Κορoνοϊός: Συναγερμός από την αύξηση των κρουσμάτων – Ποια είναι τα νέα μέτρα στο τραπέζι


Σε κατάσταση συναγερμού θέτει τη χώρα η αυξανόμενη πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού. Χθες Τρίτη καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων (269), με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η τροχιά θα παραμείνει ανοδική και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, με κεντρικό ζητούμενο να παραμένει η λήψη αυτού του μείγματος μέτρων που θα μπορέσει να ανακόψει την επέλαση της πανδημίας, αφήνοντας παράλληλα στην οικονομία το περιθώριο να αναπνεύσει.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει επί μέρες σε τριψήφιο νούμερο:

  • Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα, εκ των οποίων εκ των οποίων τα 220 εγχώρια και τα 49 εισαγόμενα.
  • Τη Δευτέρα 17 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 150 κρούσματα, εκ των οποίων τα 125 εγχώρια και τα 25 εισαγόμενα.
  • Την Κυριακή είχαν ανακοινωθεί 217 κρούσματα, τα 199 εγχώρια και τα 18 εισαγόμενα.
  • Το Σάββατο του Δεκαπενταύγουστου 230, εκ των οποίων τα 41 εισαγόμενα και τα 189 εγχώρια.
  • Την Παρασκευή 14 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 254 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 22 εισαγόμενα.

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία παρουσιάζει αύξηση: έως χθες Τρίτη είχαν καταγραφεί 29 νέες εισαγωγές, τη Δευτέρα 12, την Κυριακή 39 και το Σάββατο 34. Αντίστοιχα στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται χθες Τρίτη 27 ασθενείς, ενώ τη Δευτέρα ήταν 26 και το Σαββατοκύριακο 23.


Μέτρα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει την εισήγηση και νέων μέτρων. Ειδικότερα, αναμένεται να προτείνει την επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για τη διάγνωση της COVID-19 στην κοινότητα, ώστε να υπάρχει πληρέστερη εικόνα της επιδημίας στη χώρα. Δεν αποκλείεται λοιπόν από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν τα μαζικά τεστ στον γενικό και ειδικό πληθυσμό (όπως αυτών που διαβιούν σε κλειστές δομές).

Επίσης, δεν αποκλείεται να προταθεί η καθολική χρήση της μάσκας ακόμα και στους προαύλιους χώρους των σχολικών δομών.

Τέλος, σε συνέχεια των μέτρων που αφορούν στην τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τις ευπαθείς ομάδες (χρονίως πάσχοντες κ.α.) ενδεχομένως να τεθούν σε εφαρμογή και επιπλέον μέτρα προστασίας τους, όπως περιορισμοί στην μετακίνησή τους.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ελλάδα είναι λίγο παραπάνω από 1.

Μεταξύ των επιπλέον μέτρων που εξετάζονται, σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων κλπ.

Σε ό,τι αφορά όσους επιστρέφουν από διακοπές στην στην εργασία τους, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις, για επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων που θα πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ θα καθιερωθεί η τηλεργασία.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27406 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.