Κορονοϊός: Σε ισχύ έως τις 21 Αυγούστου τα μέτρα για τις εκκλησίες

9 Ιουλίου | 9:50 πμ | 2020
Μοιραστείτε το:

Διατηρούνται έως τις 21 Αυγούστου τα μέτρα που ισχύουν στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορονοϊού όπως αποφάσισαν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Υγείας.

Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνονται ωστόσο δύο μικρές αλλαγές:

  • Πρώτον, η αναλογία ατόμων/επιφάνειας διαμορφώνεται στο ένα άτομο ανά πέντε τ.μ. και
  • δεύτερον, για τους χώρους λατρείας πέραν των 500 τ.μ. το ανώτατο όριο ατόμων είναι 100.

Π.χ. σ’ έναν χώρο λατρείας 200 τ.μ. μπορούν να παρευρίσκονται έως 40 άτομα ενώ σ’ έναν χώρο 500 τ.μ. ή 1.500 τ.μ. μπορούν να παρευρίσκονται έως 100 άτομα.

Τα παραπάνω ισχύουν επίσης στις Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια, τα Ησυχαστήρια και τους λοιπούς χώρους εγκαταβίωσης σε όλη τη χώρα.

Ο αριθμός επισκεπτών που μπορούν να δέχονται ημερησίως (χωρίς διανυκτέρευση) δεν μπορεί να υπερβαίνει την αναλογία ένα (1) άτομο ανά πέντε (5) τ.μ. του Καθολικού της Ιεράς Μονής ή του κεντρικού χώρου λατρείας του Μοναστηριού ή του χώρου εγκαταβίωσης, με ανώτατο όριο τα εκατό (100) άτομα.

Σημειώνεται ότι κατά τα λοιπά ισχύουν όλες οι γνωστές προφυλάξεις που ισχύουν ήδη (1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων, σύσταση για τη χρήση μάσκας, φυσικός αερισμός του χώρου κλπ).

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των περιοριστικών μέτρων είχε εξεταστεί και στο ΣτΕ και συγκεκριμένα στο Δ΄ Τμήμα το οποίο ωστόσο δεν υπεισήλθε στους λόγους που προέβαλαν (ισχυρισμούς) η «Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Υπακοή» και 44 πολίτες που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 16.3.2020 κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας με την οποία επιβλήθηκε, λόγω της πανδημίας, το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τελετής κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας από 16 έως 30.3.2020 και κατάργησε τις σχετικές δίκες. Αναλυτικότερα, το ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 1294-1296/2020 αποφάσεις του, κατά πλειοψηφία, κατάργησε τις δίκες των προσφευγόντων, καθώς έληξε η ισχύς της προσβαλλόμενης κοινής υπουργικής απόφασης και η νεότερη-μεταγενέστερη επί του ιδίου θέματος «διαφέρει ουσιωδώς» από αυτή που έληξε η ισχύς της.

Όπως αναφέρει το ΣτΕ, μετά την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης που «διαφέρει ουσιωδώς» από την προσβαλλόμενη, δεν μπορεί να θεωρηθεί κατά το άρθρο 32 του Προεδρικού Διατάγματος 18/1989, ότι συνιστά αντικατάσταση ή τροποποίηση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης που έληξε η ισχύς της, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστούν οι δίκες.

Κατά το ΣτΕ η νεώτερη κοινή υπουργική απόφαση δεν απαγορεύει την λειτουργία των θρησκευτικών χώρων, αλλά την επιτρέπει υπό όρους (συγκεκριμένος αριθμός προσώπων κ.λπ.) Κατά συνέπεια η νεώτερη υπουργική απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπροσβαλλόμενη με την λήξασα, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστούν οι δίκες.

Τέλος, η μειοψηφία μίας συμβούλου Επικρατείας και ενός παρέδρου, χωρίς δικαίωμα ψήφου, υποστηρίζει ότι με την νέα κοινή υπουργική απόφαση τα απαγορευτικά μέτρα, έστω ηπιότερου χαρακτήρα, εξακολουθούν να είναι δυσμενή για τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ και πρέπει να θεωρηθεί ότι η νέα υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε αντικατάσταση της προηγούμενης, με συνέπεια να μπορεί να συνεχιστεί η δίκη για τους προσφεύγοντες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Πηγή: flash.gr


Ροή Ειδήσεων

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων σχετικά με την εγκατάσταση πλυντηρίου – λιπαντηρίου στην Απόλπαινα Λευκάδας;

Επερώτηση: Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, η απόφαση του Π.Σ.59-7/18-03-2023, σχετικά με την εγκατάσταση πλυντηρίου - λιπαντηρίου στην Απόλπαινα...

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Παναγιώτης Κουνιάκης
Μιχάλης Μίχος
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post