Κορονοϊός: Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση και η επιχείρηση ανάσχεσης


Ομπρέλα μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού και για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων και άλλων υπηρεσιών συγκροτεί και τροποποιεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να προλάβει μια καταιγίδα αρνητικών εξελίξεων. Μέγαρο Μαξίμου και αρμόδιοι υπουργοί είναι σε ανοιχτή γραμμή για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, αυστηροποιώντας τα υφιστάμενα μέτρα, προσδιορίζοντας με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών την καμπύλη και το σχετικό χρονοδιάγραμμα διασποράς της νόσου και λαμβάνοντας αποφάσεις προληπτικού χαρακτήρα σε όλα τα επίπεδα.

«Η μάχη είναι δύσκολη, δίνεται κάθε λεπτό» τονίζει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει καλά πτυχές του σχεδίου για την αναχαίτιση της πανδημίας στη χώρα μας. Η λογική που υιοθετεί η κυβέρνηση παραπέμπει στις γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις ώστε να μπει φρένο τώρα στην αύξηση των κρουσμάτων. Ενα μέτρο που αναμένεται στη συνέχεια να τροποποιηθεί και να μην περιοριστεί στις συστάσεις αφορά και στις μετακινήσεις των πολιτών ανά την Ελλάδα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη – ειδικά μέσα στον μήνα αλλά και τον Απρίλιο, κοντά δηλαδή στις ημέρες του Πάσχα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες θα εκτιμήσουν την κατάσταση έτσι όπως θα εξελίσσεται, προκειμένου να έχουν και plan Β για τους κινδύνους (διασποράς του ιού) από τη μετακίνηση πολιτών από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τα νησιά τις ημέρες του Πάσχα.

Θα υπάρξουν απαγορεύσεις;

Σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν οι συστάσεις και οι προτροπές ειδικά προς τις ευπαθείς ομάδες να μειώσουν τις μετακινήσεις ή τη μετάβασή τους στον τόπο καταγωγής τους, με ή χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μια καθοριστικής σημασίας πρόβλεψη για την ανεμπόδιστη λειτουργία του δημόσιου τομέα θεωρείται για τους κυβερνητικούς η απόφαση να δοθεί μέσω ειδικής πλατφόρμας η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους και στα στελέχη να επικοινωνούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το σύστημα αυτό τίθεται από αύριο σε εφαρμογή με την αξιοποίηση -έπειτα από απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης- της υπηρεσίας e-Presence του Εθνικού Δικτύου Υποδομών, Τεχνολογίας και Ερευνας, που απευθύνεται στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της Ελλάδας, για να μπορούν τα μέλη της να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν υψηλής ποιότητας διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις.

Προτροπή

Μέσω της πλατφόρμας αυτής θα μπορούν από αύριο οι άνθρωποι του Δημοσίου να ανταλλάσσουν απόψεις και να λύνουν επείγοντα ζητήματα χωρίς καθυστερήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι εκ του σύνεγγυς εξυπηρετήσεις πολιτών, αλλά, όπως και στις τράπεζες, θα γίνει προσπάθεια να παρέχονται οι υπηρεσίες στους πολίτες ηλεκτρονικά. Οσον αφορά στις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες μέσω των υποκαταστημάτων τους.

Ωστόσο, υπουργείο και τράπεζες παροτρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το e-banking για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, εφορίες αλλά και ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι πολίτες πρέπει να δείξουν κατανόηση, ευελιξία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες έκθεσής τους στον κορονοϊό – όπερ σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν, ει δυνατόν… χθες, οι συναλλακτικές συνήθειες των πολιτών.

Το σίγουρο είναι ότι η «χάρτα» των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα (π.χ. με το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, φροντιστηρίων, εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ, όλης της εστίασης εκτός από υπηρεσίες delivery και take away, αθλητικών κέντρων, μουσείων και άλλων) μπαίνει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης τουλάχιστον μέχρι να περάσουν τα μεγάλα κύματα του κινδύνου. Οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι -όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- θα συνεχίσουν να εμπλουτίζουν τη δέσμη μέτρων, αυξάνοντας ή μειώνοντας την αυστηρότητά τους, ανάλογα πάντα με την εξέλιξη των πραγμάτων.

Στο μικροσκόπιο

Στο σχέδιο των οκτώ αξόνων που παρουσίασε, εν τω μεταξύ, ο κ. Σταϊκούρας εντάσσεται η νομοθέτηση ολοκληρωμένου συστήματος στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύεται προσωρινά η λειτουργία τους. Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων – οι δε παρεμβάσεις θα εφαρμόζονται σταδιακά και σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες.

Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι προωθούνται άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, καθώς και ότι, με τα σημερινά δεδομένα, θα φθάσουν στα 200 εκατ. ευρώ οι επιπλέον πόροι για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας. Πλέγμα παρεμβάσεων δρομολογείται, όμως, και για τη διάθεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

H αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup -πληροφορίες επιμένουν ότι θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης- θα ανάψει το «πράσινο φως» για μια σειρά παρεμβάσεων στις χώρες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Εμφαση διά της ανταλλαγής απόψεων με ευρωπαϊκούς θεσμούς και οργανισμούς δίνεται κατ’ αρχάς στην προστασία της δημόσιας υγείας και των «ρυθμών» της εκπαίδευσης με κάθε σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, όλων των ηλικιών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν στην κυβέρνηση, τέλος, και το μήνυμα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά και την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι η Εκκλησία δεν κρατά «παρουσιολόγιο». Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε πρόσφατα με τον Αρχιεπίσκοπο, προκειμένου, όπως υπονόησε και στο διάγγελμά του, να γίνει κατανοητή από τους πιστούς η ανάγκη παραμονής στο σπίτι και παρακολούθησης της Θείας Λειτουργίας από τις τηλεοπτικές οθόνες.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27519 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Ο μαύρος κινέζικος θάνατος του 21 ου σιώνα. Η μεγαλύτερη πανδημία της ιστορίας. says:

  Το μέγεθος της ανάσχεσης, της όποιας κανονικότητσας είχε ανάγκη και είχε αποκτήσει η Ελληνική οικονομική και κοινωνική ζωή για την όποια πρόοδο μισό βήμα έστω απ την οικονομική καινωνική κρίση, είναι τεράστιο και νομιμοποιεί ρήτρες σκέψης για εμπορικό κοινωνικό και οικονομικό πόλεμο σε βάρος της Ελλάδος και γενικά σε βάρος φάσματος χωρών ,εξαπολυθέντος απ τον κινέζικο απολυταρχισμό και ιδεολογικό κινέζικο βιωμένο αυταρχισμό.
  Η Ελληνική κυβέρνηση άριστα χειρίστηκε και χειρίζεται στα όρια της αντοχής της χώρας, το θέμα της μεγαλύτερης πανδημίας στην ιστορία ( την πανδημία του 21ου αιώνα -ώς τώρα- ) και λογικά αναδέχεται την οικονομική ανάσχεση υπέρ του αγαθού της κοινωνικής υγείας και κοινωνικής συμβίωσης που προυπάρχει και αναγκαιεί της κάθε οικονομικής καταστάσεως κσι αναγκαιότητας.
  Και αυτή είναι η διαφορά της κοινωνικής και πολιτικής κουλτούρας των Δυτικών Δημοκρατιών, έναντι της Άπω Ανατολίτικης Δεσποτικής αυταρχικής απολυταρχικής και χωρίς καμμία Διεθνική και κοινωνική ευθύνη, κουλτούρας.
  Αυτή την απολυταρχία -στην περίπτωση της Κίνας με κάπιταλ κομμουνιστικό σόσιαλ κατσαπλιάδικο απάνθρωπο και ζωώδη κοινωνισμό,εκπροσωπεί κσι η σειρά των κινέζικων υποπρο’ι’όντων χωρίς καμμια προδιαγραφή κωδικοποίησης πιιότητας που έχει γεμίσει ο πλανήτης , μέχρι κατεψυγμένες ημιψημένες λή άψητες τυρόπιτες.
  Η Κινέζικη επιδίωξη είναι η εξάπλωση μιας γενικευμένης απάθεισς σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο της άπω ανατολίτικης Νιρβάνας , πέρα απ την εγρήγορση για την προσπσθεια που χαρακτηρίζει την Δύση , και αυτό επιδιώχθηκε και επιδιώκεται κσι θα επιδιώκεται με τον Κινέζικο επιλεγέντα τρόπο του κομμουνιστικού υπερ καπιταλισμού των χωρίς αξία και τιμή και ποιότητα εξαγόμενων δίκην προιόντων κινέζικης προέλευσης κατασκευάσματα.
  Το χειρότερο παραπέρσ θα είναι η αποδοχή απ την πλανήτη των κινέζικων εμβολίων και φαρμάκων ( δια πάσαν νόσον ) που τότε θα εγκατσσταθεί ο φαύλος υγιειονομικός κύκλος στην ανθρωπότητα.
  Μυστηριωδώς όλως τυχαίως η επίδειξη της τεχνικής δυνατότητας της Κίνας επεδείχθη με την κατασκευή σε 5 μέρες ενός νοσοκομείου χιλιάδων εκατομμυρίου κλινών, και η προβολή της μη αναγκαιοτητάς του σε 10 μέρες μετά ( με γλέντια και ζουρνάδες), γιατί στην Κίνα ξεπέρασαν τον Κορονο’ι’ό για τον οποίο φκιάχτηκε το θηριώδες νοσοκομείο.!!! Διεθνής είδηση εκπορευθείσα απ την Κίνα.
  Και οι Δυτικές εταιρίες προιόντων καλά θα κάνουν να πάψουν να παράγουν τα προιόντα τους στην χώρα αυτή , γιατί είναι ασυνεπές και επικίνδυνο να αγοράζεις το ακριβότερο σε μάρκα Ευρωπαικό αερόθερμο ( φκιαγμένο στην Κίνα) κσι να βγάζει κρύο μόνιμα αέρα.
  Κσι επικίνδυνο να αγοράζεις ευρωπαικής μάρκας τοστιέρα , φκιαγμένη στην Κίνα) και να μην ψήνει και να τινάζεται στον αέρα στις πρώτες 15 μέρες λειτουργίας.
  Τα γυναικεία παπούτσια ( με φίρμες ευρωπαικές που κατασκευάζονται στην Κίνα και έρχονται σε “”καλή τιμή”” είναι κυρίως επικίνδυνα για τα πόδια . Τα πλαστικά παιδικά παιχνίδια ( με απροσδιόριστης ποιότητας πρώτη πετροχημική κινέζικη ύλη ) το μόνο που κάνουν είναινα προκαλούν κνησμούς στο δέρμα κάθε ανθρώπου.
  Και δεν είναι τυχαίο το ότι η Κινέζικες κυβερνητικές ηγεσίες επιδίωξαν την δημιουργία σταθμών λιμανιών μεταφοράς των κινέζικων λροιόντων στην Μεσόγειο Θάλασσα ώς υπογάστριο πύλη εισόδου της Ευρώπης για τα κοντέ’ι’νερ πλοία. Που μαζί με το λιμάνι της Ολλανδίας και της Ευρώπης στον Ατλαντικό έχουν κυκλώσει την περιοχή. Και ένα απ αυτά τα λιμάνια είναι ο Πειραιάς.
  Η Μεσόγειος και η περιοχή της Βορείου κύρια Ιταλίας είναι η περιοχή ιστορικά στην οποία αναφέρονται τα κρούσματα επιδημιών και λιμώξεων , είτε εισαγόμενα στους αιώνες απ τα εμπορικά λιμάνια της Γένουας ή της Βενετίας ή καταλήγοντας κσταγραφόμενα στα ιστορικά κατάστιχα απ τυς δρόμους του μεταξιού. Και μόνο τυχαιότητα δεν είναι το κακό ( μαύρος Κινέζικος θάνατος του 21ου αιώνα ) που χτύπησε και χτυπάει την γείτονα χώρα Ιταλία.
  Η Κινέζικη ιδεολογική στόχευση είναι σε εφαρμογή της χρόνιας Εγγλέζικης αποικιοκρατικής πρακτικής ( του να ευχαριστεί το θύμα το θύτη αφού ο θύτης επιστρέψει τα κλεμένα ( απ το θύμα)στο θύμα.Πρακτική και ιδεολογία στον χώρο της κοινωνικής υγιεινής και υγείας εμπεδομένη στην Κινέζικη κουλτούρα απ τους δύο πολέμους του οπίου ( χασίς ) τον 19ο αιώνα με τους Εγγλέζους. Έτσι αφού , έγινε χρήση εκ της Κίνας του Κορονο’ι’ού ( της μεγαλύτερης πανδημίας της ιστορίας) σε λίγο με στόχο όμως να στείλουν τα κινέζικα εμβόλια .
  Τοστιέρα ευρωπαικής παραδοσιακής φίρμας κατασκευασμένη επίσημα δτην Κίνα έσκασε 11 μέρες μετά την αγορά της στην 5-6 χρήση της.
  Κινέζικος αγέρας μολυνσμένος ( το κινέζικο μίασμα) γυρνάει στον πλανήτη κσι σπέρνει τον μαύρο κινέζικο θάνατο.
  Το Κινέζικο σκότος διαιωνίζει το σκότος.
  Και οι Έλληνες καταναλωτές καλά είναι να πάψουν να βλέπουν την χρήση της κινέζικης προ’ι’οντικής φθήνειας ώς λύση.
  Καλύτερα να τρώνε ψωμί λάδι και τυρί , παρά κατεψυγμένρς κινέζικες σε σιδερένια κοντέ’ι’νερ εισαγομενες τυρόπιτες και γύρο χοιρινό .

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.