Κορονοϊός Βατόπουλος: «Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο»- Ανησυχία για βαριά περιστατικά σε νέους [vid]

16 Αυγούστου | 16:20 μμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν πλέον οι ειδικοί για την πανδημία του κορoνοϊού στη χώρα μας, αφού χθες -για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα- ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε πάνω από 200 περιστατικά μόλυνσης.

Συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκαν 230 νέα κρούσματα στη χώρα, ο τρίτος υψηλότερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, ενώ προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι σταδιακά πέφτει αισθητά ο ηλικιακός μέσος όρος των νοσούντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια 17χρονη από τη Θεσσαλονίκη η οποία διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

«Η κατάσταση είναι διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο. Τότε ο καθένας ήταν σπίτι, τώρα η παράμετρος είναι άλλη, καθώς υπάρχει μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων και γίνεται μεταφορά του ιού από τη μια περιοχή στην άλλη» τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης  Βατόπουλος κρούοντας για ακόμη μία φορά «καμπανάκι» για την τήρηση των μέτρων.

«Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες», τόνισε,  μιλώντας στην ΕΡΤ, και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους.

Φοβάμαι και άλλα βαριά περιστατικά με νέους

Ο καθηγητής «Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», σημείωσε αναφερόμενος στο περιστατικό της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη.

Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν»,  και πρόσθεσε πως αν θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επωάσεως σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε.

«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επωάσεως μιας εβδομάδας μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», τόνισε.

Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ

Επίσης κάλεσε να είναι σε εγρήγορση τον ΕΟΔΥ και όσους βρέθηκαν σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα, όπως πχ η Πάρος, καθώς υπάρχει το ζήτημα των ασυμπτωματικών φορέων.

Για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία είπε πως έχει να κάνει αφενός με τη συμπεριφορά εξ ημών αλλά και από το πώς θα διευκολύνει η πολιτεία τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα.

Πηγή: flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων σχετικά με την εγκατάσταση πλυντηρίου – λιπαντηρίου στην Απόλπαινα Λευκάδας;

Επερώτηση: Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, η απόφαση του Π.Σ.59-7/18-03-2023, σχετικά με την εγκατάσταση πλυντηρίου - λιπαντηρίου στην Απόλπαινα...

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post