Κορονοϊός μέτρα Χαράλαμπος Γώγος: Πλαφόν ατόμων στους κλειστούς χώρους – Χωρίς πανηγύρια ως το τέλος Αυγούστου [vid]


Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί ύστερα από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, τα χθεσινά 65 κρούσματα άφησαν ελάχιστο περιθώριο αισιοδοξίας, καθώς η πορεία των κρουσμάτων είναι αυξητική. Ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΙ, προανήγγειλε ουσιαστικά την παράταση της απαγόρευσης των πανηγυριών και ενόψει του Δεκαπενταύγουστου ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ο ίδιος σημείωσε πως ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι ο περιορισμός των ατόμων σε κλειστούς ή/και δημόσιους χώρους. Εξήγησε πως θα μπορούσε να μην υπάρχει ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των πολιτών που πηγαίνουν σε ένα σούπερ μάρκετ, σε ένα μπαρ, σε μια καφετέρια ή ένα κέντρο διασκέδασης: «Αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω π.χ. από 50 ή 100 άτομα».

Σχετικά με τη χρήση μάσκας ανέφερε πως είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown γιατί «σταματάνε την μετάδοση είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι». Σημείωσε επίσης ότι «η ανάγκη της μάσκας έρχεται να καλύψει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων που είναι ο ιδανικός τρόπος προφύλαξης από τον κορονοϊο».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κάλεσε τους νέους να δείξουν κοινωνική ευθύνη, ενώ εξήγησε πως η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται κυρίως σε νέους ανθρώπους και αυτό γιατί οι ίδιοι «δεν μπορούν να περιοριστούν». Μάλιστα, τους κάλεσε να δείξουν κοινωνική ευθύνη και να συμμορφωθούν «γιατί είναι αυτοί που μπορούν να διασπείρουν την νόσο».

Σχολιάζοντας τα πάρτι σε beach bar και βίλες επανέλαβε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αδύνατο να γίνει ιχνηλάτηση, αν κάποιος από τους συμμετέχοντες βρεθεί θετικός: «Έχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε τέτοια πάρτι και ευτυχώς συνέβη σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά, όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλον, δεν ξέρουμε αν τα άτομα αυτά βρέθηκαν σε τέτοιους χώρους και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar, είναι αδύνατο. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».

Τέλος, τόνισε πως η απαγόρευση των πανηγυριών και τον Δεκαπενταύγουστο: «Κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο. Συνήθως εκατοντάδες και εκεί έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα και παραβιάζονται».

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 27877 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.