάλασσα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς.

Κάποιες στιγμές γίνονται κάποιοι καθαρισμοί σε ρέματα, ωστόσο αυτοί γίνονται στα πρώτα 50 άντε 100 μέτρα από τη θάλασσα. Το πρόβλημα όμως υπάρχει και πιο πίσω που είναι καλλιέργειες και τα χωράφια, που μετατρέπονται σε λίμνη από τη στιγμή που δεν αδειάζουν τα νερά προς τη θάλασσα.

Στη συνέχεια γίνεται χείμαρρος που παρασύρει τα πάντα στο δρόμο του. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει πολλά χρόνια, ωστόσο με τον Ιανό ήταν πιο έντονο, καθώς πρώτη φορά είδα το νερό στο ποτάμι να θέλει να ανέβει πάνω από το γεφύρι.

Εγώ προβληματίζομαι πάνω σε όλη αυτή την κατάσταση, γιατί οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν και δεν αντιμετωπίζονται σωστά και όσο υπάρχει η δόμηση μπροστά στη θάλασσα, πώς φτιάχνουμε πράγματα δημιουργούμε ένα ανάχωμα αναφορικά με τα νερά που έρχονται από πίσω και για αυτό γίνεται το πρόβλημα.

Πρέπει να γίνει μία μελέτη να μην κλείνουν τα ρέματα και τα ποτάμια, ίδιο δίπλα στη θάλασσα να είναι ανοιχτοί και να μην γίνονται πρόχειρο δουλειές και αυτό αφορά τόσο την Περιφέρεια, τον Δήμο αλλά και τους ιδιώτες, καθώς όλοι έχουν το μερίδιο της ευθύνης.

Πρέπει να προσέχουμε τι φτιάχνουμε για να μην πηγαίνουμε σε συνέχεια στο επίσημο κράτος και να λέμε ότι πλημμυρίσαμε, πρέπει να εξετάσουμε το λόγο που έχουμε πλημμυρίσει, καθώς από εκεί ξεκινούν όλα.”

“Επίσης δεν έχω ακούσει κανέναν να θίγει τα χωράφια που υπάρχουν στον κάμπο στο πίσω μέρος, καθώς το μπροστά μπορεί να είναι το τουριστικό, όμως υπάρχουν και τα καλλιεργήσιμα χωράφια στα οποία υπάρχουν μέσα ελιές, αμπέλια και κήποι, είναι ένας κάμπος υψηλής παραγωγικότητας και γίνονται πολλές δραστηριότητες.

Κάθε φορά που συμβαίνει μία πλημμύρα, ο κάμπος μετατρέπεται σε λίμνη και δεν είναι προσβάσιμος, καθώς γεμίζει νερό γιατί δεν έχει πού να αδειάσει και καταστρέφονται αμπέλια, ελιές, κήποι και θερμοκήπια, υπάρχουν αποθήκες με μηχανήματα τα οποία καταστρέφονται όλα.

Εμείς ως συνεταιρισμός για τις αποζημιώσεις είχαμε κάνει κινήσεις μέσω του ΕΛΓΑ, ωστόσο ο υπάλληλος δεν έχει έρθει ακόμα, υπάρχει μετά από τόσο καιρό κάποια κωλυσιεργία και δεν έχει ξεκινήσει η καταγραφή αναφορικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Κάποιες διαδικασίες πρέπει να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς αν περάσει χρόνος αν για παράδειγμα έχει καταστραφεί ένας κήπο με προϊόντα και δεν υπάρχει τίποτα, θα πρέπει να αποδείξεις την προηγούμενη κατάσταση.”

Τόσο ο δήμος όσο και η περιφέρεια ανταποκρίθηκαν μετά την καταστροφή, και όλοι έδωσαν το παρών όμως στο συγκεκριμένο σημείο που είναι και η τουριστική περιοχή. Προς τα μέσα δεν ανέβηκε κανείς να δει τι έχει συμβεί κι αν θέλουν τη γνώμη μου, για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινήσει από πολύ ψηλά, τα νερά πρέπει να μαζευτούν από το εσωτερικό του κάμπου για να οδηγηθούν στη θάλασσα, διότι όταν αντιμετωπίζουν τα πρώτα 100 μέτρα που είναι η κατοικημένη περιοχή και το καθαρίζουν για να μπορέσουν να οδηγήσουν τα νερά δεν κάνουν κάτι.

Ο κάμπος γεμίζει εκατομμύρια κυβικά νερού, ο χείμαρρος κάποια στιγμή σπάει και πλημμυρίζει μπροστά.

 

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.