Κορονοϊός: To απόρρητο σχέδιο της κυβέρνησης για το lockdown


Σ τα… συρτάρια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σχέδια «εκτάκτου ανάγκης», έτοιμα να τεθούν σε ισχύ σε περίπτωση που τα κρούσματα κοροναϊού αυξηθούν κατακόρυφα. Πρόκειται για απόρρητα σχέδια, τα οποία όλοι εύχονται να μην εφαρμοστούν ποτέ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο, είναι υποχρεωμένες να τα έχουν καταρτίσει, προκειμένου να υπάρχει οργανωμένη αντίδραση του κράτους, ακόμα κι αν γίνουν πραγματικότητα τα πιο απευκταία σενάρια. Το πρώτο μέτρο «κλιμάκωσης» των περιορισμών που εξετάζεται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Για την κατάρτιση του σχεδίου μπήκαν στο μικροσκόπιο παραδείγματα χωρών όπως η Κίνα, η Κορέα, η Γαλλία και η Ιταλία. Πρόκειται για ένα μέτρο του οποίου η εφαρμογή δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και από τη συμπεριφορά των πολιτών, σε σχέση με τη συμμόρφωση στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τελικά την απαγόρευση κυκλοφορίας, θα γίνει αναλυτική περιγραφή του τρόπου εφαρμογής της. Το μέτρο θα απαγορεύει όλες τις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών. Οι περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους οι πολίτες θα αφορούν σε:

 • Μετακινήσεις από το σπίτι στον χώρο εργασίας, εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία.
 • Μετακινήσεις για ψώνια πρώτης ανάγκης από το σούπερ μάρκετ (μία φορά την ημέρα).
 • Μετακινήσεις από και προς νοσοκομεία, εάν παραστεί ανάγκη υποβολής σε ιατρικές εξετάσεις ή νοσηλείας.
 • Μετακινήσεις για θέματα που σχετίζονται με την ανάγκη βοήθειας ανθρώπων (για παράδειγμα ηλικιωμένων) που ζουν μόνοι τους και χρειάζονται βοήθεια για να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες.
 • Μετακινήσεις σε κοντινή απόσταση από το σπίτι για ατομική αθλητική άσκηση ή για τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς. Επίσης, από τον κανόνα θα εξαιρούνται όλοι οι πολίτες που εργάζονται σε υπηρεσίες των κρίσιμων υποδομών της χώρας.

150 κλήσεις για παραβάσεις

Το «βάρος» της εφαρμογής του μέτρου θα πέσει στην Αστυνομία, όπως έγινε και στην περίπτωση της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων που εφαρμόστηκε την περασμένη εβδομάδα. Το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης δεχόταν τις πρώτες ημέρες 150 κλήσεις πολιτών ανά οκτάωρο, για περιστατικά μη συμμόρφωσης στους περιορισμούς. Στην περίπτωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας οι αστυνομικοί με συνεχείς ελέγχους θα επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα στους «απείθαρχους».

Επί τάπητος έχει πέσει και η πρόταση να εκδοθούν ειδικές κάρτες, που θα μοιραστούν στους πολίτες για τον έλεγχο των μετακινήσεών τους. Αρμόδιες πηγές, πάντως, σημειώνουν για το θέμα ότι «πρόκειται για την έσχατη λύση, καθώς ένα τέτοιο μέτρο παραβιάζει αναγκαστικά την ατομική μας ελευθερία, επιβαρύνει την ψυχολογία των πολιτών και αποτελειώνει την οικονομία». Στα σχέδια «εκτάκτου ανάγκης» υπάρχουν εκτιμήσεις για τις απαιτήσεις που θα κληθεί να ικανοποιήσει το σύστημα υγείας σε περίπτωση ραγδαίας εξάπλωσης του ιού:

«Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, σε έναν πληθυσμό 10 εκατομμυρίων με υπολογιζόμενο ποσοστό ασθενών υψηλού κινδύνου περί το 15%-25%, μια πανδημία θα οδηγούσε στα κάτωθι: Αύξηση των επισκέψεων σε εξωτερικά ιατρεία της τάξης των 400.000-500.000 ασθενών. Αύξηση των θανάτων με εύρος 1.500-7.000 ατόμων. Αύξηση των νοσηλειών με εύρος 4.250-16.750 ατόμων. Εάν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θεραπεύονταν με αντιιικά, τότε θα χρειάζονταν έως και περίπου 170.000 δόσεις φαρμάκου». Τι γίνεται, όμως, με την επάρκεια των κλινών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης; Στο κεφάλαιο του Εθνικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Πανδημίας με τίτλο «Τρόποι αύξησης των διαθέσιμων κλινών», αναφέρεται: «Αύξηση των κενών κλινών μέσω της μείωσης των τακτικών και μη επειγόντων εισαγωγών. Διάθεση κενών κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων σε ασθενείς δημόσιων νοσοκομείων. Μείωση τακτικών εισαγωγών στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Χρησιμοποίηση των κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων και των μονάδων αποκατάστασης. Μετατροπή ξενοδοχείων σε θεραπευτήρια».

Σε επίπεδο προσωπικού, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι με τις νέες προσλήψεις δεν θα υπάρχουν κενά. Σε περίπτωση, όμως, ύστατης ανάγκης, το κεφάλαιο με τίτλο «Πιθανές πηγές ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού» αναφέρει: «Για την αντιμετώπιση ελλείψεων του προσωπικού στα νοσοκομεία μπορούν να αξιοποιηθούν: Φοιτητές ιατρικών σχολών, φοιτητές νοσηλευτικής δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νοσηλευτές με βάση τα μητρώα των συλλόγων νοσηλευτών, ειδικευμένοι γιατροί, με βάση τα μητρώα των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές, εθελοντές μη κυβερνητικών οργανώσεων σε υποστηρικτικές μη ιατρικές υπηρεσίες». Τα νοσοκομεία διαθέτουν σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτου ανάγκης. Τέτοια σχέδια εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 και επικαιροποιήθηκαν στη συνέχεια.

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία υποδομής και η οργάνωση διαδικασιών για εφαρμογή διαλογής στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως και ο έλεγχος της ροής του αέρα από το σύστημα κλιματισμού ανάμεσα στους ορόφους, τους θαλάμους, τους διαδρόμους και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια).

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διαθέτει σχέδια προκειμένου να μπορούν να τεθούν σε καραντίνα χωριά ή ακόμα και πόλεις, όπως έγινε στην περίπτωση των δύο χωριών, Δαμασκηνιά και Δραγασιά, στον Δήμο Βοΐου στην Κοζάνη. Τα σχέδια προβλέπουν την επιτήρηση της καραντίνας, την τροφοδοσία με τα απαραίτητα είδη αλλά και την επαρκή λειτουργία των κρίσιμων υποδομών για να μην υπάρχουν προβλήματα με το ρεύμα, το νερό και τις τηλεπικοινωνίες.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 28556 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ Lockdown
  Shutdow.
  Καλύτερα είναι να αναφερόμαστε στο Shutdown να γίνει ( αν γίνει) παρά στο lockdown.
  Και μήπως καλύτερα είναι πρίν το shutdown να γίνει ένα Escape απ την κοινωνική τρεχούμενη εφαρμογή και εφαρμοστικότητα.Μετά να γίνει το Shutdown. Και αν ανοίξει εκ νέου η κοινωνική εφαρμογή να γίνει νέο κοινωνικό format. Να επαναπρογραματιστεί εκ νέου η Ελληνική διαλυμένη πλέον κοινωνία σπ τα απανωτά πλήγματα των τελευταίων χρόνων και να οργανωθεί καλύτερα εκ νέου ο Ελλαδικός κοινωνικός χώρος.
  Η νέα οργάνωση να εμπεριέχει σε κάθε στάδιο λειτουργίας της την σποθήκευση των ώς τότε δεδομένων , να εμπεριέχει το Refresh ( την ανανέωση των ώς τότε αποθηκευμένων ) και την επανααξιολόγηση αναλογιστικά με βάδη τις κάθε φορά νέες συνθήκες.
  Η κοινωνική λειτουργία να μένει στο επίπεδο του ctr + alt+ delete σε κάθε παύση της ή μερικής λειτουργίας για να μπορεί να εμπλουτίζεται και να εγκαθίστανται νέες εφαρμογές και να συνεχίζει έτσι.
  Να συμφωνήσουν όλοι στην επανεκκίνηση ώς περιεχόμενο και διαδικαια.Κσι να υπάρχουν δικλείδες ελέγχου και αποτροπής της όποιας λειτουργικότητας έξω απ την διαδικασία κσι το περιεχόμενο.
  Μιά νέα αρχή θα γίνει για την Ελληνική κοινωνία ηλεκτρονικότερη , ποιό αυτοματοποιημένη, δικαιότερη, λειτουργικότερη, κοινωνικότερη, κλπ κλπ κλπ . Και τα λοιπά.
  Να μην διαβάσουν το κείμενο τούτο οι όποιοι εκπαιδευτικοί ώς συνταξιούχοι ή και εν ενεργεία
  έβαζαν μηδέν στο γραπτό της έκθεσης σν ο μαθητής έγραφε κλπ ( κσι λοιπά).
  Γιατί θα τους βγάλει έξω από τον ντορό ζωής των ώς τώρα. Και οι παραπάνω προτάσεις είναι για όσους θέλουν και ανέχονται αλλαγές ζωής που δεν τους φοβίζουν αλλά τις εκλαμβάνουν ώς πρόκληση για διάνοιξη νέων κοινωνικών δρόμων (ποιό μουράτων δρόμων) πέρα από παλαιότερες υπαρκτές μέν καρωχημένες δε αντιλήψεις και κοινωνικές εφαρμοστικότητες.
  Το μέλλον διαρκεί πολύ , το τώρα είναι πραγματικό λίγο και μικρό, το πσρελθόν είναι ανύπαρκτο ( αυτό που υπήρξε).. έρχεται ο νέος κόσμος.. ο νέος άνθρωπος.. οι νέοι άνθρωποι. η νέα κοινωνία , μια μετακοινωνία πού θα εξηγεί στα μέλης το κοινωνικό καθημερινό γιατί , και οι λειτουργίες της ώς κριτήρια θα δείχνουν και θα εξηγούν τις σημασίες των ώς ίδια κοινωνική λειτουργία.
  Η παλιές κοινωνίες κούφιες σσπιες και σαπισμένες μηδενίσανε , σαν τον μηδέν στα γραπτά της έκθεσης που ώς προάγγελος και προφήτης και βοηθός φακίρι και μάγος, έβαζε ο καθηγητής/οι καθηγητής στα γραπτά της έκθεσης των μαθητών αν έγραφαν το κλπ κλπ κλπ.
  Η σημερινή ώς τώρα κοινωνία δεν είναι παρά ο βαθμός μηδέν του κοινωνικού φαίνεσθαι και είναι.Όπως “”ο βσθμός μηδέν της γραφής”” ( όχι του Ρολλάν Μπάρτ) , αλλά του εκπαιδευτικού στην έκθεση των μαθητών.
  Ομπρός για το Shutdown ( δεν μσς επαρκεί το lockdown αν είναι να γίνει), και το νέο κοινωνικό format.
  Προσοχή να μην ξεχάσουμε να ανοίξουμε μεγάλες ηλεκτρονικές ταχύτητες και να πάρουμε mause αφής.
  ——–///—–
  Μετά την χρεωκοπία
  Και τον Κορονο’ι’ό
  τελειώσανε τα ψέμματα
  Με τον κόσμο τον παλιό.

  Μια νέα κοινωνία
  ήδη ξεπροβάλλει
  εκεί που ήταν η παλιά
  Θα γίνει ή νέα η άλλη.

  Θάναι κοινωνία δυνατή
  με πίστη και δικαιοσύνη
  Θάναι με χρήση ηλεκτρονική
  και ντομπροσύνη.

  Δεν θα έχει αποκλεισμούς
  ούτε μηδενικά
  γιατί αυτά είναι συμπτώματα
  αντικοινωνικά.

  Η ανθρώπινη ισονομία
  όλους θα διατρέχει
  και στην Ευρυτανία
  είναι το φαράγγι πάνταβρέχει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.