Κορονοϊός Θεσπρωτία: Ανησυχία από λάθος του ΕΟΔΥ – Τους χρέωσαν κρούσματα και από την Λευκάδα..


Συναγερμός σήμανε στη Θεσπρωτία όταν, από λάθος, ο χάρτης του ΕΟΔΥ που αποτυπώνει την επιδημιολογική εικόνα του Covid-19 στους νομούς της χώρας, εμφάνισε το νομό στην κατηγορία των περιοχών που έχουν καταγραφεί άνω των πενήντα κρουσμάτων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας. Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας Ηπείρου και βουλευτών για να διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για λάθος. Όπως απεδείχθη, είχαν χρεωθεί στο νομό κρούσματα που εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα και κατευθύνονταν σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, στον χάρτη των «επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας» που κυκλοφόρησε ο ΕΟΔΥ στις 16/07, είχαν συμπεριληφθεί:

  • Μια Σέρβα τουρίστρια που εισήλθε στη χώρα από τον Προμαχώνα και είχε προορισμό παράκτιο κατάλυμα της Θεσπρωτίας
  • Τρεις Σέρβοι τουρίστες που επίσης μπήκαν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα και είχαν προορισμό άλλη περιοχή της χώρας
  • Τρεις ακόμα Έλληνες προερχόμενοι από το εξωτερικό, οι οποίοι είχαν προορισμό επίσης άλλη περιοχή, αλλά… χρεώθηκαν στη Θεσπρωτία

Συνολικά, λοιπόν, τα «κατά λάθος» χρεωμένα κρούσματα έφταναν τα επτά.

Ο χάρτης που προκάλεσε αναστάτωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνει το thespro.gr, ενώ στο Εθνικό Μητρώο κρουσμάτων covid – 19, τα κρούσματα στο Νομό Θεσπρωτίας παραμένουν 12, ο ΕΟΔΥ χρεώνει +3 κρούσματα εκ Παραμυθιάς, παρ’ όλο που είχαν μόνιμη κατοικία άλλες περιοχές, κάνοντας το συνολικό αριθμό 15 και φυσικά, το ένα εξ’ Ισπανίας προερχόμενο, που έμεινε και τέθηκε σε καραντίνα στην Αθήνα, με τη δικαιολογία ότι «είχε μόνιμη κατοικία τη Θεσπρωτία».

Όσον αφορά δε τα 39 συνολικά κρούσματα της Ηπείρου, πέρα από τα λάθος της Θεσπρωτίας… χρέωσαν και τους 5 Σέρβους που εντοπίστηκαν σε ιστιοπλοϊκό στη Λευκάδα.

Μετά το αλαλούμ, ο ΕΟΔΥ αναγνώρισε το λάθος του και έτσι στην επιδημιολογική έκθεση της Κυριακής 19 Ιουλίου αποτύπωσε τα πραγματικά στοιχεία βάζοντας τέλος και στην αναστάτωση που προκάλεσε το προηγούμενο λάθος.

Η σωστή επιδημιολογική εικόνα

Λάθος με τα κρούσματα την Κυριακή 19 Ιουλίου

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 19 Ιουλίου στην αρχική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα αναφέρονταν 25 κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση, υπήρξε ένα λάθος. Ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση, που ανέλυε την γεωγραφική κατανομή, και έκανε λόγο για 24.

Η πρώτη χρονικά ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Η ανακοίνωση που «ανέβηκε» αρχικά στο site του ΕΟΔΥ (που επίσης έκανε λόγο για 25 κρούσματα)

Ωστόσο, αργότερα ήρθε η ενημέρωση για το πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα κι εκεί κάτι δεν πήγαινε τόσο καλά, αφού γινόταν λόγος για 24 κρούσματα…

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27554 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.